Kuba är mer än sol och hav

Salto de Guayabo. Foto: d-cuba.com

 

Naturupplevelser, äventyr och ekologisk hållbarhet lockar allt fler turister, och Kubas turistindustri utvecklas för att tillgodose intresset på ett sätt som bidrar till ekologiskt hållbar lokal utveckling.

Guayabos vattenfall, ”Salto de Guayabo”, med två fall på 85 och 127 meter ner genom branta berg i tropisk skog, är ett av de mest eftertraktade målen för naturturisterna. Det liger i Mayarí, 500 meter över havet i Mensura Nationalpark, Holguinlänet. Där finns också 36 orkidéarter och 33 ormbunkar, i en frodig fauna med många fåglar.

Holguin har också många populära badorter och har ett program för ekologiskt hållbar turism i länet, med vandringsleder, fågelskådning, cykling, ridning och camping, men också äventyr i grottforskning, kanotfärder och bergsklättring. Där ingår också lantgårdar och lantlig turism i kontakt med lokalbefolkningen, och även arbete i jordbruket.

Holguin har också två Nationalparker, dels Mensuraparken och Pico Cristal, dels en del av världsarvklassade Humboldtparken i Guantanamolänet. Där har en vandringsled öppnats, 4 kilometer vandring genom berget, längs en vattenled med små fall. I Mensurapakren finns också Sabinaleden med fascinerande växt- och djurliv, genom kullarna till Rafaelkällan, där det går att svalka sig med ett dopp i källan.

En annan led går till la Cueva Fría, som skapats av Chiveraälven som runnit genom berget i åratal och skapat de mest fantastiska geologiska formationer.

Turistdepartementet har en arbetsgrupp för Natur- Äventyr- och Lantlig turism, som också arbetar med Nationalparken Pico Cristal, som har Kubas femte högsta bergstopp, med barrskog, rikt djurliv – med levande ”fossil” – och rika möjligheter till fågelskådning.

Äventyrsturen Holguins landsbygd utgår från badorterna Pesquero, Yuraguanal, Esmeralda and Guardalavaca till kaffe- och kakaodlingar i Pinares de Mayarí och Farallones de Moa. Och en Columbusrutt, sju dagar som följer de platser i nuvarande Holguin som Columbus identifierade i sin dagbok från första resan.

Detta är bara ett axplock av alla upplevelserika mål för naturturism i Kuba. Hittills har de huvudsakligen erbjudits som utflykter från badhotellen, men nu har turistdepartementet insett att intresset är stort för naturturism i sig, och lanserar den i sin internationellt.

källa Granma 180316/Eva Björklund