Arkiv
2009
   
  HEM >> Arkiv>> Arkiv 2009  

  

 

Arkiv 2009

 

2009-12-31
UNICEF och FAO hyllar Kuba igen!

FN:s barnfond UNICEF bekräftar att Kuba är det enda land i Latinamerika och Karibien som utrotat undernäring bland barn, tack vare regeringens ansträngningar på området.

I ett dokument som publicerades i tisdags anger Unicef att det finns 146 miljoner barn under fem år i världen som lider av undernäring. Ingen av dem är kuban! Kubas regering garanterar baslivsmedel som gör det möjligt att föda befolkningen genom ett distributionsnät av subventionerade produkter. Också FN:s organ för jordbruk och livsmedel, FAO, har deklarerat att Kuba är det land som kommit längst på området i Latinamerika.

Undernäring är det centrala temat i den kampanj som FN arbetar med för att till 2015 nå Millenniemålen, i vilka det bland annat ingår att utrota den extrema fattigdomen och hungern.

TeleSUR
Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2009-12-31
Ett decennium av propaganda. BBC och Venezuela

Forskare i England har offentliggjort en  pågående, systematiskt vinklad och partisk rapportering om Venezuela. Dr Lee Salter och Dr Dave Weltman har analyserat BBC:s rapportering under tio år, ända sedan Hugo Chavez valdes till president första gången. Undersökningen visar att BBC inte uppfyller de lagkrav som finns om opartiskhet, sanning och korrekthet.

Forskarna undersökte de 304 BBC rapporterna som publicerats mellan 1998 och 2008. De fann att bara tre, dvs. 1 % (!) av dessa artiklar nämnde något positivt om Chavez-administrationen. Alltså inget om förbättrad hälsovård, bättre utbildning eller minskad fattigdom.

Enligt rapporten verkar BBC aldrig ha accepterat Venezuelas valde president. Tvärtom har de jämfört honom med Hitler. Hans legitimitet ifrågasätts trots det faktum att han vunnit val flera gånger med mellan 56 och 60 % av rösterna. Jämför det med de vinnande partierna i Storbritannien som sedan 1979 haft mellan 35 och 44 % av rösterna. [Hur en undersökning av svenska media om Venezuela eller Kuba skulle utfalla är inte svårt att gissa]

Venezuelanalysis.
Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2009-12-30
Bloggaren Yoanis och hennes motsägelser

Misshandel?
Världen fick i november 2009 nyheten om att den kubanska bloggaren Yoani Sánchez hade blivit slagen på Havannas gator. Enligt hennes berättelse ”slängde de in mig i en bil…jag tog ifrån en av dem ett papper som han hade på sig och stoppade det i munnen. Jag blev slagen för att jag skulle ge tillbaka dokumentet. I bilen fanns Orlando [hennes make], oskadliggjord av ett karateslag…Mig slog de på njurarna och i huvudet för att jag skulle ge tillbaka pappret…De slängde ut oss på gatan…En kvinna kom fram och frågade vad som hänt. ´En kidnappning´ svarade jag.”

Tre dagar efter händelserna på Havannas gator tog Sánchez emot den internationella pressen i sitt hem. Fernando Ravsberg från BBC lade märke till, att trots all tortyr som hon beskrivit, ”fanns inga blåmärken, blodutgjutning, skador, ärr eller märken.” (BBC Mundo 9-11-2009). Detta bekräftades av bilderna från CNN, liksom av franska nyhetsbyrån AFP som skrev att ”hon var inte skadad.”

Vid träffen med BBC förklarade Sánchez att märkena försvunnit (på knappt 48 timmar), utom de som hon hade på skinkorna, ”vilka jag tyvärr inte kan visa.” Må så vara. Men varför visade hon inte skadorna som hon påstår sig ha fått på sin blogg samma dag som den påstådda kidnappningen ägde rum, en blogg som i övrigt svämmar över av foton, filmer och bilder?

>> Läs hela artikeln

 
 

 

 

 

2009-12-30
Kubas kardinal ger jul-budskap på TV
  
För andra året i rad ska Kubas Romersk katolska kardinal Jaime Ortega läsa ett julbudskap på TV. 2008 var president Raul Castro närvarande när Jose Olallo Valdes helgonförklarades. Och ett av Castros första möten efter att han blev president i februari 2008 var med Påvens utrikesminister kardinal Bertone. Denne var då på Kuba till tioårsdagen av påven Johan Paulus II:s besök 1998.
Cuba Central Team

Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2009-12-29
Raul Castro om rasism och sexism

I Parlamentet uttryckte Castro missnöje med det ”skamligt” låga antal kvinnor och svarta som finns på toppositioner. ”Efter 50 år av revolution, och trots att 65 % av den tekniskt utbildade arbetskraften är kvinnor och trots att våra medborgare bildar en vacker regnbåge utan några som helst speciella privilegier, så fortsätter detta.”

Och han fortsatte: ”Jag ska utöva allt mitt inflytande för att bekämpa dessa skadliga fördomar tills de är slutgiltigt utrotade och kvinnor och svarta befordras till ledande poster på alla nivåer utifrån meriter och professionalitet. [Ändå ligger Kubas parlament på 3:e plats i världen vad gäller kvinnlig representation!]

Havana Times
Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2009-12-29
Kuba kritiserar Obama

Det har kommit väldigt lite kritik från Kuba mot Obama under hans första år. Men förhoppningarna på den nya USA-administrationen har kommit på skam och många kubaner är besvikna. USA:s utrikespolitik är i stort sett detsamma som tidigare.

Vid kubanska Parlamentets session inför juluppehållet kritiserade Kubas president Raul Castro för första gången Obama sedan denne installerats till presidentposten. Castro refererade till den USA-agent som nyligen greps när han distribuerade satellit- och annan elektronisk utrustning till ”dissidenter”. Castro tog detta som tecken på att ”USA tänker inte sluta att försöka förgöra revolutionen och åstadkomma förändringar i vårt ekonomiska och sociala system…Under de senaste veckorna har vi sett hur den nya USA-administrationen ökat sina ansträngningar på detta område”, sade Castro till Parlamentet. ”De blåser nytt liv i både öppen och hemlig undergrävande verksamhet mot Kuba.” Han sade om agenten att denne ”arbetade för att illegalt dela ut sofistikerad satellit kommunikationsutrustning till medlemmar i ´civil samhället´ som de hoppas ska agera mot vårt folk.”

Castro upprepade att Kuba är berett att ha en dialog med USA, så länge den baseras på självständighet och ömsesidig respekt. ”Om USA:s regering verkligen vill gå framåt i relationerna med Kuba så rekommenderar jag att de slutar att ställa villkor och försöka tvinga på oss hur vårt land ska styras, vilket är något som bara kubanerna kan bestämma.”

Cuba Central Team (USA)

Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2009-12-28
Fidel Castro uppmanar till kamp för mänsklighetens existens
  
Klimatförändringarna åstadkommer redan avsevärd skada och hundratals miljoner fattiga lider av konsekvenserna. De mest framstående forskningscentra hävdar att det är mycket ont om tid ifall vi ska kunna undvika en oåterkallelig katastrof. Koldioxidhalten i atmosfären är nu den högsta på 600 000 år.

Isen i Arktis, den två kilometer tjocka isen som täcker Grönland, glaciärerna i Sydamerika som är dess huvudkälla till sötvatten, den enorma ismassa som täcker Antarktis, det snötäcke som finns kvar på Kilimanjaro, glaciärerna som täcker Himalaya och de stora nedfrusna vidderna i Sibirien; alla drar sig högst märkbart tillbaka och minskar.

Mänskligheten fäste stora förhoppningar till toppmötet i Köpenhamn. Toppmötets rungande fiasko gav upphov till skamliga episoder som kräver förtydliganden.

De rika försöker vräka över ansvaret på de fattiga
USA, med mindre än 5 % av jordens befolkning står ensamt för 25 % av utsläppen av CO2 . Landets nye president hade lovat att samarbeta för att bekämpa ett problem som påverkar USA, precis som resten av världen. Men det visade sig att ledarna för USA och övriga rika länder redan innan mötet manövrerade för att uppoffringarna ska göras av de fattigaste länderna och utvecklingsländerna.

I Köpenhamn härskade kaos. De social rörelserna och representanter för vetenskapliga institut tilläts inte delta i debatterna, trots att de var inbjudna. Det fanns statschefer som inte ens fick ge sina synpunkter. Obama och ledarna för de rikaste länderna kapade konferensen i maskopi med danska regeringen. FN ställdes åt sidan.

Obama, som anlände till mötet sista dagen, stannade bara tolv timmar och träffade enbart grupper som han valt ut. De utvalda samlades i plenisalen där Obama höll sitt tal. Omedelbart efter detta lämnade han lokalen bakvägen. Vid detta tillfälle fick enbart de utvalda prata. Efter kraftiga protester från de närvarande tvingades mötesordföranden låta representanterna från Venezuela och Bolivia att framträda. 

I en angränsande sal sammanträffade Obama med ett urval statschefer. Han presenterade ett dokument, framförhandlat med ett par av de viktigaste statscheferna, ignorerade FN:s Generalförsamling, erbjöd presskonferenser och åkte vidare som Julius Cesar efter sina segerrika krigståg som fick honom att utropa: Jag kom, jag såg, jag segrade. 
>> Läs hela artikeln

 
 

 

 

 

2009-12-28
Kuba får kvinnlig vice president

Kubas parlament valde Ramiro Valdes och Gladys Bejerano som vice presidenter i regeringen. Valde är också kommunikationsminister och tidigare rebelledare som kämpade med gerillan mot Batistadiktaturen. Bejerano är chef för den nya byrå som skapats för att kontrollera statens utgifter och korruption. Hon är den första kvinnliga vicepresidenten i Kuba. Landet har sex vicepresidenter.

De båda ersätter revolutionshjälten Juan Almeida som dog i september och Carlos Lage som avgick i mars.

Cuba Central Team (USA)

Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2009-12-27
Kuba: ”Klimatmötet var en fars”

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez beskrev det avslutade Klimatmötet i Köpenhamn som en fars, en odemokratisk, egenmäktig och godtycklig sammankomst. Vid en presskonferens gav han detaljer om det smutsiga spel som USA och andra i-länder spelade för att inte behöva göra några åtaganden för klimatet. Han sade att Obamas attityd var arrogant, cynisk, försåtlig och ”framförallt inriktad på att förvirra den allmänna opinionen och deltagarna för att inbilla dem att länderna hade kommit överens om en slutdeklaration.” Rodriguez påpekade att Obama hade privata möten bakom ryggen på den överväldigande majoriteten av statsöverhuvudena. 16 länder kallades till ett separat möte med USA och antog ett ogiltigt dokument, otillräckligt i förhållande till behovet, som de försökte tvinga på mötet.
 
Utrikesministern anklagade i-länderna för att ha antagit ett dokument som försökte vräka över både ansvaret och kostnaderna på u-länderna, inklusive de allra fattigaste och de små ö-nationer som hotas av att försvinna som en konsekvens av klimatförändringarna. De mäktiga vägrar att göra några åtaganden som tvingar dem att minska koldioxidutsläppen med 40 % till 2020 och att överföra teknologi till fattiga länder och stödja dem finansiellt för att minska utsläppen.

Rodriguez hyllade Venezuelas och Bolivias presidenter i deras försök att rädda mötet och planeten. Evo Morales, en av dem som fick mest applåder, föreslog ett Folkets Toppmöte mot Klimatförändringar. Det ska hållas i Bolivia 22 april.

Sudan, i egenskap av ordförande i G77, plus Kina, Venezuela, Bolivia, Kuba och andra länder i Syd var de som försökte förhindra manövrerna från det danska presidiet i dess iver att tvinga på mötet en deklaration som bara tillgodosåg intressena hos de rika. Planeten är i fara. Klimatmötet var ett steg bakåt, underströk Rodriguez.

CSC News
Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2009-12-27
Analfabeter i Spanien lär sig läsa med kubansk metod

Ungefär 300 personer i den spanska staden Sevilla har lärt sig läsa och skriva sedan regionen Andalusien börjat tillämpa den kubanska metoden “Ja, jag kan” i alfabetiseringssyfte. Det gäller Sevillabor i varierande åldrar. Man beräknar att Sevilla med 700 000 invånare har cirka 35 000 analfabeter. Totalt har den kubanska metoden alfabetiserat nära 4 miljoner människor i ett 30-tal olika länder.

Boletin informativo
Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2009-12-26
Kuba och mänsklig utveckling i FN:s senaste rapport

I oktober kom UNDP (United Nations Development Program) och rapporten ”Human Development 2009”. Rapporten är den mest citerade och auktoritativa när det gäller statistik och uppgifter om mänsklig utveckling i världen. Den jämför utvecklingsnivå och framsteg i varje enskilt land. I den innehållsrika rapporten sammanfattas den mänskliga utvecklingen och välbefinnandet i det s.k. Human Development Index, HDI. Denna kombinerar medellivslängd, läskunnighet, antalet inskrivna i utbildningsväsendet och BNP per invånare.

Hälsa och utbildning
Återigen sätts strålkastarljuset på några av Kubas exceptionella landvinningar. Resultaten för ön, med en ekonomi i kris på grund av USA:s förlamande blocka, sticker ut. Framförallt när det gäller hälsa och utbildning. Här ligger Kuba på topp i världen, tillsammans med rika länder som Australien, Finland, Danmark och Nya Zeeland. Kubas utbildningsindex ligger på 0,993 av 1,0 möjliga. Läskunnigheten är 99,8 % bland den vuxna befolkningen och 100 % omfattas av utbildningsväsendet.

Av budgeten lägger staten drygt 14 % på utbildning, mer än exempelvis Australien. Kuba ligger i världstopp när det gäller såväl manligt som kvinnligt deltagande på alla utbildningsnivåer.

Medellivslängden är 78,5 år, tillsammans med Chile det högsta i Latinamerika och Karibien. Kuba ligger här på samma nivå som exempelvis Australien och USA.
>> Läs hela artikeln

 
 

 

 

 

2009-12-26
Årets parlamentssession avslutad

Kubansk press gav stort utrymme till den parlamentssession som nu avslutats. Bland annat när landets president Raul Castro talade om att utveckla den ekonomiska modellen. Årets tillväxt på Kuba, som drabbats hårt av förödande orkaner och den internationella finanskrisen, hamnar på 1,4 %. 2010 förutspås en tillväxt på 1,9 % av BNP.

Castro sade att han var medveten om “förväntningarna och de välgrundade bekymmer som parlamentsledamöter och medborgare har om hastigheten och omfattningen av de förändringar vi måste införa i ekonomin för att förstärka vårt socialistiska samhälle.”

Om ansträngningarna att öka produktiviteten sade Castro att: ”Jag måste säga att resultaten i de flesta fall är långt ifrån våra förväntningar, framförallt beroende på subjektiva faktorer. Det innefattar dålig organisation och passivt motstånd bland chefer på mellannivå som inte är beredda att ändra sin mentalitet.”

Boletin informativo 091221 och Havana Times 091223

Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2009-12-25
Reseförbudet till Kuba från USA ifrågasatt

En stor majoritet av medborgarna i USA, och allt fler inflytelserika röster kräver ett slut på förbudet att resa till Kuba. Man kan tycka att det är märkligt att USA förbjuder sina medborgare från att resa till ett enda land i världen, Kuba.

Men motståndarna till förändringar har stora ekonomiska fördelar. Som ”Public Campaign” rapporterade denna vecka så har lobbygrupper donerat närmare 11 miljoner dollar sedan 2004 till politiker på nationell nivå i det uttalade syftet att de ska stoppa reformer i USA:s Kubapolitik. I rapporten namnges kongressledamöterna från bägge partierna som tagit emot kontanterna och samtidigt ändrat uppfattning. Som vi vet är pengar makt i Kongressen. En drastisk förändring har skett i donationerna 2009 i och med att numera går 76 % av pengarna till demokrater och bara 24 % till republikaner. Bland de 53 demokratiska kongressledamöter som tidigare i månaden skrev ett brev till Kongressens talman Nancy Pelosi, för att förhindra ändringar i reserestriktionerna, har 51 tagit emot mer än 850 000 dollar av US-Cuba Democracy Public Action Committee. Den genomsnittlige undertecknaren har fått 16 344 dollar. Den största enskilda summan har gått till Lincoln Diaz-Balart, republikan i Florida som fått 366 964 dollar sedan 2004.

Debatten om reseförbudet i Kongressens Berman Committee visade att oppositionen mot en förändring är stark, välorganiserad, högljudd, inte speciellt välinformerad och ofta rent primitiv. En av debattörerna, ambassadör Jim Cason, argumenterade mot att häva restriktionerna med att säga att turister bara skulle åka till Kuba för prostitution och rom. Utan den minsta antydan till ironi svarade den kvinnliga representanten från Las Vegas att turisterna borde komma till hennes distrikt istället.

Cuba Central Team (USA)
Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2009-12-25
USA-medborgare reser illegalt till Kuba för att få vård

Kuba har en väl utbyggd infrastruktur för hälsoturism. Om USA:s reseförbud skulle upphävas så skulle antalet utländska patienter mångfaldigas. Redan idag finns det US-amerikaner som illegalt, via tredje land, tar sig till Kuba för att få vård, betydligt billigare än i USA.

Kvaliteten på vården är mycket hög. Det visas bland annat av att på senare tid har 13 utländska presidenter vårdats på sjukhuset Frank País. Ett känt exempel på behandling är den argentinske världsstjärnan Diego Maradona, som varit på Kuba för avvänjning för sitt drogmissbruk. ”Vanliga” patienter kommer från såväl Europa, Latinamerika som Kanada. En cancerläkare berättar om en mamma med ett cancersjukt barn, som i USA betalat 500 000 dollar för behandlingen i USA. På Kuba hade denna behandling varit gratis, eftersom man inte tar betalt för barn. Hälsoturismen till Kuba kommer med all sannolikhet att öka, oavsett om USA avskaffar reseförbudet eller inte.

Liberación
Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2009-12-24
Tusentals personer i Uruguay har återfått synen

Fler än 12 000 uruguayaner har genomgått kostnadsfria ögonoperationer på det moderna ögonsjukhuset ”Jose Martí ” i utkanten på huvudstaden Montevideo. Det enligt uppgifter från regeringen. På sjukhuset arbetar bland andra en grupp på 22 kubanska specialister som kan operera en rad olika ögonsjukdomar.
BOLETIN INFORMATIVO

 
 

 

 

 

2009-12-24
”Damer i vitt” allt mer komprometterade som de betalda agenter de är

”Damer i vitt” är ju ett av våra mediers mest omhuldade ”modiga” dissidenterna på Kuba. Men de blir alltmer avslöjade och möts av allt större ilska av vanliga kubaner. Nu har det visat sig att ”damerna” tagit emot pengar av den i USA bosatte terroristen Santiago Álvarez. Denne är vän och beskyddare av terroristen och massmördaren Posada Carriles. Álvarez skryter dessutom öppet med sin inblandning i bombattentat mot civila mål på Kuba i slutet av 90-talet. Ett av attentaten riktades mot den populära showen Tropicana.

Laura Pollán, en taleskvinna för ”Damer i vitt”, erkänner att man tagit emot pengar av Álvarez. Vid sin senaste demonstration som ”damerna” höll i Havanna möttes de av 100-tals uppretade kubaner. ”Damerna” åtföljdes av flera representanter för USA:s intressekontor, liksom av anställda på Tysklands ambassad i Havanna. ”Damerna” brukar avsluta sina veckodemonstrationer med att gå till USA:s intressekontor, äta, dricka och umgås med sina välgörare.

http://www.cubainformacion.tv/index.php?option=com_content&task=view&id=12771&Itemid=86 kan man se en video (spanska) från den ovan nämnda demonstrationen, liksom höra Pollán när hon medger att Álvarez givit ”Damerna i vitt” pengar. Likaså kan man höra avlyssnade telefonsamtal med Álvarez inför attentatet mot Tropicana.

Cubainformación

 
 

 

 

 

2009-12-23
Schweizisk bank dömd till rekordböter

Den schweiziska banken Crédit Suisse har dömts till böter på mer än en halv miljard dollar, närmare bestämt 536 miljoner, av USA för brott mot USA:s blockadlagar.
Cuba Central Team (USA)

 
 

 

 

 

2009-12-23
Mats Ek gästspelar på Kuba

Den kände svenske dansaren och koreografen Mats Ek sätter upp ett av sina stycken på Kuba. I ett samarbete med kubanska Danza Contemporánea de Cuba drar man igång flera projekt tillsammans. Ek berömmer de kubanska dansarna och säger att det är ett nöje att arbeta med dem. Med fler än tio TV- program, 40 teaterstycken och flera operor, är Mats Ek en av de mest betydelsefulla skaparna inom dansen. På 1970-talet arbetade Ek med Cullbergballeten. Därefter har han varit koreograf och artistisk chef. Efter framträdanden på Kuba, fortsätter Ek och kubanerna med koreografen George Céspedes till Storbritannien och Spanien i början på nästa år.
Liberación

 
 

 

 

  2009-12-22
USA-agent gripen

Enligt New York Times den 12 december “anhölls en av Obamaadministrationens kontraktsanställda medan han distribuerade mobiltelefoner, laptops och annan kommunikationsutrustning på Kuba.” Också satellittelefoner och GPS-utrustning har nämnts.

USA-funktionärer i Havanna uppgav till Times att mannen var anställd av Development Alternatives Inc., DIA, ett företag baserad i Maryland. Times uppgav att firman mottagit närmare 400 000 dollar genom olika kontrakt med USA:s regering. Times beskriver verksamheten som ”ett slags företag som gör allt möjligt i projekt som USA:s regering genomför i olika delar av världen.”

Washington Post uppger att: ”Företaget arbetar för kunder som USAID och Världsbanken.” Den anhållne mannen reste till Kuba med ”turistvisum, utan de korrekta dokumenten”, enligt Times.

Det förvånar mig inte att den kubanska säkerhetstjänsten arresterade mannen. Med samma lätthet hade han kunnat dela ut sprängmedel. Faktum att hans små presenter var elektroniska apparater förminskar inte allvaret i brottet mot lagen. Denne herre, en ”kontraktsanställd” av Washington (eller säg lika gärna: lycksökare, legoknekt, inhyrd daglönare, avlönad hejduk) smyger sig in på Kuba, har tillgång till elektronisk utrustning och delar ut det till personer som uppenbarligen väntar på den.

En sak är säker. Denne herre ställde sig inte i ett gathörn för att dela ut presenter till förbipasserande. Hur fick han tag på utrustningen? Det är inte troligt att han hade med dem i sin resväska. Hade han gjort det hade han blivit upptäckt vid tullen på flygplatsen. En möjlighet är att de tagits till Havanna med diplomatpost och förvarats tills en avlönad agent kunde komma till Kuba och distribuera apparaterna till ”de behövande”.

Varför gör man på detta viset? För att en ”kontraktsanställd” som låtsas vara turist och agerar lagvidrigt, på ett icke-diplomatiskt sätt, kan utvisas om han upptäcks. Funktionärerna är kvar.

Man behöver inte ha mycket fantasi för att gissa vilka som var de tänkta mottagarna av utrustningen: de aktivister vars uttalade mål är att destabilisera landets regering.

Jim Boomgard, VD för DIA, sa till AP att den arresterade mannen arbetade för ett nytt program inom USAID vars syfte är att “stärka civilsamhället och stödja en rättvis och demokratisk regering på Kuba…Mannen var underleverantör för att hjälpa organisationer i det kubanska civilsamhället”.

Vem säger att den kubanska säkerhetstjänsten inte har anledning att vara misstänksam?

Om Obamaadministrationen vill skapa en fruktbar relation med den kubanska administrationen måste man överge dessa idiotiska lekar, som borde vara mer utmärkande för W.Bush än dagens demokratiska administration. En arm utsträckt som ett utryck för vänskap betyder ”jag har inget gömt i rockärmen”, inte ens mobiltelefoner, laptops eller annan elektronisk utrustning.

Emilio Paz, politisk kommentator i Florida i Progreso Semanal(USA)
Översättning: Zoltan Tiroler
 
 

 

 

 

2009-12-22
USA-diplomater demonstrerar med regeringsmotståndare

Kubansk TV visade i torsdags en demonstration med regeringsmotståndare i vilken personal från USA:s intressekontor i Havanna deltog. Detta är första gången sedan Obama tillträdde som TV visar det intima samarbetet mellan USA:s diplomater och ”dissidenterna”.
Cuba Central Team (USA)

 
 

 

 

 

2009-12-21
Kubas nästa revolution är grön, inte röd

I Köpenhamn debatteras hur man ska få stopp på skogsskövlingen. I den kubanska provinsen Pinar del Rio återplanterades träd för redan 50 år sedan, vilket skapade lummiga och oförstörda dalar.

Fåglar och fjärilar sveper fram över oss när vi når toppen på denna skogsväg. Bara 40 minuters bilfärd från hettan och oväsendet i Havanna öppnar sig vyerna till ett böljande landskap i alla nyanser av grönt. Före Castro bestod dessa kullar enbart av gula och bruna busksnår. 

Om Köpenhamn behöver en modell, så är detta det mest tilltalande jag känner till. Ett visionärt exempel på återplantering och de långsiktiga positiva effekter det för med sig. Medan resten av världen sliter upp skogarna för att utvinna virke och mineraler, så har Kuba sedan årtionden återplanterat sina tropiska skogar för miljön, jobben och lummiga semesterdestinationer. Det har fungerat så bra att UNESCO 1984 gav biosfär-status till 26 686 hektar skog i Pinar del Rio.

Vi checkar in i Las Terrazas och promenerar längs en kuperad stig för att komma till en flod där vi sköljer bort dammet och hettan från Havanna. Trappsteg leder ner till floden som kastar sig ut från kullarna i en serie naturliga dammar. Över oss sipprar solkskenet ner genom bambun, de orangeröda blommorna från hibiskusträdet, teak-träd, kungspalmer och ett träd täckt med krulliga, röda fröskal. Vi kastar oss i det svala, klara vattnet. Gröna och röda blommor och små orkidéer är fästa vid träden över oss. En stor kungsfiskare sveper fram till en klippa en bit bort. Örnar seglar högt över oss.

Det här är Castros Eden, ett paradis han drömde om strax efter revolutionen 1959, när det beslutades om ett återplanteringsprogram. På den tiden var detta bara gräsmark. Nu ser det ut som det måste ha gjort innan européerna högg ner skogen för att ge plats för kaffe och boskap. När Columbus kom hit 1492 var ön täckt med 90 % skog. När Castro kom till makten hade den siffran sjunkit till 11 %. Idag täcks ca 25 % av Kuba av skog.

Senare går vi runt med tillsyningsmannen Fidel Hernandez, som bor i Las Terrazas. ”Las Terrazas skapades för att skapa bättre levnadsvillkor för bönderna här, som var väldigt fattiga. De hade varken vatten, elektricitet eller medicin. Därför beslutades det att bygga det här samhället och ge folk arbete genom plantering av skog. Mellan 1983 och 1990 planterade vi 8 miljoner träd på 5 000 hektar. Numera har vi fler än 500 växtarter, 117 fågelarter och 13 fladdermusarter här.”

Jag önskar jag kunde övertala beslutsfattarna i Köpenhamn att boka några övernattningar här och se sig om i detta pionjärsamhälle. Och jag önskar att världens ledare som hugger ner sina skogar istället för att omvandla dem till ställen som Las Terrazas också skulle komma hit. Detta är en vältalande politisk deklaration: en utsökt destination som erbjuder en bra framtid för det kubanska folket.
Jane Owen, The Guardian, 091212 (utdrag)
Översättning Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2009-12-21
Evo Morales: För att rädda planeten måste kapitalismen avskaffas

Bolivias president, Evo Morales, sade på onsdagen i Köpenhamn att enda sättet att rädda planeten från klimatkrisen, som är ett resultat av utsläpp av växthusgaser, är att göra slut på det kapitalistiska systemet.

”Vi måste göra slut på det kapitalistiska systemet om vi vill rädda Moder Jord”, sa Morales på en presskonferens innan sitt tal på Konferensen.

Presidenten tillkännagav ett av förslagen från ALBA-länderna är att skapa en domstol för klimaträttvisa, för att kunna döma de länder som ”fortsätter att skada och förgifta vår planet.”
   Och vidare: ”Domstolen accepteras av folken och vårt uppdrag som valda statsmän är att rädda hela mänskligheten, inte halva”. Ett av presidentens andra förslag är att sänka temperaturen med en grad för att undvika att många av jordens öar försvinner och för att glaciärerna ska kunna räddas.
 
Morales anlände tillsammans med sin kollega, Venezuelas president Hugo Chávez, på onsdagen till Köpenhamn. De har med sig till konferensen ”en enda röst”, och representerar alla länder inom ALBA. Organisationen har vidhållit som sin position att Kyoto-protokollet ska försvaras och kräver att de rika länderna har en historisk klimatskuld som de bör betala.

”De länder som förorenar mest tar inte sitt ansvar. Främst bland dessa ansvarslösa finns USA som vill fortsätta att förstöra planeten. Detta är den kapitalistiska modellen.”
Telesur
Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2009-12-21
Hugo Chávez anklagar de rika länderna för misslyckande i Köpenhamn

Venezuelas president Hugo Chávez anklagade de rika länderna för att vara ansvariga för att Klimatmötet i Köpenhamn inte når ett avtal. Det beror på ”avsaknad av politisk vilja” för att minska koldioxidutsläppen och rädda planeten.

På sitt tal på konferensen sa Chávez att socialismen är sättet att rädda jorden, medan kapitalism förstör den för att exploatera naturresurserna. Han uppmanade alla jordens regeringar att bekämpa kapitalismens destruktiva natur.

”Klimatförändringarna är utan tvekan det mest förödande problemet i detta sekel.”  Chávez framhöll att Venezuela och ALBA att ”Vi accepterar inte någon annan text än den som baseras på Kyoto och FN-konventionen…Vi vill inte ha ett tomt slutdokument som inte säger något.
Översättning: Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2009-12-20
Bolivias Evo Morales och Venezuelas Hugo Chávez i Köpenhamn


Evo Morales och Hugo Chávez bland publiken i det alternativa klimatmötet i Köpenhamn.

