Exilkubaner samlas i Miami, protestplanerna rinner ut i sanden och kuppledaren drar till Madrid

Kubaner samlades i Miami medan protestplanerna rann ut i sanden. Kuppledaren drar till Madrid.

Kubaner i Miami demonstrerade och bad till Gud för att stödja oliktänkande på den kommuniststyrda karibiska ön vars planerade protester rann ut i sanden under påtryckningar från myndigheter och regeringsanhängare.

Dissidenter i Kuba har i månader förberett en ”Civil Demonstration för Förändring” till stöd för medborgerliga och mänskliga rättigheter.

Demonstranter klädda i vitt för att visa stöd för kubanska dissidenter samlades på söndagen i en park i östra Miami och ropade protestslagord ”Fosterland och Liv”  och ”Leve Fria Kuba ”, medan en liten båtflottilj med kubanska flaggor samlades i närheten.

 ”Dagens aktion är framför allt ett moraliskt stöd för vårt folk … för att visa dem att de inte är ensamma”, säger Niurka Prestamo, 45-årig fastighetsmäklare som deltog i demonstrationen.

Samlingen i Miami ägde rum ungefär samtidigt som Yunior Garcia, en dramatiker och oliktänkande ledare, förväntades marschera ensam, med en vit ros i handen, nerför en central gata i Havanna för att understryka hans rörelses icke-våldsamma natur. Men regeringsanhängare omringade Garcias lägenhetskomplex tidigt på eftermiddagen och draperade strax efter byggnaden i kubanska flaggor, vilket skymmer sikten över Garcias fönster från gatan.

Senare på kvällen hade meningsmotståndare till regeringen uppmanat anhängare att slå på kastruller från sina hem för att visa solidaritet med regeringens kritiker, men de många Reuters-vittnena i Havanna, landets största stad, hörde inga grytsmällar i sina grannskap. Invånare som kontaktats av Reuters i östra Granma och Santiago de Cuba-provinserna, samt San Antonio de los Banos, i Artemisa-provinsen, där protesterna i juli började, rapporterade inte heller några incidenter på söndagen och ingen panik.

Reuters, (nedkortat), översättning Eva Björklund 211117

Yunior Garcia har flugit till Spanien

Den regeringsfientliga sajten 14ymedio och andra medier rapporterar att ledaren för de misslyckade protesterna, Yunior Garcia Aguilera, flugit med sin fru till Spanien.

Garcia rapporterades försvunnen efter den 15:e och anklagelser riktades mot Kubas regering. Nu visar det sig att han åkt till Spanien utan att meddela sina anhängare.

Garcia och hans fru sov under ”demonstrationsdagen” 15 november i sitt hus. De gick ut på tisdagsförmiddagen för att ”promenera” sade familjemedlemmar till 14ymedio, som besökte Garcia samma kväll i hans lägenhet.

Hans svärmor sa till 14ymedio att det inte var troligt att någon skulle ta sig in med våld i lägenheten. Garcia tänkte inte öppna gallret i sin port för någon okänd. Hon trodde att han gripits när han gick ut för att promenera. Men så var det alltså inte.

Den websida, Archipelago, som Garcia skapat och som drivit planerna på demonstrationerna, uppgav att Garcia och hans fru var försvunna, efter att en medarbetare flera gånger ringt på hans dörr vid 18-tiden utan att få svar. Igår begärde Archipiélago offentligen att Kubas regering skulle ge bevis för att Yunior García och hans hustru var vid liv, då de inte var hemma och inte heller svarade i telefon. Var var de? Det var inte några poliser som gripit dem. De var och hämtade visum och biljetter på väg till Madrid.

14ymedio 211117 (kortat och redigerat)

SLUTSPURT I KANYLKAMPANJEN – 135 000 kr kvar att samla in

”1 MILJON KANYLER TILL KUBA!”

HJÄLP TILL ATT NÅ MÅLET FÖRE NYÅR!

Vi driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför, Kuba.

Kubas vaccination av sin befolkning är ett slag mot USA:s förlamande blockad som försöker tvinga kubanerna ner på knä.

GE ETT BIDRAG! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0