DN hoppas att Kuba ”ska gå under”

genre-vild coronavirus

I Latinamerika är det Kuba som bäst bromsar coronapandemin

Idag publicerar DN artikeln: ”Argentina och Brasilien har tacklat problemen med corona på helt olika sätt.”  Det är rubriken på Henrik Brandão Jönssons artikel om covid-19 i Latinamerika.

De flesta länder i Latinamerika har sina sätt. På många håll är det djup kris med många smittade och döda. Men, påstår Brandão Jönsson: ”Ett av de länder som kan gå under på grund av coronakrisen är Kuba”.

Jönsson skriver: ”Ett av de länder som kan gå under på grund av coronakrisen är Kuba. Landet har endast 212 smittade av covid-19 och sex dödsfall. Vad som i stället får nationen på fall är att all turism ställts in just under högsäsong. I ett land som inte har någon tillverkningsindustri, inget jordbruk eller råvaror, utan satsat allt sitt kapital på turismen, är coronaviruset förödande. I onsdags tvingades regimen stänga landet för all kommersiell passagerartrafik, vilket gör att landet är mer isolerat än på länge.”

Svenska medier har annars hållit ganska tyst om Kuba i dessa pandemitider, trots att Kuba bättre än något annat land har kunnat hålla pandemin stången. Dels genom en offentlig, välorganiserad allomfattande och kunnig sjukvård. Dels genom en samhällsanda där regler för att undvika smittspridning tillämpas rigoröst, med stort folkligt engagemang. Kuba har enligt senaste rapporter bara 212 covid-smittade, varav 6 dödsfall.

Kuba bistår också länder både i Europa och Latinamerika med erfarna läkarbrigader som räddar liv och har dessutom tagit fram ett läkemedel mot Covid-19 som efterfrågas av många länder, fast de riskerar höga ”böter” till USA.

Detsamma gäller turismen från Europa, arrangörerna kan drabbas av höga straffavgifter till USA. Redan 1962 införde USA förbud för sina medborgare att turista i Kuba. Det förbudet upphävdes av Obama men har återinförts av Trump och stoppat den omfattande turismen från USA till Kuba som utvecklats. Det har drabbat Kubas ekonomi hårt, och drivit de många privata företagarna inom turistnäringen till konkurs. Med Covid 19 har även europeisk turism minskat påtagligt. Så visst är läget svårt för kubanerna.

USAs ekonomiska-, finansiella- och handelsblockad mot Kuba syftar till att svälta Kuba till underkastelse. Den är ett brott mot internationell rätt och har fördömts så gott som enhälligt av FNs Generalförsamling under 28 år i rad, med 3 undantag i senaste omröstningen, 2019: USA, Brasilien och Israel.

Brandão Jönsson verkar tro att USA har lyckats och att Kuba varken har jordbruk, råvaror eller tillverkningsindustri.

[Vi gissar att det handlar om önsketänkande från Brandão Jönsson och hans uppdragsgivare. Men han kommer att ha lika fel som alla de ”experter” som basunerade ut det socialistiska Kubas snara fall efter Sovjetunionens upplösning.]

Eva Björklund 2020-04-04

 

Kubas ekologiska jordbruk är världsberömt. Någon kanske ska berätta det för Brandão Jönsson? Foto: Jan Strömdahl

 

Läkarkandidater går från dörr till dörr

Läkarkandidater går från dörr till dörr för att upptäcka coronafall och stoppa spridning.

”Hur många bor här? Har du haft kontakt med utlänningar? Känner du till de regler som ska följas för att undvika att bli smittad och att smitta andra?

28 000 läkarkandidater upprepar dessa frågor tiotals gånger om dagen, över hela landet.

I stadsdelen Vedado i Havanna ledsagar läkaren Liz Caballero Gonzalez två kandidater som varje dag ska kartlägga ett område med 300 familjer.

Nu, när nästan alla har andningsskydd – och en del butiker inte släpper in folk utan mask – är det bara de vita läkarrockarna som utmärker kandidaterna.

Handikappat av sextio års USA-blockad var Kuba, som behöver turisterna, ett av de sista länderna i Latinamerika som stängde sina gränser.

