Från vår utsände: rykande färsk rapport från Havanna

Gatorna i Havanna är i stort sett tomma. Foto: L.Oldenburg

Under några månader såg det ut som om Kuba var på väg att besegra coronaviruset – men i mitten av januari började smittan spridas på nytt. Nästan hälften av de nya fallen har inträffat i Havanna.

Att kalla Havanna för en lamslagen stad är en överdrift, men det är definitivt en stad som lever i skuggan av coronaviruset.
Havannaborna tillbringar normalt sett en stor del av sin fritid på gatan. Lite skvaller eller ett parti domino innan läggdags hör till de dagliga rutinerna. Men just nu är Havannas gator folktomma på kvällarna. Ingen musik, inga glada skratt, inga högljudda dominopartier.

Efter flera månader utan ett enda dödsfall började smittan spridas på nytt efter årsskiftet. Från 200 nysmittade per dag till 300, till 400 – just nu, i slutet av januari har det gått från ca 500 nya fall per dag, till som högst 825. Antalet döda sedan pandemin bröt ut i mars närmar sig 200, vilket trots allt är väldigt lite. Kuba har en befolkning något större än Sveriges. Värst är situationen i Havanna, Santiago de Cuba och Guantánamo. Närmare hälften av de nya fallen har registrerats i provinsen Havanna.

Take-away under pandemin från en lucka i väggen. Foto: L.Oldenburg
El Prado i Havanna på kvällen. Normalt med hektiskt gatuliv. Foto: L.Oldenburg

För en dryg vecka sedan stängde skolorna i Havanna och undervisningen bedrivs tills vidare över tv-kanalerna. Ett 90-tal av de cirka 450 skolorna håller dock fortfarande öppet för barn i familjer där båda föräldrarna arbetar.

Hårda restriktioner har införts för både privata och kollektiva resor. I förra veckan stängde dessutom samtliga restauranger. Det enda som serveras är take away-mat genom en lucka. Om inte smittkurvan vänder neråt överväger myndigheterna att införa nattligt utegångsförbud i den kubanska huvudstaden.

I helgen var det också slutbadat på den populära stranden Playa del Este (den enda offentliga platsen utan krav på munskydd). Stranden stängdes med kort varsel. Därför sitter Havannaborna klistrade framför tv-nyheterna varje kväll i hopp om att smittkurvan ska vända neråt så att staden kan återgå till något som åtminstone liknar ett normalt liv.

Samtidigt fortsätter det intensiva arbetet med att ta fram ett (eller rättare sagt fyra) kubanska vaccin mot Covid. Hela befolkningen kommer att kunna vaccinera sig gratis under året. Också turister kommer att erbjudas vaccinering och Kuba har samarbetsavtal med länder som Iran, Venezuela, Vietnam och Indien.

Leif Oldenburg, Havanna, januari 2021

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)