Vi var många från Sverige som tagit oss till inomhusarenan Valby Hal, denna svinkalla torsdagseftermiddag. Det var något vi inte skulle ångra. Efter säkerhetskontroll var vi inne i värmen. Och danskarna håller det som förväntas dem; här fanns både röde pölser och öl att köpa. Vi var i god tid och fler och fler strömmade till. Själv hade jag, liksom en hel del andra, parkerat mig vid avspärrningen längst fram vid den stora scenen. De som ville sitta kunde se skådespelet på en enorm TV-skärm.

Utanför det som var själva möteslokalen började dansuppvisningar och underhållning. Efter några timmar började programmet inne i hallen. Blåsorkestern Röde Horn inledde. Efter välkomsttal från arrangören Dansk-Kubanska Föreningen, följde Savage Rose. Byggfacket, en av medarrangörerna, som hade många biffiga vakter på plats, höll en facklig hälsning. Sedan tog protestsångaren David Rovics från USA vid. Han sjöng bland annat en sång som fascinerade mig, ”St.Patricks Brigade”, baserad på verkliga händelser. Denna brigad av irländare från USA:s östkust, deltog på Mexikos sida i kriget mot  angriparen USA 1846. Ett krig i vilket Mexiko förlorade mer än halva sitt territorium. Mer musik följde med Wayna Rap, Los Alejandros och Tamra Rosanes. Lokalen fylldes på efter hand.

Sedan, vid 17.30, var det äntligen dags för talarna. Nu kom det också in allt fler åhörare från hallen utanför, där många hållit sig kvar inte bara för ölen, utan också många kära återseenden.

Entusiastiska slagord och flaggor hälsade den förste talaren, Esteban Lazo, Kubas vicepresident. Han fick börja för han skulle tillbaka till förhandlingarna som gått i stå på Bella Center. Han berättade att Raúl sagt till honom att han absolut inte fick missa detta solidaritetsarrangemang. På scenen var det nu fullt med personer. Allt ifrån politiker och diplomater som Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez, säkerhetsvakter, officerare, en amiral (?) i vit uniform, medaljer och tränsar, politiker samt strikta och allvarsamma kostymklädda herrar med attachéväskor med för mig okänt, men säkert oerhört viktigt, innehåll.
>> Läs hela artikeln

 
 

 

 

 

2009-12-20
Kubas vicepresident på Klimatmötet


Kubas vicepresident Esteban Lazo till vänster deltog i det alternativa Klimatmötet.


Esteban Lazo, Kubas vicepresident, sade bland annat på Klimatmötet:


Jag ansluter mig till de fördömanden och protester som uppstått på grund av brist på öppenhet och att det finns parallella förhandlingar kring dokument som officiellt inte existerar. Det har kallats till ett möte med ett urval av talare som utsetts på ett odemokratiskt sätt. Vi noterar att man utestänger NGO:s från denna sal och den uppenbara repressionen av demonstranter.

På den historiska Rio-konferensen 1992 sade kamrat Castro, jag citerar:
”En viktig biologisk art är hotad beroende på den accelererande och successiva förstörelsen av dess naturliga omgivningar. Arten är människan.” ”Huvudansvaret för den brutala förstörelsen av miljön ligger hos konsumtionssamhällena.” ”Lösningen får inte stoppa utvecklingen bland dem som behöver det mest.” ”En bättre fördelning av rikedomarna och av tillgänglig teknik skulle kunna bespara mänskligheten denna förödelse. Mindre lyx och slöseri i några få länder skulle kunna åstadkomma minskning av fattigdom och hunger på en stor del av planeten.”

Detta fortsätter att vara kärnan i problemen idag
Mindre än två årtionden senare har den genomsnittliga årliga ökningen av koldioxid varit större än under hela den period innan från vilken det finns mätningar. Den globala temperaturen fortsätter att öka. Istjockleken i de arktiska områdena minskar. Havsnivån stiger. Orkaner kommer allt tätare och är allt mer våldsamma. Nederbördsmönstret har förändrats. Ytterligare 100 miljoner hektar skog är borta. Öknarna har blivit större. Ungefär 30 % av alla arter kommer att försvinna om den globala temperaturen stiger med mellan 1,5 och 2,5 grader. Små ö-nationer riskerar att dränkas i havet.
>> Läs hela artikeln

 
 

 

 

 

2009-12-20
Fidel: Sanningens timme i Köpenhamn
(utdrag från Fidels reflektioner)

Nyheterna som kommer från den danska huvudstaden visar på kaos. Värdarna för mötet, i vilket ungefär 40 000 personer deltagit, uppfyller inte sina löften.

Evo (Morales, Bolivias president) var den första av presidenterna från ALBA som talade. Han sade sig ha mandat från Bolivias folk att blockera ett avtal som är värdelöst. Morales sa:    ”Vi måste försvara Moder Jord mot en kapitalistisk utvecklingsmodell, vi måste försvara livet före döden.” Morales talade om den klimatskuld som de rika länderna har gentemot de fattiga.

Morales karaktäriserade den nämnda siffran på 10 miljarder dollar fram till 2012 som löjlig. Det verkliga behovet är hundratals miljarder varje år. Han anklagade USA för att spendera många triljoner för att exportera terrorism till Irak och Afghanistan, samt för att skapa militära baser i Latinamerika.

Hugo Chávez kritiserade det danska presidiet för att arbeta med dokument som inte tagits fram i arbetsgrupperna. ”Det är en text som kommer ingenstans ifrån. Vi accepterar ingen text som inte kommer från arbetsgrupperna, de är de enda legitima texterna som vi har diskuterat dessa två år…Det finns en grupp länder som anser sig vara förmer än oss från Syd.”

”Jag såg några av kraven bland demonstranterna. En skylt sa: ´förändra inte klimatet, förändra systemet´ En annan: ´om klimatet hade varit en bank så hade det redan räddats.´

”USA har knappt 300 miljoner invånare. Kina har nästan fem gånger så många. USA förbrukar 20 miljoner fat olja varje dag. Kina förbrukar knappt sex miljoner. Man kan inte begära samma sak av bägge.”
>> Läs hela artikeln

 
 

 

 

 

2009-12-19
Kuba anklagar USA för militär offensiv

Handelsunionen ALBA:s toppmöte i Havanna dominerades av hård kritik mot USA, som anklagas för att ha inlett en politisk och militär offensiv mot Latinamerika. Kubas president Raúl Castro, som var värd för toppmötet, slog an tonen när han anklagade USA:s president Barack Obama för att ha inlett en politisk och militär offensiv i syfte att återupprätta USA:s kontroll över Latinamerika.

”USA försöker till varje pris ockupera och kontrollera det territorium som jänkarna alltid betraktat som sin bakgård,” sa Castro. Bevis för det, menade han, är att USA har aktiverat sin fjärde flotta som rör sig i vattnen kring Latinamerika och det avtal som ger USA rätt att använda sju colombianska militärbaser. Raúl Castro anklagade också USA för att ligga bakom kuppen i Honduras.

Venezuelas Hugo Chávez, toppmötets andre huvudperson, menade att kuppen i Honduras bara är början och att USA:s nästa steg är att försöka störta Nicaraguas president Daniel Ortega.

Några kritiska kommentarer som Hillary Clinton gjorde häromdagen om de nära relationer som flera av ALBA:s medlemsländer har med Iran, beskrevs av Chávez som en del av imperiets aggression. Men även om toppmötet dominerades av politiska frågor, så enades man också om en rad ekonomiska avtal.

Bara mellan Kuba och Venezuela undertecknades över 200 avtal för ett värde på över två miljarder dollar. ALBA har också grundat en bank och medlemsländerna kommer snart att börja använda en egen valuta, sucre, för att frigöra sig från dollarn.

När ALBA bildades för fem år sedan på Hugo Chávez och Fidel Castros initiativ, så var syftet att skapa en handelsunion utifrån andra, mer rättvisa kriterier, än de som gäller i vanliga frihandelsavtal. Ett uttryck för det är att Kuba betalar sin import av olja från Venezuela med omkring 30 000 läkare som för låg lön arbetar i fattiga områden runt om i Venezuela.
Lars Palmgren, Santiago SR 091215

 
 

 

 

 

2009-12-19
Justerade straff för Ramón Labañino och Fernando González

Tisdagen den 8 december hölls förhandlingar i den federala domstolen i Miami. Samma domare, Joan Lenard, som i december 2001 fastslog straffen livstid och 19 års fängelse för Ramón och Fernando skulle nu på order av en överordnad appellationsdomstol justera straffen nedåt.

Samma procedur i Miami genomgick Antonio Guerrero den 13 oktober i år. Lenard utmätte då ett straff – 21 år och tio månader – som svarade mot maximum med hänsyn till gällande riktlinjer. Detta trots att åklagarsidan yrkat på det lägre straffet 20 år!

I Ramóns fall valde Lenard att gå på det straff som försvaret och åklagarna överenskommit om att rekommendera: 30 år. Fernando fick er reduktion från 19 år till 17 år och sju månader, vilket överensstämde med åklagarnas krav. I Fernandos fall fanns ingen överenskommelse; försvaret hade rekommenderat 15 år.

Här är det av vikt att understryka att försvarets rekommendationer inte alls innebär att man går med på att någon av DE FEM är skyldiga. Förhandlingarna i Miami handlade uteslutande om straffsatserna. Det vill säga en aspekt av justitiemordet.

Nu gäller alltså för De Fem, som arresterades i september 1998, följande beslutade straff:

Antonio: 21 år och tio månader.
Fernando: 17 år och sju månader.
Gerardo: Livstid.
Ramón: 30 år
René: 15 år.

Strafftiden räknas från tidpunkten då de greps, alltså den 12 september 1998. ”Skötsamhet” kan medföra en reduktion med 15 procent av strafftiden.

Nu gäller för den världsomspännande rörelsen för rättvisa för DE FEM att på alla upptänkliga sätt mobilisera krafterna utifrån kravet att justitiemordet ska upphävas genom att DE FEM omedelbart friges. USA:s president och mottageren av Nobels fredspris ska lyssna till alla de tidigare mottagare av Nobel-priset som engagerat sig för rättvisa för de fem kubanska terroristbevakarna. Och till skillnad från José Ramoshorta, Wole Soyinka, Adolfo Perez Esquivel, Nadine Gordimer, Rigoberta Menchu, José Saramago, Zhores Alferov, Dario Fo, Günter Grass och Mairead Corrigan Maguire har Barack Obama makt och möjlighet att med ett penndrag upphäva justitiemordet.

 
 

 

 

 

2009-12-19
Kära systrar och bröder, på Kuba och över hela världen
Brev från Antonio Guerrero, Fernando González och Ramón Labañino (De Fem)

Vi har nu redan avtjänat mer än elva år i fängelse och rättvisan lyser på alla nivåer i USA:s rättssystem med sin frånvaro.

Tre av oss har kommit till Miami federala domstol för att få straffen omprövade. Detta på order av appellationsdomstolen i Atlanta (Eleventh Circuit Court of Appeals), som fastställt att våra straff var felaktiga.

Vår broder Gerardo Hernández, som avtjänar ett straff på dubbel livstid, har på godtycklig grund uteslutits från straffnedsättning. Hans situation speglar den mest skriande orättvisan i vårt fall. USA:s myndigheter och regering är mycket väl medvetna om falskheten i anklagelserna mot honom, och om orättvisan i hans straff. Det har handlat om en komplicerad process, som vi tillsammans med våra försvarare genomgått; svår och mycket diskuterad i varje detalj. Vi har inte givit upp en millimeter av våra principer och heder. Vi har hela tiden hädat vår oskuld och vårt lands värdighet.

Precis som man försökte i samband med arresteringen av oss, och så som man försökt vid andra tillfällen under dessa långa år, har USA:s regering nu uppmanat oss att samarbeta (colaborate), så att vi på den vägen skulle kunna få mer gynnsamma straff. Åter igen har vi avvisat dessa propåer, som vi aldrig under några omständigheter kommer att tillmötesgå.

Bakom straffnedsättningen finns våra försvares arbete och den okuvliga solidariteten som ni alla stått för. Det är också betydelsefullt att USA:s regering (åklagarsidan) för första gången tvingats erkänna att vi aldrig orsakat någon skada för USA:s nationella säkerhet.

Vidare har åklagarna nu offentligt medgivit existensen av den starka internationella rörelsen för vårt omedelbara frisläppande; en rörelse som har betydelse för bilden internationellt av USA:s rättssystem.

Återigen: Den alltigenom politiska karaktären i denna process bekräftas på nytt. Vi fem är straffade för brott som aldrig bevisats. Även om nu straffen för tre av oss reducerats, så kvarstår orättvisan som drabbat oss alla. De exilkubanska terroristerna åtnjuter fortfarande total straffrihet. Vi upprepar och understryker: Vi fem är oskyldiga.

Vi är mycket rörda över och tacksamma för den beständiga solidaritet som ni alla gett uttryck för. Den är avgörande i denna utdragna kamp för rättvisa.

Tillsammans med er ska vi fortsätta kämpa till den slutgiltiga segern, som innebär att alla av oss fem kan återvända hem.

Miami den 8 december 2009.

Antonio Guerrero
Fernando González
Ramón Labañino

 
 

 

 

 

2009-12-18
ALBA fördömer de utvecklade ländernas hållning inför klimatförändringarna

Vid ALBA-ländernas 8:e toppmötet I Havanna uttrycktes oro över klimatförhandlingarna i Köpenhamn och de rika ländernas ovilja att nå rättvisa resultat. I en speciell kommuniké beklagar statschefer och ministrar från medlemsländerna att de rika länderna försöker att frångå gällande avtal och överenskommelser.
BOLETIN INFORMATIVO

 
 

 

 

 

2009-12-18
Kuba: sammansvärjning från de rika länderna hindrar klimatmötet

På Klimatmötet i Köpenhamn anser Kuba att sammansvärjningen av de rika länderna vad gäller Kyotoprotokollet hindrar förhandlingarna. Kubas representant säger att ett av de två spåren i förhandlingarna försöker tillmötesgå USA och ställa Kyotoprotokollet åt sidan. ”Förhandlingarna är inne i ett mycket komplicerat skede för att de rika länderna, med USA i spetsen, är emot en andra period av åtaganden för att reducera utsläppen utifrån Kyotoprotokollet.”
BOLETIN INFORMATIVO

 
 

 

 

 

2009-12-18
Kubas vicepresident och utrikesminister till Köpenhamn
Kubas vicepresident Esteban Lazo leder öns delegation till FN:s Klimatmöte i Köpenhamn. Konferensen är en del av det internationella samfundets ansträngningar att bekämpa de globala problemen, vars konsekvenser hårdast drabbar de fattiga länderna. I den officiella kubanska delegationen ingår också utrikesminister Bruno Rodríguez och vice vetenskaps- och miljöminister Fernando González.
BOLETIN INFORMATIVO

 
 

 

 

 

2009-12-17
Utdrag ur brev från Fidel Castro till Hugo Chávez

Det har gått tio år av exemplariskt och givande samarbete mellan Venezuela och Kuba. Under denna period föddes ALBA. USA:s försök att införa ALCA [ett frihandelsområde för Nord- och Sydamerika under USA:s dominans] misslyckades. Men imperiet är på offensiven igen.

USA och Obama
Statskuppen i Honduras och sju militärbaser i Colombia är händelser som inträffat efter att USA:s nye president installerats. Hans föregångare satte åter in 4:e flottan, ett halvt århundrade efter senaste världskriget, efter kalla krigets slut och efter att Sovjetunionen upphört att existera. De verkliga syftena hos imperiet är uppenbara, denna gång dolda bakom Barack Obamas trevliga leende och afro-amerikanska ansikte.

Igår förklarade Daniel Ortega [Nicaraguas president] hur kuppen i Honduras har försvagat medlemsstaterna i det Centralamerikanska Integrations Systemet. Imperiet mobiliserar högerkrafterna i Latinamerika för att slå mot Venezuela och de andra länderna inom ALBA. Om imperiet än en gång skulle ta kontrollen över de stora olje- och gastillgångarna i Bolivars fosterland [Venezuela], så skulle länder i Karibien och Centralamerika bli av med de förmånliga villkoren för sin oljeimport som det revolutionära Venezuela erbjuder dem.

För några dagar sedan, när Obama tillkännagav ökningen av trupperna till kriget i Afghanistan med 30 000 man, skrev jag i en  artikel där jag ansåg att hans accepterande av Nobels Fredspris var cyniskt. Vid hans Nobeltal 10 december i Oslo framgick den imperialistiska logiken. Obama sa att han är ansvarig för att skicka tusentals unga amerikaner för att strida i ett avlägset land. Där kommer några att döda medan andra kommer att dödas. Det var ett försök att presentera den brutala slakten mot det avlägsna landet som ett ”rättfärdigt krig”. Ett krig där de flesta som dödas är hjälplösa bybor som dör av bomber som släpps från förarlösa flygplan. Därefter försökte Obama med fler än 4 600 ord lägga fram massakrerna på civila som ett rättvist krig.

Klimatkonferensen i Köpenhamn
Oslo är inte långt från Köpenhamn, där den otroligt viktiga konferensen om klimatförändringar hålls. Samma ställe som jag vet att du [Hugo Chávez]  och Evo [Morales, Bolivias president] planerar att delta. Den viktigaste politiska striden i mänsklighetens historia utkämpas där, just nu. Här kan man se vidden av skadan som den utvecklade kapitalismen inneburit för mänskligheten. Denna mänsklighet som nu behöver kämpa desperat, inte bara för rättvisa, utan för mänsklighetens överlevnad.
Fidel Castro 091214

 
 

 

 

 

2009-12-17
Framgångsrikt möte i ALBA

Kubas president Raul Castro betecknade resultaten från mötena i samband med ALBA:s 8:e toppmöte i Havanna som ”strålande”. I sitt anförande sade Raul att ALBA:s mål är historiskt i strävandena att förverkliga visionen om vårt Amerika. Det vill säga den integration i regionen som frihetskämparna Simon Bolivar och José Martí kämpade för. På agendan för mötena finns erfarenheter från vunna framgångar och hur man ska kunna fördjupa och förbättra Alliansens arbete. Castro framhöll vikten av realistiska och djärva mål inför farorna av det nuvarande internationella läget.
BOLETIN INFORMATIVO

 
 

 

 

 

2009-12-16
Kuba fördömer USA:s offensiv för dominans av Latinamerika

Kubas president Raul Castro betecknade etablerandet av nya USA-baser i Colombia som en offensiv från USA:s sida som utgör en aggression mot hela Latinamerika och Karibien. ”Det är uppenbart att USA vill förverkliga sin politisk-militära doktrin för att ockupera och dominera det territorium som det alltid betraktat som sin bakgård. Och det till vilket pris som helst.” Castros tal hölls i samband med ALBA:s toppmöte i Havanna. Castro varnade också för återaktiveringen av USA:s 4:e flotta, med kapacitet att verka över hela regionen för att nå sina mål. Det innefattar till och med intrång på latinamerikanska länders territorialområden, vilket visar att det inte finns några gränser för USA, utom de som påtvingas det av det motstånd som latinamerikanerna kan uppbåda.
BOLETIN INFORMATIVO

 
 

 

 

 

2009-12-16
MERCOSUR kräver omedelbart slut på blockaden av Kuba

Vid Mercosurs 38:e toppmöte, som äger rum i Uruguay, kräver sammanslutningen ett omedelbart slut på blockaden mot Kuba, liksom på de lagar och åtgärder som strider internationell rätt. Samtidigt uttryckte de deltagande länderna sin belåtenhet av den överväldigande majoriteten av världens länder som är mot blockaden, som visades i omröstningen i FN:s Generalförsamling. Mercosur understryker att blockadpolitiken står i strid med principerna i FN-stadgan liksom med internationell rätt. 
Boletin informativo

 
 

 

 

 

2009-12-15
ALBA firar fem år!

Fem år efter sitt grundande har la Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América (ALBA) toppmöte. ALBA har konsoliderats som en mekanism för social och ekonomisk integration, men också referenspunkt för sitt politiska ledarskap. Fram till den 14 december pågår sammanslutningens 8:e toppmöte i Havanna, som sammanfaller med femårsjubileet. Det var Venezuelas Hugo Chávez och Kubas Fidel Castro som 14 december 2004 i Havanna undertecknade en gemensam deklaration för bildandet av ALBA. Fram tills idag har nio nationer anslutit sig; Venezuela, Kuba, Bolivia, Nicaragua, Dominica, Honduras, Ecuador, San Vicente och Grenadinerna samt Antigua och Barbuda. Sammanlagt har dessa fler än 75 miljoner invånare. ALBA har fler än 100 program igång i de olika länderna inom områden som hälsovård, utbildning, kultur, energi, jordbruk, handel, livsmedelsförsörjning, telekommunikationer, gruvindustri, industri och finanser.
Boletin informativo

 
 

 

 

 

2009-12-14
Kuba och Venezuela i miljardavtal

Kubas president Raul Castro och Venezuelas dito Hugo Chavez har i samband med ett Kubabesök under helgen av Chavez undertecknat 285 olika samarbetsavtal värda motsvarande knappt 23 miljarder kronor. Kuba och Venezuela har stärkt sina ekonomiska band väsentligt sedan år 2000 och de nu aktuella avtalen uppges röra sjukvårds-, utbildnings-, kultur-, gruv-, byggnads-, jordbruk-, och energisektorn.

Chavez, som anlände i fredags, berättade också att han mött Kubas förre ledare, Castros sex år äldre bror Fidel Castro, 83 år, och funnit honom vid god hälsa. ”Fidel är den av oss som är i bäst form. Jag sade till Raul att Fidel kommer att begrava oss alla.” För pressen framhöll venezolanske utbildningsministern att tack vare alfabetiseringsprogrammen inom ALBA är idag Bolivia, Nicaragua och Venezuela fria från analfabetism. (Kuba är det sedan 1961).

Anledningen till Chavez besök är att 8:e toppmötet hålls på söndagen med den regionala ALBA-gruppens nio medlemsländer — bland andra Bolivia, Ecuador, Honduras, Kuba, Nicaragua och Venezuela.
Boletin informativo 091211, TT-AFP DN  20091213

 
 

 

 

 

2009-12-13
Kuba ger svar på tal vad gäller jämlikhet på ön
Svarta artister, författare och journalister svarar på attack från svarta US-amerikaner

Kuba slår tillbaka mot 60 framträdande svarta ledare i USA som kritiserat Kuba för dess ”raspolitik.” Kubanerna hävdar att kritiken är en attack på deras nationella identitet. De skriver att Kuba inte är ett rasistiskt samhälle och att svarta har möjligheter ”som aldrig förr i vårt lands historia.”

”Under lång tid har man från medier och politiskt intoleranta mäktiga grupper i USA givit en förvriden bild av det kubanska samhället. Men förr eller senare kommer sanningen ikapp. Det kommer också att ske med det dokument som en grupp afro-nordamerikaner undertecknat.”

Uttalandet försvarar Kubas framsteg vad gäller att ge svarta och mestiser sociala och personliga möjligheter. I Kubas svar framhåller man försvaret av Angola och Etiopien under 70-talet, liksom att man givit 35 000 afrikanska studenter möjlighet till gratis utbildning på Kuba samtidigt som Kuba har många läkare i Afrika. ”Och allt detta utan egen vinning. Från Afrika har Kuba bara transporterat hem sina döda. Kuba har inte en enda egendom i Afrika, inte en enda bank, inte en enda gruva eller oljekälla.” Bland många andra har Nelson Mandela framhållit den stora betydelsen som Kuba haft i Afrika.

Fidel Castro citeras när han säger att revolutionen 1959 ”avvecklade den institutionella och juridiska basen för ett rasistiskt samhälle.”  Kubanerna skriver: ”Vid den kubanska revolutionens seger befann sig majoriteten av befolkningen i prekära svårigheter. Afrokubanerna var bland de som led mest under den nykoloniala ordning som rådde på ön, och drog omedelbart nytta av den revolutionära regeringens åtgärder för att utradera alla former av uteslutning, inklusive den våldsamma rasism som karaktäriserade det förrevolutionära Kuba.”

Undertecknarna påminde om Kubas erbjudande att skicka medicinsk hjälp till offren efter orkanen Katrina, som ödelade New Orleans. Ett erbjudande som USA avvisade.

Undertecknarna av skrivelsen från USA anklagas för att vara del av en kampanj som ”strävar efter att kväva vår självständighet och vår nationella identitet.” Bland undertecknarna av det kubanska svaret finns Miguel Barnet, en erkänd författare i rasfrågor som också är chef för Kubanska Författarförbundet. Här finns också den kända poeten Nancy Morejón, sångerskan Omara Portuondo, skulptören Eduardo Roca med flera.

En av undertecknarna av skrivelsen från USA, Makani Themba-Nixon VD för The Praxis Project i Washington, har bett att få sitt namn borttaget och säger att skrivelsen ”manipulerades för att underminera legitimiteten av viktiga sociala projekt i det landet”.           
The Cuba Central Team 091211, Associated Press in Havana, The Guardian 4 December 2009, Liberación 091211

 
 

 

 

  2009-12-13
Kuba är världsledande i klimatfrågor 

Kubanska bönder bevisar att hållbart jordbruk betalar sig. Medan världen bekymrar sig hur man ska klara sig utan fossila bränslen, så visar Kuba vad som är möjligt.

Kubanerna är en fantastisk inspiration. De är ett levande exempel på att en bättre värld är möjlig. Oftast när Kuba framhålls som ett eftersträvansvärt exempel är det hälsovård- och utbildningssystemet det gäller. Dessa hör till de bästa i världen enligt FN-organen WHO och UNESCO. Eller så är det årtionden av solidaritetsarbete i andra utvecklingsländer där kubanska frivilliga är fler än vad WHO kan skicka ut. Eller så är det Kubas ståndaktighet gentemot USA:s försök att dominera det.   

Men vem skulle ha trott att kubanerna, som på 1980-talte skröt med den högsta mekaniseringen av jordbruket i hela Latinamerika, skulle bli förtrupp vad gäller hållbar utveckling och ekologi?

Mänsklighetens exploatering av naturen, och faktiskt också av varandra, har medfört att planeten befinner sig i kris. Ekonomisk kris, energikris, livsmedelskris, klimatkris. Men ett land har redan upplevt vad det innebär att plötsligt berövas ekonomiska medel, energi och livsmedel. Sovjetunionen stod för mer än 80 % av Kubas utrikeshandel vid sammanbrottet 1989. Faktumet att den kubanska socialismen överlevde den s.k. ”specialperioden” visar att det är möjligt att överleva till och med den värsta kris. Vad är då den kubanska hemligheten?

Kubanerna valde inte den vanliga krismedicinen genom nedskärningar i det sociala systemet och mer marknadsekonomi. Nyckeln till den kubanska framgången är den praktiska solidaritet som genomsyrar revolutionen: när resurserna är knappa så delar man dem för att försäkra sig om att alla får det de behöver. När den sovjetiska oljan slutade att rinna till så importerade Kuba 1,2 miljoner cyklar och monterade ihop ytterligare en halv miljon. Stora lastbilar byggdes om till bussar. Alla statliga fordon var skyldiga att plocka upp liftare. Riskokare som drivs med solenergi och lågenergilampor tillverkades och delades ut. Alla problem löstes inte, men livsvillkoren var trots allt uthärdliga.

Den värsta delen av specialperioden var bristen på mat, som förvärrades av en skärpt USA-blockad. Mellan 1990 och 1994 gick genomsnittskubanen ner 8 kilo. Kanske det grymmaste uttrycket för den inhumana USA-politiken. Men kubanerna bekämpade livsmedelskrisen. Ransonering garanterade ett nödvändigt minimum av livsmedel till kraftigt reducerade priser. Då varken gödsel eller bekämpningsmedel var tillgängliga började staten att producera vad som med nödvändighet blev organisk odling. Ett ekologiskt system som idag exporteras till flera andra länder. Idag är 80 % av Kubas jordbruk helt organiskt. Eftersom det inte fanns drivmedel till traktorer så började man åter använda hästar och oxar i jordbruket. Biprodukter från sockerproduktionen användes för att få fram elektricitet vid lokala kraftverk. Eftersom matbristen var störst i städerna, och på grund av brist på drivmedel, satte man upp små jordbruk inne i städerna.

Statistiken talar för sig själv: Idag producerar Kuba 80 % av de livsmedel som importerades 1991. Framstegen i hållbart jordbruk spelar också en viktig roll i de nio ALBA-ländernas samarbete. I detta samarbete hjälper exempelvis kubanska experter till att väcka liv i det länge försummade Venezolanska jordbruket. Till och med det klassiska problemet med urbanisering och flykt från landsbygden från städerna är delvis löst på Kuba, helt enkelt genom att se till att bönderna har en anständig inkomst.

Även om vår historia och vår situation i västvärlden är annorlunda, så låt oss inspireras av de kubanska erfarenheterna. Kuba spelar en viktig roll på Klimatmötet i Köpenhamn. De som har möjlighet uppmanas att ta del av Kuba arrangemangen i samband med detta.

En bättre värld är möjlig – och kubanerna vet hur vi ska skapa det.
Helene Caprani, The Cop 15 post, 4 December, 2009
 
 

 

 

 

2009-12-12
Ecuadors president framhåller Kuba som föredöme

Ecuadors president, Rafael Correa, framhöll Kuba, denna lilla upproriska, självständiga ö som aldrig mer kommer att stå under imperiets stövel, som ett exempel för världen på solidaritet. Det trots alla svårigheter och problem som landet utsätts för. Vid en ceremoni i Quito, då deltagarna i Misión Solidaria Manuela Espejo fick diplom, tackade Correa: ”Kubas regering och Kubas fantastiska medarbetare inom hälsovården som har hjälpt oss i Ecuador i den humanistiska uppgiften att ge funktionshindrade utbildning och vård.” På det känslosamma mötet närvarade också vicepresident Moreno, andra ministrar, Kubas ambassadör och närmare 200 kubanska läkare som arbetar i Ecuador.
BOLETIN INFORMATIVO

 
 

 

 

 

2009-12-08
Valladares går igen

Den beryktade ”kubanske politiske fången” Valladares har dykt upp igen. Valladares dömdes på 1960-talet för flera terrorattentat på Kuba då han tillsammans med bland andra Carlos Alberto Montaner (ja just det, samme Montaner som är vice ordförande i Liberalernas International, avslöjad som inblandad i mordet på sex jesuitpräster i El Salvador och som arbetar mot Kuba från Madrid) placerade ut bomber i butiker. Valladares blev känd i hela världen när Amnesty tog sig an hans sak som påstådd ”samvetsfånge”. Han hävdade att han var poet och att han blivit invalidiserad av tortyr i fängelset. En jättekampanj för hans frigivande drogs igång. Frankrikes president Mitterand engagerade sig i fallet.

