Ecuadors president upplöser parlamentet

Foto: Prensa Latina

Ecuador och ”oavslutade affärer”

Ecuadors högerpresident, bankiren Guillermo Lasso, hotas av åtal och svarar med att upplösa parlamentet. Han styr nu med presidentdekret. 

Parlamentet är upplöst, förtida val utlyst till 20 augusti och Lasso ställer inte upp.

Det är inte alltid så att utgången av en konflikt löses i såpoperastil som i filmen Unfinished Business.

Upplösningen av Ecuadors nationalförsamling och utlysningen av förtida val är ett sådant fall, och denna presidentens makt (kallat muerte cruzada) har lämnat en bitter eftersmak, främst på grund av gissningar om varför president Guillermo Lasso gjorde det.

Det argument som han använt om ”landets instabilitet” verkar inte övertyga den allmänna opinionen.

I vilket fall som helst tycks presidentens huvudsyfte ha varit att vinna tid, med tanke på den hotande åtalsprövningen för att avsätta honom, och på så sätt regera de återstående månaderna medelst dekret, utan kongressens medverkan.

I detta politiska spel kan härskaren fylla sitt kansli med dokument som, åtminstone i media, kan ge bilden av en populist och på så sätt försöka ”övertyga” många om sina ”goda avsikter”, när hans popularitetssiffror har sjunkit avsevärt.

En annan avsikt kan vara att vinna förtroende hos sektorer som ger ett växande stöd för vänsterrörelsen Revolución Ciudadana, som leds av den tidigare presidenten Rafael Correa, men som kan vara osäkra på vem de ska stödja i det kommande förtida valet.

Lasso vet mycket väl att en avgörande kraft i detta är ursprungsbefolkningen, som i det senaste valet uppmanade till att rösta blankt för att inte ge sin röst till vare sig Lasso eller Correas man. Den nuvarande presidenten skulle då kunna försöka ”smöra” många så att vänstern skulle bli den stora förloraren.

Nationella valrådet har redan satt datumet den 20 augusti för det tidigarelagda valet, och Lasso har sagt att han inte kommer att kandidera igen.

Det finns dock en aspekt som hans parti Creo och dess allierade grupper inte verkar ta hänsyn till, och det är att de genomlider en av sina värsta politiska stunder, medan Revolución Ciudadana och andra progressiva grupper bokstavligen gjorde rent hus i regionvalen i februari.

Creo-gruppen lyckades inte vinna en enda prefektur [provinsstyre], medan motståndare från Revolución Ciudadana vann nio, inklusive landets två mest befolkade provinser (Guayas och Pichincha), och 50 borgmästarposter (av 221), med seger i de största städerna Quito och Guayaquil – den sistnämnda efter 30 års oavbrutet ledarskap av det socialkristna partiet, som decimerades och bara hade två prefekturer i hela landet, enligt RT.

Det politiska draget tycks gå längre än till den nuvarande statschefen och syftar till att, likt giftiga pilar, hämma de progressiva krafternas framväxt, och även dra fördel av de sprickor som finns inom den ecuadorianska vänstern, som verkligen är ”oavslutade affärer”.

Elson Concepción Pérez, Granma 230521 /cv

Ecuador y sus «asuntos pendientes»

Läs tidigare artiklar:

Ecuador: Lasso inför riksrätt för förskingring

Ecuadors folk säger nej till nyliberalism och bankirens regering

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)