Kuba: den största kärleksakten

Foto: cubanobel.org

Kuba: den största kärleksakten

Låt mig säga, med risken att verka löjlig, att en sann revolutionär styrs av starka känslor av kärlek”, Ernesto Che Guevara

Medan de stora vaccintillverkarna i världen säljer, vidaresäljer och inte uppfyller sina kontrakt för att de sålt mer än de tillverkar, eller nya köpare bjuder över och mångmiljonärer berikar sig på bekostnad av våra lik, så tillverkar Kuba, blockerat, belägrat, smutskastat, inte en utan fyra, ja, upp till fem vaccin mot Covid-19 som det erbjuder till sitt folk och världen. Allt det medan landet är utsatt för en olaglig och kriminell blockad.

Skojarna driver en medieoffensiv mot Kuba från Miami och Madrid. Den skulle inte haft någon effekt om det inte vore för den intensiva propagandan från de stora monopolmedierna. Musiker, som utbildats på Kuba, som tack vare revolutionen kunnat studera och göra sin musik efter fritt val, ägnar sig åt att från gatorna i Miami och Madrid förolämpa sitt eget folk, sitt fosterland, sin ö. Det paradoxala är att i Kuba kunde de göra den musik de ville och de kunde åka fram och tillbaka mellan Kuba och Miami. Men i Miami är de bara välkomna om de smutskastar sitt hemland. Och på Madrids gator är det manifestationer och våldsamheter på grund av häktningen av en rappare som säger sanningar om den korrupta kungen. Den spanske rapparen är anhållen och Barcelonas gator brinner av protester.

Det sker en ny upptrappning i fientligheterna mot Kuba, Nicaragua och Venezuela. Bidenadministrationen har hittills inte gjort något för att skilja sig från Trump. Den aggressiva politiken mot dessa tre länder är likadan. Den reaktionära Miamilobbyn upphör inte med försöken att förstöra för befolkningar med sina krav på blockader, invasioner och falska förhoppningar om uppror mot regeringarna Diaz-Canel, Ortega och Maduro. De internationella NGO:erna förutspår massutvandring från dessa länder, som om vore de skickliga analytiker. De nämner inte att orsaken till svårigheterna för folken är de imperialistiska attackerna mot de progressiva regeringarna. 

Det är att skydda sitt folk att försvara det man uppnått och främja en hälsovård i världsklass som en rättighet och inte som ett privilegium för de rika. För nästan fyrtio år sedan startade Kuba, med Fidels vision, utveckling av bioteknologi som en strategisk resurs för ön. 1986 grundades el Centro de Ingeniería Genética y Biotecnología, CIGB. Idag utvecklar Kuba inte ett, utan fem vaccin mot Covid-19. Enligt ett reportage igår i CNN (faktiskt) är man i ett läge där hela befolkningen kan vaccineras under innevarande år. Självklart gratis.

Men det räcker inte med det. Om man känner till den solidaritet som kännetecknar den kubanska revolutionen kommer det utan tvekan att arbeta med länderna i Latinamerika för att utveckla och använda vaccinet.

Vaccinet ”Suverän 02” är klart för godkännande. ”Kuba räknar med att vaccinera hela sin befolkning mot Covid-19 med egentillverkat vaccin i år. Landet har fyra möjliga vaccin under utveckling. Den som kommit längst är Soberana 02 som börjar fasen III med vaccinering av 150 000 frivilliga. När detta sista hinder är klart kommer det kubanska vaccinet vara det första som utvecklats i Latinamerika”. Citatet från FN-bulletinen 12 februari 2021.

Solidaritet är det finaste som den kubanska revolutionen exporterar. Trots den skymfliga blockaden har tiotusentals kubanska läkare åkt ut i världen och erbjudit vänskaplig och professionell hjälp. Alla försök att förtala detta arbete besegras av verkligheten.

Vi tvivlar inte på att inom kort kommer läkarna i de vita rockarna med kubanska vaccin, med tro på sitt uppdrag, att vara framgångsrika kämpar i kampen mot Coronaviruset. Länder som Argentina, Bolivia och Mexiko visar styrka och fasthet för att inte ge efter för en girighet utan motstycke från de stora läkemedelsföretagen som pressar dem.

Cubainformacion 210306 (nedkortad)

Cuba, el más grande acto de amor

CNN uppmärksammar Kubas medicinska framgångar! – Kort och sevärd film!

I en intervju på CNN med direktören Candace Johnson på USA:s kanske främsta cancersjukhus, Roswell Park Comprehensive Center i New York, får hon berätta om det medicinska samarbetet med Kuba.

Roswell Park har utnämnts till 2020-2021 års bästa sjukhus för cancerbehandling av U.S. News & World Report. Det är känt för sina operationer på lung- och ändtarmscancer. Här berättar chefen om hur de provar kubanska läkemedel. Och hon öser beröm över kubanerna.

När får vi se SvT sända ett liknande reportage?

https://www.msn.com/en-us/news/us/cubas-quest-for-vaccines/vi-BB1eajrZ

12 minuter, engelskt tal och engelska (något bristfälliga) undertexter. Rekommenderas

CNN 210302

Cuba’s quest for vaccines (msn.com)

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!  

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ekonomiskt bidrag:

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72