Drönarbomberna mot president Maduro: Nya gripanden och spåren leder mot Miami, Madrid och Bogota.

En av drönarna exploderar i attentatsförsöket mot Venezuelas statsledning

Attentatet med drönare, lastade med sprängmedel, som skulle döda Venezuelas president Maduro och statsledningen i samband med en ceremoni, tilldrog sig inte någon större uppmärksamhet i våra medier. Eller så misstänkliggjordes attacken till att det var Maduro själv som låg bakom. Så skrev exempelvis Dagens Nyhters reporter i Brasilien, brödskrivaren Henrik Brandão Jönsson, med flera. Efterhand kommer fler och fler fakta fram. Räkna inte med att få läsa eller höra om det i DN och de andra bolagsmedierna, inklusive SR och SvT.

De nya gripanden av tre attentatsmän förstärker de tidigare spåren som leder mot Miami, Madrid och Bogota. Men även Chile utpekas nu av en attentatsman för inblandning. En av de tre gripna uppger att han uppmanades att söka skydd på Chiles ambassad i Caracas. Även Mexikos och Colombias ambassader var att räkna med.

De venezuelanska medierna har under söndagen och måndagen publicerat nya avslöjanden i fallet med de två drönarna som fysiskt skulle likvidera den civila och militära statsledningen i Venezuela den 4 augusti. Regeringens informationsminister Jorge Rodriguez kallade till en presskonferens på söndagseftermiddagen där han presenterade Henryberth Rivas, alias Morfeo. I sitt vittnesmål uppgav ´Morfeo´ att en av de colombianska Migrationsmyndigheternas chefer gav honom fritt tillträde till Colombia, vilket sammanfaller med uttalanden från en av de andra 27 gripna, parlamentsledamoten Juan Requesens. Enligt den venezuelanska regeringen är detta ytterligare ett bevis för Colombias direkta inblandning i mordförsöket på president Maduro, sa utrikesminister Jose Arreaza i ett uttalande. Enligt ´Morfeo´ är även regeringarna i Chile och Mexiko inblandade via sina diplomater i Caracas. Han uppger att en av de andra i kommandot uppmanade ´Morfeo´ att söka skydd på Chiles ambassad och be om hjälp att lämna Venezuela, eftersom han var efterlyst av myndigheterna för sitt deltagande i mordattentatet.

– Chiles ambassad måste förklara varför en brottsling får instruktioner efter det misslyckade attentatet att bege sig till Chiles ambassad, tillade den venezuelanske utrikesministern.

De två andra som greps den 22 september är Angela Lizbeth Exposito Carrillo, alias “La Perrera” och den pensionerade översten Ramon Velasco, med smeknamnet ”Corocoro”. Expósito Carrillo var den som gömde ´Morfeo´ i sitt hem och fixade ett falskt ID-kort. Carrillo uppgav att hennes kontakt Laided Salazar med alias “Avia” var den som bad henne om hjälp om att skaffa ett gömställe där personen i fråga skulle uppehålla sig en eller två veckor. Laidez Zalazar, alias ”Avia” är fortfarande på fri fot sedan hennes deltagande i kuppförsöket mot Maduro 2014, då sammanlagt cirka 120 personer dödades i de våldsamma protesterna som pågick i fyra dagar.

I den mobiltelefon som ägdes av den pensionerade översten Ramón Velasco hittade säkerhetstjänsten audiofiler i överstens whatsappapplikation som härrörde från utbytena av chatt med ”Avia”. Överstens nummer sammanfaller även med den kontaktlista som påträffades i Angela Expósito Carrillos mobiltelefon. Enligt informationsminister Jorge Rodriguez har det framkommit nya bevis för oppositionsledaren Julio Borges medverkan som intellektuellt ansvarig för mordförsöket på Maduro den 4 augusti. Sammanlagt har säkerhetspolisen gripit 28 personer och nästan alla vittnesmål ger vid handen att spåren leder till Julio Borges:

– Det är fastslaget att alla förbindelser med dessa personer leder till Julio Borges. Borges lever i Bogota och därifrån planeras kriminella handlingar mot Venezuela. Osman Alexis Delgado Tabosky, den man som samordnade alla aktionerna (den 4 augusti) befinner sig i Florida, USA.

