”Inte i Allendes namn!”

Salvador Allende. Foto: Creative Commons

Protester mot kontrarevolutionär utställning i Chile

Kulturföreningen José Martí i den chilenska staden Concepción uttryckte idag sin oro och sitt fördömande av en kommande utställning av den kubanska kontrarevolutionären Tania Bruguera på Solidaritetsmuséet Salvador Allende.

I ett offentligt uttalande fördömer gruppen museets etiska och politiska inkonsekvens att till minnesprogrammet för 50-årsdagen av statskuppen i Chile bjuda in en konstnär finansierad av USAs olika destabiliseringsprojekt mot Kuba.

Gruppen skriver: ”Bruguera säger att hon kommer till vårt land inte bara för att ställa ut sitt ’verk’, utan också för att göra ett politiskt arbete, och påminner oss om att ’det chilenska folket räknade med det kubanska folkets solidaritet. Idag kanske det som behövs är tvärtom'”.

”Som chilenare är vi tacksamma för den solidaritet som det kubanska folket visat oss, men den hjälpen utvecklades av revolutionen, under ledarskap och genialitet av dess historiska ledare, Fidel Castro”, påminde föreningen.

”Detta är en historisk detalj av inte ringa betydelse som Bruguera har utelämnat på ett egennyttigt och bedrägligt sätt”, varnar texten.

José Martí-föreningen påminde om att Solidaritetsmuséet skapades under Unidad Populars regering ledd av Salvador Allende, med värdefulla verk donerade av framstående konstnärer från olika delar av världen.

I exil kallades det ”Internationella Motståndsmuseet Salvador Allende” och ökade sitt värdefulla konstnärliga arv med uttryck för solidaritet från den kubanska revolutionära regeringen, liksom andra systerländer som Mexiko med dess minnesvärda Casa Chile.

Den tillade att Kuba har åtagit sig att skydda det chilenska folkets konst, arv och minne, med stöd av institutioner som Filminstitutet ICAIC, Casa de las Américas och Chilenska kommittén för det antifascistiska motståndet i Havanna.

Kulturföreningen José Martí lyfter fram Salvador Allendes revolutionära gestalt och bekräftar att hans moraliska arv och historiska exempel inte tillhör en enskild familj eller en institution, utan motståndets och det chilenska folkets dagliga kamp.

Prensa Latina 230707

Asociación chilena condena muestra de contrarrevolucionaria cubana

Allendes barnbarn protesterar mot Brugueras utställning

Pablo Sepúlveda Allende, dotterson till Chiles förre president Salvador Allende, uppmanade idag med kraft att man skulle ställa in en utställning av den kubanska kontrarevolutionären Tania Bruguera i det museum som bär hans morfars namn.

I ett meddelande beskriver han utställningen som en grotesk provokation och en oförskämd förolämpning mot bilden, minnet och arvet av ledaren för Unidad Popular.

”Inte i Allendes namn”, skrev Sepúlveda och påminde om att Bruguera bara sticker ut för att hennes iscensättning politiskt strider mot den kubanska revolutionen, den revolution som både Allende och miljoner och åter miljoner människor på Kuba och runt om i världen beundrar, försvarar och älskar.

”Desto allvarligare är den förolämpning som Solidaritetsmuséet begår med en aktivitet som denna på 50-årsdagen av mordet på Salvador Allende”, säger han.

President Allendes dotterson menar att det är en skam att använda bilden av Allende för att glänsa och tjäna pengar genom att förråda de ideal och principer som presidenten levde och dog för. Dessa ideal och principer är identiska med den kubanska revolutionens, sade han, och påminde om den enorma tillgivenhet, den oförstörbara vänskap och solidaritet som Salvador Allende alltid hade med Fidel Castro, det kubanska folket och dess revolution.

”Vi kräver att Solidaritetsmuséet inte använder Salvador Allendes namn för någon verksamhet som strider mot hans värderingar, principer och ideal”, krävde han.

Prensa Latina 230705

Nieto de Allende rechaza exposición de contrarrevolucionaria cubana

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72