Jämställdheten kraftigt framåt i Nicaragua

Foto: Leandro Zúñiga

Allt bättre jämställdhet i Nicaragua

När sandinisterna återtog regeringsmakten efter valen 2007 började de bedriva en radikal jämställdhetspolitik, inte bara i förvaltningen, utan på alla samhällsområden, berättar nättidningen Multipolarista. Arbetet blev så framgångsrikt att landet steg från nittonde plats 2007 till femte plats 2020 på Global Gender Gap Index.

De största framstegen har kommit fattiga kvinnor och i kåkstäderna till del. Det handlar inte bara om formella rättigheter utan om konkreta framsteg som el, vatten och avlopp, läskunnighet, äganderätt till jorden och brottsbekämpning.

Eftersom hälften av hushållen i landet består av ensamma mammor med barn är dessa frågor ytterst viktiga, framhäver tidningen.

Sandinisterna hade makten i Nicaragua på 1980-talet men högern startade ett inbördeskrig med USA:s stöd och sandinisterna avgick efter en valförlust 1990. Efter 17 år av högerstyre kom de tillbaka till makten 2007.

Folket i Bild Kulturfront nr 3 2022

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)