Joyce, nordamerikan som får utbildning i Kuba

Joyce Malanda, nordamerikansk student på ELAM

Joyce, en av hundratals nordamerikaner som får utbildning i Kuba

Joyce Malanda ska studera på Latinamerikanska Hälsohögskolan, ELAM, utanför Havanna. Efter studierna planerar hon att återvända till Sydöstra Raleigh, där hon växte upp, för att arbeta.

Joyce vill bli en läkare som engagerar sig för folket och särskilt för de som inte fått den förebyggande vård som de behöver för att hålla sig friska.

För att bli den läkare hon vill vara har Malanda valt att gå utbildningen i Kuba. Denna vinter blir hon den första studenten från North Carolina som går utbildningen på ELAM. Men hon blir inte den enda studenten från USA, trots de långvariga och spända förhållandena mellan USA och Kuba, som visas av USA:s 60-åriga blockad.

Fler än 200 studenter från USA har utexaminerats och 42 är inskrivna för närvarande på skolan. Allt enligt Ajamu Dillahunt som arbetar i styrelsen för den ekumeniska stiftelsen IFCO. Organisationen har funnits i 55 år och är baserad i New York. IFCO stöder kravet om ett hävande av blockaden mot Kuba och hjälper till med ansökningar och researrangemang för USA-studenter till Medicinhögskolan. Dillahunt säger att studenterna delvis lär sig genom att bo och arbeta med studerande från dussintals utvecklingsländer.

”Du får en unik erfarenhet. Och du kan lära dig ämnet genom att se det ur en synvinkel av social rättvisa, av social medvetenhet. Jag tror det är ovanligt”, säger Dillahunt.

Fidel Castro invigde skolan 1999 med syfte att utbilda utländska studenter från latinamerikanska länder, förödda av orkaner. Snart expanderade intagningen till andra länder, inklusive USA. Det skedde efter att kongressledamöter från Black Caucus besökte Kuba och bad att USA-medborgare skulle inkluderas.

Alla studerande är kubanska regeringens gäster. Det är den som betalar undervisningen. Som ”motprestation” måste de studerande åta sig att åka tillbaka till sina länder och utöva läkaryrket i fattiga och marginaliserade områden, där de behövs som mest.

Malanda säger att hon är inställd på att åka tillbaka till Southeast Ralegih. ”Det finns så mycket jag vill ge tillbaka till min omgivning”, säger hon. ”Jag älskar mitt folk och jag älskar att tjäna mitt samhälle. Jag tror att verklig aktivism och verklig förändring börjar med din egen omgivning.”

Att undervisningen i Kuba för att bli läkare är gratis för studenterna gör det möjligt för Malanda att studera. Men det är inte den enda fördelen. Hon säger att hon redan från början attraherades till läkarutbildning som student vid UNC Chapel Hill, men att hon blev besviken och desillusionerad under två års arbete som undersköterska.

Det var vanligt att patienter inte tillfrågades om sin egen behandling och tyngdpunkten låg mer på dyrbara behandlingar än förebyggande och välbefinnande.

Sedan åkte Malanda på en studieresa til Kuba där hon besökte en familjeläkarklinik. På sådana bor läkarna i samma område som sina patienter och de gör regelbundna hembesök. ”Efter att jag lyssnat på en familjeläkare som förklarade sin roll blev jag väldigt upplyft och lycklig för jag såg att det fanns ett annat sätt att bedriva hälsovård på [än i USA]. Och att det sker här i Kuba. När jag kom hem visste jag att jag ville studera igen. Men jag ville studera och lära mig hälsovård enligt det jag sett utövas i Kuba.”

Malanda säger att hennes tankar kring hälsovård delvis skapades genom det hon såg när hennes far försökte hantera en invalidiserande sjukdom när hon var liten flicka. När han blev sämre åkte han till akuten där han skickades hem så fort det akuta stadiet var passerat. Malanda var nio år när hennes far dog, utan att ha fått den vård han behövde.

Undervisningen på ELAM är på spanska. Den sjuåriga utbildningen börjar med ett års intensivutbildning i spanska och Malanda framhåller att när hon åker tillbaka till Raleigh kan hon också prata med dess växande Latinobefolkning.

Hon berättar att hon vill specialisera sig i förlossningsvård och gynekologi. ”Jag vet att kvinnor, och särskilt svarta kvinnor, kvinnor från fattiga förhållanden, kvinnor som är missgynnade, har det värre när det gäller barn- och mödravård. Så jag vill fokusera på det.”

Som alla läkarstudenter i USA måste Malanda klara landets examinering och söka arbete vid sjukhus eller kliniker. Men hon säger att utexaminerade från Kuba inte har haft problem med att få sin examination och hitta arbete.

Dillahunt har examen från North Carolina University i Durham och arbetar som filosofie doktor i historia vid Michigan State University. Han tror inte att USA-medborgaren i allmänhet är överens med den hårdföra regeringspolitiken som vill isolera och straffa Kuba. Han säger att Kuba arbetar utifrån principer och beskriver Fidel Castro som rättskaffens: ”Han såg klyftan i USA. Många i USA, och det gäller särskilt färgade, kan inte studera till läkare på grund av de höga kostnaderna. Kuba har i långa tider varit det nordamerikanska folkets vänner och särskilt afroamerikanernas. Så från mitt sätt att se är detta en fortsättning på den vänskapen och ett engagemang för mänskligheten.”

Herald Sun 220218

To become the doctor she wants to be, Raleigh native is going to med school in Cuba

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)