Det kubanska Interferonet och lögnens virus

Det kubanska Interferonet. Bekämpa lögnens virus.

Det kubanska Interferonet och lögnens virus

Kuba, ett land i tredje världen, utsatt för en stenhård blockad, står för närmare en tredjedel av allt hälsovårdssamarbete i världen. New York Times, CNN, spanska TVE, italienska Corriere della Sera hör till alla de stora internationella medier som positivt informerat om de initiativ till solidariskt samarbete som Kubas regering erbjudit i samband med coronaviruset. Exempelvis i samband med när en kubansk hälsobrigad anlände till Italien eller när fler än 600 brittiska turister på ett kryssningsfartyg – varav fem smittade- togs emot i Kuba efter att ha avvisats av en rad länder.

Men många medier tröttnar inte på hetsen mot Kuba. De fortsätter att sprida sina lögner. Bland dem de spanska dagstidningarna El Mundo och ABC.

Korrespondenten på den senare, Rafael Mañueco, försöker smutskasta den kubanska insatsen i Italien. Vid ankomsten av de 52 kubanska specialisterna skrev denne om ett försök ”av den kubanska regimen att rentvätta sina medicinska brigader, som har fördömts på grund av kränkningar av dessa personers rättigheter.” Ordagrant det budskap som Vita Huset sprider. Men inte ett ord om det entusiastiska mottagandet eller tacksamheten hos befolkningen och de italienska myndigheterna.

El Mundos korrespondent i Caracas, Daniel Lozano, försöker misskreditera Interferon Alfa 2B, den kubanska medicin som använts med stor framgång på patienter med Covid-19 i Kina.

Först betonar han att Interferonet inte skapats i Kuba, utan att det ”skapats av två europeiska virologer”. I den kubanska pressen kan man läsa ett otal artiklar som klargör frågan. Vetenskapsmän från Kuba lärde sig tekniken att tillverka Interferon genom bioteknologi i USA, Storbritannien och Finland. Men den nämnda medicinen, Interferon Alfa2b humano recombinante, är en produkt skapad, producerad och patenterad i kubanska laboratorier.

För det andra ville journalisten ifrågasätta medicinens effektivitet baserat på påstådda ”venezolanska experter” och Venezolanska Läkarförbundet. Det vill säga, landets medicinska elit som betecknar medicinen som ren ”propaganda” och att ”kubanerna använt det utan framgång”. Det är ju fantastiskt vilken kommersiell kapacitet Kuba har för att kunna placera denna värdelösa medicin i 45 länder (fram till 200327), vars hälsovårdsmyndigheter redan begärt den.

Cubainformacion 200328 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

Interferón cubano frente al virus de la mentira

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0