Honduras tar sig ton mot världens mäktiga

Honduras tar ton mot världens mäktiga

Jätten USA skrämmer inte lilla Honduras

Honduras utrikesminister varnar USA:s ambassadör Laura Dogu för att blanda sig i landets inre angelägenheter. ”Genom att varje dag blanda dig i interna politiska frågor och suveräna beslut, äventyrar du genom ditt offentliga uppträdande våra bilaterala förbindelser”, sa utrikesminister Enrique Reina.

Dogu är ökänd i Centralamerika efter sin aktiva roll i kuppförsöket i Nicaragua 2018 och håller nu på att göra sig omöjlig också i Honduras. Dogu var ambassadör i Nicaragua 2018 och spindeln i nätet i det väpnade försöket i april-juli 2018 att störta sandinistregeringen. I Nicaragua är denna kvinna hatad.

Honduras´ utrikesminister Enrique Reina drar USA:s ambassadör Laura Dogu i örat och varnar henne för att fortsätta tro att det är hon och inte den folkvalda Xiomara Castro de Zelaya som är den centralamerikanska nationens president.

https://hondurasdick.blogspot.com/2022/10/honduras-utrikesminister-varnar-usas.html?m=1

Honduras president till attack mot ”nyliberal orättvisa”

Honduras nyligen valda vänsterpresident Xiomara Castro höll ett eldigt tal inför FN:s Generalförsamling. Hon fördömde kolonialism, ”nyliberal orättvisa” och de utländska företag som exploaterar hennes land.

Hon manade till en multipolär värld och deklarerade: ”Aldrig igen kommer vi att framstå som en stereotyp för en bananrepublik. Vi ska göra oss av med monopol och oligopol som inte gör annat än utarmar vår ekonomi.” Och: ”Honduras har bara en framtid om det tar bestämda steg för att avveckla den nyliberala ekonomiska diktaturen”, försäkrade hon.

Castro fördömde också den våldsamma högerstatskupp som USA stödde i Honduras 2009, när den demokratiskt valde presidenten Manuel Zelaya störtades.

”Vi, världens fattiga länder, kommer inte längre att tolerera några statskupper. Vi kommer inte längre att tolerera användningen av lawfare [juridiska skenprocesser för att komma åt vänsterpolitiker som Lula da Silva, Dilma Rousseff, Fernando Lugo, Cristina Kirchener, Rafael Correa med flera], eller färgrevolutioner som organiseras för att plundra våra omfattande naturresurser.”

Ben Norton, Multipolarista 220922 (nedkortat)

In fiery UN speech, Honduras condemns colonialism, neoliberalism, coups, corporate exploitation

In fiery UN speech, Honduras condemns colonialism, neoliberalism, coups, corporate exploitation