Högern i Venezuela splittrad efter bakslag

Ledaren för de våldsamma protesterna i Venezuela, högerpolitikern Freddy Guevara, verkar ha gett upp gatukonfrontationerna och aviserade häromdagen att oppositionen kommer att delta i de regionala och lokala valen i december.

De senaste dagarna har oppositionen uthärdat en intern konfrontation mellan den hårda högern, i huvudsak Guevaras parti Voluntad Popular och Capriles Primero Justicia samt Vente Venezuela, som vill fortsätta med gatukonfrontationerna och en fraktion ledd av Acción Democrática, Avanzada Progresista och UNT som tröttnat på våldet och barrikaderna och menar att oppositionen måste delta i valet i december.

De första har gett vika för trycket inte bara från andra politiker utan framförallt från en kritisk medelklass som utsatts för molotovs, vägblockader och förstörelse i sina bostadsområden under de fyra månader som protesterna har pågått, och som Freddy Guevara och andra menade skulle störta Maduro. Det är uppenbart att våldstrategin med syfte att störta Maduro har misslyckats. Den här senaste veckan har demonstrationerna avtagit och östra Caracas har återgått till en lugnare tillvaro.

Guevaras meddelande via Twitter om att oppositionen kommer att delta i valet möttes av hårda ord och anklagelser från våldsamma grupper som La Resistencia, en paramilitär grupp nära partiet Voluntad Popular som stått för det värsta våldet. De menar att politikerna nu offrar de unga ”kämparna” för egna politiska intressen och positioner. Även den latinamerikanska högern ledd av presidenterna i Brasilien, Peru, Argentina, Colombia och Mexiko har höjt på ögonbrynen åt den häftiga vändningen från oppositionen. Strategin om att isolera Venezuela internationellt med syfte att snabbt störta Maduro går inte ihop med signalerna från oppositionen att istället nu inrikta maktkampen på val och institutionella processer. Även de internationella medierna, som satsat all sin trovärdighet på att Maduro skulle falla under våren/sommaren, verkar gå miste om att få publicera sina storartade ledare och opinionsnyheter om Venezuela. Det kan inte vara roligt att härefter behöva rapportera om val i ett land som de stämplat som ”failed state”.

Under veckan har samtliga stora oppositionspartier registrerat kandidater till samtliga delstater (något som motsäger de ”nyheter” som spridits om att oppositionen inte får ställa upp i 7 delstater).

Nordic Venezuela Solidarity 170810