Connecticut kräver slut på blockaden

Hartford resolution till Kubas FN-repr Foto Prensa Latina
Kopia av resolutionen överlämnas till Kubas FN-representant. Foto: Prensa Latina

Connecticut kräver slut på blockaden

Kubanska diplomater vid FN fick från kommunfullmäktige i Hartford, huvudstad i delstaten Connecticut, en kopia av en resolution om att blockaden mot ön ska upphöra.

Enligt José Oro, styrelseledamot i den globala rörelsen mot blockaden (NEMO), uppmanar dokumentet president Joe Biden att avsluta Washingtons ekonomiska, kommersiella och finansiella belägring av Kuba och att normalisera förbindelserna mellan de två länderna.

Dokumentet överlämnades till Havannas ständiga representant vid FN, Pedro Luis Pedroso, ambassadör Yuri Gala, ministerrådet Roberto Hernández och andresekreterare Ernesto Sierra, skriver Oro på sitt Facebook-konto.

I slutet av förra veckan reste representanter för Kuba till delstaten Connecticut för att utbyta information med invånarna om öns verklighet och främja bilaterala förbindelser.

Programmet omfattade rundturer i samhällena Hamden, Hartford, Middletown, Willimantic och New Haven samt möten med tjänstemän, folkvalda, borgmästare, fackföreningsledare, företrädare för mer än 20 organisationer, forskare, akademiker och andra samhällssektorer.

Den kubanska delegationen tog tillfället i akt att tacka städerna Hartford och New Haven och deras folkvalda för att de antagit resolutioner där de uppmanar USAs regering att upphöra med blockaden, som anses vara en kränkning av de mänskliga rättigheterna och det största hindret för öns utveckling.

De uttryckte också sin tacksamhet mot solidaritetsaktivister från Havanna och förespråkade utbytesprojekt på områden som utbildning, kultur och idrott.

Global Anti-Blockade Movement ordnade så att Edwin Vargas, ledamot av Connecticuts generalförsamling, bjöd in medlemmar av Kubas delegation vid FN att besöka delstaten och utbyta goodwill med folket.

Kommunfullmäktige i Hartford antog resolutionen i juli förra året, vilket NEMO betraktade som ett mycket viktigt steg mot att avsluta en fientlig politik som under mer än sex decennier har haft en negativ inverkan på båda folken.

Hartfords initiativ ansluter sig till uppmaningar från andra städer i USA, som Boston, i Massachusetts, som också kräver att handels- och reserestriktioner mellan de två länderna ska avskaffas.

Cubadebate 220912 (CV)

Una resolución en Connecticut exige el fin del bloqueo contra Cuba