Juan Guaido lovar paramilitär knarkkartell fri korridor vid gränsen Colombia – Venezuela

En av fotona med låtsaspresidenten Guaido och hans allierade i paramilitären och knarkligorna

Juan Guaido lovar den paramilitära knarkkartellen Los Rastrojos en fri korridor vid gränsen Colombia- Venezuela.

Avslöjandena om den självutnämnde ”president” Guaidos kontakter med paramilitär och knarkkarteller kommer synnerligen olämpligt för USA och dess lydstat Colombia. Det senare landets president Ivan Duque har nyligen gått ut och utan bevis anklagat Venezuela för att härbärgera colombiansk gerilla (som tagit till vapen igen efter att ha sett sina kamrater mördas en efter en). Det var ju Venezuela som skulle anklagas för ”knarkdiktatur” och stöd till ”paramilitär”. Och så kommer dessa olycksaliga fotona på ”hjälten” Guaido tillsammans med mördare och knarkhandlare! Att Guaido nu är förbrukad står klart. Även om USA, Sverige och andra länder formellt fortfarande erkänner honom som Venezuelas president.  

Juan Guaido lovade den paramilitära kokakartellen Los Rastrojos en fri korridor i gränslandet mellan Venezuela och Colombia om han skulle bli president i Venezuela. Fotografierna på Guaido och paramilitärerna var ”garantin” för denna fria korridor.

Denna nya vändning i fallet med Trumps fakepresident Juan Guaidós paramilitära förbindelser med los Rastrojos är ett ytterligare politiskt bakslag och förstärker bilden av Guaidós obefintliga stöd i Venezuela. Den stärker uppfattningen att han baserar sin krigföring mot sitt eget folk med hjälp av USA-Imperiet och paramilitära dödsskvadroner på den colombianska sidan.

Los Rastrojos är delansvarig för export av mer än 185.000 kilo kokain enbart från länet Norte de Santander i Colombia, som gränsar till Venezuela och där dessa paramilitära kokaexportörer kontrollerar en stor del av området och knarkhandeln. Mer än 180 personer har mördats, hackats i bitar och kastats i gränsfloden. Över 100 personer har ”försvunnit” i händerna på dessa paramilitärer.

Hernando Ivan Posso, alias ”Nandito”, var en av minst fyra medlemmar av den paramilitära gruppen Los Rastrojos som tog emot och fotograferade sig med Juan Guaidó när denne gick över gränsen till Colombia i början på året. Det blev ett ödesdigert foto.

För när den colombianske människorättskämpen Wilfredo Cañizares publicerade de två första fotografierna i förra veckan söktes ”Nandito” upp i sitt hem på den colombianska sidan av los Rastrojos. Målet var att tysta honom för det var från ”Nanditos” mobiltelefon som fotografierna på Guaidó och paramilitärerna togs, enligt honom själv. Han begrep mycket väl att hans liv stod i fara och flydde därför från sitt hem på den colombianska och gick över gränsen till Venezuela.

Människorättsföreträdaren Cañizares publicerade i förrgår på Twitter där han skrev följande: ”Igår natt (15-16 september) försökte narcoparamilitärerna i Rastrojos att mörda honom [”Nandito”]. Men han lyckades fly. I gengäld mördades fyra personer i hans familj, inklusive hans föräldrar. Handlar det om att likvidera vittnen till Guaidós gränsövergång till Colombia (den 23 februari)?”

När ”Nandito” befann sig i den södra delen av Maracaibosjön greps han av säkerhetspolisen. I dag, fredag den 20 september framträder han i en drygt fyra minuter lång video där han beskriver hur Los Rastrojos´ medlemmar hämtade Guaidó på den venezuelanska sidan och transporterade honom fram till den lilla colombianska staden Puerto Santander, under total kontroll av Los Rastrojos, där borgmästaren Henry Manuel Valero tog emot Guaidó. I denna region hade paramilitärerna infört utegångsförbud under 24 timmar den 21 februari i år.

