Honduras, det 21:a landet som välkomnar kubanska läkare

Kuba har medicinska brigader i över 20 länder för att bekämpa coronapandemin. Vad gör andra, och betydligt rikare, länder?

1 183 kubanska hälsovårdsspecialister, fördelade på 19 medicinska brigader ”Henry Reeve”, finns i 21 länder i Europa, Latinamerika och Karibien, Afrika och Mellanöstern för att bekämpa coronapandemin. Vad gör det rika USA och EU? 

Kubansk medicinsk brigad nu också i Honduras

Igår söndag landade den kubanska medicinska brigaden i Honduras’ andra stad, San Pedro Sula. Brigaden består av 20 medlemmar, läkare som är specialiserade på virus- och epidemier samt ett antal specialiserade sjuksköterskor. Brigaden hälsades välkommen med ”¡VIVA CUBA!” av flygplatspersonal och andra som inte är ”inlåsta” av utegångsförbudet och karantänen.

Brigaden kommer att bekämpa viruset i länet Cortes, där cirka hälften av de cirka 500 honduraner som är registrerade av Covid19 återfinns.

Det är andra gången som en kubansk medicinsk brigad anländer till Honduras. 1998 ägde orkanen Mitch rum som dödade 6 000 honduraner och 3 000 nicaraguaner. Brigaden kom att stanna i 20 år, älskad av landets majoritet, de fattiga och räddade livet på uppskattningsvis 275 000 honduraner, genomförde miljoner undersökningar och behandlingar.

Det är därför som brigaden hälsades med leverop och kärlek när den anlände igår till Honduras. Denna gång för att bekämpa Covid-19.

Dick Emanuelsson 200420

Kuba har medicinska brigader i 21 länder för att bekämpa coronapandemin. Vad gör andra, och betydligt rikare, länder?

1 183 kubanska hälsovårdsspecialister, fördelade på 19 medicinska brigader ”Henry Reeve”, finns i 21 länder i Europa, Latinamerika och Karibien, Afrika och Mellanöstern.

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0