Hur är det möjligt att det socialistiska Kuba överlevt?

Foto: Jonathan Buttle-Smith (CC-0)

Hur är det möjligt att det socialistiska Kuba överlevt?

Även om många förutspår USA-imperiets nedgång så fortsätter USA att vara ett av de mäktigaste länderna vad gäller militär och ekonomi.

USA:s regering har spenderat miljontals och åter miljontals dollar för att på alla vis attackera Kuba. De har utövat terrorism mot ön. De har tränat och instruerat alla sorter av opposition, från damer i vitt, till före detta marxistiska intellektuella, till skvallriga YouTubers och halvkassa artister.

De har försökt att strypa vår ekonomi, att skära strupen av våra ekonomiska möjligheter. De har varje dag bombarderat den nationella och internationella allmänna opinionen med hjälp av ett artilleri av influencers som arbetar för att förtala Kubas socialism, demoralisera våra ledare, förvränga vår historia, förstora våra svårigheter, förstöra vår enhet, försvaga det kollektiva medvetandet och försöka framkalla ett missnöje som är tänkt att explodera.

De har försökt att destabilisera vårt land genom att utnyttja missnöje hos de delar av samhället som hårdast drabbas av blockaden. De har skapat en armé av fake-konton, bots, troll, fake-newskanaler och andra möjligheter på sociala nätverk.

Kuba har utsatts för så mycket och trots det är Kuba vid liv och kommer att fortsätta att vara det. Och det är vackert. Hur är det möjligt? För att vi inte glömt vår historia, trots alla försök att radera den ur vårt folks minne. För att vi är organiserade, trots den globala nyliberala offensiven mot allt vad kollektiv handling heter. För att vi har verkliga rättigheter att försvara trots den brutala ojämlikheten och det våld som plågar vår region. En region som är svag på grund av att så mycket demokrati bara finns på pappret. För att vi har socialism, minne, kärlek, mod, intelligens, vetenskap, beslutsamhet, drömmar, övertygelser och utopier.

Karima Oliva Bello, Left Review on Line 211214

How is it possible that Cuba has survived?

How is it possible that Cuba has survived?

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)