EU-parlamentariker fördömer USA:s blockad mot Kuba

EU-parlamentariker fördömer USA:s blockad mot Kuba

Ledamöter i Europaparlamentet fördömer USA:s blockad mot Kuba och dess extraterritoriella räckvidd mot institutionens arbete, efter de hinder som Vänsterns delegation stött på för att resa till ön.

I ett brev riktat till Europaparlamentets talman Roberta Metsola och till EUs höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell, påpekade elva ledamöter att resebyrån CWT, Europaparlamentets officiella tjänsteleverantör, vägrade att sälja biljetter till dem för en arbetsresa till Kuba.

Europaparlamentarikerna förklarade att byrån vägrade göra detta eftersom den tillhör ett företag i USA, ett land som upprätthåller en ekonomisk, kommersiell och finansiell blockad med extraterritoriella komponenter som Helms-Burton-lagen mot Kuba.

Denna händelse visar ytterligare en sida av den kriminella blockad som pågått i mer än sex decennier och som fortsätter att vara en oacceptabel åtgärd mot en suverän stat, som antagits ensidigt och extraterritoriellt och som bryter mot principerna i FN-stadgan och folkrätten, betonade de.

I brevet, som också riktas till Europarådets ordförande Charles Michel och EU-parlamentets generalsekreterare Klaus Welle, erinras om att Washingtons aggressivitet mot Kuba intensifierats under Donald Trumps administration (2017-2021), ett beteende som de beskriver som brutalt.

De fördömde också att blockaden dessutom skärptes mitt under covid-19-pandemin och att Trumps efterträdare i Vita huset, Joe Biden, upprätthåller dessa åtgärder. Parlamentsledamöterna påpekade att Kuba, trots skärpningen av blockaden, har gett medicinsk hjälp till hela världen, inklusive europeiska länder, för att stävja Covid-19.

Det är i detta sammanhang, nästan två år efter pandemins utbrott, som en delegation från Vänstern i Europaparlamentet kommer att besöka Kuba från den 31 januari till den 5 februari för att bedöma de skadliga konsekvenserna av blockaden, som begränsar det kubanska folkets rättigheter, påpekade de.

EU och dess medlemsstater måste anta en tydlig ståndpunkt som fördömer USA:s politik av inblandning och aggression mot Kuba och kräva att blockaden som angriper landets suveränitet och påverkar tillgången till hälsa, utbildning och mat hävs.

Prensa Latina, 220128 (Översättning: C.Vaple)

MEPs denounce impact of US blockade against Cuba on their work

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72