På den venezuelanska sidan hade den regeringsfientliga guvernören i delstaten Tachira, Laidy Gómez, ledande medlem i det socialdemokratiska partiet Acción Democrática (AD), gett sin högra hand, vid namn Loryis, uppdraget att organisera karavanen tillsammans med Los Rastrojos för att ansvara för att Guaidó i säkerhet skulle överlämnas till regeringen Ivan Duque i Colombia.

Juan Guaidós politiske sekreterare Roberto Marrero, ledande medlem i Guaidós parti Voluntad Popular, gripen i mars i Venezuela för sin inblandning i mordförsöket med drönare mot president Nicolas Maduro, uppgav till Los Rastrojos´ representant vid namn `Necocli´ att denna paramilitära grupp skulle svara för Guaidós säkerhet vid gränsövergången.

”Nandito” uppger att borgmästaren i Puerto Santander förmodligen hade den colombianska regeringens uppdrag att överlämna Guaidó till regeringsdelegationen som anlände med eskort av paramilitärerna av Los Rastrojos, den grupp som ”Nandito” tillhörde.

Den nu i Venezuela gripne medlemmen i Los Rastrojos berättar om de olika turerna och vägarna när Guaidó togs emot av regeringen Duque på den colombianska sidan.

Vid en punkt som heter ”El Paraiso” stannade delegationen. Det var där som paramilitärerna ”El Menor”, ”El Brother” och ”Gonzalo” hade ett möte med Guaidó. I mötet, som tog cirka 15 minuter mellan Guaidó och de tre paramilitära ledarna, togs de foton som senare publicerade på de två förstnämnda med Guaidó.

”Det var jag som tog fotona”, säger Nandito i videon. Efter att Guaidó överlämnats till Puerto Santanders borgmästare Henry Manuel Valero är det värt att notera att fotografierna, som jag hörde (av de tre andra paramilitärerna) ”måste förvaras väl för att eventuellt användas i framtiden. För [de utgör garantin för att] Los Rastrojos ska kunna röra sig fritt i hela gränsområdet utan någon militär närvaro eller press eller påtryckningar från regeringen (Guaidós).”

Uppgörelsen mellan den USA-stödde fakepresidenten Juan Guaidó och de kokainexporterande paramilitärerna bestod alltså i att Guaidó, om han skulle bli president i Venezuela, skulle ge Rastrojos frihet i gränsområdet utan några som helst påtryckningar från Venezuelas regering eller myndigheter.

Dessa uppseendeväckande uppgifter från en medlem i denna kriminella grupp, som fick fyra av sina syskon och bägge föräldrarna mördade av sina paramilitära f.d. ”kamrater,” borde få ögonbrynen på USA:s antinarkotikaorgan DEA att lyftas. Men, som folk i allmänhet säger i Colombia och Centralamerika; ”det finns ingen större kokakartell än DEA”! [USA:s knarkbekämpningsbyrå].

Wilfredo Cañizares, människorästtsledaren som avslöjade Juan Guaidós förbindelser med de colombianska paramilitärerna i Los Rastrojos, skriver nu att dessa avslöjanden uppenbarligen har medfört att de som gav uppdraget att transportera Guaidó från Venezuela till Colombia har inlett en mordorgie och försvinnanden av totalt 13 personer.

Vilka är förövarna och vem har intresse av att likt tidigare colombianske presidenten och Gudfadern Alvaro Uribe mörda alla vittnen i fallet Guaidó och Rastrojos? Naturligtvis de krafter som drar i tåtarna i statsterrorismen i Colombia. Från presidentpalatset till den högsta ledningen inom de väpnade styrkorna, det högsta befälet för los Rastrojos, eller som Human Rights Watch titulerade paramilitären i en rapport för 10 år sedan: ”den 5:e Divisionen”. Armén har fyra, paramilitären är den femte.

Men även den venezuelanska fascismen i Guaidós parti Voluntad Popular, Julio Borges Primero Justicia och sist men inte minst, Donald Trump och hans folkmordskvintett. Guaidó har spelat bort sina kort och är i praktiken politiskt bränd och därmed borta ur leken.

Dick Emanuelsson 190921