Guiadó återvänder till Venezuela?

Guaido som dirigeras av landet med flaggan på hans vänstra axel

Kommentarer från Fransisco Contreras:

– Den självutnämnde Juan Guaido säger att han ska återvända till Venezuela idag. Han har nu i 10 dagar varit utomlands och hunnit träffa Limagruppen, USA:s Mike Pence, Brasiliens president Bolsonaro, Colombias Duque, Argentinas Macri, Paraguays Mario Abdo Benítez och Ecuadors Lenin Moreno. Vad han fick höra var att entusiasmen för en intervention svalnat och påtryckningarna för ett snabbt regimskifte har inte funkat. Alla kräver att oppositionen ska ta tag i hemmafronten, det behövs demonstrationer, missnöje i landet som befogar ländernas stora engagemang. Även medierna verkar tappa fart i sin rapportering. De kan inte fortsätta pumpa ut Venezuela som toppnyhet om det inte händer något förutom uttalanden från Bolton och Duque.

– Vad som händer när han tar sig till Venezuela beror mycket på hur han tar sig dit, smugglingsvägarna som han tog sig till Colombia eller via flygplatsen Maiquetia. Kommer han via flygplatsen måste regeringen svara, antingen häkta honom för lagbrott (reste utomlands trots reseförbud), eller låta honom passera och kanske framstå som en svag regering. USA hotar med ytterligare repressalier om det skulle hända något när Guaido försöker ta sig in i Venezuela. Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton säger via twitter att hot eller aktioner mot Guaidos säkerhet kommer att besvaras från USA. Frågan är också hur Guaido tas emot och vilket stöd han får i Venezuela. Han har från Ecuador uppmanat till demonstrationer både måndag och tisdag, men det är inte säkert att det blir massiva protester.

– USA:s och oppositionens strategi har inte funkat hittills för att få till ett regimskifte. Varken massiva demonstrationer har inträffat sedan Guaido självutnämnde sig till president 23 januari eller USA:s ”humanitära hjälp” kom in den 23 februari via Colombia. Turnén runt Latinamerika gav inte heller den legitimiteten han behövde. I Brasilien blev det tydligt att det finns en splittring kring USA:s strategi. Guaido togs inte emot som president. Landets vicepresident, militären och landets nu starke man, Hamilton Mourao sa att den brasilianska försvarsmakten inte kommer att delta i en intervention. Mourao sa också att han kommer att etablera en dialog med Maduro om det behövs framöver för att få ordning på gränsen mellan länderna. Inte heller Argentina tog emot Guaido som president utan som en viktig vän till landet.

NordicVene 190304