Iberoamerikanskt toppmöte förkastar i slutdeklarationen ensidiga tvångsåtgärder och uttalar sig mot blockaden av Kuba
De 22 länder som deltagit i det 28:e Iberoamerikanska toppmötet, som hölls i Dominikanska republiken, godkände på den 25 mars Santo Domingo-deklarationen, som bland annat förkastar unilaterala tvångsåtgärder som bryter mot internationell rätt och FN-stadgan.
I en särskild kommuniké förkastade de iberoamerikanska ländernas stats- och regeringschefer också tillämpningen av Helms-Burtonlagen, skärpningen av blockaden och den ekonomiska förföljelsen mot Kuba, och uppmanade USAs regering att följa de 30 resolutioner i FNs generalförsamling som kräver att denna politik skall upphöra.
I kommunikén uttalade länderna sig mot det omotiverade införandet av Kuba på Washingtons unilaterala lista över länder som sponsrar terrorism och krävde att landet ska strykas från listan.
Med hänvisning till Pedro Henríquez Ureña och José Martí som ”föregångare till integrationen av våra folk”, inleds Santo Domingo-deklarationen med en bekräftelse av åtagandet att följa principerna och målen i FN-stadgan och internationell rätt.
”Vi bekräftar ånyo vårt engagemang för demokrati, rättsstatsprincipen, strikt respekt för FN-stadgan och internationell rätt, inklusive principerna om suveränitet, icke-inblandning i staters inre angelägenheter och staternas rättsliga jämlikhet, varje folks rätt att fritt välja och bygga upp sitt politiska, ekonomiska och sociala system och sina institutioner i fred, stabilitet och rättvisa, samt tillgång till information, rättvisa och respekt för rättssäkerheten.”
Den uttrycker också ”stöd för multilateralism, solidaritet, dialog och internationellt samarbete, som är förankrade i det iberoamerikanska regelverket, för att främja FNs grundläggande pelare: fred och säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter”.
I dokumentet välkomnar den iberoamerikanska gemenskapen Kubas initiativ att sammankalla ett toppmöte för stats- och regeringscheferna från de 134 medlemsländerna i gruppen 77+Kina (G77) på temat: Aktuella utvecklingsutmaningar: vetenskapens, teknikens och innovationens roll, i Havanna den 15-16 september 2023.
Stats- och regeringscheferna i regionen förbinder sig att arbeta ”för en omfattande, rättvis och varaktig fred i hela världen som bygger på principerna i FN-stadgan, inklusive principerna om staternas suveräna jämlikhet och territoriella integritet, vilket också kommer att bidra till att få slut på de negativa effekterna av krig, inklusive förluster av människoliv, kriser i fråga om livsmedels-, finans-, energi- och miljösäkerhet”.
”Iberoamerika måste gå framåt på ett ordnat och beslutsamt sätt för en återhämtning efter covid-19, som syftar till att minska ojämlikheterna genom en inkluderande och rättvis omstrukturering utan hinder för utvecklingen av våra samhällen, och som främjar våra åtaganden i den globala agendan för hållbar utveckling”.
Några andra punkter i Santo Domingo-deklarationen:
* tvåspråkighet; kultursektorns roll för att främja den sociala och ekonomiska utveckling; jämställdhet och jämlikhet mellan könen; minska ojämlikheterna genom en inkluderande och rättvis omstrukturering; främja mekanismer som stärker alla människors deltagande och egenmakt
* regelbaserade, öppna, icke-diskriminerande, rättvisa, inkluderande, transparenta och jämlika multilaterala handelssystem som fastställts av Världshandelsorganisationen, med målet att nå omfattande och effektiva avtal vid dess 13:e ministerkonferens i februari 2024.
*den internationella handelns betydelse för den globala ekonomiska återhämtningen, tillväxten, välståndet, fattigdomsbekämpningen, alla människors välbefinnande och en hållbar utveckling.
* ett rättvisare, mer demokratiskt, inkluderande och stödjande internationellt finansiellt system som breddar och stärker utvecklingsländernas deltagande i beslutsfattandet
* bekämpa effekterna av klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och föroreningar, minska livsmedelsosäkerheten, energikrisen och migrationsproblematiken
* efterlevnad av Parisavtalet om klimatförändringar och Addis Abeba-handlingsplanen för att mobilisera finansiella resurser i linje med Agenda 2030 för hållbar utveckling.
* välkomnar att FNs generalförsamling i sin resolution A/RES/76/300 av den 28 juli 2022 har erkänt rätten till en ren, hälsosam och hållbar miljö som en mänsklig rättighet
* absolut nödvändigt att den Globala ramfonden för biologisk mångfald snabbt tas i bruk för att främja fastställandet av den nya multilaterala mekanismen för fördelning av nyttan av genetiska resurser och digital sekvensinformation om genetiska resurser och för en snabb finansiering för att den ska kunna genomföras på ett korrekt sätt.
Vi upprepar vår djupa oro över den gradvisa försämringen av den allmänna säkerheten och den humanitära situationen i Republiken Haiti. … uppmanar det internationella samfundet och de internationella organisationerna att tillsammans försöka finna en väg ut ur denna komplexa kris, baserat på solidaritet och internationellt samarbete, med Haitis samtycke och deltagande.
Cubadebate 230325 /cv (nedkortat)