Ecuador: Lasso inför riksrätt för förskingring

Ecuadors president 2021
Foto: Asamblea Nacional del Ecuador (CC BY-SA 2.0)

Ecuadors president Lasso inför riksrätt för förskingring

Ett kontrakt mellan Ecuadors statliga tankfartygsföretag Flopec och företaget Amazonas Tanker Pool utlöste den åtalsprocess som Ecuadors president Guillermo Lasso idag står inför, anklagad för förskingring.

 

Granskningskommittén i nationalförsamlingen (parlamentet) har redan inlett förfarandet som kan förkorta Lassos mandat, efter att författningsdomstolen gett grönt ljus till begäran.

Under sammanträdet påpekade Fernando Villavicencio, kommitténs ordförande, att den endast kommer att behandla förskingring och att de giltiga bevisen kommer att vara de som är relaterade till denna anklagelse.

Enligt Villavicencio kommer det inte att finnas något utrymme i debatterna för anklagelser om korruption i det statliga Petroecuador, och inte heller för de påstådda kopplingarna till narkotikahandel och den albanska maffian genom presidentens svåger Danilo Carrera och dennes närmaste man Rubén Cherres, som mördades i fredags.

Detta kriterium tillbakavisades av andra parlamentsledamöter, såsom Roberto Cuero, från UNES, som varnade för att detta inte är en brottmålsrättegång utan en politisk rättegång och påpekade att i denna process ”står landets framtid på spel”.

Villavicencio tror att han är förman i stället för ordförande för en parlamentarisk kommitté, sade ledamoten Ricardo Ulcuango, också han från UNES, och tillade att ”i sin desperation att försvara en korrupt regering avslöjar han sig själv för vad han är, en simpel agent för Lasso”.

Åtalet lades fram av ledamöterna Viviana Veloz från UNES, Pedro Zapata från Socialkristna partiet, Mireya Pazmiño från Pachakutik och Rodrigo Fajardo från Vänsterdemokraterna.

Den anklagelse som godkänts av författningsdomstolen avser specifikt uppenbara oegentligheter i samband med kontraktstilldelningen av fartyg för transport av råolja av Flopec under 2018.

Lasso rättfärdigade sig och uppgav att de bevis som anklagelsen bygger på undertecknades innan han var president och sa att justitieministeriet inte ens har inlett en utredning av den anledningen.

Av akten framgår dock att Flopecs före detta generaldirektör Johnny Estupiñán vid två tillfällen informerade presidenten om olagligheter i kontrakten med Amazonas Tanker Pool.

Oberoende av dessa anklagelser finns det andra anklagelser som, även om de inte godtas av domstolen, gör läget ogynnsamt för presidenten. Det digitala mediet La Posta avslöjade tidigare i år ljudinspelningar och dokument som kopplar hans svåger Danilo Carrera till korruption som presidenten uppenbarligen kände till och inte gjorde något åt.

En skandal utbröt också om påstådda kopplingar mellan regeringen och narkotikahandel, särskilt med den albanska maffian genom Carrera och dennes mellanhand Rubén Cherres, som mördades i fredags, vilket gör att mycket viktig information om fallet inte kan redovisas.

Mot denna bakgrund ansåg den tidigare presidenten Rafael Correa (2007-2017) att det oavsett anklagelsen om förskingring är nödvändigt att diskutera andra frågor, såsom förbindelserna med den albanska maffian och mordet på Cherres.

Prensa Latina 230404 /cv

Peculado, delito por el que Lasso va a juicio político en Ecuador