Det nedtystade valet i Venezuela. Och varför socialisterna vann.

Valen förra helgen i Venezuela gick lugnt till. I stort sätt hela oppositionen ställde upp, men var splittrad. (fotot från tidigare val)

Du har förmodligen inte hört att det var val för en vecka sedan i Venezuela. Det då medierna valt att tiga om det. Valobservatörer från Carter Center i USA, från EU och från Latinamerika övervakade valen. Inga anmärkningsvärda oegentligheter har framkommit. Då förtigs valet. Och USA erkänner det inte, trots att så gott som hela oppositionen ställde upp. Och när inte Vita Huset gör tummen upp, då gör EU likadant. Så dessa håller fast vid den i Venezuela allmänt hatade, självutnämnde marionett”presidenten” Juan Guaidó.

Fem anledningar till att vänstern vann valet i Venezuela

För första gången på fyra år deltog alla stora oppositionspartier i valen i Venezuela. För femte gången på fyra år vann vänstern en jordskredsseger. Väljarna utsåg 23 guvernörer, 335 borgmästare, 253 parlamentsledamöter i delstaterna och 2 471 kommunfullmäktigeledamöter. Regerande PSUV vann minst 19 av de 23 guvernörsposterna (en är väldigt jämn och fortfarande inge avgjord) och borgmästarskapet i Caracas. Av de 335 borgmästarvalen så är 322 färdigräknade. Av dessavinner PSUV med sina koalitionspartner 205, oppositionskoalitioner 96 och andra partier 21.

Fler än 70 000 kandidater ställde upp för dessa 3 082 platser. 90 procent av rösterna räknades inom några timmar efter vallokalernas stängning. Valdeltagandet var 42,2 procent, 11 mer än förra årets parlamentsval.

Här är fem anledningar till att rörelsen som står bakom Venezuelas Bolivarianska Revolution vann:

1. Hälsovård, bostäder och livsmedel. Venezuelas svar på Covid-19 har varit exemplariskt. Förväntningarna i USA var att viruset skulle överväldiga Venezuelas hälsovårdssystem, som förötts av flera års sanktioner. Men trots det har det i landet registrerats 15 000 smittade och 180 döda per miljon invånare. För jämförelse är talen i USA 146 000 fall per miljon och 2 378 döda per miljon. Brasilien har 103 000 respektive 2 854 och Colombia 98 000 och 2 481. I motsats till vad vi sett från Ecuador och Bolivia har det inte funnits lik på gatorna inte heller har det varit överfulla bårhus som i New York.

När det gäller bostäder har Venezuelas regering de senaste tio åren byggt 3,7 miljoner hem till arbetarklassfamiljer. De flesta av dessa har konstruerats under president Maduro och pågående sanktioner.

Sanktionerna är dödliga och läget skulle ha varit avsevärt värre om det inte vore för Venezuelas viktigaste sociala program de senaste fem åren: CLAP. Det består av lådor med mat och andra nödvändighetsartiklar. Av dessa produceras en del lokalt och dessa paketeras och distribueras av lokalsamhället själva. Sju miljoner familjer får CLAP-lådor varje månad, det i ett land på 30 miljoner invånare. Detta program har varit avgörande för att folk ska få mat och det har också stärkt basen för chavismen och återknutit regeringen med gräsrötterna efter valnederlaget till parlamentet 2015.

2. Det ekonomiska läget förbättras. Enligt företaget Datanalisis, som inte stöder regeringen, ansåg 50 procent av befolkningen i augusti 2021 att deras liv förbättrats jämfört med året innan. Sanktionerna har medfört en 99 procentig (!) minskning av statens inkomster, men ekonomin håller på att stabilisera sig. Inflationen är nere på ensiffriga tal för första gången på fyra år. Schweiziska banken Credit Suisse förutspår en tillväxt på 5,5 procent 2021 och 4,5 procent nästa år. Oljeproduktionen var i oktober den högsta på 18 månader, delvis tack vare ett handelsavtal med Iran.

