Kravallerna, förstörelsen och dödsfallen fortsätter i Nicaragua

Tusentals nicaraguaner samlades i eftermiddag Managua för att hedra den nicaraguanska kvinnan och hävda rätten till fred. Samtidigt attackerades sandinister på en buss som kom från staden Estelí för att delta i manifestationen. Bussen hade med kvinnor, barn och mödrar till hjältarna som stupade i kriget mot Somozadiktaturen och i kriget under 80-talet mot USA:s legosoldater i de s.k. Contras. Pressen rapporterar en död och 22 sårade sandinistsympatisörer efter attacken mot bussen.

Enligt rapporterna från journalisten Javier Zelaya från Radiostationen la Primerísima ”attackerade en grupp maskerade män, beväpnade med hagelgevär och granatkastare, människor som gick ombord på bussar till Managua för att delta i en konsert.”

”Vi blev massivt attackerade med alla sorters vapen. Vi har avbrutit samlingen, vi återvänder till våra hemkommuner Nueva Segovia, Madriz och Estelí. Det finns massvis med skadade bland dem som var med i denna tänkta manifestation”, säger borgmästaren i Estelí, Francisco Valenzuela.

Barrikaderna, som regeringsmotståndarna reser överallt, har haft katastrofala effekter på civilbefolkningen, särskilt de fattigaste. Exempelvis har 72 kvinnor hindrats från att genomgå sin cancerbehandling på grund av barrikaderna och omöjligheten att passera, säger dr. Carmen Cruz, chef för Bertha Calderón sjukhuset i Managua. Hur kommer det att gå för dem? Det finns också fall av gravida som avlidit och personer som behöver dialys och som hindrats från att ta sig till sjukhus.

Enligt den biträdande chefen för den nationella polisen, Francisco Díaz, skadades 7 civilpersoner och fem poliser i onsdags när de attackerades av våldsamma grupper. Två ungdomar, medlemmar i sandinsitungdomen, dödades. Polischefen tillade att de maskerade grupperna orsakade allvarliga skador på den nya baseballplanen Dennis Martinez. De satte också ännu en gång eld på den sandinistiska radiostationen Tu Nueva Radio Ya.

Den splitternya baseballplanen Dennis Martínez invigdes i slutet av förra året inför de centralamerikanska spelen och är en stolthet för nicaraguaner. Den illustrerar Nicaraguas framsteg under den nuvarande regeringen. För de oppositionella finns det inga gränser för den brottsliga förstörelsen.

Dick Emanuelsson 180530

Relaterat: https://www.telesurtv.net/news/personas-mueren-acciones-grupos-violentos-nicaragua-20180603-0002.html