De tre länderna Colombia, Chile och Mexiko har förnekat sin inblandning i ett så allvarligt attentat som att mörda en president. I stället för att samarbeta har, till exempel Chiles högerregering Sebastian Piñera framställt sig som ”offer” för Caracas´ anklagelser som de facto bygger på bekännelser från de gripna.

I en video som visades på presskonferensen säger ´Morfeo´ att han deltog i det kommando som genomförde drönarattacken, benämnd ”Operation Fenix”. Han uppger att han deltog i revoltförsöken 2014 och 2017. Via dessa kontakter drogs han in i planeringen av attentatet den 4 augusti i år. Träningen verkställdes på colombianskt territorium. I mars i år fick han ett telefonsamtal:

– ”Papi, gör dig redo för om en vecka så reser du iväg!”

– Han (kontakten) girerade över pengar till min mors konto och jag reste till San Antonio (venezuelansk gränsstad mot Cucuta, Colombia). Jag sammanstrålade med kamraten och vi gick över gränsen till Colombia. Vi träffade en person, alias ´Pico´, som förde oss till träningslägret. Han förklarade för mig Planen och drönarnas uppgift. Han uppgav att de skulle sätta in en månatlig summa pengar på min mors konto, men att familjen inte fick veta var jag befann mig eller min uppgift (i kommandot). Till min familj sa jag att jag befann mig i Argentina där jag hade ett jobb.

´Morfeo´ uppger i en senare video att drönarattacken misslyckades på grund av att säkerhetstjänsten lyckades blockera drönarnas signaler vilket gjorde att de exploderade mot ett hus, medan ytterligare en drönare exploderade nära hederstribunen där Maduro och den civila och militära ledningen för Venezuela befann sig.

OAS´ Almagro utesluter inte en militär lösning

Den så kallade Lima-gruppen fick förra veckan kalla fötter efter att OAS´ generalsekreterare Luis Almagro förklarade att inte heller han utesluter en militär lösning på den venezuelanska krisen. Tidigare i år har Donald Trump sagt samma sak. Lima-gruppen medlemmar antog ett uttalande där de tog avstånd från Almagros uttalade om ett militärt alternativ mot Venezuela. Bara Canada, USA, Guayana och. . . COLOMBIA vägrade skriva under Lima-gruppens avståndstagande mot Trump & OAS´ krigsplaner mot Venezuela.

I Uruguay, där Almagro är född, och där han sedan flera år är medlem av regeringspartiet Frente Amplio (Breda Fronten), har både Fronten och regeringen Tabare Vazquez kraftfullt tagit avstånd från sin landsmans uttalande. Kommunistpartiet har krävt att Almagro utesluts på stående fot från Frente Amplio för att vara en lakej och nickedocka där USA och Trump är de som drar i tåtarna.

Spaniens förre regeringspresident Rodrigo Zapatero ifrågasatte också Almagros uttalande och fick en rejäl salva till svar av Almagro: ”Señor Zapatero befinner sig i den högsta graden av imbecillitet”, och tillade att ”det enda vi ser från Señor Zapatero är försvar av den venezuelanska diktaturen”, samt ”tjänster till förmån för regimen Maduro”. Uttalandet gjordes till den colombianska Tv-kanalen NTN24. Den spanska regeringen överlämnade i morse en formell protest till OAS mot de smädelser som organisationens generalsekreterare Almagro gjorde mot Zapatero, som under de senaste åren har medlat mellan oppositionen och regeringen i Caracas.

Tidigare i år hade ett dokument framförhandlats mellan de två parterna av Zapatero med assistens av Dominikanska Republikens president och utrikesminister. Bara namnunderteckningar återstod. Då ringde Trumps förre utrikesminister Rex Tillerson till Julio Borges som vid ceremonin, där avtalet skulle undertecknas i presidentpalatset i Santo Domingo, aldrig dök utan reste tillbaka till Venezuela. Borges hade fått ett telefonsamtal från Tillerson som då befann sig i Colombias huvudstad, Bogota. En tillfällighet?

Inte för inte kallade Che Guevara OAS för ”USA:s Ministerium för Koloniala Frågor”!

Dick Emanuelsson 180924

https://dickema.blogspot.com/2018/09/dronarbomberna-mot-president-maduro-tre.html