Kubanerna, som hade videoinspelningar från när Valladares gjorde armhävningar och andra fysiska övningar i fängelset, var inte glada åt lögnerna om tortyr. På Mitterands enträgna begäran lovade Kuba att släppa ”invaliden” om han förband sig att gå ner för trapporna från flygplanet när han landade i Paris. Och där stod hela jätteuppbådet från franska regeringen, Amnesty osv. och väntade med rullstol på det stackars tortyroffret när han glatt skuttade ner för flygplanstrappan. Amnesty har aldrig bett om ursäkt för förtalet mot Kuba, varken då eller senare. Också hans poetiska ådra visade sig vara lögn. Det var inte han som skrivit dikterna han påstod sig vara författare till. (Utan åter igen vännen Montaner, som faktiskt kan skriva).

Men Valladares fyllde en viktig funktion i den antikubanska hetsen. USA:s dåvarande president Ronald Reagan utsåg terroristen omgående till USA:s ambassadör i FN:s Kommission för de Mänskliga Rättigheterna. Han var varken medborgare i USA eller engelsk-talande. Valladares gjorde präktigt fiasko i Kommissionen med sitt försvar för blodiga diktaturer. Han blev omöjlig och plockades bort. Men han har oförtrutet arbetat vidare för sin variant av ”mänskliga rättigheter”.

Nu har Valladares varit valobservatör under skenvalen efter militärkuppen i Honduras. Utan rullstol. Inga valobservatörer skickades från de Latinamerikanska staterna eller EU, eftersom valet inte accepterats av några andra än USA, Israel och ett fåtal andra USA-klienter. Däremot kom ”valobservatörer” från olika extremhögergrupper i USA, samma grupper som låg bakom militärkuppen i juni. Valladares förklarar att valdeltagandet var högt och att allt gick rätt och demokratiskt till. Rapporter från olika medier på platsen talar ett annat språk: TV-kanalen Telesur hävdar från Honduras att valdeltagandet låg runt ynkliga 30 %. Militärens våld mot demonstranter var utbrett, vilket visas av foton och filmer. Många demonstranter misshandlades och fängslades. Liknande rapporter kommer från svenske journalisten Dick Emanuelsson, sedan flera år bosatt i Honduras. Vem tror du på – Valladares eller Telesur och Emanuelsson?
Liberación 091204 m. M.

 
 

 

 

 

2009-12-07
Google blockerar sina Internet-siter på Kuba

De flesta av oss använder Google dagligen. Men hur många känner till att Google deltar i USA:s blockad av Kuba? När får vi höra om hur användningen av Internet begränsas av USA och de stora bolagen? Tidens anda sägs vara Googles anda. Det gäller inte för Kuba.

Google har just släppt statistik över användningen runt om i världen. Utan förklaring finns Kuba inte med i statistiken. I statistiken redovisas varje år vad som söks mest på de drygt 8 miljarder webbsidorna som används mer än 200 miljoner gånger om dagen.

Googles skapare säger att de vill ge massiv tillgång till information, men det gäller uppenbarligen inte oss kubaner. Vi är inte en del i detta. Det är inte första, och säkert inte sista, gången som Google agerar mot sin egen deklarerade filosofi. Google deltar i USA:s blockad trots att Obama sagt att han skulle se till att underlätta för kubaner att få tillgång till ny teknologi. Istället har tumskruvarna dragits åt och blockaden skärpts.

Men det räcker inte med detta. Hyckleriet är värre än så. För inte bara blockerar USA webbsidor till Kuba. Supermakten gör också allt för att hindra, försvåra och fördyra för Kuba att få tag i teknisk utrustning för att kunna förbättra IT-möjligheterna. USA finansierar förtalskampanjer mot ön och anlitar bloggare som visar sig vara betalda av USA som en del av dess smutsiga krig mot Kuba.

Man kan fråga sig varför företag som vill sälja utrustning till Kuba bötfälls av USA, varför de hindrar oss från att kunna använda oss av e-handel och elektroniska penningtransaktioner, varför de förbjuder oss att köpa dataprogram och till och med blockerar program som annars kan hämtas hem gratis på nätet.

Google är en del av detta förtryck. Det är inte bara Googles statistik som inte kan läsas på Kuba. Det gäller såväl Google Earth, Google Desktop Search, Google Code, Google Toolbar och också den nyligen lanserade sökmotorn Chrome. Allt detta är oåtkomligt för oss kubaner.

Vi vill fråga Google än en gång, även om vi inte räknar med något svar: Varför blockerar ni oss kubaner? Men antingen de gillar det eller ej, så är Kuba alltmer inne i IT-samhället och dagens anda. (även om det inte är Googles).
Amaury E. del Valle,  JUVENTUD REBELDE December 3, 2009 (nedkortad version)

 
 

 

 

 

2009-12-07
Svensk Kubanska Föreningen blir medlemmar i Ship to Gaza

Vid sitt senaste nationella styrelsemöte beslutade Svensk-Kubanska Föreningen att bli medlemmar i Ship to Gaza. Föreningen kommer också att köpa fem sjömil. En sjömil för att hedra var och en av de fem kubaner som orättfärdigt sitter i USA:s fängelsehålor sedan 11 år.

Kuba, som genomsyras av den internationella solidariteten, har sedan länge kämpat för palestiniernas rättigheter. Så sent som häromdagen tog Kuba upp Israels brott i FN:s Säkerhetsråd och krävde handling från världssamfundet. Kuba kritiserade Säkerhetsrådet för dess passivitet och för att man inte gör något för att åstadkomma en rättvis lösning på konflikten. Kuba upprepade sitt stöd för det palestinska folkets kamp och för deras rättmätiga krav på en egen stat.

 
 

 

 

 

2009-12-05
Liberalernas vicepresident medskyldig till massmord

På Jamaica intygar Caricom Net News att terroristerna Luis Posada Carriles och Carlos Alberto Montaner var medskyldiga till mordet på sex jesuitpräster för 20 år sedan i El Salvador. Såväl CIA som spanska säkerhetstjänsten kände i förväg till att prästerna skulle mördas av en dödsskvadron i den salvadoranska armén. Montaner, CIA-agent och en av Liberala Internationalens vicepresidenter, kände till konspirationen. En annan av Liberala Internationalens vicepresidenter är Micheletti i Honduras som i juni ledde kuppen mot landets demokratiskt valde president Zelaya. Till Liberala Internationalen hör också svenska Folkpartiet.

 
 

 

 

 

2009-12-05
Utdrag ur Kubas utrikesministers tal på Ibero-amerikanska toppmötet i Lissabon

Vetenskaplig aktivitet och uppfinningar är grovt ojämlik. Varje år publiceras två miljoner vetenskapliga artiklar, det lämnas in en miljon patentansökningar och det finns mer än en miljard Internetanvändare. Men 85 % av artiklarna, 90 % av patenten och 75 % av Internetanvändarna kommer från i-länderna. 700 storföretag står för hälften av jordens sammanlagda omsättning i pengar och två tredjedelar av investeringar, forskning och utveckling. 80 % av dessa 700 företag finns i fem i-länder.

Idag vill man inte tala om ”brain-drain” utan man försöker lansera termen ”fri rörlighet för hjärnor”, en förskönande omskrivning för att dölja den massiva utvandringen av högt kvalificerade akademiker och professionella från den fattiga till den rika världen. Gamla som nya former av exploatering av U-länderna används av I-länderna. I denna exploatering är ”stölden av hjärnor” en mycket lönsam affär där I-länderna får tillgång till kvalificerad arbetskraft till en ringa kostnad.

Som en konsekvens av detta förfogar Latinamerika över bara 146 000 forskare, dvs. knappt 3,5 % av världens forskare. Latinamerika har 3 gånger färre forskare än Japan, 6 gånger färre än USA, 4 gånger färre än Europa och 4 gånger färre än Kina. Siffrorna är dramatiska. Man räknar med att mellan 1961 och 2002 så emigrerade 1,2 miljoner högt kvalificerade personer från Latinamerika till Nordamerika eller Storbritannien. En kostnad för Latinamerika på mer än 30 miljarder dollar enligt försiktiga beräkningar.
 
Nyligen informerade Interamerikanska Utvecklingsbanken att 54 miljoner ungdomar i Latinamerika inte har tillgång till skolgång, eller går i undermåliga skolor. Kuba ser innovation och kunskap som centrala faktorer för utveckling och också som nyckelelement för en rättvis social utveckling. Utbildning är ett resultat av vår självständighet. Vi avsätter 1 % av landets BNP till forskning och utveckling och vi har 15 forskare per 10 000 invånare. När det gäller miljön erkänns Kuba som en av de länder vars ekologiska fotavtryck håller för en långsiktig och hållbar utveckling.

Resultat av våra utbildningssatsningar visas inte minst inom hälsoområdet där vi kommit långt, trots USA:s blockad och aggressiva politik.

Ibero-amerikas strävan att ge prioritet till utveckling kommer inte att ge resultat om vi inte förenar denna strävan med social rättvisa och mot marknadsekonomins diktat, patentmonopol, restriktionerna för intellektuell egendom och de multinationella företagens intressen.

 
 

 

 

 

2009-12-04
Militärdiktaturens skenval i Honduras fördöms
   
Vid ett offentligt möte i Göteborg ordnat av Svensk-Kubanska Föreningen onsdag 2 december, med föredrag av Edelys Santana Cruz från Kubas kommunistiska parti, antogs följande uttalande enhälligt av de drygt trettio deltagarna:

Folket i Honduras segrade stort mot kuppmakarnas bluffval 29 november!

Över två tredjedelar av väljarkåren bojkottade valcirkusen på uppmaning av sina folkrörelseorganisationer i Honduras motståndsfront mot statskuppen, och på uppmaning av den legitima presidenten Manuel Zelaya som fortfarande tvingas söka skydd i Brasiliens ambassad i huvudstaden Tegucigalpa.

Militärdiktaturens repression mot de fredliga folkliga mötena och fängslandet av folkets ledare har trappats upp kraftigt. Detta och klappjakten på progressiva radiosändningar och tidningar och grovt valfusk talar sitt tydliga språk.

USA gör allt för att få skenvalet accepterat. EU och USA-medgörliga regimer som i Colombia och Costa Rica spelar med. Men Honduras folk har rest sig mot statskuppen och mobiliserar för en lång kamp för social rättvisa och bort med fascisterna och USA:s militärbaser. Protester pågår i hela Latinamerika mot USA:s nya militärupptrappning i Latinamerika med utbyggda baser i Colombia och mobilisering av Fjärde flottan. Folken i Kuba, Venezuela, Bolivia, Nicaragua och många fler, inklusive Zelayas Honduras, bygger solidariskt samarbete i ALBA och en framtid på folkens villkor.

• Vi uppmanar alla demokratiska krafter att fördöma skenvalet i Honduras.
• Militärdiktaturens planer på regeringsbildning och parlament är illegala.
• Kuppmakarnas förföljelser och våld mot folket måste upphöra.
• Stöd Honduras Motståndsfront mot statskuppen!

  
Länkar
http://contraelgolpedeestadohn.blogspot.com/
http://hondurasresists.blogspot.com
http://www.chavezcode.com/

 
 

 

 

 

2009-12-04
Kuba på det Ibero-amerikanska toppmötet i Portugal om ekonomisk utveckling

Kuba varnade för att uppfinningar och kunskap bara kan bidra till att utrota fattigdomen i Latinamerika om länderna i regionen förmår att ändra den ineffektiva och orättvisa världsekonomiska ordningen. Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez  framhöll att framstegen i utvecklingsländerna blir otillräckliga så länge de rika länderna inte underlättar tekniköverföring och så länge som den stora majoriteten av de ibero-amerikanska länderna fortsätter att vara offer för en orättvis ekonomisk världsordning. Enligt ministern är det denna utsugande världsordning som är det största hindret för framsteg.
BOLETIN INFORMATIVO

 
 

 

 

 

2009-12-03
Kuba uppmanar de rika länderna att upphöra med subventioner som snedvrider handel

I samband med G20-ländernas och WTO:s möte i Genève uppmanade Kubas handelsminister Rodrigo Malmierca de rika länderna att upphöra med subventioner som snedvrider handeln. Ministern vände sig mot stödet till produkter från de rika länderna. Dessa subventioner är ett av de viktigaste skälen som hindrar framsteg i förhandlingarna i Doha-rundan. Kuba, som fanns på plats på inbjudan från Brasilien, ansåg att den verkliga anledningen för att de utvecklade länderna skyndar på förhandlingarna är deras intresse av ytterligare eftergifter från 3:e världen.
BOLETIN INFORMATIVO 30 de noviembre del 2009

 
 

 

 

 

2009-12-03
Flera afrikanska statsbesök på Kuba

Raul Castro tog emot sin kollega från Seychellerna, James Alix Michel, som är på officiellt besök i landet. Länderna samarbetar idag inom hälsovård, utbildning, jordbruk, idrott och basindustri.

Ugandas president general Yoweri Kaguta Museveni kommer idag till Kuba för samtal med Raul Castro. Museveni besöker Kuba under tre dagar på ett officiellt besök.

Tanzanias president Jakaya Mrisho Kikwete inleder idag ett fyra dagars officiellt besök på Kuba.

Den sydafrikanska ministern Maite Nkoana-Mashabane påbörjar idag sitt besök på Kuba. Länderna förväntas ytterligare fördjupa sitt samarbete.
BOLETIN INFORMATIVO 30 de noviembre del 2009

 
 

 

 

 

2009-12-02
Kuba kräver fördömande av valen i Honduras

På det ibero-amerikanska toppmötet i Lissabon krävde Kuba ett uttalande som fördömer valen i Honduras och varnar för hotet från USA. I Honduras har det genom en militärkupp, initierad och stödd av USA, installerats en diktatur. Att erkänna den falska regering som är ett resultat av olagliga val skulle förråda principerna om fred, demokrati och rättvisa som vi bekänner oss till. Detta bör klart uttalas av mötet. Kubas utrikesminister tillade att USA:s regering hotar de latinamerikanska folken med sin aggressiva militärdoktrin, återinsättandet av 4:e flottan och en rad nya militärbaser i Latinamerika.
BOLETIN INFORMATIVO

 
 

 

 

 

2009-12-02
Honduras: Revolution och kontrarrevolution allt närmare varandra     
Jorge Capelan    2009-11-30

Hur skall gårdagens skenval i Honduras utvärderas? Seger eller nederlag? För vem?

Ett är säkert. Röstskolkarna blev rekordmånga. Kuppmakarnas regering talar om ettvaldeltagande på 60-70 procent medan Zelaya och motståndsrörelsen, som hade uppmanat sina anhängare att inte rösta, talar om ett valdeltagande på 30-35 procent. Inte ens av regimen tillåtna medier vågade igår backa upp diktaturens påståenden fullt ut. Bilderna av den brutala repressionen i San Pedro Sula kunde effektivt dränkas i det multinationella mediebruset, men inte inne i Honduras, och inte heller i resten av regionen.

En segrare efter gårdagens fars är naturligtvis USAs och EUs hyckleri. En fransk parlamentariker lär ha formulerat det som att "visst är de kuppmakare, men de är våra kuppmakare". Frasen ekar historia. "Visst är han en skitstövel, men han är vår skitstövel" sade en gång Franklin Roosevelt apropå Nicaraguas diktator Anastasio Somoza. En efter en börjar USAs klienter i Latinamerika erkänna "valet": Peru, Colombia, "fredsmäklaren" Arias... Fy skäms de som påstod att USAs imperialism var Zelayas bästa allierad!

En given förlorare är OAS och dess demokratiska förklaring som historiskt betraktats som en skyddsmekanism mot diktaturer men som i praktiken alltid använts när argumenten för nakna imperialistiska invasioner måste förses med lämpliga fikonlöv. Apropå detta kommenterade Nicaraguas president Daniel Ortega i lördags: "Den demokratiska förklaringen är död. Kom inte och klaga sen, ni som idag ojar er och samtidigt stödjer kuppen."
>>Läs artikeln

 
 

 

 

 

2009-12-02
Utmärkta relationer mellan Kuba och Surinam

Surinams diplomatiska representant på Kuba, Ike Antonius, betecknade relationerna mellan de båda länderna som utmärkta. Sedan diplomatiska relationer upprättades 1979 har samarbetet med Kuba intensifierats inom utbildning, hälsovård och idrott. 25 000 personer i Surinam har haft glädje av ”Operation Mirakel”, och fått gratis ögonoperationer tack vare detta projekt, som drivs av Kuba och Venezuela för att återge synen till fattiga som annars inte skulle ha råd. Antonius tillade att 60 surinameser studerar på Kuba och 45 har tidigare tagit examen där. Bland dem finns Surinams nuvarande hälsovårdsminister.
Boletin de noticias

 
 

 

 

 

2009-12-01
Dokumentärfilm om världsberömda bandet Los Van Van

Dokumentären ”Det som rör sig” av regissören Ian Padrón, handlar om superstjärnorna i den kubanska orkestern Los Van Van. Filmen har premiär 28 november i Havanna. Los Van Van grundades och leds av Juan Formell. Bandet är ett av de mest emblematiska i hela Kubas musikhistoria. Skapad för 40 år sedan utmärker det sig genom sin speciellt välljudande och dansvänliga musik.
ICAIC digital

 
 

 

 

 

2009-12-01
Alarcón betonar vikten av internationell solidaritet med
de 5


Om Obma verkligen vill övertyga oss om att han strävar efter en ny start i relationerna med Kuba och Latinamerika så finns det inget bättre han kan göra än att använda den makt han har och frige de 5, sade Kubanska Parlamentets talman Ricardo Alarcón de Quesada. Han gjorde detta i USA där han uppdaterade åhörarna på 8:e International American Studies Conference om de i USA fängslade antiterroristerna.

”Det är ett ansvar som han inte kan smita ifrån då han har legala möjligheter och en moralisk plikt att göra det, med tanke på att alla andra juridiska vägar är stängda”, sade Alarcón.

Alarcón underströk betydelsen av det internationella solidaritetsarbetet utifrån Antonio Guerreros omförhandling av domen. ”Det var det som fick USAs regering att försöka komma överens med försvaret om en mildare dom för brottet som Antonio påstås ha begått.” Förhandlingar för Fernando González och Ramón Labañino kommer inom kort.

Alarcón bekräftade också att den rättsliga kampen fortsätter, trots de begränsade möjligheterna, framförallt för Gerardo Hernández och René González vars domar inte ska omförhandlas. Alla möjligheter ska utrönas.

26 November 2009, Aida Calviac-Mora i Granma International

 
 

 

 


 

2009-11-30
Kuba förtjänar inte kritik när det gäller Mänskliga Rättigheter

Det verkliga brottet är den förlamande och inhumana USA-blockaden

Human Rights Watch (HRW) kritiserar i sin rapport Kuba. Man sätter inte in kritiken i det komplexa sammanhanget av relationerna mellan USA och Kuba.

HRW säger att Raúl Castro ”har vidmakthållit förtryck och håller dussintals politiska fångar instängda”, men ignorerar att dessa anklagas för att ta emot pengar från USA:s regering. De sitter instängda för att de är betalda agenter för en främmande makt – ett brott i vartenda land i hela världen.

HRW gör en knapphändig referens till den inhumana USA-blockaden, nyligen nedröstad av 187 länder i FN. Blockaden hör hemma i varje debatt eftersom den tränger in i varenda del av kubanskt liv. Istället säger HRW att blockaden är ”en förevändning för att slå ned på dissidenterna.”

HRW verkar inte bry sig om de människorättskränkningar som blockaden innebör för kubanerna. Dess 123-sidiga rapport är mer bekymrad för hur blockaden ”alienerar” USAs politik internationellt. Det kanske inte är så konstigt då HRWs Latinamerikachef, José Miguel Vivanco, nyligen anklagade Kuba för att vara ”den värste människorättsförbrytaren i regionen.” I en region där fackföreningsmedlemmar avrättas, homosexuella mördas och barn lever i misär, fördärvas av droger, våld och övergrepp, så förtjänar inte Kuba en så orättvis karaktäristik.

Guardian rapporterade inte alls, än mindre gav en hel sida till, Amnestys mer opartiska rapport från juli 2009. I denna stod det om blockaden att dess ”effekter på kubanernas mänskliga rättigheter inte uppmärksammats”

 
 

 

 

 

2009-11-30
Australiensiskt ministerbesök betecknas som historiskt

Nyhetsmedier i Australien betecknar besöket av ministern Stephen Smith som historiskt. Det är det första besöket på denna nivå från Australien sedan 1995. De båda länderna ska stärka banden. Den australiske ministern träffade bland andra Kubas vicepresident José Machado. De diskuterade vetenskapliga projekt, kulturella- och handelsförbindelser.
Boletin de noticias 091125

 
 

 

 

 

2009-11-29
USA och stödet till militärkuppen i Honduras

I en intressant artikel av den argentinske sociologen Atilio Boron i Liberación den 20 november diskuterar han USA:s agerande i förhållande till militärkuppen i Honduras. Detta är några av hans slutsatser.

USA:s ”Permanenta styre”, dvs. de multinationella företagen med sina lobbygrupper, de väpnade styrkorna och Pentagon, politiker och massmedia. Alla dessa som har ”kidnappat det nordamerikanska samhället.” Detta ”permanenta styre” står i motsats till det ”tillfälliga styret” som innehas av den som för tillfället sitter i Vita Huset.

Att det är det ”permanenta styret” som bestämmer har visat sig ovanligt tydligt i just fallet Honduras. Snabbt efter kuppen i juni utmanövrerades de Amerikanska Staternas Organisation, OAS, och dess medlingsförsök. Istället satte USA in en av sina underhuggare, Costa Ricas´ Oscar Arias.

Om Obama verkligen hade önskat att återinföra demokratin i Honduras hade han kunnat göra det. Han har en rad verktyg för att åstadkomma trycka på: han skulle tillfälligt ha kunnat stoppa penningöverföringarna från honduranska immigrantarbetare i USA till Honduras; han skulle ha kunna instruera USA-bolagen i Honduras att förbereda en evakuering; han skulle ha kunnat frysa honduranska politikers och företagschefers tillgångar i USA-banker; han skulle ha kunnat ta i beslag den honuranska oligarkins fabulösa egendomar i Florida. Detta hade varit fullt möjligt. Det var precis vad George W Bush gjorde för att hindra kommunisten Schafik Handal, kandidat för FMLN i El Salvador 2004, från att vinna valen.

Varför gjorde han då inte detta i fallet Honduras. För att det ”permanenta styret”, med Hillary Clinton som sin talföra företrädare, bestämde något annat. Obama böjde sig inför det beslutet.

Det är ett strategiskt val för att återställa USA:s bakgård under imperiets kontroll. Och för att ge klara varningssignaler till alla progressiva regeringar i regionen.
Boletin Informativo, 17 de noviembre de 2009

 
 

 

 

 

2009-11-29
Kuba får erkännande från Sydafrika för stödet till landets självständighet

Talmannen för Sydafrikas parlament, Max Sisulo, på besök i Kuba, gav Kuba sitt erkännande för dess bidrag till Sydafrikas självständighet. Sisulo sa att hans besök i Kuba var ett bra tillfälle att tacka det kubanska folket för dess heroiska insatser för Afrikas frihet. Vid sitt besök lade Sisulo bland annat ner en krans vid en staty på den sydafrikanske ledaren Oliver Tambo, en vän till det kubanska folket och till Fidel Castro.
Boletin de noticias 091125

 
 

 

 

 

2009-11-27
Liberalernas Kuba-mentor avslöjad (igen)!

USA:s UD, CIA och spanska säkerhetstjänsten visste alla i förväg om att Jesuitprästen Ignacio Ellacuría, rektor vid Central Amerikanska Universitetet (UCA) i El Salvador, skulle mördas tillsammans med fem av sina kollegor av en dödspatrull i Salvadors armé.
Det bekräftades i söndagens upplaga av spanska El Mundo, som citerade en rad nyligen deklassificerade dokument från USA som ska lämnas över till spanska domstolar. I dessa visas också hur CIA-agenten Carlos Alberto Montaner, stationerad i Madrid, var välinformerad om planerna. Han hotade till och med Ellacuria personligen några dagar innan de brutala morden genomfördes.

Den internationelle terroristen Luis Posada Carriles, då CIA-agent och officer i den salvadoranska statsapparaten, var inblandad i sammansvärjningen. För närvarande finns Carriles i Florida och skyddas av USA. Carriles är en av hjärnorna bakom sprängningen av ett civilt kubanskt flygplan då alla 73 ombord omkom, liksom en rad andra blodiga attentat. Hans utlämning krävs av flera regeringar. 

Dödspatrullen tog sig in i UCA i gryningen 16 november 1989. Jesuitprästerna låg och sov. De tvingades ut och sköts sedan i huvudet. De företrädde befrielseteologin och mördades därför av fascisterna i ARENA-partiet, som haft regeringsmakten fram tills nyligen. Också deras hembiträde och dennes 15-åriga dotter mördades.

I dokumenten som El Mundo tagit del av, framgår att USA-ambassadens militäre chef, överste Milton Menjívar, kände till mordplanerna.

El Mundos avslöjanden kommer samtidigt som Carlos Alberto Montaner befinner sig i Honduras´ huvudstad Tegucigalpa som stöd för kuppmakaren Micheletti. Montaner håller brandtal till stöd för kuppmakarna och diktaturen. Samme Montanter som någon vecka före mordet på Jesuitprästerna hotade dem. Samme Montaner som är på flykt från den kubanska rättvisan för terrorism i Havanna 1960.

Samme Montaner som de svenska liberalerna, som Fredrik Malm, Erik Jennische, Alexis Gainza och Maeliz Orrego hyllar och inspireras av. Alltså en brottsling, medskyldig i mord på oskyldiga, en diktaturkramare och en person som utövat terrorism. Han passar liberalerna som hand i handske
Jean-Guy Allard GRANMA , November 16, 2009 (kraftigt nedkortad, med vissa ändringar)

 
 

 

 

 

2009-11-27
Kuba bekräftar sitt stöd till det palestinska folket

ICAP, det Kubanska Institutet för vänskap med folken, bekräftade sitt stöd för den palestinska kampen. Kuba kommer inte att ge vika i försvaret av den rättfärdiga palestinska kampen för att skapa en självständig stat med Östra Jerusalem som huvudstad. Palestinas ambassadör i Kuba betonade att hans folk vill leva i en verklig fred. Han kritiserade Barack Obama, som har visat att han inte vill pressa Israels premiärminister, högerns Netanyahu.
Boletin Informativo, 17 de noviembre de 2009

 
 

 

 

 

2009-11-26
Latinamerikanska Medicinhögskolan fyller 10 år

Latinamerikanska Medicinhögskolan, ELAM, i Havanna fyller tio år. Den visar vad ett Latinamerika kan åstadkomma. Högskolan inrättades på initiativ av Fidel Castro. Under sina första tio år har skolan utexaminerat över 7 000 läkare från 30 olika länder. De har fått undervisningen gratis och deras enda åtagande (moraliskt) är att återvända till sina fattiga hemmiljöer för att förbättra människornas livsvillkor.
Boletin Informativo, 16 de noviembre del 2009

 
 

 

 

 

2009-11-26
Framgångar i Rom, men de rika länderna bromsar

Kuba pekar på framsteg i deklarationen från FAO:s (FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation) toppkonferens i Rom. Samtidigt kritiserar man frånvaron av statschefer och regeringsrepresentanter från de rika och mäktiga länderna. Dessa ”verkar inte ha modet att konfrontera utvecklingsländerna.” Kuba anser det vara positivt att konferensen slår fast att livsmedel inte får användas som politiskt påtryckningsmedel. Den uppfattningen har Kuba kämpat för i åratal och nu alltså fått acceptans för.
Boletin Informativo, 16 de noviembre del 2009

 
 

 

 

 

2009-11-25
Kuba beklagar överdriven konsumtion och misshushållning

På FAO:s konferens i Rom beklagade Kuba främjande av ytterligare konsumtion och slöseri genom kommersiell reklam för mångmiljardbelopp. Samtidigt tog Kuba upp slöseriet med energi- och naturresurser parat med att militärbudgetarna växer. Vid sitt anförande på FAO:s konferens fördömde den kubanske representanten användningen av livsmedel för att tillverka energi. Han tog också upp de orättvisa kommersiella och politiska villkor som de rika länderna påtvingar världen. ”Det är av stor betydelse att alla stater avstår från att använda livsmedel för politiska påtryckningar och vidta åtgärder som försvårar livsmedelssäkerhet i andra länder.” Han framhöll att det moraliskt är hårresande, fasansfullt och oacceptabelt att det finns 1,2 miljarder människor i världen som är fel- och undernärda.
BOLETIN INFORMATIVO 20 de noviembre del 2009.

 
 

 

 

 

2009-11-25
Kuba provar vaccin mot stafylokocker

Det berömda Finlay Institutet har tillkännagivit att man ska börja med kliniska prov nästa år med ett vaccin mot stafylokocker. Stafylokocker, som nästan enbart drabbar människan, är sjukdomsframkallande och orsaker infektioner som lunginflammation, bihåleinflammation och bukhinneinflammation. Vid en presskonferens informerades om att 10 olika vaccinationer som utvecklats av Kuba bland annat medfört stadigt minskad barnadödlighet. Förra året var den 4,7 av 1 000 födda. 
BOLETIN INFORMATIVO 20 de noviembre del 2009.

