Ecuador: Vänsterns kandidat Arauz mot den samlade högern

Vänsterns presidentkandidat Andrés Araúz vann första valomgången med stor överlägsenhet. Twitter @ecuarauz

Vänsterns Arauz mot den samlade högern i Ecuador

Efter 12 dagars dribblande har valmyndigheten CNE i Ecuador på sin webbsida tillkännagivit att efter att samtliga röster räknats så UNES´ kandidat Andres Arauz vunnit, med CREO:s Guillermo Lasso på andra plats.

Enligt valmyndigheten fick Arauz 32,72 procent av rösterna, vilket gav honom segern i första valomgången. På andra plats kom Guillermo Lasso med 19,74 procent och dessa två kommer att mötas i en andra avgörande valomgång 11 april. På tredje plats kom representanten för Movimiento de Unidad Plurinacional Pachakutik, Yaku Perez med 19,38 procent.

Den som vinner den andra omgången 11 april tillträder som president 24 maj för perioden 2021 till 2025.

[UNES och Arauz representerar den vänster som förre presidenten Rafael Correa stod för. Denne ledde Ecuador framgångsrikt i 10 år. Han har av nuvarande högerpresident Moreno förbjudits från att ställa upp och hotas av fängelse om han återvänder från sin landsflykt. Moreno är så impopulär att han inte ens ställde upp och hans kandidat fick bara någon enstaka procent i valet. Lasso ställer upp för tredje gången. Han är en av Ecuadors rikaste personer, bankir och företagare. Han är besudlad av tidigare uppdrag. Lasso stöds av den samlade högern, inklusive Yaku Perez. Denne svänger sig med vänsterfraser, men har ställt sig bakom USA:s alla kuppförsök och Ecuadors höger. Också affärsmannen som kom på fjärde plats, med drygt 10 procent, stöder Lasso i andra valomgången. Återstår att se om den samlade högern får sina anhängare att rösta på Lasso. I Ecuador är det röstningsplikt; du måste rösta.]

Telesur 210219

Andrés Araúz enfrentará a Guillermo Lasso en segunda vuelta

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)