Colombia: Försvar av Kuba och Venezuela. Kritik av OAS och Peru.

Colombias president Gustavo Petro. Foto: presidencia

Colombias president försvarar Kuba och Venezuela, kritiserar OAS och Peru

Latinamerika kan utveckla en bättre demokrati än den som USA och Europa har. Det om man ”gör om” den ”Interamerikanska Demokratiska Skrivelsen”, sa Colombias president Gustavo Petro i OAS (De Amerikanska Staternas Organisation) i onsdags. Där pläderade han för att Venezuela åter ska ansluta sig till organisationen och för att öppna ”konversationer med Kuba”.

”Jag vill bjuda in till reflexion, inte till det vi står inför här, utan mer till att vi åter möts här på demokratins väg”. Det då ”kritik handlar inte om en sida utan att se till den andra”, sa presidenten och bröt en lans till förmån för Venezuela och Kuba.

”Självklart intresserar det mig, och jag kämpar för att Venezuela ska återintegreras i det interamerikanska systemet för mänskliga rättigheter och självklart ska vi prata med Kuba”, sa Petro i OAS´ verkställande råd i Washington.

Venezuela lämnade OAS 2019 efter flera års konfrontationer. Kuba uteslöts efter revolutionen och har inte varit villigt att återinträda.

2019 representerades Venezuela av den självutnämnde Juan Guaidó i OAS, ända fram tills han själv sparkades i januari 2023 av den venezolanska oppositionen. För närvarande har landet ingen representant i OAS. [Guaidó har med eskort från USA flytt till Miami].

Kuba har inte varit med sedan det uteslöts 1962 trots att OAS 2009 beslutade att uteslutningen inte var giltig.

I motsats till stödet till Kuba och Venezuela gjorde Petro ett utfall mot Peru, ett land med vilket det har diplomatiska spänningar sedan Dina Boluarte tillträdde efter att förre vänsterpresidenten Pedro Castillo avsatts. Denne befinner sig i fängelse anklagad för uppror.

Hans avsättning utlöste våldsamma protester i Peru med fler än 50 döda och ett tusental skadade. ”Ska vi inte se på Peru?”, frågade Petro.

”Där finns en fängslad president, utan någon dom, utan sina politiska rättigheter, alltså i strid med den Interamerikanska Demokratiska Skrivelsen. Kan man kasta ut valda presidenter för att de inte har majoritet i Kongressen, när de är valda av folket. Skadar vi inte den demokratiska pakten?”

Perus representant lämnade lokalen under Petros tal.

Petro pratade också ekonomi för ökat välstånd till Latinamerikas länder. Till att börja med bör vi gå på tåget för en ”koldioxidfri ekonomi” för att bli ”en världsmakt för livet” med utnyttjandet av mineralrikedomar (litium, koppar, zinc, nickel) och energikällor som vatten, sol och vind.

”OAS är del av en ansträngning, kanske väldigt partisk, kanske med stora begränsningar för att skapa ett demokratiskt projekt i Amerika.”

”Jag föreslår att skriva om den ”Interamerikanska Demokratiska Skrivelsen”, och på vägen reglera våra mellanhavanden.” Petro vill bredda den ”Interamerikanska Demokratiska Skrivelsen” och inkludera ”de aktuella rättigheterna” och uppnå ”en mer levande demokrati, bättre än den som är i Västeuropa eller USA”.

Detta ”demokratiska projekt måste otvivelaktigt bli revolutionärt, djupare än den gamla representativa och liberala demokratin, utan att förkasta den.” Den nya behöver innefatta kvinnors rättigheter, jämlikhet mellan könen och miljön med mera.

Radio RCN 230420 (nedkortat)

Críticas de Petro a la OEA en sesión extraordinaria: defendió a Venezuela y Cuba, y criticó a Perú

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72