I Stockholm säger vi också: Det är alltid 26!

Svensk-Kubanska Föreningen med Kubaner för Kuba i Stockholm högtidlighöll 65-årsdagen av attacken mot kasernerna Moncada och Carlos Manuel de Céspedes. Trots ovanliga temperaturer för våra breddgrader genomfördes en rad aktiviteter i en varm och hjärtlig miljö.

Torsdag 26 juli hölls ett möte på det centrala Sergels Torg, dekorerad med banderoller och flaggor, och flygblad delades ut till förbipasserande. Vania Ramírez León ledde programmet med korta berättelser om den heroiska gärningen den 26 juli 1953 och dess betydelse för Latinamerika och världen. Svenske trubaduren Jan Hammarlund gav en mini-konsert med latinamerikanska sånger tolkade till svenska, medan José Luis Delbano och Birgitta Lindberg dansade tango.

Därefter hölls ett hyllningsmöte på Kubas ambassad. Videor om hjältedådet i Moncada varvades med tal av Inti Peredo (Kubaner för Kuba), Eva Björklund (Svensk-Kubanska Föreningen), Victoria Andersson ( Kubaner för Kuba) och Jesús García Márquez (Kubas ambassad). I en hjärtlig och vänlig atmosfär fortsatte mötet med musik och dans.

Firandet avslutades lördagen 28 juli med ett möte på Solidaritetshuset, där deltagarna samtalade med den svenska reportern Dick Emanuelsson, baserad i Honduras, som pratade om den nuvarande situationen i Latinamerika. Kvällen var livlig med musik av trubaduren Xavier Castro, medlem av Föreningen Carlos Fonseca Amador.

Vania Ramírez León

Se video här: https://youtu.be/GNho_TVEiZ0