 
 

 

 

 

2009-11-24
Kuba: ”De rika från Norr borde rodna av skam inför hungern”

På FN:s toppmöte i Rom åtog sig de rika länderna ingenting för att lindra nöden och hungern hos 1 miljard människor. Kuba säger att representanterna för de rika länderna i norr borde rodna av skam. Och vi pratar om en värld där det produceras 2,5 gånger mer mat än vad som krävs för att föda världens befolkning. Kubas representant hävdade att oförmågan att lösa hungern inte kan rättfärdigas. ”De utvecklade länderna har ansvar för hungern och undernäringen bland miljontals människor. De påtvingade världen liberalisering av handelsvillkoren fast parterna är grovt ojämlika.” Han fortsatte med att säga att kärnan i krisen ligger i ”den ojämlika och orättvisa fördelningen av jordens rikedomar och på den roll som de stora transnationella monopolföretagen spelar.”
Boletin Informativo, 17 de noviembre de 2009

 
 

 

 

 

2009-11-24
Kuba kräver politisk vilja inför klimatmötet i Köpenhamn

Kuba klandrar de utvecklade länderna för den stagnation som förhandlingarna inför klimatmötet i Köpenhamn hamnat i. Orsaken till detta beror på bristande politisk vilja från staterna att förbinda sig att minska sina utslläpp, framhöll Kubas representatn i FN. Inför Generalförsamlingens diskussion om resultat av tidigare toppmöten. Kuba kritiserade också den bristande viljan från industriländerna att främja resurser och teknologi som är nödvändiga för att utvecklingsländerna ska kunna bemöta klimatförändringarna.
Boletin Informativo, 17 de noviembre de 2009

 
 

 

 

 

2009-11-23
Kuba firar barnkonventionen – USA har inte ens skrivit på!

Kubanska skolor på låg- och mellanstadiet förbereder en särskild festdag för att fira FN:s Barnkonventions 20-årsjubileum. Olika kulturella aktiviteter arrangeras för att roa barnen. Barnkonventionen antogs 20 november 1989. Av FN:s 192 medlemsstater är det bara Somalia och USA som inte ratificerat fördraget.
BOLETIN INFORMATIVO 20 de noviembre del 2009.

 
 

 

 

 

2009-11-23
UNICEF framhåller Kuba som föredöme för skydd av barn och barndomen

”Kuba står för ett systemskifte (paradigmskifte) när det gäller att tillämpa Barnkonventionen”, säger FN Barnfonds UNICEF:s representant José Juan Ortiz. Han tillade att det finns mycket att fira på den karibiska ön. Av de miljontals barn som kränks i världen är ingen kuban, framhöll han i TV. I samband med ”Den Tredje Internationella Sammankomsten till Skydd för Minderåriga” påminde UNICEF:s representant om att det finns fler än 1 miljon minderåriga som hålls fängslade. Av dem har över hälften inte ställts inför rätta.
BOLETIN INFORMATIVO 20 de noviembre del 2009.

 
 

 

 

 

2009-11-23
Kuba kräver att USA vidtar åtgärder mot antikubanska terrorister

Kuba har överlämnat ett brev till FN:s högste ansvarige som kräver åtgärder av USA mot terrorister som verkar från USA mot Kuba. Man kräver också frigivande av de fem kubanska anti-terroristerna som sitter på långa straff i USA-fängelser för att ha hindrat terroristbrott. Brevet, som gått till Ban Ki-Moon, ska cirkulera som ett officiellt dokument i Generalförsamlingen med titeln ”Åtgärder för att eliminera den internationella terrorismen”. Också Generalförsamlingens ordförande och ordföranden för kommittén mot terrorism har tagit emot dokumentet. I texten fördöms att USA nyligen frigivit den ökände terroristen Santiago Álvarez, dömd för innehav av ett illegalt vapenförråd som är avsedda att användas mot Kuba.

 
 

 

 

 

2009-11-23
Nytt kinesiskt-kubanskt elektronikföretag

Kina och Kuba har bildat ett gemensamt företag som ska producera TV-apparater på Kuba. Företaget, som ska tas i bruk första halvåret 2010, är ett led i Kubas strävanden att minska importen. Förutom TV-apparater ska företaget bidra till den tekniska utvecklingen. Den kinesiska parten är företaget Haier, Kinas största tillverkare av hushållsapparater.

 
 

 

 

 

2009-11-22
Gemensam virtuell valuta inom ALBA

Experter i ALBA lägger sista handen vid utformandet av den virtuella valuta som ska användas av ALBA-länderna i handelsutbytet istället för US dollar. Det skedde vid ett möte i Ecuadors huvudstad Quito inför lanserandet av SUCRE. Man har nått så långt att det nya systemet kan tas i bruk om några månader. SUCRE kommer att minska ländernas kostnader och underlätta handelsutbytet i regionen. I SUCRE-samarbetet deltar Ecuador, Bolivia, Kuba, Honduras, Nicaragua och Venezuela.

 
 

 

 

 

2009-11-22
Reformer av FN behövs


I FN vidhåller Kuba sitt krav på omfattande reformer av Säkerhetsrådet. Den bör breddas och dess arbetsmetoder ses över. Ingen verklig reformering av FN kan ske innan man förändrat Säkerhetsrådet. Kuba kritiserar förhalandet av de reformer som krävs av majoriteten av medlemsländerna. Kuba kräver också representation från utvecklingsländer och kritiserar att stora områden som Afrika, Latinamerika och Karibien inte har någon permanent medlem i Säkerhetsrådet.

 
 

 

 

 

2009-11-21
Bredband på Kuba

I slutet på oktober hölls en debatt arrangerad av den kubanska tidskriften Temas om Internet och kubansk kultur. Det är en komplex fråga eftersom användningen av nätet har politiserats av de som är emot landets regering. Internet har också blivit ytterligare ett vapen som USA använder sig av för att främja sin utrikespolitik. [1]

Kostnader för uppkoppling
Till debatten anmälde sig den anti-kubanska bloggaren Yoani Sánchez och hon fick delta. Jag har tidigare skrivit om Internet på Kuba [2] och vikten av bandbredd för uppkopplingen, samt hur det påverkar överföring och hur många som kan vara uppkopplade. Jag analyserade också kostnaderna för uppkoppling, digitala nät, servrar, routrar osv, sam om det gällde satellit eller något annat medium. I högt utvecklade länder blir kostnaden per person mycket lägre än i fattiga länder eftersom den nödvändiga infrastrukturen är uppbyggd. För en liten befolkning, med låga inkomster, tenderar kostnaden att vara uppkopplad att stiga drastiskt. .

Digital splittring

Dessa ekonomiska faktorer förbises oftast i debatten om Kuba. Det finns en digital splittring i världen, men också inom olika samhällen, också de rikaste. [2 miljoner svenskar använder inte nätet enligt Sveriges Radio 091119]. Användningen i de rika länderna bygger på individuell användning i hemmen. Något som inte är möjligt för majoriteten av världens fattiga.
>>Läs artikeln

 
 

 

 

 

2009-11-21
Sverige och EU måste agera mot kuppen i Honduras!
Vi uppmanar Sveriges regering som ordförande för Europeiska Unionen att:

 1. fördöma kuppregimens agerande som omöjliggör en försoningsprocess i Honduras
 2. klargöra att EU under nuvarande omständigheter inte kommer att erkänna valprocessen och dess resultat
 3. upprätthålla sanktionerna mot staten Honduras och införa riktade sanktioner mot kuppmakarna och deras medhjälpare

Skriv ditt namn här http://www.namninsamling.com/Honduras

 
 

 

 

 

2009-11-19
Rekordstort antal parlamentsledamöter i Storbritannien kräver bättre relationer med Kuba

När brittiska Parlamentet stänger för säsongen har 248 parlamentsledamöter skrivit på en motion som yrkar på att utrikesminister David Milliband besöker Kuba för att förbättra relationerna mellan länderna.

Bland de 248 skrivit på finns 17 tidigare ministrar, bland dem de Konservativas förre partiledare Howard. Undertecknarna kommer från alla partier i Parlamentet, varav 158 från Labour (65 % av samtliga) och 55 från Liberaldemokraterna av 60 möjliga;

Det Konservativa partiet säger att det egentligen inte finns någon anledning att skriva på då ”De Konservativa är ledande i denna fråga, vilket visas av besöket på Kuba av ledamoten Willam Hague, utrikesminister i skuggregeringen.” Trots det har 20 Konservativa ledamöter skrivit på. Det officiella svaret visar att det är troligt att en Konservativ regering skulle vara mer positivt till Kuba än Labour, som innehar regeringsmakten nu.

Parlamentsledamoten Jeremy Corbyn sa: ”248 Parlamentsledamöter har fördömt den USA-ledda blockaden mot Kuba. Det är dags för regeringen att föra en självständig politik.”

När FN röstade i förra månaden om blockaden fick USA bara stöd av två länder, medan blockaden fördömdes av 187. Det var det största röstnederlaget sedan de årliga omröstningarna började för 18 år sedan.

Flera ministrar från EU-länderna har nyligen besökt Kuba. Senast var det Spaniens utrikesminister Moratinos som sa att hans syfte var ”att fortsätta att stärka relationerna med ett för Spanien viktigt land som Kuba och besöket är också ett sätt att förbereda Spaniens ordförandeskap i EU.”

 
 

 

 

 

2009-11-19
Kuba fördömer förtrycket av folket i Västsahara

Kuba fördömer det förtryck som den marockanska regeringen utövar mot folket i Västsahara. Marocko anklagas för att 8 oktober på Casablancas flygplats orättfärdigt ha arresterat sju människorättsaktivister. De anhållna kom från Tinduf, Algeriet, där de varit på besök i flyktingläger för västsaharier. De ska ställas inför militärdomstol för påstått samarbete med fienden och för att konspirera mot statens säkerhet.

 
 

 

 

 

2009-11-18
Pengar bakom USA-kongressens Kubapolitik

Republikanen Sam Graves var en gång förespråkare för att lätta på blockaden och reserestriktionerna mot Kuba. Men efter att han börjat ta emot bidrag från en anti-Castro grupp (US – Cuba Democracy Political Action Committee, PAC) har han bytt åsikt. Graves var ganska billig – han har tagit emot 8 000 dollar av nämnda organisation.

En grupp, Public Campaign, som försöker följa finansiering av politiska kampanjer rapporterar om fler sådana åsiktsförändringar.

Graves var bara en av 18 kongressledamöter som får pengar från organisationen. Många av de 18 röstar nu ändrat hur de röstar. De har fått allt mellan 3 000 och drygt 22 000 dollar.

Rapporten säger att organisationer som stöder blockaden sedan 2004 delat ut 11 miljoner dollar till Kongressledamöter i en framgångsrik kampanj för att hindra blockadens hävande.

PAC nekar inte till bidragen, utan hävdar att de utövar sin konstitutionella rätt att stödja kandidater som ”tror på frihet och demokrati”.

 
 

 

 

 

2009-11-18
Vänskap Kuba-Vietnam

Den vietnamesiske representanten för Kommunistpartiets Centralkommitté Hoarg Binh Quan betonade nyligen i Havanna att Kuba och Vietnam alltid kommer att vara förenade, såväl i goda tider som i svåra. Under en solidaritetsaktivitet sade han att vänskapen mellan Hanoi och Havanna är som ett växande träd. ”Vietnam besegrade USA och Kuba står emot.” Han sa också att han är övertygad om att Kuba kommer att besegra aggressionen från Vita Huset. Vid ceremonin påmindes också om hur kubaner och vietnameser byggde bland annat sjukhus och landsväg mitt under USA:s bombmattor under Vietnamkriget.

 
 

 

 

 

2009-11-17
Högerextremismen utmanas bland kubanerna i Miami

Andrés Gomez på möte i Eskilstuna


Andrés Gómez, journalist från Miami med kubanska rötter, har under några veckor besökt Europa och informerat om arbetet i USA mot den högerextremistiska exil-kubanska terrorismen. I Sverige har han talat på möten i Göteborg, Eskilstuna och Stockholm. Särskilt har han informerat om kampen i Miami och USA för rättvisa och frihet för fem i USA fängslade kubaner; som blivit kända världen över som ”the Cuban Five”.

De fem kubanerna Antonio Guerrero, Fernando Gonzalez, Gerardo Hernández, Ramón Labañino och René González greps av FBI 1998 och dömdes till långa fängelsestraff – tre av dem till livstid -  på spionerirelaterade åtalspunkter. Anklagelserna var falska; det de fem faktiskt hade gjort handlade om en kartläggning i Miami av högerextremism och terrorplaner. Den akuta bakgrunden var en våg av bombattentat mot kubanska turistanläggningar under 90-talet.

Miami har sedan den kubanska revolutionens seger varit den exilkubanska terrorismens högborg, och med CIA:s och andra myndigheter och kontrarevolutionärerna utbildats och finansierat. Snabbt blev de exilkubanska extremisterna en ekonomisk och politisk makt i Miami och södra Florida. Deras våldsutövning har under åren också drabbat kubaner som i Miami vågat protestera mot extremisterna, och som tillexempel motsatt sig USA:s ekonomiska blockad av Kuba.

Andrés Gómez kom, som trettonåring, med sina föräldrar, i november 1960 från Kuba till Miami.

>>Läs artikeln

 
 

 

 

 

2009-11-17
Kubaner och angolaner uppnådde gemensamt Angolas självständighet

Angolas självständighetsförklaring 11 november 1975 blev möjligt tack vare den gemensamma kampen som fördes av kubaner och angolaner. Detta framhölls i Angolas huvudstad Luanda den 11 november. Ordföranden i Angolansk-Kubanska Föreningen underströk att firandet idag av självständigheten i detta afrikanska land kan ske till stor del tack vare det blod som fler än 2 000 kubaner spillde i kampen. Denna dag återkallade han minnet av det kubanska befälet Raul Díaz Argüelles som stupade denna dag 1975 i provinsen Cuanza Sur.

 
 

 

 

 

2009-11-16
Allt fler nicaraguaner återfår synen

Ungefär 60 000 nicaraguaner kommer fram till slutet av detta år ha genomgått ögonoperationer tack vare de kubanska specialister som arbetar i landet i ”Operation Mirakel.” I de tre klinikerna i Ciudad Sandino, Bilwi och Bluefields har 59 200 patienter opererats hittills. De flesta operationer som kubanerna utför gratis, skulle ha kostat över 1 000 dollar, långt mer än vad de flesta nicaraguaner kan betala.

 
 

 

 

 

2009-11-16
Kuba fördömer straffriheten för Israels brott i Gaza

Kuba fördömde nyligen i FN straffriheten för de skyldiga till Israels brott i Gaza. Straffriheten möjliggörs av det stöd som Israel får av supermakten som förser Israel med finansiella resurser och vapen. Denna politik gör Israels aggressiva politik möjlig i de ockuperade territorierna och i utrotandet av det palestinska folket, framhöll Kubas FN-representant.

 
 

 

 

 

2009-11-15
Kuba satsar på alternativ energi

Kuba kommer att årligen tillverka femtusen värmepannor som drivs med solenergi enligt kinesisk teknologi. Det är en del av den energirevolution som sedan flera år pågår på Kuba för att spara energi och utnyttja förnyelsebara energikällor. Den första fabriken för produktionen byggs i provinsen Ciego de Ávila, drygt 400 km från Havanna. Inom kort påbörjas tillverkningen.

 
 

 

 

 

2009-11-15
Fidel Castro beklagar kritik av Obama

Utdrag ur Fidel Castros artikel 11 november:
Nästan hälften (44 %) av medlemmarna i USA:s kongress är dollarmiljonärer. Det betyder inte att var och en av dem är en oförbätterlig reaktionär, men det är extremt svårt att tänka sig att de delar uppfattningen hos de miljoner USA-medborgare som inte har tillgång till sjukvård, som är arbetslösa eller som måste slita hårt för att tjäna ihop till sitt levebröd.

Hur ska Obama kunna bidra till att lösa de allvarliga ekonomiska problem som påverkar mänskligheten när USA:s egna skulder i slutet av 2008 uppgick till 57 triljoner dollar, dvs. mer än 400 % av BNP. USA:s budgetunderskott är nästan 13 % av dess BNP.

Jag beklagar djupt att jag måste kritisera Obama i vetskapen om att andra tänkbara presidenter skulle vara sämre än han… Jag tror att innan Obama avslutat sin mandatperiod så kommer det att finnas mellan sex och åtta högerregeringar i Latinamerika som kommer att vara Imperiets allierade. Likaså kommer USA:s extrema höger att försöka begränsa Obamas administration till en mandatperiod. Än en gång kommer en politiker som Nixon, Bush eller Cheney att sitta i Vita Huset. Då kommer syftet med de orättfärdiga militärbaserna, som hotar Sydamerikas folk att uppenbaras. Dessa baser installeras under förevändningen av att bekämpa organiserad brottslighet och knarkhandel, som har sitt ursprung i USA med tiotals miljarder dollar som går till knark och brott.

Kuba har visat att det bara behövs rättvisa och social utveckling för att bekämpa droger. I vårt land är brottsfrekvensen i förhållande till invånarantal ett av de lägsta i världen. Inget annat land på västra halvklotet kan visa en så låg brottsfrekvens.  

 
 

 

 

 

2009-11-14
Romprovning i Jönköping

 
 

   
I Jönköping genomförde Svensk-Kubanska Föreningen sin första romprovning någonsin. De 40-talet deltagarna fick under sakkunnig ledning av Ariel Fernandez smaka sex sorters Havana Club. Därefter öppnade baren med traditionella kubanska romdrinkar. En trevlig kväll som gav ett rejält överskott till Kubaarbetet. Ett arrangemang med mersmak!

 

 

2009-11-14
Barnen har det bäst på Kuba
   
Vicepresidenten för FN:s kommitté för barnens rättigheter, Rosa María Ortiz säger att ”Kuba skiljer sig från andra länder i Latinamerika när det gäller att skydda barn.” Ortiz framhåller att vård och utbildning är tillgodosedda på Kuba, medan staten är frånvarande i dessa viktiga sektorer i andra länder. Vid Ortiz´ besök i Havanna betonades att Kuba har ett starkt juridiskt skydd för barndomen grundad på respekt för Barnkonventionen och Familjelagstiftningen.

 
 

 

 

 

2009-11-13
Några kommentarer till den kubanska bloggaren Yoani Sánchez
Utdrag ur artikel av ”Machetera”, medlem av Tlaxcala, ett nätverk av översättare för språklig mångfald

Misshandel?
USA:s UD, som har varit knäpptyst om alla de kriminella morden som dess tjänare utfört i Honduras de senaste fyra månaderna, tog sig nyligen samman och utfärdade ett uttalande. Men inte om Honduras utan om bloggare på Kuba. USA ”beklagar djupt angreppen på bloggarna Yoani Sanchez, Orlando Luis Pardo och Claudia Cadelo.” Än en gång förmanar man Kubas regering och ger den lektioner om förtryck och våld, frihet och samförstånd. Men det finns många problem med UD:s omsorger.

Det finns inga oberoende källor som bekräftar att de tre bloggarna tvingades in i en bil och misshandlades av säkerhetstjänsten för att de inte skulle kunna delta i en märklig demonstration. (En demonstration mot våld? På Kuba? Skämtar ni? Kuba har den lägsta våldsnivån i Latinamerika, för att inte tala om USA).

Om man betänker Yoanis förkärlek för att lägga beslag på Kubas knappa bandbredd för att kunna visa foton och videos på sig själv, är det märkligt med en total brist på bilder om den påstådda misshandeln. Exhibitionisten som inte tvekar att göra narr av sig själv och klä ut sig till tysk (?) turist för att förvandla ett seriöst möte av journalister och akademiker till ett spektakel, hon är plötsligt blyg, tillbakadragen och tar hand om sina påstådda blessyrer i det tysta, bara med hjälp av sin lokala läkarmottagning. (Vars tjänster hon åtnjuter gratis, vilket hon förstås inte nämner). 

När hennes märkliga historia ifrågasätts attackerar hon, åter utan bilder eller andra bevis, de som tvivlar på henne. Hennes storhetsvansinne, parad med hennes berättelser om påstådd förföljelse, är uppenbarligen fabricerade för en utländsk konsumtion. Den pekar på en kvinna med problem, vars förvrängda bild av sanningen blir allt snedare.

Inget paradis i Europa
Hennes man, den förbrukade tidigare journalisten Reinaldo Escobar, har en lång rad av brända broar till den kubanska dissidentrörelsen. Enligt Yoani så återvände hon och maken till Kuba efter ett misslyckat försök att bosätta sig i Schweiz. Escobar kunde inte lära sig språket. Hans chanser att få ett jobb var ungefär lika dåliga som för andra i hans situation. I bästa fall ett hårt, simpelt och dåligt betalt jobb. Det var inte precis den livsstilen de två hade förväntat sig. Då föredrar de att svassa runt på lyxhotellen i Havanna med splitter nya laptops och ta smygfilmer på sig själva medan de trakasserar personalen och själva förses med pengar från Spanien.
>>Läs artikeln

 
 

 

 

 

2009-11-12
Guatemala inviger det fjärde sjukhuset i Operation Mirakel

Det fjärde ögonsjukhuset i ”Operation Mirakel” har invigts i Guatemala i ett samhälle utanför huvudstaden. Det har redan fungerat i några veckor, men nu har sjukhuset också invigts officiellt. Med detta täcker man nu behoven i hela landet. Vid invigningen framhöll Kubas ambassadör hur den medicinska hjälpen från Kuba ökat sedan det påbörjades för elva år sedan.

De kubanska läkarna har under denna tid utfört 20 miljoner konsultationer. Servicen är helt gratis och skapades av Kubas och Venezuelas regeringar inom ramen för ALBA. Totalt  557 miljoner människor i de berörda länderna har fått glädje av hälsosamarbetet. Drygt 1,5 miljoner har behövt kirurgiska ingrepp.

 
 

 

 

 

2009-11-12
Kubas 10 punkter för dialog med USA

Kuba har i olika sammanhang framhållit att man är beredd att diskutera vad som helst med USA, så länge samtalen är baserade på respekt och ömsesidighet. De tio punkter som Kuba vill prioritera i sådana samtal är:

 • Hävande av USA:s ekonomiska, kommersiella och finansiella blockad
 • Att USA tar bort Kuba från listan av stater som sägs stödja terrorism
 • Eliminera ”Cuban Adjustment Act”, som automatiskt ger alla kubaner rätt att stanna i USA som lyckas nå fastlandet. Det är en politik som skiljer ut kubaner och som uppmuntrar livsfarlig människosmuggling.
 • Kompensation för ekonomisk och mänsklig skada som USA tillfogat Kuba
 • Återlämnande av Guantánamobasen som USA illegalt ockuperar
 • Upphörande av olagliga radio- och TV-sändningar från USA riktade mot Kuba
 • Sluta att finansiera undergrävande verksamhet på Kuba
 • Befria de fem kubanska anti-terroristerna som lider orättvisa fängelsestraff sedan 11 år i USA
 • Påbörja diskussioner om samarbete när det gäller drogbekämpning, terrorism och människosmuggling
 • Påbörja diskussioner om samarbete kring natur- och miljöskydd och bemöta naturkatastrofer
 
 

 

 

 

2009-11-06
Snabbare tillväxt utan Internationella Valutafonden och Världsbanken
   
Under 20 år följde Boliva diktaten från IMF. Bolivia förblev Sydamerikas fattigaste land. Och efter 20 år var inkomsten per capita lägre än när IMF:s recept började tillämpas.

Evo Morales tillträdde presidentposten 2006. Morales slängde ut IMF efter tre månader vid makten. Han lät nationalisera gasindustrin. Det är väl överflödigt att säga att dessa åtgärder inte föll det internationella kapitalet och pressen på läppen. Inte heller när Bolivia 2007 drog sig tillbaka frän Världsbankens skiljedomstol, som har en tydlig tendens att döma till koncernernas fördel.

De offentliga investeringarna har ökat kraftigt. Och, hör och häpna, Bolivia har nu den snabbaste tillväxten i Amerika! Och det trots (tack vare?) att USA:s ambassadör utvisats och supermakten dragit in sitt bistånd samt upphävt fördelaktiga handelsvillkor. Obama har inte ändrat Bush-regimens fientliga politik gentemot Bolivia.

Ecuador är ett annat exempel. Där tillträdde ekonomen Rafael Correa 2007. Ecuador ogiltigförklarade en tredjedel av sina skulder. Affärspressen rasade och Ecuadors kreditvärdighet är låg, men inte lägre än innan Correa. Utländska avtal omförhandlades. Chevron och andra multinationella företag tillsammans med Washington har försökt pressa landet utan framgång.

Resultatet? En sund årlig tillväxt av BNP med 4,5 %. Dubbelt så mycket satsas nu på hälsovård som innan Correa, de sociala utugifterna har vuxit från 5 till 8 % på två år. Överföringar till fattiga hushåll har ökat med nästan en halv miljard dollar. Allt detta trots ett kraftigt ras på priserna på Ecuadors (och Bolivias) viktigaste exportvaror olja och gas. Mer än en miljard dollar som bolivianska banker har i utlandet (läs USA) tas hem. Medan nyliberala Mexiko beräknas minska sin BNP med 7,5 % detta krisår, räknar Ecuador med en tillväxt på 1 %, vilket under rådande finanskris är anmärkningsvärt.

Medan kapitalisternas press säger att dessa länder är offer för populistiska, socialistiska, anti-amerikanska regeringar, allierade med Kuba och Venezuela och på väg mot ekonomisk katastrof, är de tvärtom de snabbast växande ekonomierna. Tack vare att de inte följer IMF:s och Världsbankens diktat.
Utifrån artikel i brittiska Guardian av Mark Weisbrot, chef på Centret för Undersökning Ekonomi och Politik, Washington D.C.

 
 

 

 

 

2009-11-06
USA:s ”terrorbekämpning”

Nyligen dog Gerardo Hernandez´ mamma. Gerardo är en av de 5 kubaner som sitter fängslade i USA för att ha bekämpat terrorism. Han är dömd till dubbel livstid plus 15 år. I sina ”reflektioner” 3 november tar Fidel Castro upp temat. Nedan några utdrag:

För bara tolv dagar sedan släppte jänkarnas rättsliga system Santiago Álvarez. När han arresterades hade han 1 500 vapen, handgranater och annat för att användas i terroristaktioner mot vårt folk. Det var det andra vapenlagret som Àlvarez hade, en man som tillägnat sitt liv för terrorism mot Kuba.

I kubansk TV analyserades det löjliga fyra-åriga straffet som han hade tilldömts att avtjäna på öppen anstalt för vapeninnehavet. Värre ändå så reducerades hans straff för att han överlämnade ytterligare ett vapenlager till åklagaren, ett lager större än det första. Álvarez hade också skickat en grupp för att infiltrera Kuba och bland annat utlösa en sprängladdning på ett alltid överfullt Tropicana Cabaret. Det finns bevis för hans direktiv för detta.

En annan terrorist av kubansk härkomst, Roberto Ferro, en kumpan till Posada Carriles och Santiago Álvarez´ terrorister, arresterades 1991 med 300 eldvapen, detonatorer och sprängmedel. Han dömdes till två års fängelse. 2006 hittades ytterligare 1 571 vapen och granater i hans hem. Han dömdes till fem års fängelse.

På TV i Miami har USA-agenten Antonio Veciana nyligen berättat om planerna på hur de skulle mörda en rad kubanska ledare. Det är inte möjligt att lägga kransar på Gerardos mammas grav utan att fördöma imperiets äckliga cynism. Detta sker samtidigt som USA och Colombia nu undertecknat avtalet om etablerandet av sju militära baser i hjärtat av vårt Amerika. Ett hot mot alla folk på vårt halvklot. Och detta sker inte under Bushadministrationen. Det är Barack Obama som skriver på. Militärkuppen i Honduras, där USA:s militärbas Palmerorla finns för världen att beskåda, skedde under Obama.

Vi ska inte bara lägga blommor på Gerardos mammas grav. Vi ska outtröttligt kämpa för att Gerardo, Antonio, Fernando, Ramon och Rene ska bli fria. Vi ska outtröttligt visa på hyckleriet och cynismen hos imperiet och vi ska försvara sanningen. 

 
 

 

 

 

2009-11-05
Majoriteten av EU:s länder vill normalisera relationerna med Kuba

   
EU-kommissionären för utveckling och humanitär hjälp, Karel de Gucht, intygade i Havanna att majoriteten av EU:s medlemsländer är för en normalisering av relationerna med Kuba. Men det finns undantag, däribland Sverige. Gucht sammanträffade i Havanna bland annat med Kubas vicepresident Ricardo Cabrisas. Kommissionären sa att EU försöker hitta gemensamma ståndpunkter för att normalisera relationerna med Kuba. Gucht har tidigare träffat flera kubanska ministrar. Han är den tredje högt uppsatte EU-representanten som besökt Kuba hittills i år.

 
 

 

 

 

2009-11-05
Internationell kongress bekräftar Kubas position inom bioteknologi

    
I Havanna har invigts ”Bioteknologi 2009”. På kongressen framhölls att kubansk bioteknologi med nya medicinska produkter bidrar till att rädda och förbättra mänskligt liv på Kuba och i en lång rad andra länder. Med produkter från CIGB (Centro de Ingeniería Genética y Biotecnolgia) kan man diagnosistera, förhindra och behandla 26 olika sjukdomar. Speciellt framhölls att svårartade sår, exempelvis hos diabetiker, som annars skulle medföra amputation, kan botas.

 
 

 

 
 
BRÅDSKANDE!!!

Unikt tillfälle! Chans att se och höra Hugo Chávez, Raul Castro, Evo Morales, Rafael Correa och de övriga statscheferna i ALBA! Samt musik med Savage Rose med flera!!

Det är biljetterna som släpps till det stora evenemanget till vilket Hugo Chavez, Evo Morales och andra ledare i ALBA-länderna i Latinamerika inbjudits att tala i Köpenhamn torsdag 17:e december.

   
FÖR ATT VARA SÄKER PÅ ATT FÅ EN
AV DE 5 000 BILJETTERNA ANMÄL DIG OMGÅENDE PÅ

   
 svensk.kubanska@swipnet.se !
SENAST TISDAG 3 NOVEMBER

Biljetterna kommer att gå åt snabbt. Efter denna tidpunkt, 3 nov., kan vi inte lova något. Biljetterna kostar 150 kr styck. Resa till och från Köpenhamn ordnar man själv. Svensk-Kubanska distribuerar biljetterna.


>> Ladda ned affischen i större upplösning JPG
 
 


Mer info:

ALBA-mötet blir i Valbyhallen som rymmer 5000 deltagare! För senaste info se: www.alba-alternativ.com & www.cubavenner.dk

Det är nu klart att det offentliga mötet med presidenterna från Latinamerikas nio ALBA-länder kommer att äga rum torsdagen den 17 december mellan klockan 16 och 20 i Valbyhallen i Köpenhamn. Hugo Chávez, Evo Morales, Raúl Castro, Daniel Ortega och de andra fem presidenterna är inbjudna. Valbyhallen är bokad och nu arbetar vi med att sätta samman ett fint musik- och kulturprogram som kan understödja detta stora solidaritetsmöte som går i Klimattoppmötets tecken, säger Sven-Erik Simonsen från initiativtagarna.

