Första biokraftverket i Kuba

Kubas första biokraftverk är nu i drift

Första biokraftverket i Kuba i drift

I söndags togs det första biokraftverket byggt i Kuba i drift då den synkroniserades med det nationella elnätet. Ett biokraftverk är ett kraftverk som producerar elektrisk energi med hjälp av bioenergi, brännbart organiskt material.  Som planerat började det med att leverera 27 MW vilket successivt ansluts till det elektriska nätet på 110 000 volt mellan kraftverket och stationen i samhället Santana. En

Händelsen är särskilt intressant eftersom det är första gången som landet genererar elektricitet från den invasiva busken marabu. För tillfället är det enda ingångsmaterialet till ugnarna. Liksom centralen Ciro Redondo är kraftverken ännu inte i tillstånd för att kunna hantera bagass [en överskottsprodukt från sockertillverkning]. Enligt ingenjör Adisney Peña Paz, vicechef på anläggningen, går allt enligt planerna vilket ger goda förutsättningar för att nå maxkapaciteten på 60 MW inom tio dagar när den andra ugnen tas i drift.

För ökad effektivitet och för att komplettera processen, är tanken att sockerraffinaderiet Ciro Redondo börjar leverera bagass i slutet på månaden till biokraftverket. Kraftverket kommer att utnyttja marabu mellan juni och november. Övriga året är det bagass som används. Kraftverket ersätter och sparar in ca 100 000 fat olja om året.

Cubadebate 200315 (nedkortat)

Primera bioeléctrica de Cuba sincroniza definitivamente con el Sistema Electroenergético Nacional

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)