Cyberattack och USA:s blockad paralyserar europeisk nyhetskanal

Cubainformacion är en baskisk nyhetskanal som främst ägnar sig åt Kuba och Latinamerika. Speciell tonvikt ligger på att visa hyckleriet i bolagsmediernas rapportering genom att ställa denna rapportering mot hur de skriver om händelser i Spanien eller andra länder. Cubainformacion ger alltid utförliga källhänvisningar till alla sina uppgifter och det är därför svårt att ifrågasätta de fakta som presenteras. Men det finns uppenbarligen andra sätt att försöka tysta nyhetsarbetet. ”En attack på demokratin” skulle det hetat ifall det gällt en av de etablerade tidningarna eller TV-kanalerna. Nu handlar det om en cyberattack mot en liten oberoende nyhetskanal och efterföljande svårigheter att reparera skadorna på grund av USA:s Kubablockad. Då är det tyst. 

Efter cyberattacken som i augusti förstörde stora delar av portalen www.cubainformacion.tv , lanserade nyhetskanalen en kampanj för att bland vänner till Cubainformacion samla in pengar under etiketten #yotambiensoycubainformacion. (”Jag är också Kubainformation”)

Men vi måste informera våra följare att kampanjen är paralyserad på grund av USA:s Kubablockad. Trots att Cubainformacion och Euskadi-Cuba (en baskisk organisation som är juridiskt stöd till Cubainformacion) inte är enheter som finns i Kuba, så har företagen PayPal och Stripe nekat service och att överföra insända bidrag med hänvisning till USA:s blockad av Kuba.

Teamet på Cubainformacion söker nu andra vägar för att föra över bidrag, men fram tills idag har vi inte funnit system med samma smidighet, snabbhet och ekonomi som är nödvändigt för en kampanj av denna typ. Vi fortsätter att arbeta med frågan och kommer att informera om nästkommande beslut.

Cubainformacion 181106

http://www.cubainformacion.tv/index.php/bloqueo/79291-bloqueo-de-eeuu-paraliza-campana-de-apoyo-a-cubainformacion-tv-tras-ciberataque-yotambiensoycubainformacion