Washington protesterar mot att minderåriga åtalas i Kuba. 2005 fanns 2 225 minderåriga pojkar och flickor i USA:s fängelser som var dömda till livstid, enligt Amnesty International. Och i Kuba åtalas ingen under 16 år. Washington: hur var det nu med grandet och bjälken? (se grandet i sin broders öga men inte bjälken i sitt eget). Och hur är det med rättssäkerheten för avslöjare av krigsbrott som Julian Assange?
”Godtyckliga rättegångar” – beror det på var de sker?
”Sedan i måndags har fler än 1 100 gripna dömts för oroligheterna.” ”I en takt på tio gripna i timmen får domstolen ingen vila. Enligt advokaterna har ett hundratal ungdomar passerat domstolen mellan 11.30 i måndags och tills idag. Trängseln är så stor att flera av polisens skåpbilar, fulla med åtalade, bildar kö utanför domstolarna som inte har tillräckligt utrymme i förvaringsutrymmena.”
Den som följer bolagsmedierna skulle kunna tro att ovanstående handlar om oroligheterna i Kuba i juli förra året. Men citaten är samma bolagsmedier om oroligheterna som hände i London och andra brittiska städer i augusti 2011.
Det hände en söndag och rättegångarna inleddes redan följande måndag. Men dagstidningarna kallade inte rättegångarna för ”summariska” trots att domarna utfärdades i en takt på ”tio i timmen”. Domarna baserades på övervakningskameror och uttalanden på sociala medier. Förhandlingarna tog i genomsnitt sex minuter per åtalad.
Men de västerländska medierna ifrågasatte aldrig processen och aldrig användes ord som ”förtryck”. Tvärtom applåderades domarna.
Ingen av rösterna, från USA:s regering, olika internationella nyhetsbyråer och till exempel [Civil Rights Defenders i Sverige] höjde sina röster mot det brittiska rättsförfarandet som de gör nu mot Kuba för att ön dömer personer anklagade för våldsamheter och agerande liknande de i London för tio år sedan av ungdomar drabbade av marginalisering, arbetslöshet och exkludering och som dömdes i samma takt som en charkuterifabrik spottar ut korv.
Och när vi pratar ungdomar, är i det brittiska fallet hälften av de 1 100 åtalade under 16 år, den yngste bara 11 år. I motsats till Kuba kan barn över 10 år åtalas i Storbritannien. Men det vänds till något positivt i pressrapporteringen där t.ex. El Pais skriver att ”I Storbritannien kan minderåriga mellan 10 och 17 år bara åtalas och straffas när de begått brott som rån, mordbrand och våldshandlingar.”
El Mundo skriver om oroligheterna i Storbritannien: ”Polisen uppmanar ungdomarna att hålla sig hemma och att föräldrarna samarbetar med polisen så att det inte förekommer den typ av oordning som vi sett.” Vidare: ”Oroligheterna som följde på Mark Duggans död, som sägs ha orsakats av polisen, har medfört att en 11-åring är i fängelse på grund av bråken i huvudstaden.” Och: ”Polisen i Glasgow har gripit en 16-åring för att han skrivit på Facebook och där sägs ha uppmanat till olydnad, informerar BBC. Polisen uppger att den kommer att övervaka sociala medier mycket noga och kommer att vidta ’kraftfulla åtgärder’ för att förhindra våld i området.”
”Den ansvarige för tråden ’Let´s start a riot in Glasgow’ ställs inför domstol imorgon. I Kent är två ungdomar på 18 år arresterade för att de spridit uppviglande budskap på Facebook. En 16-årig flicka förhörs i Glasgow på samma grund, enligt BBC.” Och ”I Essex har polisen anhållit en 17-åring efter att denne uppmanat andra personer på Facebook att samlas och delta i upproren.” ”Rån och mordbrand har förekommit också i Manchester där mellan 70 och 80 ungdomar har konfronterat polisen. I West Bromwich krossar de skyltfönster. I London mobiliserar 16 000 poliser till den fjärde dagen av protester. I stadsdelen Islington uppmanar polisen alla att stanna hemma.”
Men låt oss prata om Kuba. Den kubanska pressen rapporterade dagen efter oroligheterna 11 juli att 44 butiker och affärer angripits och plundrats. Det rapporterades inte i de internationella medierna. På nätet har man också kunnat se bilder på privata- och polisbilar som välts eller satts i brand av molotov-cocktails. Lågt räknat har några hundra deltagit i detta som inte kan betecknas annat än som våldsaktioner. Men i den internationella pressen är alla dessa deltagare ”fredliga demonstranter”.
I Kuba kan man inte åtalas om man under 16 år. Det är rösträttsåldern och straffrättsåldern. Det sitter alltså ingen under 16 år i kubanskt fängelse. Det i motsats till exempelvis Storbritannien och USA.
Kan vi få be om lite sammanhang, minne och logiskt tänkande från dessa herrar i den så kallade fria pressen och dessa stater som kallar sig rättsstater.
Iroel Sánchez, Cubadebate 220117
Violencia, represión y juicios sumarios… según dónde ocurran
Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?
Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?
Swisha en 20:a eller valfri summa till
123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0
Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!
Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)