Bakom initiativet står tills vidare 18 danska organisationer, partier och fackföreningar. Det är ett stort intresse för detta offentliga möte med ALBA-ländernas ledare, och ännu flera organisationer kommer med, upplyser Sven-Erik Simonsen. Mötet kommer att bli det största inomhusarrangemanget bland de alternativa och folkliga aktiviteterna i Köpenhamn i anslutning till FN:s klimattoppmöte i december. Valbyhallen rymmer nästan 5.000 människor, och det förväntas att det blir fullt hus. Mötet är en del av KlimaForum09, som en lång rad aktivister och organisationer genomför från den 7 till den 18 december i och omkring DGI-Byen på Vesterbro i centrala Köpenhamn.

    - Människor i hela världen hoppas innerligt att stats- och regeringscheferna kommer att ta de nödvändiga besluten på Klimattoppmötet. Men all erfarenhet visar att klimatet, miljön och framtiden inte enbart kan överlåtas på statschefer, som ofta bekymrar sig mer om affärslivets profiter än vår jords framtid, säger Sven-Erik Simonsen. Därför behövs en folklig press på de politiska ledarna och vi behöver kontakter med länder och folk som kämpar för en bättre värld med social jämlikhet och hållbar utveckling. Det är här som ALBA-länderna kommer in. De nio ALBA-länderna utvecklar samarbete och handel på grundval av solidaritet och ömsesidiga fördelar istället för nyliberal frihandel, social nedrustning och konkurrens på ojämlika villkor.

De nio länder som är med i ALBA är: Bolivia, Kuba, Ecuador, Honduras, Nicaragua, Venezuela och de tre små karibiska ö-nationerna Dominica, St. Vincent och Grenadinerna samt Antigua och Barbuda.

 
 

 

   

 

2009-10-31
CIA kollar dig på sociala nätverk!

CIA kollar bloggar, Twitter, Flickr, YouTube, Facebook och Amazon i hela världen.
Utifrån artikel av Eva Golinger, Liberación 091030

Övervakning av sociala nätverk
Tidskriften Wired avslöjar att In-Q-Tel, en täckmantel för CIA, har gjort stora investeringar för att kunna kontrollera medier och sociala nätverk. Det gör man via företaget Visible Technologies. Kunderna, dvs. CIA i detta fall, får fortlöpande information i realtid om det som görs i cyberrymden, utifrån en serie nyckelord. Andra kunder till Visible Technologies är t.ex. AT&T, Dell, Verizon och Microsoft, som vill ha koll på vad som sägs om deras produkter på nätet.

Det hela är ett led i CIA:s strävanden att utnyttja källor, som kan vara TV, press, bloggar, video, Internet och reportage från olika sändare.

Styrning av sociala nätverk
Men det handlar inte bara om att övervaka vad som skrivs och sägs. Via konsultföretaget Concepts & Strategies rekryteras ”experter på sociala medier” som är flytande på språk som arabiska, farsi, urdu, ryska och så vidare. Det handlar då om att påverka och styra vad som förs fram på nätet och i andra sociala medier.

För någon vecka sedan stod USA:s Utrikesdepartement bakom ett seminarium i Mexiko City som kallades ”Toppmöte för alliansen av ungdomsrörelser”. Här samlades ungdomsledare för politiska rörelser som arbetar i samklang med Washington. På seminariet fanns representanter för Facebook, Twitter och YouTube. Allt för att effektivare kunna ”utnyttja den nya teknologin i syfte att mobilisera de olika organisationerna och sprida information till den stora massan av allmänhet”. Deltog gjorde också ledare som är politiska motståndare till Hugo Chávez i Venezuela. Dessa ledare (Yan Goicochea, Geraldine Alvarez med flera) är kända för sina band till Washington. USA:s UD hade också bjudit in personerna bakom Facebookgruppen ”Inte mera Chávez”, som startades i september 2009.

Allt detta ingår i en ny strategi för att ”byta regimer”. Visserligen styr CIA (ännu) inte hela flödet i cyberrymden. Och de verktyg som de använder kan också användas av deras motståndare.

 
 

 

 

 

2009-10-31
Fler röster om FN-omröstningen

77-gruppen, den största sammanslutningen av utvecklingsländer, uppmanar USA ”att avsluta det fem decennier långa embargot och fullt ut följa principerna om ömsesidig respekt och icke-inblandning i de interna affärerna av ett systerland.”

Sydafrikas FN-ambassadör säger ”Att embargot borde ha upphört för länge sedan” och tillade att ”embargot har skapat outsägligt lidande” för Kubas folk.

Amnesty uppmanar Obama att följa beslutet i FN:s Generalförsamling. ”USA:s embargo mot Kuba utsätter miljontals människor för livsfara genom att hindra dem från åtkomst till vitala mediciner och livsnödvändig medicinsk teknologi. ”Sanktionerna är omoraliska och bör upphöra omedelbart.”

I ett annat sammanhang säger Brasiliens försvarsminister om blockadens effekter att har tre resultat: ”ett mycket fattigt land, ett mycket stolt folk och en stor misstro mot USA i Sydamerika.” Han tillägger att ”synen på USA i Latinamerika hänger på frågan om Kuba.

 
 

 

 

 

2009-10-30
”Alla lögner mot De Fem blev uppenbara”

Andres Gómez, stridbar kuban i Miami för normalisering av relationerna USA-Kuba, var närvarande i domstolsförhandlingen 13 oktober i Miami som skulle korta ned livstidsdomen mot Antonio Guerrero. Läs Andrés Gómez häpnadsväckande vittnesmål om vad som utspelade sig. Andrés Gómez som nu är på en europeisk talarturné som startar i Belgien, Nederländerna och Frankrike, är också inbjuden till Skandinavien. Till Sverige är han inbjuden av Svensk-Kubanska Föreningen för att tala i Malmö tisdag 3 november kl 18:30 i Sofielunds Folkets Hus, i Göteborg onsdag den 11:e, i Eskilstuna lördag den 14:e och i Stockholm söndag den 15:e november. Han talar i Köpenhamn den 4:e, i Helsingfors den 5:e, i Oslo den 9:e och i Aalborg den 12:e november. För mer information se: www.svensk-kubanska.se. Andrés Gómez artikel på engelska och spanska, och den officiella avskriften av hela domstolsförhandlingen, finns på www.freethefive.org

Läs Andrés Gómez artikel: ”En oförglömlig hearing”

- - - - - - -

En oförglömlig hearing

Av Andrés Gómez
16 oktober 2009

Miami – Den hearing som nyss hölls i Miami för att korta ned Antonio Guerreros dom var den första av tre domstolshearingar (se not!) som nu ska äga rum i den juridiska processen mot De Fem Kubanerna. Jag var en av dem som var där, och den viktigaste orsaken till det var att jag ville lära känna Antonio personligen.

Och där var han, längst fram, med ryggen mot oss, och vi var tillsammans med honom i nästan fyra timmar. Han kom in genom en sidodörr längst fram i rättegångssalen. Vi följde med hans mor och syster för att ge honom vårt stöd. Han såg på oss med gillande uppsyn, han gick, rak i ryggen – men med kedjor runt fotlederna – till sin plats vid ett bord och med sin eminente advokat Leonard Weinglass vid sin sida.
Läs artikeln >>

 
 

 

 

 

2009-10-29
Kuba ger replik till USA i blockaddebbatten
   
Den kubanske ministern Bruno Rodriguez gav i en replik USA:s FN representant svar på tal.
   
Rodriguez påpekade att USA:s representant Susan Rice kommit till FN för att försvara en politik som påbörjades 1960, med det uttalade syftet att framkalla hunger, desperation och modlöshet bland kubanerna. Han fortsatte med att bemöta hennes argument om dissidenter som han sade i verkligheten inte är något annat än agenter för USA och betalda av USA.
  
Om USA vill prata om politiska fångar, befria då de fem kubaner som bekämpat terrorism och för detta är fångar i USA:s fängelsesystem, där de utsätts för grym och omänsklig behandling.
   
Rodriguez sade att Kuba är en demokrati som ligger närmare de principer som Abraham Lincoln lade fast än vad dagens, de förmögnas regering i USA som skyddar de rika, är.
  
Ministern förklarade för Rice artiklarna i Genévèkonventionen mot Folkmord och varför blockaden inte kan betecknas som något annat än just folkmord.
  
Blockaden är politiskt kriminell och ensidigt utövad av USA. Därför kan man inte heller vänta sig åtgärder av Kuba för att den ska hävas. Det är USA som måste upphöra med blockaden då det inte är Kuba som blockerar, inte heller ockuperar Kuba en del av ett annat lands territorium med en militärbas. Det är USA som måste upphöra med detta också för att det ligger i dess egna medborgares intresse.
   
Dessutom krävde Rodriguez att Washington häver förbudet för landets medborgare att resa till Kuba, liksom restriktionerna inom teknik, information, Internet och IT för att komma framåt i diskussionerna om fritt informationsflöde.
  
Slutligen tillade Kubas representant att varken Norge eller EU har någon moralisk rätt att diktera demokratiska modeller för Kuba, då de är medbrottslingar till tortyr i Guantánamo och Abu Gharib.

Ett axplock av övriga kommentarer:
Venezuela kallar USA:s blockad för folkmordspolitik
Också Venezuela fördömde blockaden och underströk att det handlar om folkmord som kränker alla internationella lagar och principer. Venezuela underströk också blockadens extraterritoriella effekter. Den utgör ett systematiskt brott mot det kubanska folkets mänskliga rättigheter och nordamerikaners konstitutionella rätt att resa. Liksom andra länder påpekade Venezuela att blockaden är den längsta, grymmaste och mest orättvisa som den mänskliga historien känner.
 
Méxiko fördömer blockaden och kräver en lösning
Mexiko fördömde energiskt den ekonomiska, kommersiella och finansiella blockaden som USA upprätthåller mot Kuba sedan snart ett halvt sekel. Man underströk att blockaden saknar lagligt stöd. ”I 18 år i sträck har min regering hävdat att dessa ensidiga åtgärder, som genomdrivs med följdverkningar gentemot andra länder, har allvarliga humanitära konsekvenser som strider mot internationell rätt.”
 
Brasilien kritiserar USA
Brasilien ansluter sig till protesterna mot blockaden. Landet kritiserar de unilaterala aktionerna från Washington och betecknade dem som anakronistiska. De kränker nationernas suveränitet och internationell rätt, underströk Brasiliens FN:ambassadör.

 
 

 

 

 

2009-10-29
Kuba inspirerar Latinamerika och världen!

Tillsammans med mängder av organisationer deltog även Svensk-Kubanska Föreningen i Stockholm med föreläsning, musik och bokbord på forumet "Inspiration Latinamerika", 10-11 oktober i Rinkeby. 
   
Vi arrangerade en välbesökt föreläsning där Eva Björklund, och Elina Bodin från "Mediciner för Kuba" visade på Kubas betydande roll i världen, solidariskt som politiskt. Publiken fick en komplett, inspirerande och faktaspäckad information om Kuba, med briljanta svar till alla följdfrågor.
   
För musiken stod trubaduren René Uzqueda, som lät oss följa med på en kronologisk resa genom den kubanska musiken.
   
Annica Johansson

 
 

 

 

 

2009-10-28
Världens nationer fördömer enhälligt USA:s kriminella blockad

För 18:e året i rad röstade FN:s Generalförsamling och fördömde den 28 oktober USA:s blockad mot Kuba. Förkastandet har skett med alltmer överväldigande röstetal för varje år. Det tidigare rekordet från 2008 passerades i år då 187 av FN:s 192  medlemsstater fördömde blockaden. USA får stöd endast av vasallen Israel och Palau-öarna. (Det senare kan knappast anses för självständigt, utan är snarast en USA-koloni. För övrigt förött av USA:s kärnvapenprov på 50-talet, då öarna kallades för Bikini-öarna.) Två länder avstod.

Under debatten inför årets omröstning har ett 30-tal statschefer intagit talarstolen och krävt att världshistoriens längsta blockad upphör. Brasilien, Venezuela och Ryssland hör till ”tungviktarna” bland de nationer som från podiet fördömt USA:s politik. Såväl Amnesty som WHO och andra FN-organ har anslutit sig till kritiken mot blockaden. I dagens penningvärde uppskattas skadorna av blockaden till ett värde av 236  miljarder dollar – en oerhörd summa för ett fattigt land som Kuba.

I underlaget inför omröstningen, ”Om nödvändigheten att sätta stopp för den ekonomiska, kommersiella och finansiella blockaden införd av USA mot Kuba”, framhålls att ”blockaden är det yttersta uttrycket för en grym och inhuman politik, i avsaknad av laglighet och legitimitet, avsiktligt utformad för att skapa hunger, sjukdomar och desperation hos den kubanska befolkningen.” Vidare sägs det: ”Ingen blockad mot ett folk har varit så omfattande och grym som den som USA upprätthåller mot Kuba.” Redan 1959 införde USA restriktioner mot Kuba. Officiellt infördes blockaden av president Kennedy 1962. Det skedde efter det att USA-imperialismen lidit sitt första militära nederlag på västra halvklotet i och med nederlaget vid invasionen vid Grisbukten 1961. Sedan dess har blockaden successivt skärpts med alltmer omfattande åtgärder och alltmer inkräktande på andra länders utbyte med Kuba.

Inget talar för att USA heller denna gång ska följa Världssamfundet. Under året med Obama har inget positivt hänt vad gäller blockaden. Snarare tvärtom. Under årets första nio månader har USA bötfällt ett stort antal företag och individer för brott mot blockadlagarna.

Hur rapporterar svenska media om blockaden, de svårigheter det skapar för kubanerna och detta förkrossande nederlag för USA? – Minimalt

Vad gör EU:s ordförandeland Sverige, och EU i övrigt, för att Världssamfundets uttalade vilja ska följas?  - Ingenting

Och fredspristagaren Obama, världens mäktigaste man, vad gör han för att upprätta USA:s anseende i världens fattiga länder?   - Vackra ord, men ingen handling

 
 

 

 

 

2009-10-28
WHO:s generalsekreterare beundrar Kuba

Världshälsoorganisationens (WHO) generalsekreterare Margaret Chan uttryckte vid ett besök i Havanna sin ”beundran” för Kubas hälsovårdssystem. Hon beundrar den kubanska hälsovården och gav erkännande åt det arbete som Kuba utför för att bekämpa svininfluensan. Chan mötte vid sitt besök bland andra Kubas förre president Fidel Castro.
2009-10-28

 
 

 

 

 

2009-10-26
Några kommentarer till priset från Columbia universitetet i New York till bloggaren Yoani Sánchez

Utifrån artikel av M. H. Lagarde på bloggen ”Cambios en Cuba”, http://cambiosencuba.blogcip.cu/2009/10/16/yoani-sanchez-y-la-manipulacion-de-un-premio/
   
Den kubanska bloggaren Yoani Sánchez har tilldelats Maria Moor Cabot – priset av Columiba universitetet i New York. Nyhetsbyråer och andra medier har utan att tveka spridit lögner som härstammar från universitetet vidare. Priset är ännu ett tecken på att, trots allt tal om ”förändring”, fortsätter USA:s regering mediekriget mot Kuba som tidigare.

 1. Enligt dekanen på universitetet Nicholas Lemann så ”utövar Sánchez sitt arbete ärligt och med knapphändiga resurser.”
     
  Det kan då vara förvånande att Sánchez blogg ”Generacion Y” förfogar över en bandbredd 60 gånger så kraftfull som hela Kuba har för sina Internetanvändare!
  Likaså att hennes blogg finns ute på 18 språk! Vidare att hon har tillgång till imponerande lagringskapacitet. Allt detta visar att hon har stora resurser till sitt förfogande. Hon kommenterar själv detta på You Tube med: ”Och än sen då?”
     
  Det visar sig att Generación Y administreras från Tyskland. Den ”förföljda” bloggaren fotograferades nyligen, i all högönskligt välbefinnande, av den spanske journalisten Guillermo Nova på ett lyxhotell i Havanna. Hon har ett bankkonto i Valencia, Spanien.

 1. Prisutdelaren fortsätter om bloggaren: ”Det handlar om en blandning av personliga observationer och grundliga analyser som reflekterar det dagliga livet och hur kubanerna lever fyllda av frustrationer och hopp.”         
     
  Om fakulteten vill veta något om vad som fattas i kubanska butiker så vore det mer givande att läsa de uttömmande dokumenten som Kuba publicerar om USA-blockadens verkningar och som presenteras för FN varje år. Bristerna på Kuba är inte dolda. Tvärtom. Det är internationella media som tystar ner att den viktigaste anledningen till bristerna beror på det smutsiga krig som USA bedriver mot Kuba sedan mer än ett halvt sekel.

 1. ”Yoani är ingen politiker och hon har utomordentligt stort inflytande genom att berätta om vardagslivet på Kuba.”
     De som stöder Yoanis, en tidigare medarbetare på den reaktionära tidskriften Consenso, upprepar ständigt att hennes blogg är opolitisk. Antingen är de lika lögnaktiga som Yoanis eller så har de aldrig läst hennes blogg. I sina fantasier drömmer hon om ”de långa knivarnas natt” på Kuba och förutspår mer våld än i Iran. Hon uppmanar till våld och undergrävande verksamhet.

 1. ”Yoanis är fånge på ön…”
     Columbia universitetet beklagar att Sánchez inte fått tillstånd att resa till New York för att ta emot priset. Vad vi vet har denna institution aldrig sagt ett ord om att exempelvis den kubanske trubaduren Silvio Rodríguez nyligen nekats inresa till USA. Inte heller över att vetenskapsmän från USA inte får resa till en konferens på Kuba. Inte heller har vi sett några protester mot att New Yorks filharmoniker fått avslag på en turné till Kuba. Fakulteten kanske skulle bry sig lite mer om att världens ”mest demokratiska och mest fria” stat sedan 50 år nekar inte färre än 400 miljoner USA-medborgare att resa till Kuba. Enbart på grund av det faktum att på Kuba lever och tänker folk på ett annat sätt än USA administrationen.

 
 

 

 

 

2009-10-26
Terrorist frisläppt i Miami

   
Santiago Alvarez, en kubansk-amerikansk affärsman i Miami, har släppts ur fängelse. Han var dömd för innehav av ett stort vapenlager som bland annat innehöll automatvapen, granater,  granatkastare, dynamit och C-4 sprängmedel. Vapnen skulle använts för terroristattentat mot Kuba. Alvarez´ straff reducerades från fyra års fängelse till bara elva månader!
   
Alvarez är ännu ett exempel på det hyckleri som USA uppvisar. De som bekämpar terrorism, som de fem kubanerna i USA:s fängelser, döms till horribla straff. Och de terrorister som passar USA:s politik löper fritt. Denna politik har också gynnat Alvarez´ nära vänner, de ökända mördarna Posada Carriles och Orlando Bosch. Dessa två är hjärnorna bakom sprängningen av ett civilt kubanskt flygplan i luften vid vilket alla ombord omkom. Likaså står dessa terrorister bakom en lång rad mord och attentat mot civila i USA och på Kuba. Alvarez, Carriles och Bosch är bara tre av de många terroristerna som USA skyddar. Samtidigt försmäktar de fem kubanerna i USA:s fängelsehålor.
   
HAVANA TIMES, Oct. 23

 
 

 

 

 

2009-10-21
Terroristerna byter taktik, men målet är detsamma

CANF
Paraplyorganisationen för de exilkubanska grupperna i USA, ”Kubansk-Amerikanska Stiftelsen”, CANF, bildades av Ronald Reagan på 80-talet för att förena de olika högerextrema smågrupperna. CANF har under årens lopp stått bakom en rad mord och terroristattentat, inte bara mot Kuba, utan också i Centralamerika och riktade mord i USA.

Tidigare har man öppet skrutit med sina attacker mot civila. Ökända terrorister som Posada Carriles, Orlando Bosch och CANF:s nuvarande ordförande Francisco José Hernández har samtliga blod på sina händer. Men tiderna förändras.

Nya tider
Idag är det inte läge att slå sig på bröstet för lyckade mord. Precis som den nuvarande USA-administrationen bytt tonläge, även om innehållet är detsamma, så gör CANF likadant. Man vill inte mista myndigheternas mångmiljonstöd. På detta stöd lever en stor grupp människor mycket gott, framförallt i Miami. Även om miljonbelopp försvinner i mutor och korruption, når trots det många miljoner ”dissident”-grupper på Kuba, journalister, partier och opinionsbildare i Europa.

Även om målet för CANF är detsamma som förr, dvs. störta Kubas regering och återinföra rå kapitalism samt återta makten, så är framtoningen nu en annan. Nu pratar man inte längre om ”48 timmars fri jakt på kommunister”, efter att man kommit tillbaka. Istället stöder man Obamas upphävande av reserestriktioner för Kubaamerikaner. CANF vill nu inte heller öppet kännas vid sina paramilitära rötter, sin inblandning i de smutsiga krigen i Centralamerika och sina nära band till CIA. I en intervju intygar Hernández att varken han, eller vännen Posada Carriles, är några terrorister.

CANF:s verksamhet
CANF satsar på lobbyverksamhet gentemot politiker och media, stöd till de ”oberoende journalisterna” på Kuba och annan propaganda, exempelvis via USA:s TV och radiosändningar till Kuba via Radio/TV Martí. I lobbyverksamheten ingår också pengar till såväl kongressledamöter, Reportrar utan Gränser, RUG, som till svenska liberaler i SILC.

CANF satsar fortsatt på stöd till undergrävande verksamhet på Kuba, människosmuggling, blockad, påtryckningar på företag och regeringar. Vidare arbetar man aktivt för att undergräva Kubas internationella solidaritetsarbete. En del i detta är att försöka förmå kubanska läkare som arbetar utomlands att hoppa av och locka dem till välbetalda jobb i USA. De i Väst så omskrivna ”Damer i vitt” hör till de ”dissidenter” som inte skäms för att de tar emot pengar från CANF.

Terrorsten Hernández är för övrigt numera rådgivare till fredspristagaren Obama.

Zoltan Tiroler (baserat på ”El cambio de piel de la Fundación Nacional Cubano Americana (FNCA), Carlos Fazio i Liberación 16 oktober 2009.

 
 

 

 

 

2009-10-21
Anti-kubanska Miami-domstolen tvingad till delvis reträtt

Statsåklagaren erkände betydelsen av trycket från den internationella opinionen för kravet frige de fem kubanerna!

Efter den fyra timmar långa rättegången I Miami 13 oktober 2009 gav Leonard Weinglass, Antonio Guerreros försvarsadvokat, en presskonferens. Appellationsdomstolen i Atlanta hade beordrat domstolen I Miami att reducera Antonio Guerreros livstidsdom, vilket sammanhängde med att appellationsdomstolen nödgats medge brister i bevisningen mot honom. Informationsspridningen om fallet och opinionsbildningen i USA och runtom i världen, var ett stort stöd för överklagandena som hade gjorts, och omöjliggjorde tydligen för appellationsdomstolen att hålla fast vid livstidsdomen.

Försvarsdvokaten Weinglass sade att en överenskommelse hade förhandlats fram mellan Antonio Guerrero och regeringen för att reducera hans livstidsdom till 20 år. Men domaren I Miami accepterade inte detta utan beslöt istället att domen skulle vara 21 år och 10 månader. Elva år har redan avtjänats sedan arresteringen den 12 september 1998.

Vid ett senare datum, som ännu ej bestämts, kommer även Fernando González och Ramón Labañinos fängelsetider att övervägas igen av domstolen i Miami såsom beordrats av appellationsdomstolen. Appellationsdomstolen hade beslutat att inte överväga den dubbla livstidsdomen mot Gerardo Hermández eller den 15-åriga domen mot René González, de andra två av De Fem kubanerna. Det var 2001 som en farsartad rättegång full av anti-kubanskt hat i Miami dömde dessa fem kubaner till långa fängelsetider. De fem männen hade övervakat terroristgrupper i Miami för att skaffa sig informationer, så att dessa gruppers planerade terrorattacker mot Kuba och andra länder kunde avvärjas och förhindras. De fem kubanerna gjorde detta med risk för sin egen säkerhet, och de har räddat otaliga liv.

Vid sin presskonferens sade Leonard Weinglass att de kommer att fortsätta kampen och att det finns fler rättsliga brister att överklaga i fallet. Vidare sa Weinglass:

"Antonio vill tacka alla som stött honom här och I hela världen för att de har gjort denna nya dom möjlig. Idag har regeringen själv medgivit att orsaken till varför den sökt en överenskommelse om domen var det världsomspännande stöd som detta fall har fått. Det finns nu över 350 kommittéer runt om I världen som stödjer dessa fem kubaners sak. Så detta stöd har varit en viktig faktor, och kommer att förbli mycket viktigt. Det kommer att fortsätta och vårt hopp är att det skall ge resultat!"

En begränsad men viktig seger har uppnåtts. Rörelsen "Frige de Fem kubanerna!" över hela världen kommer absolut att fortsätta att kämpa för att sprida budskapet och öka trycket bakom kravet att USA:s regering måste frige Gerardo, Antonio, Ramón, Fernando och René. Varenda minut dessa fem anti-terroristiska kubanska hjältar hålls inlåsta som politiska fångar i USA, är en skam för USA:s regering!
FRIGE DE FEM KUBANERNA NU!

För att lyssna till presskonferensen med Leonard Weinglass se  <www.freethefive.org>, hemsidan i USA för kampanjen frige de fem kubanerna. Där finns mycket information på engelska och spanska.

 
 

 

 

 

2009-10-21
Folkrörelsernas KlimaForum09 vid Klimattoppmötet i Köpenhamn

Chávez, Morales, Castro och Ortega m.fl. talar i Valbyhallen den 17:e december!

Det är nu klart att det offentliga mötet med presidenterna från Latinamerikas nio ALBA-länder kommer att äga rum torsdagen den 17 december mellan klockan 16 och 20 i Valbyhallen i Köpenhamn. Hugo Chávez, Evo Morales, Raúl Castro, Daniel Ortega och de andra fem presidenterna är inbjudna. Valbyhallen är bokad och nu arbetar vi med att sätta samman ett fint musik- och kulturprogram som kan understödja detta stora solidaritetsmöte som går i Klimattoppmötets tecken, säger Sven-Erik Simonsen från initiativtagarna.

Bakom initiativet står tills vidare 18 danska organisationer, partier och fackföreningar (1). Det är ett stort intresse för detta offentliga möte med ALBA-ländernas ledare, och ännu flera organisationer kommer med, upplyser Sven-Erik Simonsen. Mötet kommer att bli det största inomhusarrangemanget bland de alternativa och folkliga aktiviteterna i Köpenhamn i anslutning till FN:s klimattoppmöte i december. Valbyhallen rymmer nästan 5.000 människor, och det förväntas att det blir fullt hus. Mötet är en del av KlimaForum09, som en lång rad aktivister och organisationer genomför från den 7 till den 18 december i och omkring DGI-Byen på Vesterbro i centrala Köpenhamn.

- Människor i hela världen hoppas innerligt att stats- och regeringscheferna kommer att ta de nödvändiga besluten på Klimattoppmötet. Men all erfarenhet visar att klimatet, miljön och framtiden inte enbart kan överlåtas på statschefer, som ofta bekymrar sig mer om affärslivets profiter än vår jords framtid, säger Sven-Erik Simonsen. Därför behövs en folklig press på de politiska ledarna och vi behöver kontakter med länder och folk som kämpar för en bättre värld med social jämlikhet och hållbar utveckling. Det är här som ALBA-länderna kommer in. De nio ALBA-länderna utvecklar samarbete och handel på grundval av solidaritet och ömsesidiga fördelar istället för nyliberal frihandel, social nedrustning och konkurrens på ojämlika villkor. (2)

De nio ALBA-ledarna har en lång rad goda erfarenheter av hur vi ska kunna skapa en bättre värld och en hållbar framtid. Därför inbjuder vi dem att tala på mötet den 17 december under rubriken: ALBA - ett solidariskt och hållbart alternativ.(1) De organisationer, partier och fackföreningar som fram till den 7 oktober har bestämt sig för att medverka i arrangemanget är: Dansk-Cubanska Föreningen, Bygg-, Jord- och Miljöarbetarnas fackförening i Köpenhamn, Målarnas Fackförening i Köpenhamn, Murarnas Branschklubb i Århus, 3F Ålborg, 3F Kolding, Kommunistiska Partiet, DKP, KPiD, Komunistplatform, Enhetslistan, Hands off Venezuela, Vänskapsföreningen Danmark-DDF Korea, Boliviansk-Danska Föreningen, Salvador Allende Gruppen, Föreningen Casa Latinoamericana, Internationellt Forum och Konstnärer för Fred.

(2) De nio länder som är med i ALBA är: Bolivia, Kuba, Ecuador, Honduras, Nicaragua, Venezuela och de tre små karibiska ö-nationerna Dominica, St. Vincent och Grenadinerna samt Antigua och Barbuda.
Kontakt initiativgruppen:   Sven-Erik Simonsen,
C/o Dansk-Cubansk Forening, Nygårdsvej 52,  2100 København Ø, Danmark
Telefon: +45-3630 2252 & +45-5077 7906.
E-post: post@cubavenner.dk & simonsenbruun@image.dk
www.alba-alternativ.com & www.cubavenner.dk
KlimaForum09:s web: www.klimaforum09.org/

 
 

 

 

 

2009-10-15
Domaren i Miami kröp för stadens högerextremister
   
Antonio Guerrero ställdes i tisdags (13 oktober 2009) på nytt i Miamis federala distriktsdomstol inför samma domare, Joan Lenard, som i december 2001 dömde honom till livstids fängelse.
   
Förhandlingen var ett resultat av att appellationsdomstolen i Atlanta september 2008 gav order om en ny straffutmätning, då den fann livstidsdomen orimlig.
   
Inför tisdagens förhandlingar hade målsägaren (staten) genom åklagarsidan och Antonios försvar överenskommit om att rekommendera 20 års fängelse. För försvaret och Antonio Guerreros del innebar detta inte att man gick med på att erkänna skuld. Det handlade om straffet för ett brott som baserar sig på en falsk anklagelse. Straffet har varit en aspekt av justitiemordet.
   
