Intresserad av Kubas hälsovård? Res med ”Medicinare för Kuba” i december 2020!

Kuba har ett av de mest omfattande vaccinationsprogrammen i världen

Kubas hälsovårdssystem får pris efter pris för sin effektivitet och omfattning. Nu senast i juni 2019, då den internationella kongressen Congreso Internacional Neurociencias e Infancias, som äger rum i Barranquilla, Colombia, delade ut priset ”Premio Especial Infancias 2019” för Kubas framgångsrika barnhälsovård. Det är bara ett i raden av erkännanden som visar på Kubas prioriteringar och framgångar inom hälsovård.

Sedan många år arrangerar vi med ojämna mellanrum studieresor för att tittare närmare på den kubanska modellen. Studiebesök kombineras med bad och nöjen. Och i december 2020 är det dags igen! Ta kontakt om du är intresserad. Ju tidigare desto bättre. Det underlättar planering och möjligheten att skräddarsy resan efter deltagarnas intressen.

Hej alla intresserade av att resa med Medicinare för Kuba!

Vi är ett nätverk av sjukvårdspersonal som intresserar oss för kubansk sjukvård. Med jämna mellanrum åker vi tillsammans till Kuba för att göra studiebesök, träffa kollegor och patienter och lära oss om hur det går att organisera sjukvården på ett annat vis. I Kuba finns en högklassig sjukvård trots att det finns få ekonomiska resurser. Exempelvis finns det en nivå före vårdcentralen, en familjeläkarcentral där en sköterska och doktor hela tiden är tillgänglig för alla i bostadsområdet. Alla personer i bostadsområdet genomgår regelbundna hälsokontroller och det screenas för fem olika typer av cancer. De har egen läkemedelsindustri, tillverkar alla sina egna vaccin och bedriver läkemedelsforskning på nya preparat. De skickar ut sjukvårdpersonal till katastrofer och är ofta först på plats, utbildar tusentals läkare helt gratis och opererar gråstarr gratis i andra länger vilket ger blinda synen tillbaka.

För dem som arbetar, ska börja arbeta eller tidigare har arbetat inom sjukvården och särskilt de av oss som plågas av hur den svenska sjukvården förstörs trots att pengarna finns så är det här ett tillfälle att se något annat. Alla sjukvårdsyrken/studenter och åldrar är välkomna med på resan.

Nu planerar vi för en resa vintern 2020 och har redan börjat samla intresserade. Vi inriktar oss på december 2020 men har ännu inte spikat datum. Resan kommer att vara två veckor och som det ser ut nu framförallt vara i Havanna med lite resor utanför staden. Priset beror lite på exakt när vi åker och hur många vi blir men de som är intresserade ska givetvis få mer information.

Vi kommer denna gång att ha tre möten för hela gruppen inför resan och under resan kommer vi att ha seminarier för att diskutera vad vi sett och upplevt under dagen. Vi kommer att försöka att se alla delar av den kubanska sjukvården men programmet anpassas utifrån deltagarnas intresseområden. Det kommer också finnas med kultur, historia, politik, dans och bad i programmet.

Om detta intresserar dig så mejla singoalla_tiroler@hotmail.com så skriver vi upp dig på en preliminär deltagarlista (självklart går det att skriva upp sig även om en är osäker!). Känner du någon som kan vara intresserad får du gärna förmedla den här informationen.

Kuba har ett av de mest omfattande vaccinationsprogrammen i världen

Vi ses!

Ariolquis Cueto Romero och Singoalla Tiroler