3. Vänstern är i stort sett enig. PSUV vann inte valen ensamma, de var förenade med åtta andra vänsterpartier i en koalition kallad GPP, Great Patriotic Pole. Fler än hälften av deras kandidater var kvinnor och 42 procent ungdomar. 90 procent har inte innehaft valda poster tidigare, vilket tyder på en förnyelse av partiet. Samtidigt var det andra gången i rad som vänstern inte var helt enig. En koalition som innefattar Kommunistpartiet lanserade en egen valsedel. Dessa partier fick mindre än 3 procent av rösterna i parlamentsvalen 2020 och deras beslut att kandidera själva verkar inte ha haft någon större påverkan på valen till guvernörer i de nu aktuella valen.

4. Oppositionen är splittrad. De har aldrig varit kända för sin enhet. Oppositionen har drabbats av en stor splittring så några partier pläderat för valbojkott och statskupp. Medan andra föredrar den demokratiska vägen. Trots att alla större partier deltog i valet nu var oppositionen splittrad mellan de två koalitionerna MUD och Democratic Alliance. Den överväldigande majoriteten av de 70 000 kandidaterna kom från oppositionen och de stod mot varandra i nästan varje val. I de 23 valen till guvernörer vanns sex av dem av PSUV med mindre än 50 procent av rösterna och med mindre än sex procents marginal. Hade MUD och DA varit mer eniga hade de kunnat vinna dessa.

I Caracas fick PSUV 46 procent av rösterna medan de övriga delades mellan olika oppositionspartier. En enig opposition kan vinna i Venezuela men ”enig opposition” i Venezuela är en självmotsägelse.

5. Oppositionen är djupt impopulär. Medan det pratas mycket om bristande stöd för president Maduro (de miljontals röster som hans parti fick kommer aldrig att godkännas av USA) så är det mindre känt att oppositionen är djupt impopulär. Detta är siffrorna för de ledande oppositionsfigurerna: Juan Guaido ogillas av 83 procent, Julio Borges, Guaidos ”utrikesminister” av 81. Leopoldo Lopez, Guaidos mentor och hjärnan bakom kuppförsök, 80 procent. Henry Ramos Allup, oppositionsledare sedan länge, 79 procent. Henrique Capries, som förlorade presidentvalen 2012 och 2013, 77 procent.  Henri Falcon, som förlorade i presidentvalet 2018 , 66 procent. Alla utom Falcon tillhör MUD.

MUD har i många år hävdat att de representerar majoriteten. Eftersom de bojkottat tidigare val har det inte kunnat visas. Nu, när de var med igen, ökade valdeltagandet med 10 procent jämfört med 2020. Dessutom fick MUD färre röster än andra oppositionspartier i 9 av 23 delstater och i Caracas. MUD vann bara en av de tre guvernörsposter som oppositionen kammade hem. Det här kan bero på ett omfattande avståndstagande av USA:s dödliga sanktioner, som MUD gillar, trots att 76 procent av alla venezolaner är emot dem.

MUD har det politiska, ekonomiska och logistiska stödet från USA och EU medan andra oppositionspartier har fördömts och belagts med sanktioner av USA för att de förhandlat med Maduroadministrationen. Dessa val borde uppmärksamma Biden på att fortsatt stöd till MUD, och särskilt till sagan om Guaido som ”interrimspresident” är en misslyckad politik.

Leonardo Flores, Codepink, Venezuelanalysis 211123

Five Reasons the Left Won in Venezuela

NU GÅR VI IN PÅ UPPLOPPET – SLUTSPURT I KANYLKAMPANJEN –

”1 MILJON KANYLER TILL KUBA!” – 70 000 KVAR!

HJÄLP TILL ATT NÅ MÅLET FÖRE NYÅR!

Vi driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför, Kuba.

Kubas vaccination av sin befolkning är ett slag mot USA:s förlamande blockad som försöker tvinga kubanerna ner på knä.

GE ETT BIDRAG! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0