Delseger för Maduros Venezuela

Maduro: ”Venezuela besegrade Guaidó och USA”!

”Detta raseri av grymma sanktioner mot det venezuelanska folket med målet att införa en marionettregering krossades. Nu bör USA se över sin politik, för Donald Trumps politik besegrades”. Det sa Venezuelas president Nicolas Maduro vid en presskonferens i måndags, med deltagande av den internationella presskåren ackrediterad i Caracas.

För USA och den kvarvarande delen av den militaristiska oppositionen, representerad av Corina Machado, som vill att USA och Colombia ska intervenera militärt, har förhandlingarna i Mexiko mellan regering och opposition som inleddes förra veckan, under medling av Norge, inneburit ett svårt dilemma.

För där har även delar av Guaidó-gänget undertecknat dokumentet som slår fast att det bara existerar EN regering och EN president. Därmed sätts en spik i det kontrarevolutionära projektet som kostat minst 40.000 venezuelanska liv sedan Trump intensifierade sanktionerna, enligt USA-ekonomerna Mark Weisbrot och Jeffrey Sachs [1]. Målet var att svälta det venezuelanska folket till döds eller tvinga dem att ge upp sin självständighet och underordna sig Vita Huset som utsåg sin marionettpresidenten Juan Guaidó till ”interimspresident”.

Maduro sitter med starka kort på hand och ställer också kravet på att sanktionerna mot Venezuela måste upphöra för att en lösning på krisen ska uppnås: – Alla Venezuelas bankkonton har beslagtagits av USA och alla konton vi vill öppna förföljs (…) De [Vita Huset] försökte upprätta en övergångsregering medan vi slog fast att endast en dialog kan övervinna venezuelanernas problem”, sa Maduro på journalisternas frågor.

I februari 2017 hade Spaniens förre regeringspresident Rodrigo Zapatero medlat och utarbetat ett dokument inför presidentvalet som bägge parter hade accepterat. Dokumentet, som skulle undertecknas på kvällen i presidentpalatset i Dominikanska Republiken inför världspressen, förblev utan namnteckning av oppositionen efter att Trumps utrikesminister Rex Tillerson ringde upp oppositionens chefsförhandlare Julio Borges och gav honom order att INTE underteckna dokumentet som hade kunnat spara tusentals venezuelaners liv. [2]

Uncle Sam krigiska karaktär har inte skrämt venezuelanerna där 4,5 miljoner civila har anslutit sig till Folkmilisen som en garant, både mot den interna kontrarevolutionära oppositionen, som mot varje USA-försök att militärt ockupera landet.

[1] Un informe encuentra que las sanciones de EE.UU. en Venezuela son responsables de decenas de miles de muertes. https://cepr.net/press-release/un-informe-encuentra-que-las-sanciones-de-ee-uu-en-venezuela-son-responsables-de-decenas-de-miles-de-muertes/

[2] Så gick det till när oppositionen vägrade val och dialog.https://proletaren.se/artikel/sa-gick-det-till-nar-oppositionen-vagrade-val-och-dialog

Dick Emanuelsson 210818

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0