Justitiemord mot Argentinas vicepresident Cristina Fernández

Cristina Fernández under rättegången. Foto: Cubadebate
Cristina Fernández under rättegången. Foto: Cubadebate

Upprördhet och förvirring efter domen mot Argentinas vicepresident

I sitt andra försök mördar den argentinska högern Cristina Fernández. Efter att ha misslyckats med att skjuta ihjäl henne för några månader sedan, så har man nu istället skjutit från domstolarna för att försöka eliminera henne från politiken. 

Domen är en i en lång rad av vad som kallas ”lawfare”, där en korrupt rättsapparat avsätter vänsterpolitiker som högern inte lyckas besegra i val. Fernando Lugo i Paraguay, Rousseff och Lula i Brasilien är några tidigare exempel. Just nu pågår avsättningen av Perus president, Castillo.  

Idag råder upprördhet och förvirring bland sociala, politiska och fackliga organisationer i Argentina. De fördömer försöken att bannlysa och fängsla vicepresident Cristina Fernández.

Dagen innan hade den federala domstolen 2 dömt henne till sex års fängelse och livstidsförbud att inneha ett offentligt ämbete för påstådd bedräglig förvaltning till men för den offentliga förvaltningen.

Domen handlar om den så kallade Causa Vialidad för påstådda oegentligheter vid tilldelningen av 51 arbeten i provinsen Santa Cruz mellan 2003 och 2015, fakta som vicepresidenten förkastat och förnekat under tre år av utfrågningar.

Den före detta statschefen pekade på förekomsten av en parallellstat, en maffia och ett rättsväsende som åtalade henne för brott som hon inte begått.

Dessutom försäkrade hon att hennes diskvalificering är det som domare, åklagare, affärsmän och politiker som är emot peronismen egentligen är ute efter.

Mödrar och Mormödrar från Plaza de Mayo; Anhöriga till försvunna och fängslade av politiska skäl; Huvudstadens barn; Permanenta församlingen för mänskliga rättigheter; Föreningen för gott minne; och Stiftelsen för historiskt och socialt minne; med flera organisationer, uttryckte sitt stöd för Fernández och tog avstånd från domen:

”Vi är upprörda över försöket att bannlysa och t.o.m. frihetsberöva en folklig ledare av obestridlig betydelse i Argentinas politiska och sociala liv”, heter det i ett uttalande från dessa organisationer:

”Även om domstolens argumentation ännu inte har offentliggjorts och domen inte vunnit laga kraft, anser vi att den rättsliga strategin och åklagarmyndighetens mediala agerande är en del av samma förföljelse för att trakassera ledare som motsätter sig den nyliberala politiken.”

Uttalandet påminner också om att målet mot den före detta presidenten inte ledde till åtal i Santa Cruz för att det inte fanns något brott, vilket gör denna process godtycklig då den bryter mot principen att inte döma eller straffa en person två gånger för samma handling.

”Det är synnerligen anmärkningsvärt att man inte tar hänsyn till den medverkan eller närhet som finns mellan domstolens ledamöter och den tidigare presidenten Mauricio Macri (2015–2019), vilket är allmänt känt. Detta är tillräckligt för att avlegitimera och ogiltigförklara domarnas beslut. Detta är en särskilt allvarlig händelse som är en följd av en lång rad politiska våldshandlingar mot Fernández. Vi uttrycker vår vilja att fortsätta att kräva att dessa handlingar fyllda av kvinnohat och diskriminering upphör”, avslutar uttalandet.

Domstolen kommer att tillkännage domskälen den 9 mars 2023, varefter försvaret och åklagaren har tio dagar på sig att överklaga till nästa instans.

Där kan processen ta månader och fallet kommer att analyseras av avdelning IV, som består av domarna Mariano Borinsky, Gustavo Hornos och Javier Carbajo, varav de två förstnämnda har kopplingar till Macri.

När detta steg är uttömt kan ärendet överklagas till Högsta domstolen, som inte har några tidsfrister för att fatta beslut.

Enligt nyhetsbyrån Télam kommer domen att bli slutgiltig när Högsta domstolen har avgjort den och om någon av de dömda personerna då har immunitet på grund av att de innehar ett valbart ämbete, kommer det att krävas en riksrättsprocess för att de ska kunna arresteras.

Det finns också en möjlighet att överklaga till internationella domstolar, t.ex.  Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter.

Prensa Latina 221207
/cv

Indignación y desconcierto tras condena a vicepresidenta argentina

Latinamerikanska ledare förkastar domen mot Cristina Fernández

President Alberto Fernández förklarade att Cristina Fernández förföljs av domare som tjänar maktens kretsar.

