Kommunalval idag på Kuba

Deltagardemokrati i praktiken. Något som Lega och hans parti aldrig kommer att förespråka. Av begripliga skäl. Foto: CMKX Radio Bayamo

Kommunalval idag på Kuba

Idag går kubanerna till val. Nu gäller det val till kommunfullmäktige i hela landet. Kandidaterna som ställer upp har valts av medborgarna på tusentals möten runt om i landet. I varje valkrets måste en person få över hälften av rösterna, annars blir det en andra valomgång.

Ledamöterna behåller sina tidigare löner. De måste redovisa sitt arbete regelbundet för väljarna på öppna möten. De kan avsättas när som helst under mandatperioden om väljarna inte tycker att de sköter sig.

Att vara politiker är ingen lönsam karriär. Det är ett hedersuppdrag. Det kubanska valsystemet är deltagardemokrati och folkmakt i praktiken.

Från utlandet kommer ihärdiga uppmaningar till demonstrationer mot Kubas regering idag, på valdagen. De kommer ännu en gång att bli besvikna när de kubanska medborgarna går till valurnorna för att utse sina kandidater, trots oppositionens påbud. 

Vill du veta mer om det kubanska valsystemet och Folkmakten? Köp ”Republiken Kubas Grundlag”. Kan beställas från Svensk-Kubanska Föreningen.

 

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!  

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72