Högern gör bankrutt i Amerika

Den misslyckade Limagruppen håller konferens om hur man ska påtvinga Venezuela en president som venezolanerna inte vill ha

Högern gör bankrutt i Amerika 

Humor, som klär av makten, är uppfriskande. Läs och njut.

Limakartellen, utan skam eller ära

Limagruppen är en sammanslutning av de mest reaktionära regeringarna i Nord- och Sydamerika. Gruppen bildades med målet att störta Venezuelas regering, när det inte gick att få de Amerikanska Staternas Organisation OAS att hålla i yxan. Men det har gått uselt. Nu är så gott som alla regeringar som ingår i Limagruppen i kris. Gruppen är kraftigt försvagad.

Nedan en telefonkonversation med en sekreterare på Limagruppens kontor som illustrerar läget i gruppen i land efter land.

Hallå, är det Limagruppens kontor?

Ja. God eftermiddag. Vad önskar ni?

Jag skulle vilja tala med Perus president.

Han kan tyvärr inte svara. Han är väldigt upptagen med att inte hamna på listan över korrupta presidenter för att slippa fängslas han också. Tänk dig att en av de tidigare till och med begick självmord!

Ah, ursäkta mig. Oroa er inte. Kan jag få tala med presidenten i Argentina?

Nej, det går inte. Han håller på att packa väskorna.

Ska han ut och resa?

Ja, han ska lämna presidentpalatset, för att han åkte på storstryk i valen. Det har inneburit sömnlösa nätter, nya rynkor och en allvarlig försämring av hans vanliga förvirrade tillstånd.

OK, koppla mig då med Chiles president.

Nej, han kan inte svara. Nu är det hans barnbarns födelsedag och sedan ska han till sitt hus och gömma sig, skyddad av de väpnade styrkorna och karabinjärerna. Han är väldigt skrämd av de stora demonstrationerna som studenterna genomför. Det verkar som de tröttnat på allt missbruk, lögner och korruption.

Jag förstår, men kanske jag kan få tala med presidenten i Honduras?

Han kan inte svara. En åklagare i USA anklagar honom för knarkhandel och hans bror är fängslad för samma sak. Presidenten förhandlar för att se om han kan rädda sig.

Oj, vilket problem! Men jag kanske kan kopplas till Brasiliens president?

Ja, han är faktiskt fortfarande kvar, men kan inte svara i telefon. Han är rädd för att bli förolämpad som rasist, kvinnohatare, ödeläggare av miljön, homofob, okunnig, fånig för att han hyllar militärdiktaturen och så många andra saker att han ibland till och med blir ”sjuk” för att inte behöva stå till svars.

Nähej, men jag kanske kan få tala med Guyanas president?

Han kan inte svara. Tyvärr är han väldigt sjuk och landet är halvt lamslaget. Ingen vet när normalt tillstånd åter inträder.

Oh, det visste jag inte. Hoppas att han blir bra snart så att jag kan prata med honom. Hur är det med Costa Ricas president? Han kanske kan ge mig några minuter.

Han kan inte svara. Han har oupphörlig diarré sedan Venezuela vann valet till en plats i FN:s Människorättsråd i tävlan med Costa Rica. Trump ringde honom och sa att han var fullkomligt värdelös, som inte kunde vinna över ett ruinerat och blockerat land som Venezuela. Och det trots att USA utövade påtryckningar på många länder och delade ut pengar till höger och vänster för att de skulle rösta på Costa Rica.

Ja, det är ju patetiskt. Koppla mig till Kanadas premiärminister.

Han kan inte svara. Han driver valkampanj, väldigt orolig för att han inte ska få förtroende och bli återvald. Hans totala underkastelse under USA, trots att Trump förolämpat honom upprepade gånger, gillas inte av alla och han är rädd att förlora valen.

Ja, det är sant. Ursäkta. Jag hade glömt det. Var vänlig att sätt mig då i kontakt med Panamas president.

Han kan inte svara. Han vet inte vad han ska säga. Han vet inte om han är vänster eller höger. Och när han måste ta ställning till USA föredrar han att knäfalla istället för att försvara sitt lands värdighet. Det har fått honom att bli helt konfys och fånig.

Vad synd. Det är som Martin Torrijos [tidigare president i landet] som försökte vara extremcenter precis som Michelle Bachelet.

Ja, jag vet inte. Det är er åsikt, inte min. Min funktion är bara att svara i telefon.

I vilket fall verkar det som att ni inte haft så mycket jobb på sistone. Ok, var snäll och säg att jag bara behöver några minuter med Guatemalas president.

Den som är på väg ut, eller den som är på väg in?

Efter allt det här kvittar det lika.

Det utgående är väldigt upptagen med försöken att täppa till alla spår av omfattande korruption. Så han har inte tid att prata.

Och den som kommer?

Han är italienare och reser med italienskt pass. Det verkar som han skäms över att vara guatemaltek.  Han är också väldigt inskränkt. Jag tror inte han vill prata med er.

Det var väldigt vad det här var komplicerat. Jag börjar bli bekymrad men Colombias president vill nog prata med mig.

Han kan inte svara. Han tillbringar hela dagarna med att tala med senator Uribe, som är den som bestämmer. Och resten av tiden använder han till att förfalska foton som han presenterar inför internationella organisationer. Han gör stora ansträngningar för att det inte ska bli känt att han skyddar och hjälper paramilitären som mördar sociala ledare och människorättsföreträdare i hans land. Självklart kan han göra det bara för att han har stöd av USA och de stora multinationella medieföretagen. Allt detta gör honom väldigt upptagen.

Jobbigt. Men då kan väl Paraguays president ge mig några idéer.

Hmm, det blir svårt. Han har inga…

Har han inte tid?

Det är inte det. Nej, saken är den att han har inga idéer. Han är så dum att han i hemlighet ville skänka vattenkraftverket i Itaipu, Paraguays viktigaste tillgång och kulturarv, till Brasilien. Men det upptäcktes och nu är han i knipa. Fram tills nu har han klarat sig tack vare ett samtal som Trump hade med Kongressens talman som då stoppade processen att få presidenten avsatt. Däremot var vicepresidenten och utrikesministern tvungna att avgå.

Jaha, men då finns det alltså ingen?

Sanningen är att alla har mycket att göra och de är väldigt oroliga. Men jag kan kanske prata med chefen.

Och vem är chefen?

Tja, nu när de kickade John Bolton är det president Trump.

Vad bra. Fråga vänligt om han kan ge mig lite tid.

Jag har frågat på hans kontor, men jag fick veta att Putin och XiJinping driver honom till vansinne. Dessutom måste han besluta om vem han ska pressa och vem han ska straffa och införa sanktioner mot idag. De sade också att han är på uruselt humör för att han inte kunnat lösa varken Kuba eller Venezuela. Inte heller Iran eller Nordkorea. Och nu förråder honom till och med hans vänner i Europa, Turkiet och Saudiarabien och då måsta han straffa dem också.

Vad hemskt. Är det alltså ingen i Limagruppen jag kan tala med?

Nej, sanningen är att det inte finns någon. Oss emellan så håller det här på att ta slut. Det verkar som de lämnat kvar mig bara för att stänga porten, sätta på hänglåset och hänga upp en skylt på porten, vilket jag redan gjort.

Och vad står det på skylten?

”Stängt för gott på grund av medlemmarnas oduglighet”.

[för att inga missförstånd ska uppstå kanske vi ska lägga till att samtalet är fingerat]

Sergio Rodríguez Gelfenstein 191019

La agonía y muerte, sin pena ni gloria, del «Cartel de Lima»