Kuba arbetar för att minimera effekterna av klimatförändringarna

Våldsamma stormar och orkaner drabbar ofta Kuba. De materiella skadorna är omfattande, men Kuba är bäst i världen på att minimera antalet omkomna, enligt FN.

Klimatförändringar påverkar redan Kubas ekosystem och samhällen. Kubanska vetenskapsmän förutspår flera andra konsekvenser under detta århundrade. Enligt rapporten blir en av de mest påverkade regionerna provinsen Pinar del Rio längst i väster. Där säger prognoserna att fyra städer kommer att fullständigt översvämmas och tusentals hektar jordbruksmark påverkas av erosion och inträngning av salt. Det lokala styret i provinsen, tillsammans med ministeriet för vetenskap, teknologi och miljö (CITMA) har redan vidtagit åtgärder i sju samhällen där plantering av skogsremsor, mangrove och koraller, jordförbättring och höjd miljömedvetenhet bland invånarna prioriteras.

Förra året antog landets regering ”Projekt Liv”, som syftar till att minska effekterna av klimatförändringar på ön och som ska genomföras av CITMA. I januari 2018 rapporterade Science Magazine att förödelsen som orkanen Irma åstadkom gjorde planen mer angelägen. Tidskriften citerade Orlando Rey Santos, chef för miljöavdelningen på CITMA, som berättade att ”regeringen kommer att satsa minst 40 miljoner dollar på ”Projekt Liv” i år.”

Cuba Central Team 181026