Kuba begränsar den privata sektorns expansion

De kubanska myndigheterna verkar vara fast beslutna att inte tillåta att stora privata förmögenheter samlas i privata händer. Skillnader mellan de mest välbeställda och de fattigaste har ökat under senare år, och det vill man komma tillrätta med. En rad nya regler som begränsar den privata sektorns aktiviteter cirkulerar bland kubanska entreprenörer och experter, rapporterar Reuters. Dokumentet beskriver de nya regler som går längre än de som tillkännagavs i december. I detta innefattas att begränsa antalet licenser per hushåll till ett. Många framgångsrika stora privata restauranger arbetar idag med flera affärslicenser för att kunna ha fler än de maximalt 50 gästplatserna som gäller för en licens. Om de nya reglerna antas skulle detta bli olagligt.

Reglerna, som skulle öka regeringskontrollen över den privata sektorn, har skickats från Kubas ekonomiska planeringskommission till lokala och nationella enheter för konsultation. Det spekuleras i att förslagen läckt för att se hur allmänheten reagerar. Kubas regering har på senare tid kritiserat den privata sektorn som sägs leda till för stora rikedomar och kriminella handlingar.

Förening av Kubas två valutor under 2018?

Kubanska myndighetspersoner sade till en grupp av besökare från USA:s kongress att genomförandet av övergången till en enda valuta har högsta prioritet i år, rapporterar Reuters. Kuba har arbetat i flera år för att förena sina två valutor, vilket observatörer är eniga om är ett nödvändigt steg för att kunna bygga en stark och hållbar ekonomi.

Cuba Central Team 180223