Cyberkriget mot Kuba trappas upp

En insatsstyrka i USA leder cyberkriget mot Kuba

 

USA har lanserat ett nytt program ”för att utveckla Internet i Kuba”. Det är ett projekt med en insatsstyrka utan medgivande från Kubas regering som ser projektet som en del i USA:s undergrävande verksamhet.USA:s Utrikesdepartement tillkännagav idag att man i februari ska genomföra en samling med Arbetsgruppen för Internet till Kuba. Det är ett initiativ från USA:s Nationella Säkerhetsbyrå och påskrivet av Trump i juni 2017,  när hans nya strategi för USA:s politik gentemot Kuba kungjordes, ”Förstärkning av USA:s politik gentemot Kuba”.

”I UD:s arbetsgrupp för Internet i Kuba ingår såväl regerings- som andra representanter från USA för att främja flödet av information. Insatsgruppen undersöker de tekniska utmaningarna och möjligheterna att bredda tillgången till nätet och olika oberoende pressmedier i Kuba”, sägs det i en officiell kommuniké.

Kuba ser det som undergrävande verksamhet. ”Tidigare har fraser som ’arbeta för yttrandefrihet’ och ’utöka tillgången till Internet’ använts av Washington för att mörklägga undergrävande verksamhet via ny teknologi. Ett av de mest uppmärksammade exemplen var projektet ZunZuneo, som avslöjades 2014 av nyhetsbyrån AP. Det syftade till att skapa något som liknar Twitter, men den verkliga anledningen var att uppmuntra till aktiviteter mot landets regering”, skriver Granma, Kommunistpartiets officiella organ.

Det är inte först gången som USA kringgår sin egen blockad som man påtvingat Kuba och som förhindrar kommunikation som har sin bas i USA. Projekt som Radio/TV Marti och ZunZueno har inte lyckats inte tränga igenom till kubanerna trots mångmiljoninvesteringar.

Detta nya initiativ kommer i en särskild tid. Kubas regering svarar på befolkningens krav och ökar i snabb takt tillgången till Internet, framförallt genom wifi-punkter i parker, olika offentliga byggnader och speciella surf-lokaler.

I Kuba finns Internet inte i många privathem och inte i smartphones. Men det pågår ett program som ger tillgång till nätet i hemmen och man har sagt att detsamma kommer att gälla mobiltelefoner 2018.  Kostnaden för att surfa är fortfarande hög, ca 8 kr per timme. Det är statliga telefonbolaget Etecsa som hanterar detta. På grund av USA:s blockad hindras Kuba fortfarande att ansluta sig till det tiotals bredbandskablar som ligger strax utanför ön. Den mesta uppkopplingen sker via en kabel som dragits mellan Kuba och det betydligt mer avlägsna Venezuela.

2017 såg man en boom i Internet då ca 40 % av befolkningen kunde koppla upp sig, 37 % fler än 2010. Enligt data från Etecsa så aktiverades förra året 600 000 nya mobillinjer av totalt 4,5 miljoner i landet. Det finns nu 500 wifipunkter spridda över hela Kuba från vilka 250 000 uppkopplingar gjordes. Det uppskattas att nära 2,7 miljoner kubaner var aktiva på sociala nätverk förra året, en ökning med 365 % enligt Digital 2017 Global Overview.

En del analytiker hävdar att insatsstyrkan kan få motsatt effekt och vara kontraproduktiv. ”Genom att ställa frågan om tillgång till Internet i ett uttryckligt politiskt sammanhang så kommer det bara att skapa större hinder för de US-amerikanska företag som gjort insteg i Kuba”, säger Michael Bustamante, vid Florida International University.  “Åtgärder som dessa stärker argumenten för de i Kuba för vilka utsikten, och realiteten, av utländsk inblandning rättfärdigar högsta försiktighet vad gäller reformer”, tillägger han.

Cartas desde Cuba och Reuters 180124