Ecuador: Narkotika och svamp hotar bananexporten

Foto: Wilhan José Gomes / Pixabay

Ecuador: Narkotikahandel och svampangrepp hotar bananexporten

Ecuadors bananexport hotas nu av narkotikahandel och det senaste utbrottet av skadegöraren Fusarium Raza 4 i Peru, vilket har fått myndigheterna i Ecuador att slå larm.

Den 25 augusti rapporterade Myndigheten för reglering och kontroll av växtskydd och djurhälsa (Agrocalidad) och Jordbruks- och boskapsministeriet (MAG) om ett nytt utbrott av Fusarium, en svamp som drabbar bananodlingar och får växterna att vissna och dö.

Utbrottet uppstod visserligen i Sullana, Peru, men Ecuadors myndigheter utfärdade varningar eftersom området ligger bara 300 kilometer från landets gräns. Därför är provinsen El Oro en av de mest utsatta. Enligt MAG finns det 3 500 små producenter bara där, med mer än 40 procent av det totala antalet bananproducenter i landet.

Bland de åtgärder som vidtagits för att förhindra spridning till ecuadorianskt territorium finns stängsling av gårdarna, för att bara ha en in- och utgång, samt desinfektion av personal och verktyg.

Ett annat hot mot banansektorn här är dock den ständiga föroreningen av lasten med kokain. Förra veckan upptäckte landets polis 56 bananexporterande företag som var inblandade i narkotikahandel.

Enligt en polisrapport döljs narkotikan i containrar för export främst till Europa.

Myndigheterna avslöjade inte vilka ägarna eller företagen är, men berättade att bakom dessa finns albanska medborgare som kom till Ecuador 2009 under förespegling att investera för att köpa eller starta företag.

Ökningen av denna olagliga verksamhet i Ecuador beror bland annat på landets geografiska läge mellan Colombia och Peru – två av världens största kokainproducenter – och på att landet har hamnar som anses vara funktionella för narkotikasmuggling.

Facket har insisterat på behovet att installera skannrar i hamnarna för total genomlysning av lasten och även av tomma containrar, med tanke på att mer än 50 procent av kontamineringen sker i dessa.

Enligt officiella MAG-uppgifter exporterade sektorn 220 miljoner lådor bananer mellan januari och juli 2023, vilket är en ökning med sju procent jämfört med samma period 2021, enligt Banana Marketing and Export Association.

Europa var den marknad som ökade mest, men det är också den viktigaste destinationen för narkotika som skeppas från den sydamerikanska nationen.

Prensa Latina 230904 / cv

Narcotráfico y plagas amenazan las exportaciones de banano en Ecuador