Grannskapsprojektet ”La Fela” i Havanna

Barn, en prioriterad grupp för La Fela. Foto: teleSUR

Det lokala utvecklingsprojektet La Fela: I hjärtat av ett grannskap i Havanna

Historien började omkring 2004. Felicia (för alla bara Fela) satt med en termos som sålde kaffe i dörröppningen till huset från tidigt på morgonen till runt middagstid. En kopp av den aromatiska vätskan uppskattades av många, särskilt av läkare och anhöriga som kom till Hospital Universitario Ginecoobstétrico Diez de Octubre, mer känt som Hijas de Galicia, mindre än 30 meter bort på Calle Nuestra Señora de Regla.

Lite i taget ombads Fela att utöka det gastronomiska utbudet med något annat att knapra på, som en snabb och billig frukost eller mellanmål. Den äldste av hennes söner föreslog att hon skulle starta ett familjeföretag: en kafeteria på sin egen tröskel, som kunde generera inkomster och tillhandahålla en tjänst till grannskapet.

År 2014 tog den yngste sonen, som är advokat till yrket, över projektet och började bygga nya utrymmen i själva byggnaden. Tanken var inte bara att diversifiera livsmedelsprodukterna, utan också att lägga till kulturella, idrottsliga, rekreativa och sociala aktiviteter, med särskild tonvikt på barn och ungdomar, som skulle ha överkomliga priser och kvalitet. Det fanns inget behov av att leta efter ett namn, eftersom La Fela sågs som en magnet för det nya företaget.

Sedan 2022 har La Fela godkänts som ett lokalt utvecklingsprojekt (PDL), och dess ledare, Hanoi Aguiar, erkänner att även om hon var tvungen att lära sig om administration, var det mest givande att betona det sociokulturella och pedagogiska tillvägagångssättet. ”Jag ville bara fortsätta familjetraditionen och tillföra något annorlunda till det här området, som tillhör distriktet Luyanó.” Hanoi Aguiar välkomnar själv alla besökare, inklusive barnen, varje vecka. 

Utan tvekan har slogan de använder: ”La Fela, den som kommer, stannar”, gjort det till ett annorlunda företag, eftersom det förutom matserveringen främjar regelbundna musik-, humor- och sportklubbar; sponsring av aktiviteter för närliggande skolor och själva sjukhuset; organisering av kurser för alla åldrar, festivaler på sommaren, bland annat, som växer med grannskapets fulla godkännande.

Natten den 27 januari 2019 var oförglömlig för La Felas liv. Taket på översta våningen blåste bort av tornadon som överraskade en del av huvudstaden. Inte så få grannar trodde att det skulle dröja länge innan de kunde återvända till platsen. Men de anställdas beslutsamhet, under ledning av Hanoi och hans fru Lázara, gjorde det möjligt att öppna igen på mindre än två veckor, och de gjorde det med ett maxim: det skulle bli bättre än det var innan.

På cirka tre månader återfick restaurangen all sin livskraft och grannskapet kunde också dra nytta av matserveringar för de byggnadsarbetare som arbetade med återuppbyggnaden av sjukhuset och husen, medan idrottsmän, lokala och nationella artister återvände till sina olika salar; medan barnen hade roligt med clowner, Alfapetspel och gemensamma födelsedagar. Allt utan att förlora kvaliteten på det gastronomiska utbudet.

I mars 2020 kom covid-19-pandemin och med nödvändiga hälsoskyddande åtgärder välkomnade La Fela ett nytt och lovande utrymme i sitt blå rum: Tisdag Live med Buena Fe duo. Denna virtuella musiktillställning i samarbete med tidningen Trabajadores besöktes av gäster (den sändes via sociala nätverk) och firade 15-årsjubileet för den multinationella kanalen TeleSur, ett program som tusentals internetanvändare fortfarande minns.

Andra utrymmen som tog fart var peñas En Caliente, där kvarterets invånare träffade kända idrottare som Javier Sotomayor, Omara Durand, Ana Fidelia Quirós, Anier García, Rey Vicente Anglada, Juan Padilla, Javier Méndez, bland andra; medan den enda hyllningen för 20-årsdagen av den tredje olympiska titeln för Espectaculares Morenas del Caribe [Kubas kvinnliga landslag i volleyboll] organiserades där.

Sedan projektet som syftar till att öka kapaciteten för hantering av kvalificerad arbetskraft för den statliga och privata handelssektorn, samt gastronomiska och kulturella erbjudanden för sociala och ekonomiska ändamål som bidrar till den lokala utvecklingen i kommunen, har genomförts har många resultat kunnat ses.

Den 9 januari 2023 skapades skolan för matlagning på huvudkontoret, i samordning med Kubas kulinariska federation, som har examinerat mer än 80 ungdomar, som lämnar med ett diplom som godkänts för att arbeta i alla anläggningar.

Detta år har varit ett år av många allianser, säger Hanoi, ”eftersom vi har arbetat med barnprojekten Fantasía Cubana och Caritas Alegres; med Radio Tainos program La Casa de Tomasa, som spelas in i lokala utrymmen som Camilo Cienfuegos Special School, där vi har skapat Special Universe Project den sista fredagen i varje månad. Vi har också ett samarbete med barncykelprojektet VeloCuba. Vi stöder dem alla med snacks och ser till att deras aktiviteter fungerar.

”Dessutom organiserar vi två A Jugar-program i skolor i grannskapet, med närvaro av olympiska mästare och sportkommentatorn René Navarro. Som om det inte vore nog fortsätter vi att stödja den nationella Scrabble-gruppen, ett spel som redan har spridit sig till tre skolor i kommunen, och varje tisdag träffas de här för att lära sig och ha roligt”, förklarar han.

Det är omöjligt att inte nämna Veranea-programmet, som de genomförde under juli och augusti med workshops för barn och tonåringar (dans, sång, målning), och hjälpen till sjukhuset Hijas de Galicia, som har hållit flera styrelsemöten och Anir-aktiviteter i La Fela, samt politiska, kulturella och medicinska aktiviteter. ”Vi har till och med lånat ut vår transport för att hämta blodplasma när de har haft problem”, säger Hanoi, som är övertygad om att detta är det enda sättet för Kuba att fungera i dessa tider.

När ledaren för detta projekt tillfrågas om sina ambitioner för det nya året döljer han ingenting: ”Att befästa allt som har uppnåtts och främja matlagningsskolan och matsalen; att växa i allianser med andra projekt som Crearte; att öppna ett permanent kulturutrymme i samhället för teater, dockteater och andra evenemang; och att återuppta sportklubbarna och med Buena Fe.

”Vi funderar också på att ordna en turistguidning i vår byggnad för att visa kvarterets traditioner och den omfattande fotoutställningen”, säger Hanoi, som beskrivs som en drömmare av sin egen livspartner.

Slutligen frågar jag honom vad som skiljer dessa idéer från andra centrum som är enkla paladares eller café-restauranger och som svärmar runt i landet. Han tvekar inte att svara: ”Det är den sociala bördan och engagemanget för min mamma Felicia och för det kvarter där jag föddes, som jag aldrig tänker lämna”.

Joel Garcia León, Trabajadores 240108 (red. ZT)

Proyecto de Desarrollo Local La Fela: En el corazón de un barrio

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72