Dans Utan Gränser: Dansare från hela världen till Kuba

Kubansk dans. Foto: wikimedia

Dans Utan Gränser: Dansare från hela världen till Kuba

Plattformen Beyond Borders Ballet (BBB) anlände till Havanna och livade upp den kubanska dansvärlden med galor, tävlingar i olika genrer, lektioner, workshops och möten med internationella lärare och elever från olika länder.

I salarna hos Lizt Alfonso Dance Company, som var värd för evenemanget, var det full fart: flera dussin elever från US-amerikanska Kasper The Saint framförde hiphop med exakta rörelser, lite mer stela än de sensuella böljningar som kubanerna är vana vid.

Dagen innan hade en annan grupp unga dansare under ledning av läraren Ming Yan Davis visat upp traditionella kinesiska solfjädrar och band, och dagen innan hade en av värdarna, salsaläraren Miguel Angel Herrera, skakat om alla med en lektion som slutade mitt på gatan.

”Det är ett allomfattande evenemang där alla från hela världen samlas för att dela med sig av sina danser och sina berättelser”, berättade Charlene Carey, BBB:s huvudarrangör och ordförande för Rocky Mountain Ballet Theatre. ”Vi har dansare från Ukraina och Ryssland. Vi har dansare från Kina och USA. Vi har dansare från Palestina och Israel. Allt detta är en del av balett över gränserna.”

Festivalen och tävlingen inleddes på tisdagen och avslutas på lördag. Den syftar till att främja, förutom spetskompetens inom denna konst, ett kulturellt och mänskligt utbyte, med betoning på mångfalden av kulturella traditioner.

BBB:s närvaro på Kuba blev mer anmärkningsvärd genom den allvarliga ekonomiska och migrationskris som landet upplever, liksom genom svårigheterna att ha kontakt med US-amerikanska dans- och kommersiella företag, i skuggan av de sanktioner som USA:s regering intensifierat mot den karibiska nationen under de senaste åren.

”Vi vet inte vad vi kan göra för att hjälpa, men vi är här och vi är öppna för att lära oss vad vi kan göra, inte bara den här veckan, utan även i framtiden. Och varken jag eller mina dansare kommer till evenemanget och åker därifrån. Vi kommer till evenemanget och vår familj blir större, vi är en riktig familj”, säger Carey.

BBB-plattformen skapades 2017 och har besökt så skilda platser som Italien, Kina, Pakistan och Ryssland. I den aktuella upplagan, i Havanna, samlades cirka 300 deltagare – varav 160 är kubaner och resten från mer än ett dussin länder, inklusive dansare, koreografer och lärare.

”Vi är ett fantastiskt land, fullt av konstnärer överallt, så det är bara logiskt att vi tar BBB till Kuba (…) För att dela det med alla människor och få dem att förstå att det finns mycket mer bortom deras gränser”, kommenterade Lizt Alfonso, chef för kompaniet som bär hennes namn. För henne är mötet ett bra sätt att ”bygga broar”.

Under dagarna hölls, förutom presentationer och teoretiska evenemang samt workshops, tävlingar för professionella och amatörer i så vitt skilda kategorier som balett, modern dans, koreografi, sällskapsdans och flamenco, bland andra. Bland jurymedlemmarna fanns den tidigare prima ballerinan vid operan i Rom, Claudia Zacarry, och den amerikanska musikteaterartisten Leslie Stevens.

Dans på Lizt Alfonso Academy

Dagarna handlade inte bara om tävling, de väckte också känslor, som i The Saints masterclass i hiphop, där det inte var någon brist på skratt och improviserad koreografi, medan ljudet av hopp och piruetter ekade på plankorna i en hall på Alfonsos kontor.

”Jag har ett ansvar för att se till att vi får ut budskapet till alla. Hiphop är ungt, men väldigt positivt”, säger The Saint.

Den kubanska dansaren Keyla Cruz, 19, som deltog i hip hop-kursen, uttryckte sin glädje efter en morgon som nästan gjorde henne utmattad. ”För mig har den här veckan inneburit kul, lärande och frihet”, sa Cruz. ”Dessa evenemang ger möjlighet för många människor som inte är dansare att lära känna dansvärlden; och för mig personligen ger det mig tillväxt, kunskap om andra typer av dans, med världsberömda lärare”.

Los Angeles Times 240113 (red ZT)

Cuba recibe a bailarines del mundo de la mano de Beyond Borders Ballet

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72