Ett erbjudande presidentMaduro inte kan tacka nej till?

Tidigare efterlysningar och generösa belöningar från USA. 15 miljoner dollar för Nicolás Maduro. Det har inte gått något vidare, trots destabilisering och kuppförsök.

Ett US-amerikanskt erbjudande Nicolas Maduro inte kan tacka nej till?

Ordföranden för Venezuelas nationalförsamling, Jorge Rodríguez, avslöjade vid en presskonferens nyligen de ”erbjudanden” som tjänstemän i Washington har lämnat till president Nicolás Maduro om att lämna det venezuelanska presidentskapet.

Tisdagen den 4 juni förklarade Rodríguez, som också är samordnare för president Maduros omvalskampanj, att när han deltog i dialogen i Mexiko mellan den venezuelanska regeringen och en del av den venezuelanska högeroppositionen, kom de vid flera tillfällen med ”erbjudanden” till presidenten och hans fru Cilia Flores.

”I Mexiko bad gringos om ett möte, och Maduro sa till mig: ’Gå och se vad gringos vill'”, säger Rodríguez, som också var chef för regeringens delegation i dialogerna med oppositionen. ”Och vet du vad de sa till mig?” fortsatte Rodriguez. ”Låt Maduro välja vilket land han vill åka till. Vi kommer att ge honom några miljoner dollar, vi kommer att ge honom ett stort hus.'”

Tjänstemännens förslag riktade sig också till president Maduros fru, vicepresident Cilia Flores, som skulle ha erbjudits en herrgård i Dominikanska republiken.

”Jag tittade på honom hela tiden. Vet den här mannen (utan att nämna något namn) vem Simón Bolívar är?… Vad pratar den här mannen med mig om? ” Rodríguez minns att han frågade sig själv detta. [Simón Bolivar, Latinamerikas store frihetshjälte som kämpade mot kolonialmakten Spanien].

Efter det mötet säger Rodríguez att han ringde Maduro för att berätta vad oppositionen just hade erbjudit honom. Presidenten frågade Rodriguez vad han svarade: ”Det du sa åt mig att göra, be dem dra åt helvete.”

Ledamoten för Venezuelas förenade socialistparti (PSUV) Rodríguez minns att ”dessa frestande erbjudanden” presenteras för president Maduro ”om och om igen, hela tiden. Det var skrattretande. Det finns ingen heder bland tjuvar”, tillade han.

Under sitt möte med medierna avslöjade Rodríguez också att han hade bevittnat hur de venezuelanska högerextrema politikerna underordnat sig de amerikanska myndigheterna vid dialogbordet. ”De kan inte flytta sin vänstra fot och sedan sin högra fot om de inte är auktoriserade” [av USA], sa Rodríguez. Han hänvisade till när den konservative politikern Henry Ramos Allup 2022 fick besök i sitt hem av USA:s tidigare chargé d’affaires i Venezuela, Todd Robinson, som genom hot avrådde Ramos från att ställa upp som kandidat i presidentvalet. ”Robinson lade fötterna på ett bord och sa: ’Du kan inte ställa upp eftersom du har familjemedlemmar, svärsöner, svågrar och barn, och du har räkningar'”, säger Rodríguez om den amerikanske diplomatens hot mot Allup. Rodríguez menar att Allup för närvarande uppmanar till att rösta i i valet den 28 juli.

Orinoco Tribune 240607(ZT)

Venezuela Reveals White House Offers for Maduro to Leave Presidency