Nu inträffade i tisdags det minst sagt uppseendeväckande att domare Joan Lenard utmätte ett längre straff, 21 år och 10 månader, än det som till och med åklagarsidan förordade!
   
Detta kan inte ses som annat än ett fegt kryperi för den i Miami mäktiga högerextremismen. Samma krafter som 2001 ledde till att denna samma domare vid fem tillfällen avvisade försvarets begäran om flyttning av rättegången till annan ort än Miami. Och som förmådde henne att utdöma de absurda straff som senare underkändes av appellationsdomstolen. Joan Lenards agerande är i sig ett uttryck för absurditeten i att rättegången hölls i Miami!
   
Försvaret har genom advokaten Leonard Weinglass gjort klart att man kommer att med all kraft fortsätta striden och att det handlar om själva skuldfrågan och de brott mot konstitutionen som vidhäftat den rättsliga processen. Weinglass har också gjort bedömningen att utslaget i tisdags innebär att Antonio släpps om sju år. Men att försvaret och rörelsen för rättvisa kommer att göra allt för att se till att han för sin frihet tidigare än så.
   
Inom kort kommer Fernando González och Ramón Labañino att få sina nya straff. Av Joan Lenard. I Miami. Med andra ord finns det all anledning att förvänta sig en ny uppvisning i politisk korrumpering och oanständighet. Anledningen till uppskjutandet av behandlingen av Ramóns och Fernandos fall är att de begärt att åklagarna ska presentera en uppskattning av den skada som de tillfogat USA:s nationella säkerhet. Något som åklagarna av naturliga skäl haft svårt att komma fram med.
   
Rörelsen USA för rättvisa och frihet för DE FEM har kommenterat den skandalösa behandlingen av Antonio med en försäkran om att kampen fortsätter. Våra bröder ska släppas. Omedelbart och utan villkor. De är politiska fångar som utsatts för ett justitiemord. Frågan om strafflindring  är inte  en fråga om rättvisa utan endast en spegling av styrkeförhållandet i striden.

 
 

 

 


 

2009-10-06
Kuba satsar på eco-turism

De flesta turister kommer för klimatet och stränderna. Kuba har givetvis mycket annat att erbjuda, som kultur, historia, musik, politik. Något man beslutat att satsa på framöver är eco-turism.

Ett centrum för detta är träskområdet Zapata, det största och bäst bevarade i hela Karibien, ca 160 km sydost om Havanna. Här finns inte bara endemiska fåglar, utan också fyra bra hotell för naturälskande turister. De kan satsa på spektakulär fågelskådning, dykning eller sportfiske.

Den sparsamt bebodda halvön är samtidigt hemvist för 65 % av alla Kubas fågelarter. Från november till mars är det möjligt att iaktta 65 arter av flyttfåglar som flyttar från Nordamerika. Här finns också fler än 1 000 olika växtarter och inhemska reptiler. En av dessa är den utrotningshotade Kuba krokodilen. Den finns enbart i Zapataträsket och på den kubanska Ungdomsön.

Zapatahalvön fick skyddad status 2000 och är numera nationalpark. Här finns en stor blandning av eco-system, inklusive träskmarker, floder, bukter, grässlätter, mangroveträsk, lövfällande liksom icke-lövfällande skogar, hav, korallrev och grottor.

100 000 turister besöker området varje år. Kubas turistmyndigheter kommer nu att satsa på fler turister från framförallt Europa, där det finns efterfrågan på denna typ av turism. För att skydda känsliga områden kommer man inte att tillåta någon massinvasion. Turismen ska vara långsiktigt hållbar, betonar myndigheterna. Dessa samarbetar nära med miljöskyddet.

Idag är 22 % av Kubas territorium skyddat på grund av miljöhänsyn. De kanske mest kända områdena är i provinsen Pinar del Rio, väster om Havanna. Också flera skärgårdar i olika delar av landet skyddas. Men trots den stora potentialen så är bara 4 % av turismen idag eco-turism.

HAVANA TIMES, Oct 1

 
 

 

 


  2009-10-01
Slut på ”gratis” luncher
   
Kubanerna är vana vid att få en varm, och extremt billig, lunch på arbetsplatsen. Den subventionerade lunchen serveras på de flesta arbetsplatser. I ansträngningarna att skära kostnader och successivt överge delar av subventionerna, så planerar regeringen att avskaffa de billiga luncherna. Istället kommer lönerna att öka som gör det möjligt att antingen ta med sig sin egen lunch-låda eller köpa mat på gatan. Kubansk press rapporterar att löneökningen blir 15 pesos om dagen. Det blir ändå en bra affär för staten eftersom betydligt mer har lagts på att förse varje anställd med lagad mat. Dessutom hamnar en del av maten för försäljning på svarta marknaden.

Uppskattningsvis får 3,5 miljoner kubaner den subventionerade lunchen och betalar bara 1 peso för den. Åtgärden kommer att börja tillämpas 1 oktober på olika ministerier, för att längre fram utsträckas till andra arbetsplatser.

HAVANA TIMES, Sept. 25

 
 

 

 

  2009-10-01
Colombiansk paramilitär erbjuden 25 miljoner dollar för att mörda Chávez

En colombiansk paramilitär, Geovanny Velásquez, erkänner att han erbjudits 25 miljoner dollar av den venezolanske högerpolitikern Rosales för att mörda Venezuelas president Chávez.

Chávez har många gånger fördömt försök från grupper i Colombia med kopplingar till oligarkin att mörda honom. Försöken har misslyckats tack vare Venezuelas säkerhetstjänst.

Oppositionsledaren Rosales har anklagats av Venezuelas regering för att ligga bakom en del av mordplanerna. Dessutom är han anklagad för korruption under sin tid som guvernör i delstaten Zulia, på gränsen till Colombia. Mycket riktigt säger paramilitären Velásquez att Rosales ligger bakom mordplanen. Paramilitären säger också att en annan colombiansk grupp antagit erbjudandet.

Rosales har flytt till Peru, vars regering givit honom politisk asyl, trots korruptions- och mordanklagelserna.

Tele-sur 0909

 
 

 

 

  2009-09-30
Palestinas president i Havanna

Palestinske presidenten Mahmoud Abbas anlände 25 september för ett besök på Kuba. Han ska delta i en solidaritetsarrangemang som ICAP (Kubanska Institutet för Vänskap mellan folken) står för. Abbas ska också underteckna avtal inom kultur, sport och högre utbildning med Kuba.
HAVANA TIMES, Sept. 25
 
 

 

 

  2009-09-30
Klassisk baseball final Kuba – USA

27 september möttes Kuba och USA i finalen i Världscupen i baseball. För andra gången i rad vann USA, denna gång med 10 – 5. Trots det är Kuba utan tvekan nr 1 i världen och har tagit 25 av 30 World Cup titlar. De få gånger man inte vunnit har man aldrig hamnat sämre än trea. Men den vetskapen lär inte hjälpa upp humöret på kubanerna idag. Om baseball följs fanatiskt i vanliga fall, är matcherna mot jätten i norr alltid något extra.
 
 

 

 

  2009-09-28
Kubanerna uppmanas till diskussioner om socialismen

   
I vad som kan ses som en del av förberedelserna för den kommande partikongressen rapporterar nyhetsbyrån Reuters att Kubas president Raul Castro uppmanat medborgarna att diskutera och debattera Kubas socialism. En tio-punkters dagordning cirkulerar som utgångspunkt för tusentals möten som ska hållas i hela landet under en månad. Mötena kommer att hållas på arbetsplatser, universitet och i olika massorganisationer.
   
Reuter säger att debatten har att göra med planerna att vitalisera ekonomin och öppna möjligheten att avskaffa ransoneringarna, liksom andra åtgärder. Att uppmana till återinförande av kapitalismen står inte på dagordningen. Men agendan uppmanar till öppenhet och ärlighet i debatterna. ”Det är viktigt att mötena karaktäriseras av absolut frihet, uppriktighet hos deltagarna och respekt för avvikande åsikter.”
   
Enligt Reuters är reaktionerna bland kubanerna blandade. Medan många är positiva och ser det som ett sätt att få delaktighet i förändringar i deras liv, så finns det också sådana som ser det som ett sätt att få dem att acceptera redan beslutade nedskärningar.
Cuba Central Newblast 25 september
 
 

 

 

  2009-09-28
Marinbiologer samarbetar
   
Fyra kubanska marinbiologer kunder nyligen besöka USA. De lyckades få visum på mindre än två månader, vilket är rekordsnabbt efter flera års frysning av akademiskt och vetenskapligt utbyte mellan Kuba och USA.
   
Förhoppningsvis kommer drygt 40 vetenskapsmän från USA kunna besöka Kuba i samband med en vetenskaplig konferens längre fram i år. En kuban berättar att deltagandet från USA på den återkommande konferensen gått ner från 60 deltagare 1997 till enbart tre stycken 2006.
Vetenskapsmän i båda länderna ser samarbete som väldigt viktigt och att det inte kan överskattas.
Cuba Central Newblast 25 september
 
 

 

 

  2009-09-28
Svårt få USA:s tillstånd för kontakter med Kuba
   
Resebyråernas organisation i USA har fått avslag på en ansökan om att dess chef skulle resa till Kuba. Samma sak gäller för chefen för en annan förening för resebyråer i USA. De två skulle träffat representanter för Kubas Turistministerium och andra organisationer som har med turism att göra.
   
Också talmannen i Kubas parlament, Ricardo Alarcón, har nekats inresa till USA. Han var bjuden att delta i en konferens som afroamerikanska kongressmän arrangerar. Alarcóns besök var ett svar på ett besök från den afroamerikanska gruppen på Kuba i våras.
Cuba Central Newblast 25 september
 
 

 

 

  2009-09-24
Stor manifestation för Latinamerikas folk - mot Honduraskuppen!

Den 11 september, på årsdagen av Chilekuppen 1973, samlades mängder med solidariska människor på Sergels Torg i Stockholm. Arrangörer var Svensk-Kubanska Föreningen, RESOCAL, Foro Latinamericano m.fl. Vreden var stor mot de mörka krafter i Honduras som,  med reaktionära element i USA:s regering och militär i ryggen, iscensatte statskuppen i Honduras den 28 juni i år. Protesten riktades också mot den svenska regeringens tystnad och hyckleri i frågan, ett falskspel som blir ännu större i ljuset av att Sverige är nu ordförandeland i EU. Det var ett imponerande program med många tal och solidariska artister. Här följer Eva Björklunds tal som hon höll för Svensk-Kubanska Föreningen:

Kära vänner

Den 11 september för 36 år sedan sänkte mörkret sig över Latinamerika. Kuppen i Chile inledde en våg av USA-stödda militärdiktaturer, enligt det standardrecept mot olydiga regeringar som etablerats sedan länge. Chile blev inkörsport för det nyliberala korståg som med vapnens, terrorns och penningens makt bredde ut sig i överallt.

Diktaturernas säkerhetstjänster gick samman med CIA i Kondoroperationen för att utrota vänstern. Hundratusentals människor fördrevs, torterades, mördades eller försvann.

I Honduras upprättade USA sin största militärbas och rustade upp dödsskvadroner och specialstyrkor för terrorkrig mot Nicaragua och frihetsrörelserna i El Salvador och Guatemala. Efter Berlinmurens fall 1989 svepte kapitalets globalisering fram utan mothåll och intog nya världsdelar.

Det är en ödets ironi att tre årtionden senare inträffade ett annat slags terrordåd på samma datum. När flygplanen störtade in och tvillingtornen i New York raserades den 9/11 2001 tog USAs president det som förevändning för sin planerade offensiv för kontroll över jordens resurser.
Läs artikeln >>

 
 

 

 

  2009-09-21
Bejublad konsert på Revolutionstorget i Havanna


Colombianske megastjärnan stod emot påtryckningarna från fascisterna i Miami och genomförde sin fredskonsert i Havanna 20 september. En enorm uppmärksamhet föregick evenemanget. Den samlade också över en miljon ungdomar till en sex timmar lång (gratis) megakonsert på Plaza de la Revolucíon. Förutom Juanes deltog ett drygt dussin stjärnartister från Puerto Rico, Spanien och Kuba.

Det var ingen politisk konsert, utan genomsyrades av humanitet, önskan om fred och medmänsklighet. Det pratades om fred och kärlek från scenen. De glada åhörarna sjöng kraftfullt med när X Alfonso sjöng sin kioskvältare ”Revolution”.  Publiken skrek också entusiastiskt ”Kuba, Kuba”. Hatet hade ingen plats på Revolutionstorget, utan det vara bara breda leenden och förbrödring. Konserten direktsändes på TV och via Internet. I svenska media har jag hittills inte hittat något om den unika konserten, medan exempelvis brittiska Guardian haft flera artiklar.

Jättekonserten blev en stor framgång för arrangörerna, som genomförde den utan missöden. I motsvarande grad blev den ett fiasko för hat och Miami-högern som i god nazi-tradition krossat Juanes CD-skivor på Miamis gator, kallar honom ”förrädare” och till och med mordhotar honom och hans familj. Kampanjen mot konserten har fått rakt motsatt verkan och mångfaldigade intresset. Konserten har också kastat strålkastarljuset på den kulturella blockad Kuba utsätts för genom att internationella artister som framträder på ön bojkottas och går miste om mycket större inkomster på USA-marknaden. Latinomusiken kontrolleras där av Bacardi-maffian. En känd artist i Miami hävdade att bara regeringstrogen publik fick tillträde till konserten. Kubas regering är att gratulera med ett deltagarantal som översteg halva huvudstadens befolkning!

Baserat på uppgifter i Progreso Semanal
 
 

 

 

  2009-09-21
Obama förlänger blockaden

President Obama har förlängt blockaden när han åter undertecknade ”Trading with the Enemy Act”, som är den legala basen för blockaden. Som Helms-Burtonlagen är skriven räcker det inte ifall presidenten skulle vilja häva blockaden, utan det krävs beslut i Kongressen. Trots det är Obamas signatur viktig eftersom det visar Vita Husets inställning. Grupper i USA som arbetar mot blockaden hade uppmanat Obama att inte skriva på.

Inom kort är det dags för FN:s årliga debatt om blockaden. Till denna har Kuba lagt fram en rapport om blockadens verkningar under snart 50 år. 17 år i rad har FN röstat mot blockaden. Förra året med siffrorna 183 mot 3 (USA, Israel och Palauöarna).  Kubas regering hävdar i dokumentet att blockaden har kostat ön astronomiska 96 miljarder dollar sedan början 1962. Blockaden är det viktigaste enskilda hindret för Kubas utveckling. Den betecknas som folkmordspolitik då den gör det svårt att importera mediciner, medicinsk utrustning och livsmedel. 

Brasiliens president Lula da Silva kräver ännu en gång ett slut på blockaden och kommer att ta upp kravet i Generalförsamlingen.
 
 

 

 

  2009-09-21
Ännu ett USA-företag bötfälls för ”handel med fienden”
   
Platte River Associates dömdes att böta 14 500 dollar för ”handel med fienden”. PRA har sålt dataprogram till spanska Repsol. Det skulle i sin tur använda programmet i sökandet efter olja och gas utanför Kubas kust.
   
Vi påminner oss en tidigare mexikansk president som uppmanades av USA att ansluta också Mexiko till blockaden för att ön var ett hot mot USA. Den mexikanske presidenten svarade i stil med att: ”Det kan vi inte göra. Om vi säger att Kuba är ett hot mot USA skulle 100 miljoner mexikaner dö av skratt.”
 
 

 

 

  2009-09-07
Kubansk cancermedicin får unik test i USA
   
Miami Herald rapporterar att en cancermedicin utvecklad på Kuba ska genomgå kliniska försök i USA. Det är första gången detta händer sedan revolutionen 1959. Medicinen, nimotuzumab, är avsedd att bota ovanliga cancerformer som glioma. Det är en dödlig cancer i hjärnan. Medicinen är redan godkänd i ett 20-tal länder.
  
Kubanska regeringen äger 20 % av CIMYM, företaget som har rättigheten att utveckla medicinen. Övriga 80 % ägs av YM Biosciences, baserat i Kanada. USA har godkänt företagets begäran att testa medicinen i USA. David Allan, YM Biosciences chef säger att ”vi utvecklar mediciner. Vi bryr oss inte ett dugg om politik.” En forskare vid University of Florida, där försök redan pågår, kallar medicinen ”spännande, interessant”.
   
Om inte USA:s blockadlagar ändras så hjälper det inte om försöken är positiva. Medicinen skulle ändå vara olaglig i USA.

USA-nyhetsbrevet CUBA Central 2009-09-06
 
 

 

 

 

2009-08-30
Australisk bank får miljonböter för affärer med Kuba

Brisbane Times rapporterar att den australiska banken ANZ dömts till nära 7 miljoner dollar i böter för att ha brutit USA-regler om affärer med Kuba. Transaktionerna bröt varken mot Australisk lag eller FN-sanktioner. Men ANZ har en banklicens i USA och kan därför bötfällas där. Enligt nyhetsbyrån Prensa Latina är böterna de högsta som Washington utdömt för att upprätthålla blockaden sedan 2004. Då dömdes schweiziska storbanken UBS till 100 miljoner dollar i böter. Kubanska dagstidningen Granma kommenterar: ”Blockaden förblir densamma, miljonböter för ANZ.”

 
 

 

 


  2009-08-30
Sverige stöder svartabörshandel, stöld eller häleri på Kuba
  
Svenska ambassaden  orsakade rubriker när ambassadrådet Cederberg  tillsammans med några kollegor från andra länder gjorde en gåvoutflykt för att stödja hustrun till en man som anhållits för svartabörshandel alternativt  stöld eller häleri. Mer konkret handlar det om innehav av stulna cementsäckar.  Mannen i fråga kallar sig också människorättsaktivist och är enligt  hustrun uttalat kritisk till regeringen och därmed offer för falska  anklagelser. Hon förnekar dock inte cementsäckarna utan menar att de är så få så de inte borde leda till åtal, alltså är anhållandet  ”politiskt”. Cederberg gjorde ett uttalande utan att nämna  cementsäckarna. Han kallades till kubanska UD för reprimand, och i svenska media har hans ingripande till förmån för en man anklagad för stöld alternativt häleri , kallad "dissident" fått viss uppmärksamhet.
 
 

 

 

 

2009-08-26
Sju dolkstötar i Amerikas hjärta
Fidel Castros betraktelse 2009-08-05

Jag läser mycket, i olika medier, många artiklar skrivna av intelligenta människor, kända eller okända, grundade på tillförlitliga källor.

Överallt på jorden utsätts folk för ekonomiska, miljö- och krigsrisker som USAs politik ger upphov till, men ingen annan stans utsätts någon för så allvarliga risker som grannarna, folken i världsdelen söder om det land herravälde utgår ifrån.

Varje regerings värsta huvudvärk, vänster, center eller höger, allierade eller inte med USA, är närheten till ett så mäktigt imperium med militärbaser, kärnvapenbestyckade hangarfartyg och ubåtar, modernaste krigsfartyg och utstuderade attackflyg, med vapen av alla de slag och hundratusentals soldater och vars regering kräver absolut straffrihet för dem.

Problemet för oss grannar är inte att där talas ett annat språk eller att folk skulle vara annorlunda. Det finns nordamerikaner av alla färger och ursprung. De är som vi och förmögna till alla slags känslor, uttryckta på olika sätt. Det dramatiska är det system som har utvecklats där och som tvingas på alla. Det nya är varken våldsanvändandet eller andra tvångsmetoder som upprepas genom historien. Det nya är den tid vi lever i. Problemet går inte att lösa utifrån traditionella utgångspunkter. Vi måste studera och lära känna hur systemets försvarare tänker för att förstå och att vara medvetna om systemets natur och hur det hela tiden vädjar till folks själviskhet och lägsta instinkter.
Läs artikeln >>

 
 

 

 

 

2009-08-22
Colombiansk megastjärna ville hålla fredskonsert på Kuba
Miamimaffian hotar med mord och bojkott

Den colombianske megastjärnan Juanes har hamnat i strålkastarljuset efter att han deklarerat att han vill hålla en opolitisk konsert för fred på Revolutionstorget i Havanna. Han har tidigare haft liknande konserter exempelvis på gränsen mellan Colombia och Venezuela. Konserten är planerad till den 20 september.

Men när han tillkännagav planerna på Kubakonserten bröt helvetet loss. Juanes är tidvis bosatt i Miami. Nu hotas han och hans gravida fru till livet. Med slagord som ”Juanes – vän till mördarna Castro”, slås hans CD-skivor sönder med hammare på exilkubanernas gata i Miami, Calle Ocho. Symboler på hans sånger bränns på bål. Vid bålet säger en exilkuban, Hibia Couce, exalterat: ”Det här är vad vi ska göra med honom, elda upp honom för att han är kommunist, förrädare, terrorist och slickar Fidel Castros stövlar”. Juanes grillas och ifrågasätts i TV. Han har vunnit dussintals Grammys, men eftersom Bacardi/ Emilio och Gloria Estefan kontrollerar den latinska Grammygalan är det säkerligen slut med utmärkelserna.

Juanes, som betraktar sig som opolitisk, säger att han funderar på att kasta in handduken och ställa in konserten. Men att han då skulle svika sig själv. ”Det har varit en mardröm för mig…min hustru är djupt bekymrad och mina flickor…”

Reaktioner av denna typ är inget nytt i Miami. Åtskilliga är de kubanska musiker, inklusive Chuco Valdés och Silvio Rodriguez, som gång på gång nekats inträde till USA. Kubanska målare har fått sina tavlor sönderskurna i Miami. Hotellet där den kubanska sångerskan Rosita Furnés skulle uppträda, bombhotades. Två uppträdanden på restaurangen Centro Vasco med kubanska artister ställdes in efter att molotov-cocktails kastats in på lokalen. Restaurangen drevs efter detta i konkurs. Den kände salsasångaren Willie Colon berättar om kollegor som bojkottas i Miami efter att ha besökt Kuba. En annan artist bojkottades efter att han omfamnat den kubanske trubaduren Silvio Rodriguez på en konsert i Puerto Rico. Ytterligare någon som satts upp på ”svarta listan” efter att ha kritiserat Chiles diktator Pinochet. Radiostationer tvingas att upphöra spela musik av de ”misshagliga” musikerna. På Kuba har flera attentat riktats mot den världsberömda kabareten Tropicana. Listan kan göras mycket längre.

Bara ytterligare ett exempel på blockaden: 1983 uppträdde den världsberömde venezolanen Oscar de León på Varaderos musikfestival. Exilmaffian krävde att han offentligt skulle be om ursäkt och lova att aldrig åka tillbaka till Kuba. Annars skulle hans musik stoppas i USA. Han gjorde det. Han ansåg sig inte ha råd att förlora den enorma USA-marknaden. Sedan dess är det få latinamerikanska orkestrar som vågar opponera sig och uppträda på Kuba.

Medan den politiskt naive (?) Juanes löper gatlopp i Miami stiger hans popularitet på Kuba. Medan terroristerna och mördarna Posada Carriles och Orlando Bosch m.fl. hyllas som hjältar i Miami, så hyllas de fem kubanska antiterroristerna på Kuba. Ändå matas vi av media med att det är Kuba som förbjuder musik och böcker. Vi som lärt oss att förknippa bokbål och sabotage av kulturyttringar med Nazityskland kanske skulle associera med Miami och USA istället?

Zoltan Tiroler


Namninsamling för stöd till Juanes konsert i Havanna:
http://www.thepetitionsite.com/1/juanes-peace-concert

 
 

 

 

 

2009-08-20
Obama: Mer pengar för att störta framstegsvänliga regeringar i Latinamerika!
   
Utifrån intervju med Eva Golinger, Granma och Liberación 14 augusti 2009.
Bearbetning: Zoltan Tiroler

Förhoppningarna och illusionerna om en annan USA-politik under Obama har redan kommit rejält på skam. Inte bara den redan astronomiska krigsbudgeten ökas, också finansiering för destabilisering av misshagliga regeringar får större resurser.

Miljonrullningen till Plan Colombia, statskuppen i Honduras, konflikten mellan Colombia och Venezuela/ Ecuador är bara några av tecknen på en ökad aggressivitet från USA:s sida gentemot Latinamerika. Den nordamerikanska forskaren Eva Golinger har specialiserat sig på USA:s politik i Latinamerika och hon höjer ett varningens finger.

Finansiering av legoknektar och spioneri
2009 satsar USA 520 miljoner dollar i Plan Colombia. Mer än hälften går till olika privata USA-företag som för ett smutsigt krig i regionen. Dessa legoknektar agerar helt utanför lagen och är inte ansvariga inför något juridiskt system, säger Golinger. ”Som en del i avtalet mellan länderna njuter de av total straffrihet.” Drygt 30 USA-företag har kontrakt med USA:s Utrikesdepartement. Bland dem finns Lockheed-Martin, Dyn Corp. International, Arinc, Oackley, ITT [med tillverkning i Sverige], Echelon och Grupo Rendón. Det sistnämnda har ett kontrakt på 3,4 miljoner dollar och drivs av Pentagon. Företaget är specialiserat på psykologiska operationer och leder mycket av mediekampanjerna mot Venezuela och Ecuador.

Mer pengar för att störta Kubas regering
Imperiets offensiv mot det progressiva Latinamerika intensifieras, framförallt mot länderna inom ALBA. (Kuba, Venezuela, Bolivia, Ecuador, Nicaragua, Dominica, Honduras). Summorna för att störta den kubanska regeringen har ökat, uppger Golinger. Det sker framförallt genom USAID (USA:s SIDA) och National Endowment for Democracy, NED. Under de två senaste åren har USAID fått drygt 65 miljoner dollar till ”övergången till demokrati på Kuba”. 2010 får man ett tilläggsanslag på ytterligare 20 miljoner. Av de 65 miljonerna uppger USAID att 10 miljoner gått till ”mänskliga rättigheter”, 7 miljoner för att främja ”politisk konkurrens” och nästan 49 miljoner dollar till ”civil samhället”. USAID har också öppnat ett kontor för ”övergången” på Kuba. Detta kontor, OTI, är inriktat på att arbeta med ungdomen och ”oberoende initiativ” från medier. För detta har OTI tilldelats drygt 8 miljoner dollar. OTI får stora resurser utan någon nämnvärd finansiell kontroll, uppger Golinger.
Läs artikeln >>

 
 

 

 

 

2009-08-20
Varför uttalar sig inte svenska regeringen om kränkningen av de fem fängslade kubanernas mänskliga rättigheter?

I september 1998 grep FBI fem kubanska medborgare i Miami. Dessa män, Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández, Ramón Labañino och René González, dömdes i december 2001 till långa fängelsestraff, i tre fall livstid. Huvudanklagelsen i rättegångarna var konspiration till spioneri, något som förkastats i vittnesuttalanden från personer med tidigare högt uppsatta positioner inom USA: s försvarsstyrkor. Kritiken från bland annat Amnesty International har varit skarp över att rättegångarna inte uppfyllde kraven på rättssäkerhet och att två av fångarna inte tillåtits träffa sina makar. År 2005 krävde FN: s arbetsgrupp för undersökning av godtyckliga fängslanden att USA måste vidta åtgärder så att de Fem fångarna skulle få rättvisa och rättssäkra rättegångar, då misstankar hade riktats mot att domarna varit politiskt färgade. Samma år rev Appellationsdomstolen i Atlanta upp domarna, i ett enigt utslag, och beslöt att de fem måste få en ny rättvis rättegång på annan ort än Miami; ett utslag som dock kördes över sedan pga. politiska påtryckningar. Den före detta chefen för USA: s Intressekontor på Kuba, Wayne S. Smith, har även uttalat sig om fallet och sagt: "Rättegången mot de fem kubanerna - en sorgens dag i den amerikanska rättvisans historia." Andra som kritiserat rättsprocessen är parlamentariska församlingar, juristorganisationer, kyrkliga sammanslutningar, fackliga organisationer, mm, världen över; liksom en mängd kända kulturpersonligheter, akademiker och Nobelpristagare.
   
Den lagstadgade rätten till besök från anhöriga har inte respekterats i nästan 11 års tid. Handläggningstiderna för visumansökan från fångarnas anhöriga har varit extremt långa, ibland har de väntat på besked i månader. Adriana Pérez, hustru till Gerardo Hernández, och Olga Salanueva, hustru till René González, har gång på gång nekats visum för inresa till USA. Den 15 juli i år, samma dag som Adriana och Gerardo firade sin 21:a bröllopsdag, kom det senaste beskedet från Department of State: Adriana Pérez tionde visumansökan hade inte godtagits, argumentet för denna vägran var att hon “utgör ett hot mot USA:s stabilitet och nationell säkerhet”.
   
Vi som undertecknar det här dokumentet fördömer, med all vår kraft, den ständiga kränkningen av de fem fängslade kubanernas mänskliga rättigheter, och i synnerhet sättet på vilket Gerardo och René tvingas vara åtskilda från sina makar år efter år.
   
Utrikesminister Carl Bildt, det har kommit till vår kännedom att en djup och bred översyn av UD äger rum nu i höst, och att det i europeiska media råder en stor debatt kring hur svensk utrikespolitik bedrivs. Det är mot denna bakgrund som vi som undertecknar det här dokumentet konstaterar att våra åsikter inte finner gehör i svensk utrikespolitik. Och vi undrar varför den svenska regeringen inte uttalar sig om fallet med de Fem kubanska antiterroristiska kämparna, som har allmänmänsklig giltighet?


Hjälp oss att samla in namn för de fem kubanerna!
>> Ladda ned introduktionsbrevet på svenska
>> Ladda ned introduktionsbrevet på spanska
>> Ladda ned namninsamlingslistor

 
 

 

 

 

2009-08-20
Några funderingar kring
Kuba och dasspapper
   
Svenska medier har uppmärksammat vad som kan tyckas vara av försumbar betydelse i ett världsperspektiv. Medan exempelvis rapporteringen från militärkuppens Honduras är minst sagt sparsam har man ägnat en hel del spaltutrymme åt att kubanska media uppgett att det kan uppkomma brist på toalettpapper.

