Den kubanske presidenten Miguel Díaz-Canels nyårstal

Kubas president Miguel Díaz-Canel. Foto: Granma

Den kubanske presidenten Miguel Díaz-Canels nyårstal

Kära landsmän:

2023 närmar sig sitt slut och det är som om vi har nått toppen av ett mycket högt berg, längs slingrande vägar. Som så många gånger under de senaste 65 åren har klättringen varit mödosam och ibland har vi varit tvungna att retirera. Men vi kom dit.

På vägen mot det socialistiska idealet, som Fidel och Raul har lärt oss, är att anlända att erövra, i vetskap om att varje mål är en ny startpunkt.

När vi firar den kubanska revolutionens 65-årsdag vill jag sända er en tacksam omfamning, för varje steg framåt inför de kolossala utmaningar som sex decennier av en förstärkt ekonomisk blockad och de misstag som härrör från det ständiga sökandet efter vägar ut ur den brutala belägringen har ställt oss inför.

I dag verkar allt svårare än någonsin på grund av de långa åren av att uthärda den kriminella vikten av en politik av belägring och sanktioner som verkar oändlig i sin grymhet. Men vi revolutionärer har inte kommit till denna 65-årsdag för att kapitulera och lämna över fanan.

Den historiska generation som, mot spådomarna från motgångarnas domedagsprofeter, förde revolutionen till denna dag, följer oss fortfarande, med övertygelsen om att det är möjligt.

Från ropet i La Demajagua [platsen där Carlos Manuel de Céspedes utropade Kubas självständighet 1868]. till i dag har revolutionens hemlighet, att den har kunnat hålla sig uppe trots alla motgångar, varit folkets deltagande i en unik historia av motstånd och kreativitet, med ett fast ledarskap och ett knippe principer som grund.

Det är denna historia som inspirerar oss att idag, på tröskeln till ännu ett utmanande nyår, uppmana er att gå in i 2024 med all den passion och glädje som den stora uppgiften att förändra allt som behöver förändras behöver och förtjänar.

Att göra, skapa, krossa varje sten i blockaden med kreativitet, är vad vi måste göra, medvetna om att ingen kommer att göra det åt oss.

Revolutionen är inte ett arbete för en dag, ett år eller ens 65 år. Det är en idé, en vilja.

Detta är revolutionen. Det är ingen av oss ensam. Det är vi alla tillsammans, som övervinner det omöjliga. Och vi kommer att göra det.

Fäderneslandet eller döden! Vi kommer att segra!

Patria o Muerte! Venceremos!

Miguel Díaz-Canel, Cubadebate 231231 (ZT)

Presidente Díaz-Canel invita a recibir el 2024 con alegría y pasión

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72