De snälla människorna som ska skänka Kuba Internet

De snälla människorna som ska skänka Kuba Internet

GitHub, världens största gratis programvaruplattform, har publicerat en ofullständig lista* på över 60 datorprogram, webbplatser och tjänster som är begränsade för Kuba på grund av den vansinniga USA-blockaden, som enligt senator Marco Rubio inte existerar. Där finns allt från Zoom, den mest populära plattformen för videokonferenser i dessa pandemitider, till de flesta av Googles appar, som t.ex. Code, Cloud, Maps och Play Publics.

Listan är ofullständig eftersom tjänster som blockerades för några veckor sedan inte finns med, som t.ex. WeTransfer, som gör det möjligt för alla som inte bor på Kuba att överföra tunga datafiler via Internet och som vi journalister brukade använda för att skicka foton, ljudfiler och videor till våra redaktioner. WeTransfer är ett företag baserat i Amsterdam, som plötsligt bestämde sig för att följa USAs lagar och neka kubanerna tillgång.

Paradoxen är att detta sker samtidigt som Vita huset, som alltid är så hjälpsamma mot dem från Syd, inriktar sig på att dels föra en dialog med kubanerna (alltså de i Miami) för att avgöra vilka nya sanktioner som ska införas mot ön, och dels har beslutat att förse Kuba med en ”ny infrastruktur för gratis internet” för att vi ska bli väldigt lyckliga.

Dialogen med kubanerna (de i Miami) – som inte vill prata med Biden, som de inte röstade på och som de fortfarande menar har stulit valet från Donald Trump – är anmärkningsvärd i USAs utrikespolitik. La Jornadas USA-korrespondent David Brooks hänvisade för några dagar sedan till Bidens möte i Vita huset med en liten grupp kuba-amerikaner för att höra deras åsikter om det som händer på ön, trots att de flesta av dem inte satt en fot på Kuba på mycket länge. Senator Robert Menéndez t.ex. har bara sett kubanska palmer på bild, medan affärsmannen Emilio Estefan på 58 år inte sett fyren El Morro i Santiago de Cuba, hans födelsestad.

Brooks påpekar att experter på utrikespolitik och bilaterala förbindelser ”bekräftat att fallet med Kuba är unikt så tillvida att Washington, under både demokrater och republikaner, konsulterar med ett lands diaspora i USA för att formulera vilken politik man ska föra gentemot denna nation”.

Det här med Internet är ännu märkligare. Washington anklagar Kubas regering för att vara en fiende till Internet, men blockerar applikationer som är vanliga i hela världen. Man utlovar en ny infrastruktur med stratosfäriska ballonger och andra surrealistiska varianter, men har i dagarna utsatt Kuba för alla typer av informationskrig i nätverk och direkt cyberkrig.

Vi kubanska användare har sett en makalös ökning av falska nyheter, foton och videor som sprids från sajter i Florida, och som till och med transnationella medier återpublicerar. Videor från 11 juli har upprepats i det oändliga, som om de var nya – en taktik för att få det att se ut som om protesterna fortsatt, trots att det är helt lugnt i landet. Man uppmuntrar användningen av elektroniska nätportar (gateways, VPN) för att kringgå det nationella offentliga nätverket, och speciellt förordas användningen av Psiphon [programvara avsedd att avaktivera internetcensur], en teknik som utvecklats och finansierats av United States Agency for Global Media, Washingtons byrå för propaganda.

Kubanska mediers och institutioners webbsidor har utsatts för hundratals överbelastningsattacker från USAs territorium, i vilka man dessutom registrerat vulgära domännamn som omdirigerar till sidor i det kubanska nätverket. Och som om detta inte vore nog får vi utstå trakasserier från cybergrupper baserade i Miami som använder troll och robotar för att på Twitter och Facebook skapa en bild av kaos på Kuba. De förolämpar och uttalar även dödshot mot politiska ledare, journalister, konstnärer och andra offentliga personer, förutom mot vanliga medborgare som vågar yttra sig kritiskt om upploppen, efterlysa sunt förnuft mot försöken att få till en militär intervention eller helt enkelt inte uttrycker ett klart avståndstagande mot den kubanska regeringen eller deltar i det fascistiska skvaller som översvämmar sociala medier.

Det finns siffror, data och systematiserade register över händelser som försvinner i det dagliga bruset och antikommunistiska ropen till Vita huset. Men höjden av alla dessa operationer är en podcast** mellan ”experter” i Miami, hjärnorna inom underrättelsetjänsten och mycket högt uppsatta tjänstemän i USAs Federal Communications Commission [som med långtgående befogenheter ansvarar för etermedia]. Där talar dessa herrar öppet om att pressa Internationella teleunionen (ITU) att bryta mot internationell lag (t.ex. att blunda för om ballongerna installeras över Kuba). De erkänner att de infört satellittelefoner för spionage och organisering av protester på ön. De medger att Psiphon  [programvara avsedd att avaktivera internetcensur] betalas av dem och lovar pengar i överflöd till telekombolag som bryter mot kubansk lag, bland många andra godsaker.

­Ett huvudargument är att det här får USA att framstå som den gode i filmen, även om detta stupar när en ung kuban vill uppdatera sin telefon eller ladda ner ett tv-spel. Då får han nämligen en viktig upplysning på sin skärm: du bor i ett blockerat land.

* Se listan på https://cutt.ly/NQbn7Bb

** Lyssna på podden på https://cutt.ly/BQbmwBo

Rosa Miriam Elizalde, journalist och forskare, förste vice ordförande i Kubas journalistförbund, biträdande professor vid Havannas universitet och Internationella Journalistinstitutet “José Martí”; tilldelades 2021 Nationella journalistpriset José Martí.

La Jornada 210805, Övers: Christine Vaple
La Buen gente que regalara internet a Cuba

SOLIDARITET! HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0