Efter att domen från Argentinas federala domstol nr 2 i målet Vialidad mot Argentinas vicepresident Cristina Fernández de Kirchner offentliggjorts inleddes en våg av reaktioner från latinamerikanska ledare som stödjer henne och förkastar rättegången.

Argentinas före detta president dömdes till sex års fängelse och en särskild diskvalificering på livstid från att inneha ett offentligt ämbete, medan 13 andra åtalade dömdes till mellan sex år och fyra månader bakom galler. Vicepresidenten och tre andra åtalade friades dock från brottet olaglig sammanslutning. 

Cristina Fernández har redan sedan den 2 december 2019 försäkrat att domen mot henne redan undertecknats och menade att hennes konstitutionella garantier har kränkts och andra oegentligheter i processen.  

En av de första att förkasta processen mot vicepresidenten var den argentinske presidenten Alberto Fernández, som hävdade att en oskyldig person dömdes, en person som man försökt stigmatisera via media och som förföljts av domare som tjänar maktens kretsar. 

Kubas president Miguel Díaz-Canel Bermúdez upprepade för sin del att den karibiska nationen förkastar ”politiskt motiverade rättsliga processer” och uttryckte sitt stöd för den argentinska vicepresidenten mot de rättsliga och mediala trakasserier hon har utsatts för. 

”Jag uttrycker min fulla solidaritet med Argentinas vicepresident Cristina Fernández. Jag tvivlar inte på att hon är ett offer för politisk hämnd och konservatismens antidemokratiska ondska”, sade Mexikos president Andrés Manuel López Obrador

”Vår solidaritet och vårt stöd till Cristina Fernández, som nu står inför en ”Lawfare”-attack efter att ha överlevt ett misslyckat mordförsök. Sanningen kommer att segra och det argentinska folkets vilja står bakom er”, sade Honduras statschef Xiomara Castro de Zelaya

”Från Bolivia, vår solidaritet med syster Cristina Fernández, som de försöker bannlysa från det politiska livet med en orättvis dom. Vi är övertygade om att sanningen kommer att segra över alla angrepp på folkets värdighet och demokratin i vårt Patria Grande”, sade president Luis Arce.

Från samma sydamerikanska land förkastade Bolivias tidigare president Evo Morales Ayma den ”rättsliga och riggade kuppen” som syftar till att sätta stopp för den argentinska vicepresidentens politiska rättigheter: ”Efter att ha misslyckats med sitt försök att mörda henne, försöker de idag att eliminera henne politiskt.” 

Den tidigare brasilianska presidenten Dilma Rouseff framhöll även det mod med vilket Cristina Fernández mötte mediernas och domstolarnas angrepp mot henne. [Också Brasiliens tillträdande president, Lula da Silva, ställer sig bakom Cristina Fernández.]

”Domen mot Cristina Fernández är, som García Márquez skulle ha uttryckt det, slutet på en länge förberedd och förebådad förföljelse. Det är en ny konspiration från de argentinska faktiska makthavarna för att hon störde deras politiska ambitioner, precis som i fallet Lula. De kommer inte att vinna”, sade Colombias tidigare president Ernesto Samper

[Stöduttalanden har kommit också från Venezuelas president Nicolas Maduro och från sekretariatet i ALBA.]

Pablo Iglesias, tidigare andra vicepresident i den spanska regeringen, sade å sin sida att detta är en kamp mellan rättsväsendet och demokratin och önskade den argentinske presidenten styrka. 

”De kulor som gårdagens argentinska militär använde sig av blir i dag till rättsliga domar. Till rytmen hos dem som försöker skjuta i ansiktet. Domar som avlossas som uppenbara förvrängningar. Samma fiender som alltid. Endast folket räddar folket”, sade Juan Carlos Monedero, statsvetare, professor och före detta sekreterare för Podemos konstituerande process och program. 

I Argentina har många tjänstemän, regeringsföreträdare och organisationer uttryckt sin indignation och sitt ogillande av domen samt sitt stöd för Cristina Fernández.

Ekonomiminister Sergio Massa beskrev domen som ”ohållbar” och ”oerhört rättsosäker”, och menade att den söker politiska effekter. 

”Den juridiska maffian kommer aldrig att kunna förbjuda folkets kärlek. Vi omfamnar dig i dag och för alltid Cristina”, sade regeringschefen i provinsen Buenos Aires, Cristina Álvarez Rodríguez.

Både Movimiento Evita och Partido Justicialista (PJ) utfärdade kommunikéer där de förkastade domen och framhöll Cristina Fernández´ mod och arbete både under rättegången mot henne och i hennes uppdrag som offentlig tjänsteman. 

”Peronismen överger inte dem som tar ställning för folket”, sade PJ, medan Movimiento Evita beskrev domstolens agerande som ”skamligt”. 

Telesur 221207
/cv

Líderes latinoamericanos rechazan condena contra Cristina Fernández