Det är ingen skitfråga, men man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att anta att om det hade rört sig om något annat land hade nyheten passerat obemärkt. Svenska Dagbladet (Håkan Forsberg 14/8) tar dasspappret som utgångspunkt för hur dåligt det går för Raul Castros Kuba. Den världsekonomiska krisen gör att den förväntade tillväxten i ekonomin i år stannar på 2 %. I huvudsak beror detta på förra årets tre förödande orkaner, raset i priset på nickel och tillbakagången i turistindustrin. Samt den, trots Obama, fortsatta USA-blockaden som varje år kostar Kuba åtskilliga miljarder. Nu kanske 2 % tillväxt inte är så illa när man betänker att många länders ekonomier går back. Som ytterligare exempel på Kubas elände tar SvD  också upp elransoneringen. Det är sant att Kuba sparar energi genom att reglera tillgången och låta arbetsplatser stänga av luftkonditioneringen ett antal timmar om dagen. Men hur många rapporter har vi fått om folkliga upplopp som skakat Dominikanska Republiken pga de ständiga elavbrotten? Nu drabbar dessa avbrott aldrig  Sveriges Radios Lars Palmgren & Co eftersom alla lyxhotell och rikemanshus har egna generatorer.

Enligt SvD, DN och den outtröttlige Palmgren står Kuba på ruinens brant. Palmgren innehar ett oslagbart rekord i felanalyser där han med osviklig precision alltid hamnar i extremhögerns penningstinna armar. Deras beskrivningar skorrar falskt. Jag bläddrar i gamla rapporter från 90-talet. Oavsett om det är DN, SvD, tidskriften Vi eller SIDAs ”Omvärlden”, alla beskriver de ett bottenlöst elände och Kubas snara sammanbrott. 15 år senare hör vi det igen. Och ändå är Kuba kvar; enligt FN och Världsbanken med den längsta medellivslängden, den lägsta barnadödligheten, den högsta utbildningsnivån i Tredje världen. Nyligen konstaterade UNICEF att Kuba är det enda land i Latinamerika där undernäring inte förekommer. Men om detta ”nada” från Palmgren & Co.

En eventuell kubansk journalist i Sverige skulle med Palmgren & Cos yrkesetik skriva om samhällets totala sammanbrott, där staten säljer ut skola, vård, apotek, järnvägar och post. Dessutom får Sverige i år negativ tillväxt i ekonomin, i motsats till Kuba.

Dasspapper i all ära. För svenska journalister i Santiagos överklasskvarter eller på Södermalm är det en livsnödvändighet. För den miljard människor som går och lägger sig hungriga varje kväll är inte bristen på toapapper det största problemet. Om jag inte haft toapapper men haft SvD så vet jag vad jag skulle använt blaskan till. Nu är det lyckligtvis tvärtom.

Journalisterna är väldresserade och vet vad som förväntas av dem. Samtidigt verkar Kuba vara som humlan. Den borde inte kunna flyga men vet inte om det och flyger ändå. Det socialistiska Kuba borde (enligt ”expertisen”) ha rasat ihop för länge sedan. Men kubanerna bryr sig inte och utvecklar sitt land vidare.

Zoltan Tiroler

 
 

 

 

 

2009-08-14
GRATTIS FIDEL!

   
Idealisten, den historiska person som lever och fortsätter att sätta spår, ledaren för Kubas revolution, Fidel Castro, fyllde 83 år den 13 augusti, med outtröttlig skärpa och intelligens.
Inte bara statsman och revolutionär, alltid aktuell i kubanernas liv och latinamerikanernas tänkande, så är Fidel Alejandro Castro Ruz en människa som är historia.
   
Det har sagts och skrivits mycket om Fidel och han fortsätter att vara en beundrad personlighet. Det sprids mängder av biografiskt material, för eller mot. Tusentals uppslagsverk beskriver honom, hundratals webb-sidor diskuterar hans långa liv. All denna information visar bilden av en människa som lämnat ett outplånligt spår de senaste 50 åren. Och såväl vänner som fiender har att besvara en svår fråga: om det är svårt att initiera en revolution, så är det långt svårare att bevara den. Hur har han lyckats?
   
Det finns erkända fakta: alla internationella organisationer från FN till Världsbanken erkänner utan omsvep att kubanerna är de enda i tredje världen som på väsentliga områden nått en utvecklingsnivå jämförbar med de rikaste länderna. På ön är medellivslängden den längsta och barnadödligheten den lägsta i tredje världen (inklusive lägre än i det rika USA). UNICEF intygar att Kuba är det enda land i Latinamerika som utrotat undernäring.
   
Bortom dessa framgångar och resultat så är denna politiske och historiske ledare fortfarande i hög grad aktuell, trots att han inte visat sig offentligt sedan juli 2006. Fidel har visat att, efter mer än åtta årtionden, så är hans skärpa och intelligens intakt. Genom Internet fortsätter han att vara närvarande. De reflektioner som han skriver sedan mars 2007 tjänar som termometer på hans outtröttliga kapacitet och analysförmåga. I närmare 250 artiklar som publicerats och spridits runt jorden får vi del av hans viktiga uppfattningar.
   
TELESUR-Abn-Pl/MFD

 
 

 

 

 

2009-07-23
Pressetik enligt Göteborgs-Posten?


Nordens näst största morgontidning vägrar tydligen följa pressetiken och ge plats för berättigade genmälen. Pressens etiska regler säger "Felaktig sakuppgift skall rättas . . . beredas tillfälle till genmäle . . . publiceras utan dröjsmål". Pressombudsmannen: <http://www.po.se/Article.jsp?article=1011>. Med den dominerande ställning GP har skulle man kunna tro borde följa ett extra ansvar. Men knappast! Genmäle mot osakligheterna om Kuba signerade Peter Götell förvägras plats. Påpekandena från Svensk-Kubanska Föreningens medlem i Göteborg Per Hjalmarson tas inte in i GP. Läs här de bortcensurerade genmälena. Länkar till Götells osakliga artiklar anges också. För mera fakta läs exempelvis Svensk-Kubanskas bok Kuba - en annan värld är möjlig och Tidskriften Kuba!

Läs artikeln >>

 
 

 

 

 

2009-07-22
Öppet brev till utrikesminister Carl Bildt
   
Sverige måste skydda journalisten Dick Emanuelsson

Utvecklingen i Honduras oroar. Den nuvarande regeringen tillämpar såväl selektivt som urskillningslöst förtryck mot den massiva rörelse som kräver att president Manuel Zelaya återinsätts samt en total informationsblockad mot nyheter om vad som händer i landet med hjälp av de stora privata mediemonopolen som stödjer kuppen.
   
Militären har brukat tårgas, gummikulor och skarp ammunition mot de massiva protesterna som äger rum varje dag. På natten, i skydd av utegångsförbudet, är alla politiska rättigheterna ogiltiga vilket har resulterat i flera dödsfall och hundratals gripanden av demonstranter och sociala ledare. Kuppmakarna tvångsrekryterar barn till att delta i repressionen mot befolkningen, och de får stöd från karaktärer som man trodde hörde hemma i en svunnen tid, som diktator Augusto Pinochets dotter Lucía.
   
Medierna har varit särskilt utsatta: Den Interamerikanska Kommissionen för de Mänskliga Rättigheterna påtalar detta i ett uttalande som de latinamerikanska ländernas organ skickade till de facto regeringen den 3 juni, under kuppens första dagar: Av 46 fall av olagliga gripanden och andra kränkningar mot de mänskliga rättigheterna består merparten av kränkningar begångna mot journalister, medier och kulturarbetare.
   
Internationella medier är ett prioriterat mål för repressionen: I lördags utvisades tevekanalen TeleSurs reportrar efter det att de sedan kuppens inledning varit utsatta för dagliga kränkningar, hot och gripanden.
   
På plats i Tegucigalpa finns Flammans korrespondent Dick Emanuelsson. Varje dag bevakar han utvecklingen i landet från ett perspektiv som inte gillas av kuppmakarna. Han rapporterar om protesterna, intervjuar representanterna för de sociala rörelserna och belyser de brott som kuppmakarna gör sig skyldiga till. Dick är en av få internationella reportrar på plats, hans bevakning får stor spridning i den spansktalande världen.
   
Vi anser att Sverige kan spela en viktig roll för att garantera Dick Emanuelssons säkerhet genom att påpeka för de nuvarande myndigheterna att vårt land inte kommer att tolerera att journalisten utsätts för politiska repressalier. Detta skulle vara särskilt verkningsfullt med tanke på att ert parti, Moderata samlingspartiet har mycket goda relationer till Partido Nacional - ett av de största partierna som stödjer statskuppen.

Mvh

Jorge Capelán, frilansjournalist
Joacim Blomqvist, frilansjournalist
Karin Lentz, författare
Gustavo Varela, Pasaenvasteras (Västmanland), Redaktionsansvarig
Serhat Daran, frilansjournalist
Leandro Schclarek Mulinari, journalist, Tidskriften MANA
Al Burke, redaktör, Lidingö
Aida Ghardagian, journalist
Lennart Kjörling, journalist författare och filmmakare, freelance
Ann-Sofie Jakobsson, journalist
Per-Erik Persson, Notis Förlag
Francisco Contreras, Ordförande i Latinamerikagrupperna
Gábor Tiroler, MPH, folkhälsovetare, lärare i rehabilitering, tidigare svenska ambassadens säkerhetskontakt i Moçambique
Jan-Erik Romson, Förskollärare från Stockholm
Martin Österlin, ordförande Svensk-Kubanska Föreningen
Lars Wallin, styrelsemedlem, Vänskapsförbundet Sverige-Nicaragua
Maria Söderquist, socionom
Inka Persson, Halmstad
Nita Lorimer, arkitekt och gallerist.
Stefan Olsson, mikrobiolog, lektor Köpenhamn Universitet
Kick Leijnse (v), Östersund
Elizabeth Hellman, lärare
Tati Roohi, ekonom, Malmö
Christer Myrén, lärare
Bengt-Olof Andersson, hissmontör
Oskar Johansson, styrelseledamot i Svensk-Kubanska Föreningen
Anna Angantyr, folkbildare på Latinamerikagrupperna.
Zoltan Tiroler, vice ordforande i Svensk Kubanska Foreningen, Chefredaktor for tidskriften GJUTERIET

Se Dick Emanuelssons rapporter på:
http://dickema24.blogspot.com/
http://www.flamman.se/utrikes.php?id=6553

Exempel på ytterligare aktuella hemsidor:
(Några av dessa har avdelningar på olika språk)
http://jorgecapelan.net/1/
http://hondurasresists.blogspot.com/
http://www.granma.cu
http://www.granma.cubaweb.cu
http://www.juventudrebelde.cu/internacionales/
http://www.juventudrebelde.cu/UserFiles/Flash/zelaya.swf
http://www.cubadebate.cu
http://www.prensa-latina.cu/
http://www.aporrea.org
http://www.telesurtv.net
http://www.chavezcode.com/
http://www.rebelion.org/noticia.php?id=88601 http://pdba.georgetown.edu/Constitutions/constudies.html

 
 

 

 

 

2009-07-03
På resa med Mariela Castro
Maria Sandblad

– Jag känner din smärta, säger den späda, mörkhåriga kvinnan på podiet på spanska med sin mjuka röst och lutar sig fram för att liksom komma närmare den hon talar till i publiken. Jag känner den i mig själv, i mitt eget hjärta. Jag förstår att du har lidit.

Det blir plötsligt väldigt stilla i ABF-husets Katasal. Känslan bakom orden vibrerar i den fullsatta lokalen, och än en gång möter jag den där berusande vågen av självklar samhörighet, drömmen om det goda, förnimmelsen av den delade bördans ljuvliga lätthet; denna unika kubanska förmåga att låta en obeskrivlig ömhet förenas med tankeskärpa, elegans och en obesvärad vältalighet som jag förfördes av när jag besökte Kuba för första gången för nästan 40 år sedan. Och som fortfarande kan ge mig en känsla av odödlighet, av att allt är möjligt, av att livet är till för att älskas.

– Det är därför vi på CENESEX (Kubas RFSU/RFSL) arbetar så hårt med att komma tillrätta med de nedärvda föreställningar som ligger bakom homofobin, fortsätter hon efter några andetag och man anar tårarna i ögonen, för att ingen någonsin ska behöva bli kränkt av någon på grund av sin sexuella läggning. Och vi ger oss inte förrän vi är där säger hon mjukt bestämt, det lovar jag.
Läs artikeln >>

 
 

 

 

 

2009-06-29
Återinstallera Manuel Zelaya, Honduras valde president

Militären i Honduras genomförde en statskupp söndagen 28 juni genom att bryta sig in i president Manuel Zelayas hem, kidnappa honom och flyga honom ut ur landet. Därefter utnämnde kupp-makarna talmannen i Honduras kongress till tillförordnad president. Dvs. samma statskuppsmodell som CIA och inhemska odemokratiska krafter misslyckades med 2002 i Venezuela. Från Costa Rica, dit president Manuel Zelaya flugits, har han inför medier deklarerat att han är fortfarande president.

Bakom militären finns de rika godsägarna och USA-bolagen i landet. Honduras är fjärde största exportören av jeans, t-tröjor o.dyl. till USA i världen. Till varje pris ville de hindra folkomröstningen som var planerad den 28 juni. Folket skulle få uttala sig huruvida det ville ha en reformering av landets konstitution. Folkomröstningens resultat är inte bindande, utan skulle uttrycka folkets vilja, ja eller nej, att inleda en process för att modifiera konstitutionen. President Zelaya menar att för att kunna ge de fattiga i landet bättre levnadsvillkor krävs förändringar i konstitutionen.

EU:s utrikesministrar har tydligt uttalat att det är frågan om en “statskupp”. EU:s uttalande säger; “det är ett oacceptabelt brott mot den konstitutionella ordningen i Honduras” och ”EU begär att president Zelaya omgående ges sin frihet och att den normala konstitutionella ordningen återställs”.

USA:s president Barack Obama uttalar sig emellertid i vaga ordalag. Han säger att han är djupt berörd av rapporterna om “arresteringen och utvisningen” av presidenten. Han “uppmanar alla politiska och sociala krafter i Honduras att respektera demokratiska normer, lagarna och statuterna hos de Amerikanska staternas organisation OAS, och att förekommande konflikter måste lösas fredligt genom dialog och utan inblandning utifrån”. Dvs han gör inte skillnad på brottsoffret och förbrytaren! På frågan ”kommer USA att erkänna någon annan regering än president Zelayas valda regering?” svarade en av Obamas rådgivare (Dan Restrepo) att ”vi väntar för att se hur saker och ting utvecklas”. Detta är i praktiken ett stöd till kuppmakarna. Honduras militär har decennier av samarbete, träning och aktioner i regionen tillsammans med USA. USA:s flygbas Soto Cano i Honduras har över 500 USA-trupper och stridsflygplan och helikoptrar förutom honduransk personal. I sin valkampanj talade Obama om ”förändring”. Är det en återgång till Pinochetårens militärdiktaturer som är den förändring i Latinamerika som är på Obamas dagordning?

Runtom i Latinamerika fördömer regeringarna statskuppen och kräver att president Manuel Zelaya återinstalleras. Organisationerna ALBA och OAS, i vilka Honduras är medlem, har fördömt statskuppen. EU har uttalat sig i klartext liksom också enskilda europeiska regeringar. T.ex. kräver Spaniens premiärminister att Zelaya ”omedelbart återinstalleras”. Frankrikes regering fördömer kuppen och uttalar dessutom att den honduranska militärens arrestering av diplomater i landet utgör ett ”grovt brott” mot FN:s Wien-konvention för de diplomatiska relationerna. Det gäller militärens rapporterade övergrepp mot Kubas, Nicaraguas och Venezuelas ambassadörer i Honduras.

• Vi kräver att Honduras rättmätigt valde president Manuel Zelaya omedelbart återinstalleras.

• Vi begär att president Obama uttalar sig tydligt att president Manuel Zelaya måste återinstalleras.

• Vi kritiserar de stora mediernas vilseledande och otillräckliga nyhetsrapportering.

• Vi fördömer övergreppen mot de utländska diplomaterna i Honduras.

• Vi uttrycker vår solidaritet med Honduras folk i kampen för sin president, demokrati och social rättvisa.

SVENSK-KUBANSKA FÖRENINGEN 28 JUNI 2009
Martin Österlin, ordf.
www.svensk-kubanska.se

 
 

 

 

 

2009-06-22
”Vi måste utplåna fördomsjävlarna”

Alberto Roque och Mariela Castro på seminarium om sex och socialism på Kuba.


Folket måste vara delaktiga i lagstiftningen. Det var en central slutsats i det möte föreningen höll i Stockholm om sexfrågor på Kuba.

Svensk-kubanska föreningen har haft besök av två kubaner som arbetar med sexualfrågor, Mariela Castro, chef för Cenesex och dotter till Raúl Castro, samt läkaren Alberto Roque. De gav en spännande bild av kampen mot fördomarna.


Cenesex är Kubas centrum för sexualupplysning. Mariela berättade att organisationen skapades av kvinnoförbundet för sexualupplysning i skolorna. På 1970-talet började Kuba med sexualupplysning i skolan. På 1990-talet växte det hela till genusfrågor som tar upp hela samhället, däribland ”männen som problem och männens problem”.

    – 1975 fick vi igenom en familjelag som inför lagstiftningen diskuterades på alla nivåer hos folket. Året innan hade kvinnoförbundet framfört förslaget att äktenskap skulle vara mellan två personer, inte speciellt mellan man och kvinna. Då fanns det inget folkligt stöd för detta.
   - Idag finns ett lagförslag som behandlas i parlamentet där man likställer olika sexuella läggningar. Många är indragna i detta projekt och innebär en stor kulturförändring. En sådan lag innebär att en god far ska acceptera sin sons sexuella läggningar, oberoende vilken.

   – Men en äktenskapslag som inte gäller speciellt man/kvinna har vi ännu inte. Samhället är ännu inte moget för detta slutliga steg. Ett sådant förslag har mötts av massiva protester från bl.a. kyrkans sida. Vi ska ta det stegvis. Men på sikt blir äktenskapslagen könsneutral, vi kommer att gå vidare.
   – Vi har många utmaningar framför oss, säger Mariela.

Läs artikeln >>

 
 

 

 

 

2009-06-17
”Inga nya tider med Obama, men det är nya tider i Latinamerika ”

Utdrag ur en längre intervju med Eva Golinger från USA, doktor i internationell rätt och författare till flera böcker om Venezuela, Kuba och USA:s politik. Intervjun gjord i juni 2009, finns i sin helhet på www.rebelion.org . Översättning: Zoltan Tiroler

Du påstod nyligen att Washington inte accepterar att förlora i förhållande till Kuba. Vad menar du med det?
Det finns ingen logik i USA:s Kubapolitik. Det är en politik som hör det förgångna till, barnslig och baserat på imperiets stolthet. Alla vet att blockaden mot Kuba inte har något att göra med hot från ön mot USA. Det handlar om att vägra acceptera ett nederlag. Hur är det möjligt att en ö med 11 miljoner invånare har lyckats stå emot imperiets aggressioner? USA är ett land på 300 miljoner som också har världens starkaste ekonomi och krigsmakt. Tio presidenter har försökt att besegra Kuba och de har alla misslyckats. Det visar USA:s sårbarhet och svaghet, vilket de inte är beredda att acceptera.

Nu vill Obama gå till historien som den statschef som lyckas genomföra ”övergången” på Kuba. Därför vänder man på OAS´ beslut nyligen om att ogiltigförklara resolutionen från 1962 som uteslöt Kuba och säger att den nya resolutionen [som upphäver uteslutningen] är en seger för USA! Det är patetiskt att höra talesmännen för USA:s Utrikesdepartement när de påstår att det var deras förslag som antogs. Bara några dagar innan OAS-mötet underströk Washington att det motsatte sig att upphäva resolutionen, ja att man inte ens skulle tillåta att ämnet togs upp på mötet. Det var länderna i ALBA tillsammans med majoriteten av de andra länderna som insisterade på att behandla temat och upphäva resolutionen från 1962 utan några villkor. Washington tvingades acceptera detta, annars hade man blivit fullständigt isolerade. Nu använder man sin propagandaapparat för att vända sitt nederlag till en seger.

Varför har OAS upphävt beslutet efter alla dessa år och vad tycker du Kuba bör inte för position?
Beslutet bör inte tillskrivas OAS utan den latinamerikanska enigheten som leds av länderna i ALBA som Bolivia, Kuba, Dominica, Ecuador, Honduras, Nicaragua och Venezuela. Vi ser ett Latinamerika som är starkare, enigare och med större värdighet än tidigare. Med detta beslut har man visat sin fasthet för världen. Beslutet togs 1962 då USA behärskade organisationen. Men otvivelaktigt har denna dominans tappat i styrka tack vare de revolutionära rörelserna som håller på att befria folken från imperialismens grepp. OAS är en organisation som tjänar imperialismens intressen. Det har aldrig fördömt de många brotten och konstanta aggressionerna från Washington. Det gäller tiotals statskupper planerade och finansierade av CIA, det gäller invasionerna i Grenada och Panama, de territoriella övergreppen på de centralamerikanska länderna och så vidare.
Läs artikeln >>

 
 

 

 

 

2009-06-17
USA:s Högsta Domstol vägrar behandla justitiemordet på de 5 kubanska antiterroristerna!

Kubas riksdag har gjort följande uttalande: (Svensk-Kubanskas översättning)
   
Högsta Domstolen i USA tillkännagav idag, utan förklaring, sitt beslut att inte ta upp fallet med våra fem kamrater som är orättvist fängslade för att ha kämpat mot terrorism riktat mot Kuba, med stöd av härskarna i USA. Domarna beslutade vad Obama-administrationen begärde av dem.
   
Trots de övertygande argumenten som försvarsadvokaterna framhållit om de uppenbara och många juridiska övergreppen som begicks under hela rättegången; trots det universella stödet av ett oöverträffat antal av ”vänner till domstolen”, bland dem 10 Nobelpristagare,  till en omprövning; trots petitioner från hundratals riksdagsledamöter och otaliga juristorganisationer i och utanför USA; trots uppmaningar från framstående politiska och akademiska personligheter så avvisade Högsta Domstolen fallet. Genom detta ignorerar man krav från mänskligheten och Domstolens plikt att genomföra rättvisa.
   
Vi ser ännu en gång egenmäktigheten hos ett korrupt och hycklande system och dess brutala behandling av våra fem bröder. Vår kamp för deras frihet kommer inte att upphöra för en endaste sekund. Nu är tiden inne för att öka våra ansträngningar och vända varje sten, öppna varje dörr i våra aktiviteter. Vi är övertygade om att Gerardo, Antonio, Fernando, Ramon, och Rene ska fortsätta att leda denna kamp som de gjort sedan snart elva år, den tid som de suttit fängslade.
   
Gerardo Hernandez Nordelo kommenterade det skamliga beslutet:
   
    ”Baserat på erfarenheterna vi har så är jag inte förvånad över HD:s beslut. Jag har inte något som helst förtroende för det juridiska systemet i USA. Det råder inga tvivel om att vårt fall ända från början varit ett politiskt fall. Vi hade inte bara tillräckliga argument för att Domstolen skulle ta upp fallet, vi har också ett växande internationellt stöd som visas av de Amicus petitioner till vår förmån som lagts fram för domstolen. Jag upprepar vad jag sade för ett år sedan att så länge det finns en enda person som kämpar utanför, så kommer vi att fortsätta att stå emot här inne, ända tills rättvisa skipats.”
   
Kampen för de 5 måste stärkas tills USA:s regering tvingas att upphöra med den groteska orättvisan och återge friheten till Gerardo, Ramon, Antonio, Fernando och Rene.
   
Presidency of the National Assembly of People s Power / 15 juni 2009

 
 

 

 

 

2009-06-17
USA:s högsta domstol stänger den juridiska vägen för De Fem!

Den 15 juni beslöt USA:s högsta domstol att inte behandla de av försvaret överklagade domarna från augusti 2006 och juni 2008, avkunnade av appellationsdomstolen i Atlanta.
   
Det innebär att frågan om en ny rättegång för De Fem aldrig kommer att övervägas av USA:s rättssystem. Detta trots att appellationsdomstolen enigt i augusti 2005 beordrade en ny rättegång. Trots att domaren Stanley Birch – en av domarna i appellationsdomstolen, som 2006 föll undan för det politiska trycket och i ett oenigt beslut upphävde sin tidigare dom – i ett tillägg starkt uttryckt att han hoppades att Högsta Domstolen skulle ta sig an fallet. Och trots att FN:s arbetsgrupp för undersökning av godtyckliga fängslanden i ett noggrant argumenterat utlåtande i maj 2005 hade uppmanat USA:s myndigheter att vidta åtgärder så att DE FEM skulle kunna få en rättvis behandling.
   
Högsta domstolens beslut innebär också att skuldfrågan, vad gäller anklagelserna, aldrig kommer att behandlas av någon instans i det juridiska systemet. Detta trots att en av domarna i appellationsdomstolen, Phyllis Kravitch, i ett tillägg till utslaget 2008, energiskt och utförligt har argumenterat för att Gerardo Hernández helt ska frikännas från den absurda anklagelsen för ”konspiration till mord”. Högsta domstolens beslut innebär att USA:s så kallade ”rättvisa” naglat fast livstidsdomen över Gerardo Hernández. Vad gäller Antonio Guerrero och Ramón Labañino skall de, förmodligen någon gång under hösten, få sina livstidsstraff för ”konspiration till spioneri” omprövade. Appelationsdomstolen beslutade i juni 2008 att eftersom de aldrig begått spioneri och aldrig varit i närheten av hemligstämplat material bör straffen nedsättas. Omprövningen kommer emellertid att ske i Miami och skall handhas av samma domare, Joan Lenard, som i december 2001 fastslog de huvudlösa livstidstraffen. Också Fernando González skall få sitt fängelsestraff på 19 år omprövat. Detta gäller dock inte René González, dömd till 15 år, och inte heller Gerardo Hernández. Den senare har visserligen också, enligt appellationsdomstolen, fått för hårt straff – livstid – på åtalspunkten ”konspiration till spioneri”, men han gagnas inte, enligt domstolen, av en omprövning; på grund av hans andra livstidstraff ”konspiration till mord”.   
   
Liksom USA:s myndigheter med provocerande föraktfullhet tidigare avfärdat FN-gruppens kritik av rättsprocessen, kännetecknas högsta domstolens lakoniska avvisande den 15 juni av gränslös arrogans. Inte en enda stavelse till motivering av sitt beslut har domstolen ansett sig behöva prestera!
   
Den världsomspännande rörelsen för rättvisa för De Fem står nu inför uppgiften att med kraft mobilisera för att justitiemordet upphävs genom USA:s regering omedelbart släpper de fem anti-terroristerna Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández, Ramón Labañino och René González från de fängelser de genom det djupt omoraliska och politiskt grundade justitiemordet tvingats leva i sedan mer än ett årtionde.
   
Svensk-Kubanska Föreningen och Kommittén Frige De Fem kommer att kämpa för frihet för De Fem till den dag rättvisan segrat. Under denna sommar bland annat genom aktionen Fem Dagar För De Fem, som i år kommer att ha sin bas i Malmö. Under dagarna 21 till 26 juli kommer vi också på andra håll i landet att driva vår kampanj för rättvisans och anständighetens seger!

 
 

 

 

 

2009-06-17
Saul Landau intervjuar Gerardo Hernández
   
Saul Landau – som tillsammans Jack Willis är i färd med att göra en film om fallet med DE FEM – gjorde den 1 april i år en telefonintervju med Gerardo Hernández. Här följer en översättning av den av Landau själv gjorda utskriften.
   
Saul Landau: Vilket var ert uppdrag, och vilken var bakgrunden?
   
Gerardo Hernández: I USA, och särskilt i Florida, har många grupper planerat terroraktioner mot Kuba, aktioner som utgått därifrån. Vi samlade information om Alpha 66, Comandos F4, Cuban American National Foundation och Brothers to the Rescue. Det har gått många år, och jag hoppas att jag inte missar något. Jag tror att det främst var de här grupperna som vi arbetade mot (infiltrerade).
   
Landau: Vad kom ni fram till genom er infiltrering?
   
Hernández: Det första som slog mig var hur de här grupperna kunde verka under straffrihet. De bröt mot USA:s lagar, tillexempel The Neutrality Acts (från 1790-talet), en lag som säger att ingen organisation kan bedriva terrorism, mot något annat land, från USA:s territorium.
   
Vad gäller Alpha 66, så använde de snabba båtar och besköt mål längs Kubas kust. När de återvände till Miami höll de presskonferenser och berättade öppet om vad de gjort.
   
Och om någon då skulle utbrista: ”Hallå, är inte detta ett brott mot neutralitetslagarna”, så blev svaret: ”Egentligen inte, för först begav vi oss till någon av de karibiska öarna, och därefter till Kuba. Så i teknisk mening kom vi inte till Kuba från USA”. Sådant här gjorde de öppet, och ingen myndighet i USA ingrep.
   
Landau: Vilka år handlar det om?
   
Hernández: Det här har pågått sedan 1959. Själv engagerades jag mot det under 1990-talet. Jag sitter nu fängslad i Victorville (Kalifornien), och just här i trakten, jag tror det var 2005, arresterades en kuban som hade en arsenal av alla slags vapen i sitt hus. Hans första kommentar var: ”Ja, jag är medlem i Alpha 66, och de här vapnen är avsedda för kampen för frihet på Kuba”. Så försvarade han sig.
Läs hela intervjun >>

 
 

 

 

 

2009-06-11
Manifestation för De Fem och mot USAs tortyrläger


Drottninggatan i Stockholm var sprängfylld med nationaldagsfirande svenskar och rödvita danska fotbollsfans. Tätt inpå varandra stod partier och spridde sin propaganda inför EU-valet. Mitt i det gick kommittén för De Fem kubanerna och Svensk-Kubanska Föreningen in i massorna med våra banderoller och plakat mot USAs tortyrcentrum på Guantanomobasen och för frigivning av de fem kubanerna..

Det blev en mäktig och framförallt mycket synlig manifestation där det rent av var mycket svårt att inte se oss och våra stora banderoller och plakat och med extra långa pinnar så att man skulle se dem på långt håll. Uppmärksamhetan var stor och turistkamerorna åkte snabbt fram. När vi gick förbi Moderaternas valmöte kunde de inte låta bli att kommentera oss.
    – Det är säkert något bra med dom fem, men Kuba... och så hölls en stunds USA-propaganda av deras konferencier.
   
