Brasiliens vicepresident stöder de jordlösas rörelse MST

MST. Foto: Marcello Casal JR/ABr Wikimedia Commons

Brasiliens vicepresident stöder de jordlösas rörelse MST

Brasiliens vice-president Geraldo Alckmin besökte i lördags ”Den Nationella Mässan för Jordreform”, organiserad av de jordlösas rörelse, Movimiento de los Trabajadores Rurales Sin Tierra (MST). Han tog tillfället i akt att uttrycka sitt stöd till MST. Samtidigt kritiserade han skapandet av en parlamentarisk kommission som skulle undersöka honom och försvarade jordreformen.

Alckmin, som besökt mässan varje gång sedan han var guvernör för Sao Paulo, framhöll att det är ett mycket viktigt utrymme för att visa det ”seriösa arbete som få känner till”, med referens till MST:s arbete för att producera ekologiska livsmedel, utan användning av bekämpningsmedel. Dessutom organisationens sociala arbete på de områden där de finns.

MST, Alckmin
Medan MST motarbetades intensivt av förra högerregeringen får det nu stöd från högsta håll. Foto: PSB Nacional 40, Wikimedia Commons

”Hit kan folk komma och har då möjlighet att köpa hälsosamma produkter och samtidigt förbättra inkomsterna för de som arbetar.”

Han ansåg att det inte är Deputeradekammarens uppgift att skapa en parlamentarisk kommission för att undersöka jordockupationer som främjas av MST. ”Deras uppgift är inte polisiär”, för det finns andra instanser. Han sa att ”den viktigaste uppgiften för ledamöterna är att lagstifta klokt, förbättra lagstiftningsarbetet och fördjupa debatten om komplexa frågor som skattereformen. Det är inte enkelt.”

Alckmin intygade att relationen mellan MST och regeringen inte alls förändrats efter de jordockupationer som genomfördes i april. ”Vi försvarar alla jordreformen.”

Vice-presidenten lämnade mässan i sällskap med ledarna för MST, João Stédile, João Paulo Rodrigues och Gilmar Mauro. Med var också ministern för landsbygdsutveckling med flera.

Telesur 230513 (nedkortat, ZT)

Vicepresidente de Brasil respalda labor del MST

 

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)