Till slut gav de upp den 24 mars och har nu 2 april 212 coronasjuka och 6 dödsfall. I förebyggande syfte har nästan 2 800 lagts in på sjukhus.

I kampen mot coronaviruset litar Kuba på sin världsberömda hälsovård: Enligt Världshälsoorganisationen har Kuba 82 läkare per 10 000 invånare, jämfört med 40 för Ryssland, 26 för USA och 18 för Kina.

Solidaritet och osjälviskhet

”Vi har inte de rika ländernas teknologi, men vi har högkvalificerad mänsklig personal, solidarisk och osjälvisk”, sa Liz Caballero .

Dörrknackning är inget nytt för kubanerna som är vana vid sina familjeläkare ”som hela tiden gått sina ronder för att kolla om någon har någon smittsam sjukdom. Under de senaste två veckorna har ronderna blivit allt fler för att kartlägga hela befolkningen så fort som möjligt”, sa Liz och fortsatte:

”Läkarkandidaterna, och de är många, har anslutit sig till den landsomfattande kampanjen, liksom många från andra länder som sökt sig till landets 25 medicinfakulteter och den berömda Latinamerikanska Läkarhögskolan (ELAM),

”Vi är redan vana att knacka dörr”, sa andraårskandidaten Susana Díaz, 19 år.

”Vi har alltid brukat göra det runt september-oktober, för att upptäcka eventuella fall av denguefeber. Så när coronavirusläget förvärrades frågade universitetet om vi kunde göra det nu.”

Alla misstänkta sjukdomstillstånd – som hosta eller feber – rapporteras direkt till närmaste läkarmottagning.

”Många tackar oss för vad vi gör,” sa Díaz.

”Läkarna är mycket omtyckta i Kuba”, sa Maite Perez, 30 år, efter att hon fått besök av en kandidat.  ”Jag är verkligen glad över att de ser till vår hälsa.”

Perez tar allvarligt på förebyggande hälsokontroll:  Hon har skoborste vid dörren, tvättar kläderna när hon kommer hem och har andningsmask så fort hon går ut.

”Det är bara en regel som är svår och smärtsam att lyda: att inte krama och pussas, det får vi inte göra. Jag vill krama och pussa min mamma … men det får vi inte, sa Perez.

”Än så länge mår jag bra och går sällan ut,” sa Dolores Garcia, 82, i dörröppningen till sin bostad. Hon är förtjust i att ha andningsskyddet på. ”Det är någon som älskar mig som givit mig den.”

Kubaner är vana vid att inte ha allt som behövs – det är till exempel ofta ont om tvål. Och i brist på sprit för att tvätta händerna, har de använt klorlösning.

När det saknades andningsmasker gjorde många sina egna, som Marina Ibanez, en 52-årig förskoleanställd: ”När jag såg folk gå omkring utan mask tänkte jag att jag måste sätta igång och göra såna åt dem.”

Fastän hon aldrig hade gjort det förr, har hon redan sytt 50, som hon delat ut till grannarna. ”Det är ju inte rymdvetenskap direkt,” sa Ibañez.

För Carlos Lagos, 83 år, har det blivit rutin att se kandidaterna gå förbi.

”Kandidaterna undrar om jag mår illa, om jag har feber, om jag tar hand om mig själv”, sa Lagos, där han stod i dörröppning, med bar överkropp på grund av värmen.

Äldreomsorgen är viktig i Kuba där 20 procent av befolkningen är över 60.

AFP 200402

Masstillverkning och gratis utdelning av andningsmasker i Kuba

Företaget som tillverkar andningsmaskerna tillhör kulturdepartementet som annars tillverkar konstnärsmaterial.

Kubas scenkonstråd Tecnoescena som tillverkar utrustning och material för teatrar har anslutit sig och andra institutioner har gjort detsamma runt om i landet.

Enligt chefen tillverkas de för gratis utdelning. Till att börja med till landets konstskolor, teatrar och dansscener i Havanna. Andra kulturinstitutioner stöder också tillverkningen.

Bland annat Kubas Fond för kulturprodukter i provinsen Ciego de Avila, som försett kommunen med 5 000 andningsskydd. Detta lägliga initiativ tillhör dem som backar upp landets insatser för att sätta stopp för coronaviruset.

Eva Björklund 200402

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0