För 60 år sedan togs fotot på Che som flugit över världen

Guerrillero Heroico, Alberto Korda, 1960

För 60 år sedan togs fotot på Che som flugit över världen

För 60 år sedan, vid begravningen av offren för sabotaget mot det franska skeppet La Coubre i Havannas hamn, fångade Alberto Díaz ”Korda” en av världens mest ikoniska bilder. Det allvarliga ansiktet, den magnetiska blicken hos Ernesto Guevara speglas i linsen hos den utomordentliga kubanske fotografen denna 5 mars 1960. Så skapades bilden av den ”Heroiske Gerillakämpen” (Guerrillero Heroico) som flög över hela världen och som följt oss till våra dagar.

”Från den vinkel där jag stod, cirka åtta meter från tribunen, såg man inte Che, han var på nästa avsats”, mindes Korda flera år senare. ”Så jag svepte med min kamera över alla ministrar och personer, Fidels tal och i ett obestämt ögonblick, utan att jag tänkte på det, kom Che ner från denna avsats fram till kanten på tribunen.”

Fotografen tog intryck av den intensiva blicken hos den argentinske revolutionären och hann bara ta två foton. ”Den första tog jag med kameran horisontellt och sedan en med den vertikalt. 45 eller 50 sekunder visade han sig, sedan gick han strax längre bak på tribunen. Så det var nästan genom en tillfällighet, utan eftertanke, oöverlagt, utan en avsiktlig posering eller liknande, som fotot blev till.”

Fotot på Che Guevara från denna 5 mars, som reproducerats i övermått på alla möjliga sätt, är ett av de mest ikoniska i historien under 1900-talet. Det anser åtminstone tidskriften Time som tagit med den bland de 100 mest inflytelserika bilderna ända sedan fotograferingen uppfanns på 1800-talet.

[Le Coubre sprängdes i Havannas hamn 4 mars 1960. När folk rusade dit för att hjälpa till kom en andra, och ännu kraftigare explosion. Närmare 100 personer omkom vid explosionerna].

Cubadebate 200305

Hace 60 años, la imagen del Che que ha recorrido el mundo

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0