Ecuadors vänsterkandidat leder stort inför valen

Vänsterns presidentkandidat Andrés Arauz

Ecuadors vänsterkandidat leder stort inför valen

Med mindre än två månader till presidentvalet visar en ny opinionsundersökning att vänsterns kandidat leder stort. Vänsterns Adres Arauz leder stort, med 13,6 procent före närmaste konkurrent. Latin American Strategic Center for Geopolitics (CELAG) offentliggjorde sin senaste undersökning i fredags, baserat på 3 000 direkta intervjuer i hela landet. Arauz leder med 36,5 procent följd av affärsmannen Alvaro Noboa med 22,9. Packakutiks kandidat YakuPérez har 21,2 och bankmannen från Guayaquil, Guillermo Lasso 13,6 procent. Den kandidat, Ximena Peña, som stöds av nuvarande högerpresidenten Lenin Moreno ligger på 1,2 procent. Övriga kandidater ligger under 1,5 procent. I 2017 års presidentval kom högerkandidaten Guillermo Lasso tvåa, tätt efter vinnaren och ropade valfusk om Alianza PAIS´ kandidat Lenin Moreno, som vann i andra valomgången.

Opinionsundersökningen pekar på seger för vänstern

[Det speciella och märkliga med 2017 års presidentval var att vänsterpresidenten Rafael Correas vicepresident, Lenin Moreno, ställde upp för Alianza PAIS för att fortsätta den progressiva politik som Rafael Correa fört i 10 år. Moreno vann med aktivt stöd av Correa och partiet. Efter valet gjorde Moreno en total omsvängning och kastade sig i armarna på den latinamerikanska högern och USA.]

”Med lite hjälp av sina vänner” 

Stora demonstrationer hölls hösten 2019 mot Morenos högerregeringUndersökningen visar medborgarnas uppfattning om den politiska och ekonomiska situationen i landet och deras preferenser i presidentvalet 2021. Undersökningen gjordes mellan 25 november och 13 december på 40 platser i 19 av landets provinser. De tillfrågade fick säga vad de hade för önskningar i den nära framtiden och då uppgav 45 procent att det viktigaste, eller näst viktigaste för dem, är att de skulle vilja bli av med sina skulder. Data visar hur den ekonomiska krisen slår mot landet och hur det är relaterat till befolkningens skuldnivå. I en undersökning av CELAG i juli 2020 sade 48 procent av de tillfrågade att de tvingats ta lån för att kunna betala sina utgifter. 54 procent anser att kostnaderna för att ha tillgång till Internet är för höga och 71 procent anser att för att möta krisen så ska de med större resurser bidra proportionellt mer.

När de tillfrågades om den tidigare regeringen ansåg 47 procent att Rafael Correas utövande som president var bra, 35 procent ansåg den vara okej och 14 procent att den var dålig.

Tidigare i år förbjöds Rafael Correa från att ställa upp i valet för vad han, och hans allierade, hävdar är politiska orsaker. Correa och hans ”Medborgarrevolution” har efter det slutit upp bakom Arauz och Rabascall.

Ecuador har genomlevt flera protestvågor under de senaste månaderna som riktats mot den nyliberala regeringen under vars mandat arbetslösheten skjutit i höjden. 

Telesur 201218

Ecuador’s Leftist Presidential Candidate Shows 14-Point Lead

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72