Castro får inte resa till USA

Raul Castro med Barack Obama. Liknande bilder lär vi inte få se. Foto: soldepando.com

Castro får inte resa till USA

USA:s UD tillkännagav i torsdags olika åtgärder mot Raul Castro, förste sekreterare i Kubas Kommunistparti, och hans barn: Alejandro Castro Espin, Deborah Castro Espin, Mariela Castro Espin och Nilsa Castra Espin. De har inte inreserätt till USA enligt pressmeddelandet.

Utrikesminister Mike Pompeo motiverar med anklagelser mot Castro för grova människorättsbrott där Castro ”övervakar ett system som godtyckligt arresterar tusentals kubaner och för närvarande har fler än 100 politiska fångar”, liksom Kubas stöd till Venezuelas president Maduro och därmed förknippade ”grova människorättsbrott”.

Det är sällan någon från familjen Castro reser till USA. Raul Castro var där för att tala inför FN:s Generalförsamling 2015. Men ett sådant besök berörs inte eftersom det är skyddat enligt avtal med FN.

Mariela Castro är chef för Kubas Center för Sexuell Utbildning, CENESEX. Hon besökte USA 2012 och talade på arrangemang i San Francisco och New York om HBTQ-rättigheter, transgenderrättigheter och förebyggande av HIV/AIDS. Hon besökte också Philadelphia 2013 på inbjudan av Equality Forum som tilldelade henne ett pris som ”International Ally for LGBT Equality Award”.

Alejandro Castro deltog i sin roll som överste i Kubas Inrikesministerium i förhandlingar mellan Kuba och USA under president Obama om återupptagande av de diplomatiska förbindelserna mellan länderna. Men dessa samtal fördes utanför Kuba och USA.

[Några tillgångar har förstås inte familjen Castro i USA.Den praktiska betydelsen av USA:s beslut är alltså minimal. Men alltid gläder det några rabiata exilkubaner i Miami]

Cuba Central Team 190927