Vi var drygt 20 deltagare och 12 av oss bar banderoller och resten delade ut flygblad. Vi promenerade längs med Drottninggatan och stannade sedan någon timme runt Sergels Torg där vi var väl synliga för plattans besökare, folkvimlet runt Drottninggatan och stadens fullsatta bussar som körde förbi. Banderollerna var textade på svenska och engelska så att också turisterna kunde ta del av budskapet. Huvudbudskapet var kampanjen för frigivandet av de fem kubaner som sitter i fängelse i USA som politiska fångar, men krav ställdes på att USA skulle stänga sitt tortyrcentrum på Guantanamobasen.
   
En av initiativtagarna, Aliro Cerda från kommitteén för de fem kubanerna var mycket nöjd med manifestationen och säger:
   – Vi kommer att vara ute på gatorna minst en gång i månaden och vi kommer att variera aktionerna från gång till gång. Nästa gång blir det något spektakulärt.
   
Text o foto: Achim Rödner

 
 

 

 

 

2009-06-08
Kuba kritiserar Microsoft

Nyhetsbyrån AP rapporterar att Kuba nu kritiserar Microsoft för att företaget blockerar programmet ”Messenger” på Kuba.

Microsoft uppger att de bara följer USAs sanktionslagar. Den kubanska tidningen ”Juventud Rebelde” skriver: ”detta är bara den senaste åtstramningen av USAs teknlologiska blockad av ön.” Man skrev vidare att: ”detta är sannerligen en grov kränkning” av Kubas rättigheter.

”Messenger” har använts i många år på Kuba utan störningar och det är oklart varför IT-jätten Microsoft agerar just nu. Samtidigt som MS blockerar program till Kuba och andra länder på USAs ”svarta lista”, så säger man sig plädera för att Intenet ska vara fritt. Något motsägelsefullt, kan man ju tycka.

Åtgärden kommer några veckor efter att Obama-administrationen uppgav att man lättar på en del av restriktionerna vad gäller telekommunikationer till Kuba. Det är oklart ifall det påverkar förbudet att sälja programvara till Kuba.

Många kubaner har tillgång till e-mail via skolor, arbetsplatser och postkontor. Men Kuba hindras att koppla upp sig till optiska bredbandskabel och Internet upprätthålls via satellit kopplade till avlägsna länder som Kanada och Italien. Ett dyrt och långsamt system.

Kubanska regeringen använder filter för att blockera pornografi och sådant som anses vara ett hot mot den nationella säkerheten. Likaså störs USAs propagandasändningar på ”Radio Martí”, som inkräktar på frekvenser som används av Kubas Radio/TV.

Kuba strävar efter att ersätta Windows och andra program från Microsoft med program med öppen källkod.

 
 

 

 

 

2009-06-08
El Salvador återupprättar förbindelserna med Kuba

Som sista land i Latinamerika tillkännagav El Salvadors nyvalde president Mauricio Funes i sitt installationstal 1 juni att landet återupprättar sina diplomatiska relationer med Kuba. Meddelandet drog ner de kraftigaste applåderna under hela talet.

När president Funes nämnde förkämpen för de fattiga, ärkebiskop Romero, applåderades det också. Oscar Romero mördades under inbördeskriget av medlemmar i det av USA stödda partiet ARENA. Mördarna har hittills åtnjutit straffrihet.

Bland de inbjudna fanns också USAs utrikesminister Hillary Clinton. Fidel Castro noterar att Clinton fick mycket lite applåder. Och de som applåderade var företrädesvis representanter för det fascistiska ARENA som styrt landet sedan inbördeskriget slutade 1993 fram tills nu. Givetvis tack vare USAs villkorslösa stöd.

 
 

 

 

 

2009-06-08
Latinamerika kör över USA


De amerikanska staternas organisation, OAS, beslutade vid sitt toppmöte i Honduras att ogiltigförklara beslutet som för 47 år sedan (31 januari 1962) uteslöt Kuba ur organisationen. Beslutet var enhälligt.

Kuba förklarade omgående att beslutet var en stor seger för Latinamerika och Kuba, men att man inte har för avsikt att komma tillbaka. Man anser att OAS genom historien enbart varit ett redskap för USA. Kuba brukar kalla OAS för ”USAs kolonialdepartement.”
Beslutet kom efter långvarig diplomatisk kamp från länder som Brasilien, Venezuela och många andra, som krävde att Kuba skulle få återansluta sig. USA har motsatt sig beslutet och krävt att Kuba ska uppfylla krav vad gäller ”demokrati och mänskliga rättigheter.”
 
USAs utrikesminister Hillary Clinton arbetade för att en rad förhandskrav skulle ställas på Kuba. Hon lämnade mötet innan omröstningen. En talesman för USA uppgav före mötet att inget beslut skulle fattas och hävdade att det bara var länder som ”fastnat i det förflutna som Venezuela och Nicaragua” som ville att Kuba skulle välkomnas tillbaka. Medan ”OAS uppskattar att det är en sammanslutning av demokratier.” Men USA fick bita i det sura äpplet och protesterade inte när beslutet togs. Därmed undvek USA att bli helt isolerat. Clinton försöker hålla god min i elakt spel och säger sig välkomna beslutet.

Ledare i Latinamerika var desto mer entusiastiska. Värden för mötet i Honduras, president Mel Zelaya, sa: ”Kalla kriget har slutat idag.” Ecuadors utrikesminister Fander Falconi: ”Det ställs inga villkor av något slag på Kuba” för att det ska återinträda…Vi har rättat till ett historiskt fel.”
Kubas fiender i USAs kongress hotar med att strypa finansieringen av OAS (enligt principen: den som betalar bestämmer).

Vad gäller frågan om OAS och demokrati och mänskliga rättigheter så har organisationen en smutsig historia. Ingen av Latinamerikas blodiga militärdiktaturer uteslöts. Tvärtom, OAS stödde inte bara dessa utan har under årens lopp också ställt upp bakom USAs alla militära interventioner på kontinenten. OAS har varit en organisation, inte för stater i en region, utan för en stat, nämligen USA. Men nu är de flesta stater i Latinamerika inte längre beredda att acceptera detta.
 
Frågan är om OAS har någon framtid, med eller utan Kuba. De Latinamerikanska länderna väljer i ökande grad sin egen väg.

 
 

 

 

 

2009-06-08
Kubanska journalister ger sig in i cyber-kriget om Kuba

Ett antal kubanska journalister har tröttnat på den falska bild som sprids på nätet om Kuba. De har skapat sin egen blogg-plattform som alternativ till alla lögner om Kuba och det socialistiska systemet av ”Generacion Y” och andra bloggare.

I sin målsättning säger man att man ska bemöta den tendentiösa och lögnaktiga propagandan. Man skriver från Kuba om ”hur kubaner tänker, lever och kämpar i ett land som är ständigt attackerat av dem som vill hindra 11 miljoner människor från att fritt och självständigt besluta om sitt öde.”

Den nystartade Bloggen är alldeles utmärkt. Den har inte samma resurser till sitt förfogande som ”dissident”-bloggarna och är, åtminstone nu, enbart på spanska. Inte heller lär denna blogg uppmärksammas av Lars Palmgren på Sveriges Radio eller andra korrespondenter.

Som exempel på innehåll hittar man en aktuell artikel om just bloggaren Yoanna Sanchez. Artiklen, illustrerad med foton och intervjuer, redogör för hur Sanchez dragit samman ungdomar i en kyrka i Santiago de Cuba för att få dem att ansluta sig till hennes regeringsfientliga blogg. Med sig hade hon några polacker och nordamerikaner. Dessa hade med utrustning och lovade resor till Europa om ungdomarna gjorde vad de skulle…

Kan du spanska är bloggen väl värd besök. Namnet är ”Blogs Periodistas Cubanos”, BPC och nås via:  http://blogcip.cu/

 
 

 

 

 

2009-06-04
Nya lögner från Reportrar utan gränser, RUG

Salim Lamrani, Professor på Universidad París Descartes och la Universidad Paris-Est Marne-la-Vallée, specialist på relationerna mellan  Kuba och USA
31-05-2009  från: Rebelión, http://www.rebelion.org/noticia.php?id=86232 (för original och källhänvisningar se denna adress). Översättning: Zoltan Tiroler

20 maj publicerade RUG en deklaration om Kuba i vilken man intygar att ”alla kan surfa på Internet…utom kubanerna.” För att stödja sitt påstående presenterar RUG en video tagen med dold kamera som visar en kuban som hindras tillgång till Internet på ett hotell. RUG tillägger att ”på Kuba kan man döma en Internetsurfare till 20 års fängelse om denne publicerar en ´kontrarevolutionär` artikel (paragraf 91) på Internet, och fem år om denne ansluter olagligt till nätet.” Slutligen påminner RUG om att ”Kuba är det näst största fängelset i världen för journalister efter Kina” och säger att det finns ”19 fängslade journalister under den falska förevändningen att de är `legoknektar betalda av USA`”.

Det är lätt att visa RUGs självmotsägelser. Medan RUG intygar att ingen kuban kan koppla upp sig på nätet, så länkar de själva till ”Yoani Sánchez blogg”, som bor på Kuba och som öppet uttalar sig mot regeringen i Havanna via Internet. Hur bär sig Sánchez åt om hon inte har tillgång till Internet? Hennes senaste inlägg är tre dagar gammalt. Hon gjorde inlägg nästan varje dag i maj, liksom i april. Alltså, under månaden som föregick RUGs rapport om Internet på Kuba så var Sánchez uppkopplad var och varannan dag, och det från Kuba.
Läs artikeln >>

 
 

 

 

 

2009-06-03
Nej till aggressionsmakten NATO

Vi protesterar mot att den svenska regeringen bjudit in NATO till krigsflygövning där USA:s flygplan övar tillsammans med svensk militär i svenskt luftrum med utnyttjande  av svenska flygbaser i Norrbotten 8-16 juni. Hangarfartyg och andra NATO-krigsfartyg deltar.

Sverige är inte medlem i NATO, men med Quislingmetoder och utan någon offentlig debatt eller beslut i Sveriges Riksdag, säljer regeringen ut vår neutralitet och alliansfrihet så grundligt till det USA-ledda NATO; det USA som fortsätter sin militära expansion och hot mot folkens rätt till sin suveränitet och rätt att leva i fred. Över hälften av världens militärutgifter står USA för.

Istället för NATO-övningar och militär upptrappning behöver folken i världen att resurserna satsas på att utrota fattigdom och svält, bygga skolor och kliniker där sådana saknas och att skapa jobb och produktion av nyttigheter som folk behöver - inte mera krig. Vi har sett nog av USA:s och NATO:s anfallskrig för att bomba folken till "frihet och demokrati".

NATO ut ur Sverige!

Svensk-Kubanska Föreningens styrelse
vid sitt möte i Stockholm 30-31 maj 2009

 
 

 

 

 

2009-05-28
Inspirerande årsmöte
Svensk-Kubanska uttalanden


Lördag 28 mars höll Svensk-Kubanska Föreningen sitt årsmöte med 70 deltagare varav 37 ombud från Luleå i norr till Malmö i söder. Innan årsmötet inleddes talade Kubas ambassadör om hur Kuba successivt ökar sin självförsörjningsgrad vilket är extra viktigt då importvaror blivit allt dyrare i den globala ekonomiska krisen som särskilt drabbar tredje världen länderna vars råvaruexport  utsatts för prisfall. Den latinamerikanska samhörigheten och samarbetet har i det sammanhanget stor betydelse. Diskussionen därefter, kring 2008 års verksamhet och det gedigna förslaget till verksamhetsplan, tillförde många ytterligare erfarenheter från vår livliga verksamhet runtom i landet. Årsmötet valde den nya styrelsen med flera nya ansikten och beslöt om uttalanden som anges nedan.

Nobelpristagare kräver: Rättvisa nu! Frige omedelbart de fem kubanska terroristbevakarna!
>> Läs uttalandet


Uttalande från Svensk-Kubanska Föreningens årsmöte
>> Läs uttalandet


Hälsning från Svensk-Kubanska föreningen till FMLN och det salvadoranska folket

>> Läs uttalandet

 
 

 

 

  2009-05-13
USA:s cyberkrig: Cyberkommando och Cyberdissident

ROSA MIRIAM ELIZALDE, Nedkortad och bearbetad av Zoltan Tiroler
Counterpunch, maj 2009. Hela artikeln, med källhänvisningar, kan läsas på: http://www.counterpunch.org/elizalde05082009.html

Vänstern beskylls ofta för att vara konspiratorisk. Fakta visar att vi tvärtom ofta är alltför godtrogna. Här en artikel om hur USA utnyttjar Internet i sin propagandakrigföring mot Kuba och andra länder.

Cyberkrig

Wall Street Journal och New York Times har rapporterat om en ny “cyber-space armé”. Enligt dessa tidningar är målsättningen att säkra nätverken i USA mot datahackers. Men som Tom Burghardt konstaterar i ”Global Research” användes detta som en förevändning för ett cyberkrig. Det speciella kommandot beordrades av förre försvarsministern Donald Rumsfeld 2003.
Läs artikeln >>
 
 

 

 

 

2009-04-08
Kuba mindre isolerat än någonsin
   
Medan USA nyligen upprepat att blockaden inte kommer att hävas så länge Kuba inte blir ”demokratiskt”, kom det 9:e statsbesöket från Latinamerika hittills i år till Kuba. Det är Nicaraguas president, Daniel Ortega, som kommit för att bland annat diskutera bilaterala förbindelser med president Raul Castro. Ortega ska också genomgå en medicinsk kontroll under sitt besök. Under årets första månader har statschefer från Venezuela, Ecuador, Panama, Chile, Argentina, Guatemala, Honduras och Dominikanska Republiken besökt Kuba.

 
 

 

 

 

2009-04-08
Bacardí har framgångar i USA:s rättsväsen
— Bojkotta Bacardí!
   
Ett kubanskt åtal i USA mot att Kubas rätt till firmamärket Havana Club inte respekteras avvisades av en federal domstol i USA, rapporterar AP. Den kubanska romen Havana Club får inte säljas i USA på grund av blockaden, men varumärket har varit skyddat i landet sedan 1976, i väntan på att blockaden ska hävas. Men för tre år sedan vägrade USA:s finansdepartement att förnya skyddet för Havana Club, vilket ledde till att Cubaexport lade en stämning.
   
Domslutet är en framgång för Bacardí som länge försökt ta över varumärket som sitt. Bacardí fruktar att Havana Club kan bli ett hot mot deras försäljning om blockaden lyfts. Bacardí har lobbat hårt för att få Kongressen till att anta en lag 1998 som hindrar skydd av kubanska varumärken. Det var denna lag som åberopades av domstolen i slut utslag.

 
 

 

 

 

2009-03-30
Dissidenter håller sig till flytande föda
   
Tidningen Miami Herald rapporterar att tidigare “politiska fången” Jorge Antúnez Luis och hans fru tillsammans med tre vänner hungerstrejkat i 38 dagar. De säger att de kräver bra bostäder till alla kubaner, slut på påstådd tortyr av Jorges svåger och publicering av mänskliga rättighetsdokument.
   
Antúnez uppger att hans systers hus skadades av orkanerna förra året och kubanska regeringen har inte hjälpt till att fullt ut reparera huset. Hans svåger fängslades 2007 för rån, i vad Antúnez påstår vara påhittade anklagelser. Han säger att han inte ätit fast föda sedan mitten på februari och att han gått ner mer än 20 kg. De protesterande är upprörda över att inte den utländska pressen besökt huset där de sitter. ”Hade det varit en demonstration för revolutionen, så hade den utländska pressen varit här”, säger Antúnez
   
Miami Herald uppger att Antúnez släpptes från fängelset 2007 efter att ha avtjänat ett 17-årigt straff för att sprida ”fiendepropaganda” och för sabotage. Miami Herald rapporterar också att kubanska regeringen visat upp bevis på att Antúnez tagit emot pengar från Santiago Alvarez, en högerextremist i Miami med band till terrorism. Han avtjänar för närvarande fängelsestraff i Miami för vapensmuggling.

 
 

 

 

 

2009-03-30
Splittring bland “oberoende bibliotekarier”

   
Kubas “oberoende bibliotek”, en av de viktigaste delarna av dissidentrörelsen genomgår en kris som ställer aktivister på ön mot aktivister i Miami, rapporterar The Nuevo Herald  i Miami.
Gisela Delgado, verkställande direktör för projektet på ön, uppgav att hon och andra aktivister har brutit med grundarna av organisationen, Berta Mexidor Velazquez och Humberto Colas, som båda lever i USA.
   
Delgado säger att splittringen beror på finansieringen och att rörelsen inte tar ”emot order från utlandet”.
   
Bibliotecas Independientes Inc., en Floridabaserad NGO, registrerad på Colas och Mexidor har fått finansiering från the National Endowment for Democracy, NED, sedan 2005. Delgado uppger att hon inte känt till finansieringen fram till att hon fick reda på det under en resa utomlands 2007. The Nuevo Herald  rapporterar att bara 23 % av budgeten på 143 166 $ gick till ”speciella projekt på Kuba.”

 
 

 

 

 

2009-03-14
Sydamerika pressar USA att häva blockaden mot Kuba
   
Den försvarsallians som länderna i Sydamerika håller på att bilda, sätter press på USA att häva blockaden mot Kuba.
   
Vid ett möte i Santiago de Chile behandlades USAs begäran om att få delta som observatör i Unasur:s möten. Försvarsministrarna säger att ett närmande mellan USA och Sydamerika går via ett hävande av USAs blockad mot Kuba. Det var Brasilien som tog initiativet till detta och landets försvarsminister säger att det är viktigt att USA ändrar sin politik gentemot Kuba.
   
På mötet deltog försvarsministrarna från Chile, Argentina, Paraguay, Uruguay, Brasilien, Ecuador, Bolivia, Peru, Colombia, Venezuela, Surinam och Guyana.
Liberacion 090313

 
 

 

 

 

2009-03-12
Kampen för rättvisa och frihet för de fem kubanska terroristbevakarna går nu in ett avgörande skede.
   
Mot bakgrund av appellationsdomstolens utslag den 4 juni 2008 har nu försvaret (30/1 2009) inlämnat en begäran till USA:s Högsta Domstol om att denna ska ta sig an fallet. Till försvaret har knutits Thomas C. Goldstein, en av USA:s främsta advokater med ärenden i Högsta Domstolen som specialitet. Petitionen, som är ett slags preliminärt överklagande, argumenterar koncist och kraftfullt för en ny rättegång och för ett frikännande av Gerardo Hernández vad gäller ”åtalspunkt 3”; som gäller ”deltagande i konspiration i syfte att begå mord av första graden”.
Läs artikeln >>

 
 

 

 

 

2009-02-27
Massiv flygbladsutdelning vid Pablo Milanes konsert

Konserthuset i Stockholm var fullsatt när Pablo Milanes gästade huvudstaden. Efter en lysande konsert möttes de tusentalet besökarna av Svensk-Kubanska Föreningens banderoller och flygblad.

Trots att konserten slutade tio på kvällen kände vi att det var läge för flygbladsutdelning utanför konserthuset. Vår snygga och informativa banderoll fanns på plats och våra flygbladsutdelare fick fullt upp med att få ut informationen. Vi delade ut runt 700 flygblad och de flesta kom fram och tog ett själva. Många var det också som stannade kvar och ville veta mera om de fem kubanerna och föreningens arbete.

Ett mycket lyckat möte som var ett samarrangemang mellan Svensk-Kubanska Föreningen och kommittén Frige De Fem Kubanerna.

Text och foto: Achim Rödner

 
 

 

 

 

2009-02-13
Statschefer på löpande band till Kuba
   
Statschefer och andra höjdare från olika delar av världen står på kö för att komma till Kuba. Nu senast var det Chiles president, Michelle Bachelet, som också fick träffa Fidel Castro. På kö står Namibias president Hifikepunye Lucas Pohamba. Nyligen har UNESCO:s generalsekreterare Koichiro Matsuura varit där, liksom Argentinas president Cristina Fernández. Strax innan var det Ecuadors Rafael Correa.
   
Flera andra väntas inom kort. Kuba är mer internationellt aktivt än Sverige någonsin varit sedan Olof Palme. Bildt, Björklund & Co för en sedan länge havererad politik gentemot det allt populärare socialistiska Kuba.

 
 

 

 

 

2009-02-12
Kuba satsar på Internet åt alla!
Media kopierar USA-propagandan
   
Media har de senaste veckorna påstått att kubaner inte skulle få tillgång till Internet när den nya bredbandskabeln till Venezuela är klar nästa år. De kommenterar inte med ett ord att USA sedan många år nekat Kuba att ansluta till den kabel som går mellan Kuba och Florida. Istället måste Kuba investera i en kabel till Venezuela, mycket längre bort och med avsevärt större svårigheter på grund av bottenförhållandena. Tills den nya kabeln kan invigas är Kuba fortsatt hänvisade till mycket dyrare och långsammare förbindelser via satellit.
   
Inte heller antyder media att Internet inte är det absolut viktigaste i ett fattigt land och i en värld där majoriteten inte ens har tillgång till telefon. De ser utifrån sitt väst-perspektiv, vana vid att penningen bestämmer.
   
Men inte ens den vinklade informationen från media är korrekt. Kubas vice kommunikationsminister, Boris Moreno, avvisar inte att privatpersoner ska få tillgång till nätet. ”Ur politisk synpunkt finns det inga begränsningar, mer än de som alla länder har för att hindra sidor som stimulerar terrorism och försöker undergräva den allmänna ordningen”.  Men politiken, med de begränsade resurser som finns, är att prioritera kollektiv tillgång. Det betyder att journalister, företagare, akademiker, hälsovård, arbetsplatser, lärosäten och forskningsinstitutioner är högst prioriterade.
   
Möjligheten att öka tillgången på Internet hänger på tekniska och politiska faktorer. För närvarande är tekniken starkt begränsande för tillgången. På grund av USA har Kuba bara tillgång till 180 MGB vad gäller förbindelse ut och 302 MGB in. Nästa år kommer en kabel mellan Santiago de Cuba och Guira, Venezuela, att vara klar. Och ”det finns en vilja, att i den utsträckning ekonomi och teknik tillåter, låta allt fler medborgare ha tillgång till Internet”, säger alltså viceministern.
   
Och detta tolkar västliga precis tvärtom!
   
Radio Progreso Alternativa 090212

 
 

 

 

 

2009-02-11
Präster för Fred trappar upp kampanj mot USAs blockad
"Vi gläds över att kunna rapportera att ett nytt lagförslag har just lagts fram i Representanthuset här i USA:s kongress. Detta lagförslag är inriktat på att ta bort alla hinder för resor från USA till Kuba - men ej enbart för USA-kubaner, som är det som den nya regeringen i Vita Huset och utrikesministern har hittills talat om - utan för alla 'medborgare i USA och personer med uppehållstillstånd'. IFCO/Präster för Fred stödjer varmt detta initiativ, som är ett av många steg som behöver tas för att upphäva den orättvisa, omoraliska och sanslösa USA-blockaden mot Kuba".

Präster för Fred organiserade en särskild byggbrigad till Kuba efter de svåra orkanerna i höstas. Snickare, elektriker, rörläggare och murare från USA deltog tillsammans med kubanerna i återuppbyggnaden av en skola i det lilla samhället Puerta Esperanza i västra Kuba. I somras organiserade Präster för Fred sin 19:e Vänskapskaravan från USA till Kuba som med 100 ton donationer bröt blockaden. USA:s gränskontroll beslagtog 32 av datorerna men tvingades genom protesterna senare återlämna dem för vidarebefordran till Kuba. Karavanerna, i vilka bl.a. flera från Sverige deltagit, har fört över 300 000 ton donationer till Kuba i trots mot USA:s blockad. Nu trappar Präster för Fred upp kampanjarbetet för att få ett slut på blockaden.

2009-02-10
Präster för Fred, USA

 
 

 

 

 

2009-02-10
Kuba får positivt gensvar i FN:s Människorättsråd
   
Den 5 februari var det dags för diskussion kring Kuba och mänskliga rättigheter i FN:s Människorättsråd enligt den procedur som regelbundet granskar alla länder.

Kuba lade stor vikt vid granskningen och hade förberett sin omfattande rapport väl för att visa på vilket allvar man tar proceduren och att man vill samarbeta på ett konstruktivt sätt.

60 av de 104 delegationerna deltog i diskussionerna. 50 av dessa 60 gav erkännande åt de resultat som Kuba uppnått för att skydda och främja mänskliga rättigheter. Endast nio länder, även om de medgav Kubas framgångar som inte går att förneka, ifrågasatte Kubas arbete på området. Några av dessa kommentarer accepteras inte av Kuba eftersom det handlar om kränkningar av Kubas rätt till självbestämmande, för att de är felaktiga och för att de stöder strävanden för en regimförändring enligt USAs strävanden.
 
Det intenationella fördömandet av USAs blockad fick ett överväldigande bekräftande. Mer än ett dussin delegationer krävde att denna folkmordspolitik ska upphöra. Det var också stort stöd för Kubas framgångar inom ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Kubas allomfattande kostnadsfria hälsovårds- och utbildningssystem hyllades upprepade gånger.
 
Likaså refererades flera gånger till Kubas internationella bistånd inom dessa områden och framhölls som exempel på hur internationell solidaritet ska bedrivas. Ett 20-tal delegationer uppmärksammade detta och uppmanade Kuba att fortsätta sina ansträngningar inom ”Ja, jag kan” och ”Operation Mirakel”, för läskunnighet respektive ögonoperationer.

Läs artikeln >>

 
 

 

 

 

2009-02-06
Kubas ambassadör i Jönköping
   
I samband med att den kubanska revolutionen firar 50 år besökte Kubas ambassadör,  Ernesto Meléndez Bachs, Jönköping. Detta skedde under en hel del uppmärksamhet.

Utanför Jönköpings Rådhus vajade kubanska flaggor jämte de svenska. Ambassadören och hans fru togs emot under högtidliga former. På Rådhuset åts lunch, utbyttes information, synpunkter och presenter under respektfulla former. För mottagandet stod kommunfullmäktiges ordförande Anna Mårtensson (fp) och vice ordförande Lars-Evert Sahlin (s). Bland andra var kommunens näringslivsansvarige också med vid det lyckade arrangemanget.

På lördagen var ambassadören huvudtalare vid en samling i protest mot Israels krigsförbrytelser i Gaza. Ambassadören läste vid appellmötet upp ett brev från de fem kubanska antiterrorsterna som sitter i USAs fängelser för att ha bekämpat terrorism. De fem framför i hälsningen sin obrottsliga solidaritet med de ockuperade och förtryckta palestinierna och de protesterar mot utrotningen av oskyldiga män, kvinnor och barn.
Läs artikeln >>

 
 

 

 

 

2009-02-03
Uttalande från Svensk-Kubanska Föreningens styrelse
   
Styrelsen för Svensk-Kubanska Föreningen, med 1 800 medlemmar, uttalar sitt kategoriska fördömande av de många, upprepade och omfattande brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt som terrorstaten Israel kontinuerligt begår mot det palestinska folket. Under den senaste månaden har Israel systematiskt massakrerat oskyldiga män, kvinnor och barn i Gaza.
   
Kuba bröt med Israel för mer än 30 år sedan. Kuba har också gått i bräschen för att krigsförbrytarna ställs inför rätta. Det gör man som ordförande för 118 länder i de icke-allierade staternas rörelse NOAL, som ledamot i FNs Råd för Mänskliga Rättigheter och som aktiv deltagare i FN-arbetet. FNs människorättsexperter har engagerats för att rättvisa ska skipas.
   
Vi kräver:
   
att Israel följer FNs resolutioner
   
att rättvisa skipas och krigsförbrytarna ställs inför rätta
   
bojkotta Israel
   
leve Palestina
   
Stockholm 2009-02-01
   
Styrelsen för Svensk-Kubanska Föreningen

 
 

 

 

  2009-01-15
Stöduttalande till De Fem från Nordiska Brigaden
   
Den Nordiska Brigaden till Kuba denna vinter varade mellan den femtonde december och den andra januari. Med 166 deltagare (varav drygt 80 från Sverige) var den rekordstor.
En kväll fick brigadisterna möta anhöriga till de fem kubanska anti-terrorister som sedan tio år sitter fängslade i USA. Då antogs följande uttalande, som också skall sändas till USA: s ambassader i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Storbritannien.
   
Till USA: s regering
   
Vi, de 166 medlemmarna i den Nordiska Brigaden till Kuba i december 2008 anser fängslandet av de fem anti-terroristiska kubanska patrioterna vara en juridisk skandal.
   
René González, Antonio Guerrero, Gerardo Hernández, Fernando González och Ramón Labaniño bekämpade terrorism riktad mot sitt fosterland Kuba. Under tio år har de suttit inspärrade i olika fängelser i USA. Samtidigt går de som från Miami utövade och fortfarande utövar terrorism mot Kuba fria.
   
Kuba har rätt att försvara sig.
   
Dessa fem politiska fångar i USA måste omedelbart släppas fria.
   
Nordiska Brigaden i Campamento Internacional Julio Antonio Mella, Cuba.

   
Lasse Simmons
 
 

 

 

  2009-01-13
Kubas ekonomiska tillväxt 2008

Den kubanska ekonomin växte med 4,3 % under 2008. Det trots tre förödande orkaner och yttre faktorer som kraftigt stigande priser på olja och livsmedel. Dessa höjningar innebar en kostnadsökning för Kuba på ca 2 miljarder dollar. Samtidigt sjönk priset på världsmarknaden på såväl nickel, socker som fisk och skaldjur, alla viktiga exportprodukter för Kuba.
   
Ekonomiminister José Luis Rodríguez talade i parlamentet om nödvändigheten av strukturella förändringar, framförallt inom jordbruk och industri för att öka produktiviteten.
   
Statens utgifter ökade på grund av höjning av de lägsta pensionerna och sociala utgifter.
Allt detta medförde ett underskott på närmare 7 % i budgeten. Under 2009 ska det investeras mer i produktionen för att ”vi kan inte fortsätta att konsumera mer än vad vi skapar”, sa Rodríguez.
Zoltan Tiroler
 
 

 

  


Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: 2010-02-03