Dr Franco Cavalli, MediCUBA-Europa önskar God Jul

Franco Cavalli Schweiz, Medicuba Europa

Julen närmar sig, men det är väldigt svårt att känna glädje och vara fylld av de känslor av frid som denna högtid borde ge oss.

Nyheten som vi får från Mellanöstern, särskilt från Gaza, är så chockerande att den försätter oss i djup sorg.

De nyheter vi får från Kuba lyckas inte heller att uppmuntra oss;

Tvärtom, de bekymrar oss mer för varje dag.

Krisen som öns befolkning upplever är till och med värre än den under den ökända ”särskilda perioden” på 1990-talet. Dels stoppade pandemin turismresurserna helt i mer än två år. Denna situation har Washington passat på att göra den ekonomiska blockaden än mer kvävande. Det är uppenbart ett försök att bokstavligen svälta den kubanska befolkningen, i förväntan att den skulle göra uppror mot myndigheterna. Dessutom har USA:s regering utsett Kuba till ett land som, enligt dem, stödjer terrorism. Detta gör det omöjligt för alla som varit på Kuba att resa till USA utan ett särskilt visum.

Emellertid. I november, i Europaparlamentets byggnad i Bryssel, sammanträdde en folktribunal, sammankallad av flera nationella sammanslutningar av demokratiska jurister. Domstolen bestod av flera universitetsprofessorer i internationell rätt. I min egenskap av ordförande för mediCuba-Europa lämnade jag mitt vittnesmål: Jag presenterade en rad dramatiska och ofta dödliga fall orsakade direkt eller indirekt av konsekvenserna av den ekonomiska blockaden mot det kubanska hälsosystemet. Sammanfattningsvis beslutade domstolen enhälligt att blockaden, som blir alltmer kvävande,  är ett tydligt fall av brott mot mänskligheten, enligt internationell rätt och utnyttjas av USA i avsikt att påtvinga Kuba sin imperialistiska vilja, något som pågått i mer än 60 år.

Kära vänner,

Det är uppenbart att Kuba behöver vår hjälp idag mer än någonsin.

Låt oss därför omvandla den generositet som borde uppstå under julhelgen till ännu mer konkret och viktig hjälp för det kubanska folket. Låt oss aldrig glömma Ches ord: ”Internationell solidaritet är människors ömhet.”

Jag önskar er alla och era familjer en jul som, så långt det är möjligt, är fredlig och fridfull.

Franco Cavalli, Ordförande MediCuba Europa