EU projicerar förtrycket i Europa på Kuba

Polisvåld mot demonstranter från "Gula Västarna". EU-parlamentet tittar åt andra hållet. Fotograf okänd.

Förtrycket som EU-parlamentet talar om finns i Europa, inte Kuba

EU-parlamentet har godkänt ett fördömande av Kuba ”för våldet och det extrema förtrycket mot fredliga demonstranter vid protesterna i juli.”

”Brutalt våld” på ön, säger den europeiska pressen. Men om vi tittar på detaljerna i de tiotals videos som spreds av händelserna och stänger av ljudet, vad är det vi ser? En kubansk polis som ger ett milt svar på aggression och vars mest våldsamma uttryck nästan ter sig barnsligt i jämförelse med andra polismakter i världen. Inte minst i jämförelse med just i Europa.

Verkligt brutalt våld mot protesterande har utövats vid många tillfällen av exempelvis den spanska polisen. Dess ingripande mot folkomröstning om Kataloniens självständighet 2017 skadade cirka 800 personer. Domstolen för Mänskliga Rättigheter i Strasbourg har fördömt Spanien tio gånger för att det inte undersökt de fler än 5 000 anmälda och dokumenterade fallen av tortyr och illa behandling från polisen. Var finns fördömandena från EU-parlamentet?

De pratar om gripande i Kuba av ”fredliga demonstranter som utövar sin yttrandefrihet”. Lögn. Ingen nekar till att det förekom överdrifter och reglementsvidriga aktioner – undersökta av brottsmyndigheterna – men i stort sett svarade polisen på attacker bara när de utsattes för stenkastning, molotovcocktails och angrepp och plundring av butiker.

EU-parlamentet har aldrig fördömt Colombias regering. 70 dödade när protesterna i april slogs ner. Inte heller Chile med 34 dödade i protesterna 2019 eller kuppregimen i Bolivia som orsakade 32 dödade. I det sistnämnda fallet erkände EU-parlamentet kuppmakarregeringen som legitim. När demokratin återinfördes fördömde EU-parlamentet gripandet av kuppresidenten för att vara ”godtyckligt och olagligt”. Inte heller fördömde parlamentet polisen i USA 2020 i Black Lives Matter protesterna, som orsakade 30 döda och 14 000 gripna.

Med alla dessa länder som nämnts har EU kommersiella- och samarbetsavtal. Men nu vill parlamentet, som behärskas av högern och är allierad med Washington, riva upp avtalet om dialog och samarbete som EU och Kuba ingått. Och det på grund av polisvåld som klart och tydligt är mindre våldsamt än i alla de andra nämnda länderna.

De pratar om mobbning i Kuba av ”personligheter som belönats med Sacharovpriset” som Guillermo Fariñas. Men vad hände med denne när han var i Europa och i en presskonferens framförde att han ville att USA militärt skulle invadera hans land? Förutom att vara gripen i några timmar hände det ingenting, absolut ingenting med honom.

Protesterna i Kuba var förutsägbara efter en lång period av materiella brister, elavbrott, brist på mediciner och livsmedel, bristande transporter och långa köer. Men varken EU-parlamentet eller europeiska medier förklarar orsakerna. Å ena sidan ett brutalt ekonomiskt krig från USA, med 243 nya sanktioner under de senaste fyra åren som sprängt nästan varje inkomstkälla för landet och har lämnat ön i stort sett utan drivmedel på grund av sanktioner mot Kubas främste leverantör, Venezuela, och mot rederier i tredje land. Å andra sidan, nedstängningen på grund av pandemin av den enda återstående inkomstkällan, turismen. Och slutligen, en massiv kampanj på sociala medier, finansierat av statliga byråer i USA, för att skapa mobilisering mot Kubas regering från en grupp – liten men synlig. En kampanj som för att öka bilden av förtryck, använde sig av otaliga fake-news för att visa våldsamma polisaktioner i Kuba, fast fotona kom från Brasilien, Sydafrika och Dominikanska Republiken.

Vi avslutar med några ord från Mexikos president nyligen: ”Det ser illa ut att USA:s regering använder blockaden för att hindra det kubanska folkets välbefinnande. För att dessa av nöd tvingas att gå emot sin egen regering. Om denna perversa strategi har framgång – något som inte verkar troligt med tanke på den värdighet vi sett -, upprepar jag, att ifall det skulle ha framgång skulle det bli en pyrrusseger, vidrig och osäker. Blockaden är en skamfläck som inte kan tvättas bort med allt vatten i oceanerna.”

Cubainformacion 210923 (med utförliga källhänvisningar i originalet. Övers. Z.Tiroler)

Europa proyecta sobre Cuba su propia represión

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0